Chat with us, powered by LiveChat

Resor till Peru

Vi skräddarsyr resor till Peru. Välj mellan skräddarsydda resor anpassade helt efter dina önskemål och rundresor med svensk färdledning. Den mest berömda av Perus sevärdheter är Machu Picchu, men landet har oerhört mycket mer att erbjuda.

RESOR

INSPIRATION

HOTELL

RESMÅL

Typ av resor

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Brasilien.

Väder

Vid kusten är det ofta fuktigt men ingen nederbörd. Temperaturen är jämn året om. I högländerna är det svalt. Nederbörden är riklig under vintern (oktober-april). Ju högre upp man kommer desto mer växlar temperaturen mellan dag och natt.

Huvudstad

Perus huvudstad är Lima med 10,8 miljoner invånare

Språk

Spanska, Quechua och Aymara

Valuta

Nuevo Sol.

Befolkning

Landet har 34 miljoner invånare

Det går lätt att tillbringa mycket tid i Peru, eftersom landet erbjuder så oerhört mycket intressant och vackert. Genom hela landet sträcker sig Anderna med höga berg och vackra dalar, men här finns också regnskog och en fin kust.

Våra resor till Peru

Härunder ser du några exempel på resor vi kan erbjuda till Peru. Dom skräddarsydda resorna är smakprov och exempel. Varje resa skräddarsys helt efter dina önskemål. Kontakta våra reserådgivare så berättar vi gärna mer om vad vi kan erbjuda.

Klicka på resorna nedan för att läsa mer om varje resa.

Machu Picchu
Reseförslag
Vandra Inkaleden till Machu Picchu
Den klassiska Inkaleden är för er som vill utforska inkafolkets egna vägar längs en av världens mest kända vandringsleder. Vandringen avslutas med att du ankommer till solporten Inti Punku.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

10.900 kr

Machu Picchu
Reseförslag
Machu Picchu och Rio de Janeiro
Både Peru och Brasilien har så mycket att se och är väl värda en egen resa, men för alla dem som vill uppleva Peru och Rio på samma resa så erbjuder Sydamerikaexperten en 11-dagars drömresa.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 38 800 kr

Machu Picchu
Reseförslag
Machu Picchu, Iguazú-fallen och Rio de Janeiro
Vi kan nu erbjuda en fantastisk skräddarsydd resa till tre av Sydamerikas verkliga höjdpunkter. Vi kombinerar de båda underverken i Machu Picchu i Peru och Kristusstatyn i Rio de Janeiro och dessutom med fantastiska Iguazú-fallen, som är utsett till ett av världens sju naturunderverk.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 48 800 kr

Machu Picchu
Reseförslag
Machu Picchu och Galapagos
Upplev Machu Picchu och Galapagos - två av Sydamerikas absoluta höjdpunkter på en och samma skräddarsydda resa.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 78 900 kr

Gautbild från Peru
Svensk färdledning
Peru Runt
Följ med på en fantastisk resa till det bästa Peru har att erbjuda. Vi inleder i huvudstaden Lima och fortsätter med Amazonas regnskog.
CalenderRed

AVRESA

30/10 och 5/3 2025

DurationRed

RESLÄNGD

15 dagar

PriceRed

PRIS

58 900 kr med del i dubbelrum

Konstresa med Sydamerikaexperten
För alla smaker och intressen
Konst och kulturresa
För den konstintresserade har Sydamerika ett mycket stort utbud. Sydamerikanska konstnärer bidrar ständigt med betydande verk till världskonsten.
CalenderRed

AVRESA

DurationRed

RESLÄNGD

PriceRed

PRIS

Lantbruksresa med Sydamerikaexperten
Reseförslag
Lantbruksresa
Sydamerikaexperten har med framgång genom årens lopp arrangerat många lantbruksresor, bland annat för Lantmännen och Jordbruksverket.
CalenderRed

AVRESA

DurationRed

RESLÄNGD

PriceRed

PRIS

Inti Raymi
Skräddarsydd resa
Inti Raymi - Solfesten i Peru
Upplev inkaindianernas solfest i Cusco som firas varje år den 24/6. Festen skapades av för att hedra inkaindianernas ursprung.
CalenderRed

AVRESA

21/6

DurationRed

RESLÄNGD

8 dagar

PriceRed

PRIS

Från 41 900 per person med del i dubbelrum

Vandring på Inkaleden
Rundresa
Vandra Inkaleden med svensk färdledning
Följ med till Peru och vandra klassiska inkaleden genom det vackraste landskap som Anderna har att erbjuda och avsluta med två besök på Machu Picchu.
CalenderRed

AVRESA

15/10 2025

DurationRed

RESLÄNGD

12 dagar

PriceRed

PRIS

48 800 kr med del i dubbelrum

Mer om Peru

Det går lätt att tillbringa mycket tid i Peru, eftersom landet erbjuder så oerhört mycket intressant och vackert. Genom hela landet sträcker sig Anderna med höga berg och vackra dalar, här finns också regnskog och en fin kust.

Skall man bara välja ut ett resmål i landet måste det bli Cusco med Machu Picchu. De tillhör förmodligen de mest intressanta platserna på jorden att besöka. Tågresan från Cusco ner genom djungeln längs den vackra Inkaleden är en höjdare, om man nu inte väljer att vandra längs själva Inkaleden.

Den största delen av Titicacasjön ligger på peruansk mark och det är en upplevelse att se ut över det härliga blå vattnet. På både riktiga öar och öar byggda av vass bor olika indianfolk. Det är verkligen en annorlunda upplevelse att besöka Titicacasjön och se hur indianerna lever idag.

Ett annat fenomen är Nazca. Var det rymdmänniskor eller indianer som för 2 500 år sedan skapade de märkliga figurerna som bara kan ses från luften i Nazca? På flygturen över figurerna häpnas man över dem och funderar på deras ursprung.

I södra delen av landet ligger den vackra staden Arequipa och inte långt därifrån Colca Canyon. Här är chansen mycket stor att få se den mytomspunna kondoren glida fram på vindarna.

Den peruanska regnskogen kan besökas bland annat från Puerto Maldonado, Iquitos eller i Manu nationalpark. Amazonas har en del även i Peru och framförallt i Manu är chansen mycket stor att få se de djur och fåglar som har regnskogen som sitt hem.

För de som vill avsluta med strand i Peru så rekommenderas att man flyger till Máncora i nordvästra Peru. Stränderna i Máncora anses vara de bästa i Peru. Alternativt så kopplar man av vid poolen på ett bättre hotell i Paracas 26 mil från Lima. Då kan man också passa på att besöka Ballestasöarna, besöka Ica med Piscoprovning, besöka Sydamerika största oas Huacachina samt göra en överflygning av Nazcalinjerna.

En resa till Peru är ingen dussinresa där man vet vad som väntar. Naturen, landskapen, de fantastiska lämningarna efter framförallt Inka och de indianfolk som lever där erbjuder tillsammans en otrolig upplevelse.

Perus highlights

10 måsten att se och göra i Peru
Machu Picchu gärna med vandring upp till Intipunku (solporten)
Cusco
Vandra inkaleden
Titicacasjön med Uros vassöar och Taquile
Amazonas
Se kondorer i Colca Kanjon
Den vita staden Arequipa
Paracas och Ballestasöarna
Överflygning över Nazcalinjerna
Sanddyns buggy i Huacachina på solnedgången

Fakta om Peru

El:
220 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Endast telefon med så kallat trippelband behövs.

Valuta:
Nuevo Sol. Tag med US dollar för växling.

Kreditkort:
Accepteras på hotell och i större affärer. Bankomater finns i städerna.

Dricks:
Dricks är vanligt, speciellt till hotell- och restaurangpersonal samt chaufförer och lokalguider.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. I vissa områden krävs Gula febern och malariaprofylax. Hör med vaccinationscentral.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Peru (www.landguiden.se)
Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central.

Peru är nästan tre gånger så stort som Sverige och den tredje största staten i Sydamerika. Vid gränsen till Bolivia i sydöst ligger Sydamerikas största och högst belägna insjö, Titicacasjön.

Antal invånare: 34 049 588 (2022)

Huvudstad med antal invånare: Lima 10,8 miljoner invånare (2021)

Övriga större städer: Arequipa (861 100 invånare), Trujillo (788 200), Chiclayo (594 750), Piura (413 300), Cuzco (420 100)

Högsta berg: Huascarán (6768 m ö h)

Folkgrupper: före folkräkningen 2007 antogs indianer utgöra omkring hälften av befolkningen och mestiserna en dryg tredjedel, men enligt officiella uppgifter uppgår nu andelen mestiser till 58 procent medan 27 procent räknar sig som indianer. Runt 5 procent är vita och 1,5 procent är svarta eller färgade

Språk: spanska, quechua och aymará är officiella språk

De tre geografiska zonerna i Peru har mycket olika klimat. Kustregionen täcks ofta av fuktiga dimmoln från havet men får normalt ingen nederbörd alls. Temperaturen är jämn dygnet runt och året om. Höglandet har ett svalt klimat med riklig nederbörd under vinterhalvåret (oktober-april). Temperaturen varierar kraftigt med höjden över havet liksom mellan dag och natt. På Andernas östliga sluttningar är klimatet närmast subtropiskt och övergår mot låglandet i nordöst i tropiskt klimat med mer eller mindre kraftig nederbörd mer än 200 dagar om året.

Perus ursprungliga invånare minskade kraftigt i antal under och efter den spanska erövringen på 1500-talet. Samtidigt har folkblandningen mellan spanskättlingar och indianer lett till uppkomsten av en stor grupp med blandad bakgrund, mestiserna. Gränserna är flytande och många indianer räknas sig idag som mestiser trots att de saknar spanskättade förfäder. Enligt officiella uppgifter utgör mestiserna numera närmare 60 procent av befolkningen. Spanska är officiellt språk liksom indianspråken quecha och aymara.

Katolsk kristendom är den förhärskande religionen. En stor del av de kristna utövar emellertid en religion som blandar katolska trosföreställningar med ritualer från traditionella indianska naturreligioner.

Peruanska barn börjar skolan vid sex års ålder, och formellt är skolan obligatorisk i elva år. De avgiftsfria statliga skolornas standard är låg. Särskilt på landsbygden råder det brist på både utbildade lärare, skolor och skolböcker.

Peru har en rik blandning av kulturer, men landet präglas främst av det spanska och indianska inflytandet. Befolkningen i höglandet har starka indianska traditioner, men europeiska inslag märks tydligt i klädedräkt, musik och vid olika högtider. Samtidigt finns en stor klyfta mellan kulturerna. I byar som är organiserade ungefär som under inkakulturen, med gemensamma jordar och kollektivt arbete, lever indianbefolkningen långt från det västerländska samhället. Den indianska världen betraktas som främmande och efterbliven av den välutbildade eliten vid kusten, som istället har starka band till Europa.

Flera högkulturer hade under tusentals år avlöst varandra i det område som idag utgör Peru då inkariket började växa fram under 1100-talet. Det bredde under de följande århundradena ut sig och kom att omfatta en tredjedel av Sydamerika. Spanjorernas erövring av området i början av 1500-talet innebar slutet för inkakulturen. Miljontals indianer dog och byar förstördes. Huvudstaden Lima grundades 1535 av kolonisatörerna och blev ett centrum i det spanska imperiet. Peru utropade sin självständighet 1821.

Militären har spelat en betydande roll i politiken och i långa perioder styrt Peru. Ekonomisk kris och social misär bidrog till att vänstergerilla tog till vapen i början av 1980-talet. Under president Alberto Fujimoris regeringstid 1990-2000 gjordes en militär storsatsning på att krossa gerillan. Fujimori tvingades avgå efter anklagelser om korruption och brott mot mänskliga rättigheter, och flydde landet. Därefter har demokratin återupprättats.

Statschef: president Dina Boluarte (2022-)

Perus ekonomi har länge varit stark men fattigdomen är utbredd.

BNP per person: 7 126 US dollar (2018)

Valuta: Nuevo Sol

Peru är mycket rikt på mineraler som silver, koppar, zink och guld. Den växande gruvindustrins verksamhet har lett till skador på miljön och till våldsamma konflikter med ursprungsfolk i de områden som exploateras. Den odlingsbara jorden uppgår bara till några procent av landarealen.

Sedan länge är gruvindustrin Perus viktigaste näringsgren och den sektor som vuxit snabbast under senare år.

Av dem som har formell anställning jobbar de flesta inom servicesektorn. Näst största arbetsgivare är industrin där gruvnäringen dominerar. Över hälften av städernas arbetsföra befolkning beräknas syssla med svartjobb av olika slag.

Känslan att tillhöra den peruanska nationen är stark åtminstone hos stadsbefolkningen, och identiteten får sin näring av det spanska språket, den katolska religionen samt av mat- och musiktraditioner. Hos quechua- och aymarafolken är oftast den lokala förankringen i byn viktigast, tillsammans med en medvetenhet om förfädernas mäktiga inkarike.

Peru har många turistattraktioner, främst inkastäderna Cuzco och Machu Picchu. Andra populära mål är huvudstaden Lima, Titicacasjön och Amazonas djungler.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Peru (www.landguiden.se)

Artiklar om Peru

Arequipa, Peru
Kombinationsresor utöver det vanliga
Möjligheterna till spännande resekombinationer i Sydamerika är ändlösa. Vårt jobb är att leta fram russinen i kakan åt våra kunder, så att ni får bästa tänkbara upplevelser på era resor med Sydamerikaexperten.
Havana, Kuba
Tio platser alla borde besöka någon gång i livet
Atacamaöknen
Sydamerikas 10 största djur & naturupplevelser
Sydamerika är en kontinent med oerhört varierande natur och djurliv. Att välja ut dom största upplevelserna är inte enkelt, men vi har gjort ett försök.
Peru och Ecuador
Webbinarium - Ecuador och Peru
Inspelning av Björn Larssons webbinarium om spännande upplevelser, resmål och sevärdheter i Ecuador och Peru.
Foto från Chiloé Island, Chile av Carlos Hevia
Gourmetresa från Tv-soffan
Snart kan vi resa igen, men medan vi väntar på att uppleva världen på resande fot, lyfter jag fram tre Sydamerikanska stjärnkockar.

Hotell i Peru

Härunder ser du hotell som vi särskilt rekommenderar i Peru. Detta är bara ett axplock av dom hotell vi kan erbjuda. Det byggs nya hotell varje år. Vi uppdaterar sidan löpande med nya hotell och med hotell som våra gäster särskilt har uppskattat.

Klicka på hotellen nedan för att läsa mer om varje hotell.

Inkaterra Hacienda Urubamba

Deluxe

Inkaterra Hacienda Urubamba
Hotellet är byggt i haciendastil på en bergssluttning i Sacred Valley och är ett av de mer exklusiva hotellen i området mellan Cusco och Machu Picchu. Inkaterra Hacienda Urubamba lämpar sig för dig som vill ha ett hotell med hög servicenivå, spa och väl tilltagna rum.

Romantiskt

Andenia Hotel Sacred Valley
Andenia ligger i Sacred Valley, perfekt beläget utanför Cusco, på vägen mot Machu Picchu. Härifrån kan du göra utfärder, inte bara till Machu Picchu, men också till närliggande byar, Cusco och dom berömda regnbågsbergen.

Resmål i Peru

Härunder ser du populära resmål i Peru.

Klicka på resmålstexterna nedan för att läsa mer om varje resmål.

Ballestaöarna, Peru
Ballestasöarna
Inristingar, Nazco, Peru
Nazca
Taquile, Peru
Titicacasjön och ön Taquile
Bild från en av Urusörna i Peru. Öarna är konstgjorda och byggda i vass. Vassbåtar i förgrunden.
Titicacasjön Uros
Puno som ligger vid Titicacasjöns strand i Peru
Puno
Katedralen i Lima, Peru
Lima
Res med oss till Machu Picchu i Peru
Machu Picchu