Chat with us, powered by LiveChat

Resor till Panama

Vi skräddarsyr resor och kryssningar till Panama. Välj mellan skräddarsydda resor anpassade helt efter dina önskemål och rundresor med svensk färdledning. Panama är en populär destination som lätt kan kombineras med någon av grannländerna Costa Rica och Colombia

RESOR

INSPIRATION

HOTELL

RESMÅL

Typ av resor

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Panama. Kombinationsresor med Costa Rica är särskilt populära.

Väder

Panama går att besöka året om. Klimatet i Panama är tropiskt, varmt och fuktigt, med obetydliga temperaturvariationer över året. Det mesta av nederbörden faller under regnperioden från april till december.

Huvudstad

Landets huvudstad är Panama City med 1,3 miljoner invånare

Språk

Spanska

Valuta

US Dollar, landet har ingen egen valuta

Befolkning

Panama har 4,2 miljoner invånare

I den sydligaste delen av Centralamerika, mellan Costa Rica och Colombia, ligger det långsmala landet Panama. Med fina kuster och spännande natur och kultur har det mycket att erbjuda.

Vita härliga stränder inbjuder till slöa dagar i solen. Varva det med fantastisk snorkling och dykning. Frodig regnskog med ett rikt djurliv och inte minst ett mycket rikt fågelliv lockar den naturintresserade. Pulserande storstadsliv blandas med gamla indiankulturer. Och så finns ju självklart också Panamakanalen.

Våra resor till Panama

Härunder ser du några exempel på resor vi kan erbjuda till Panama. Dom skräddarsydda resorna är smakprov och exempel. Varje resa skräddarsys helt efter dina önskemål. Kontakta våra reserådgivare så berättar vi gärna mer om vad vi kan erbjuda.

Klicka på resorna nedan för att läsa mer om varje resa.

Skräddarsydd resa till Panama
Reseförslag
Panamas höjdpunkter
Detta reseförslag erbjuder en spännande resa med hög klass till Panamas höjdpunkter. Gör en kryssning på Panamakanalen, besök San Blas med dess spännande indiankultur och upplev några av världens kanske vackraste stränder.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 49 900 kr

Mer om Panama

Panama har en fantastisk natur med en mycket stor artrikedom. Mer än en fjärdedel av landets yta är nationalparker eller skyddade områden. Totalt finns här 15 nationalparker och mer än 25 skyddade områden. I landet har nästan 970 olika fågelarter observerats, och här finns mängder av olika djur som till exempel jaguar, puma, ocelot, myrslok, apor, grodor samt över 1 500 olika fjärilar. Det krävs inga större strapatser för att få uppleva naturen. Bara några timmar från Panama City finns tät djungel med fina boendemöjligheter. Men för den som vill längre bort finns fler alternativ med spännande paket i regnskogen.

Panama har lång kust mot både Stilla havet och Karibiska havet. Det finns många fina stränder med bra boende längs med båda kusterna. De skiljer sig dock en del åt då det är mer karibiskt inflytande på den ena sidan. Detta märks främst på mat, dryck, musik och mentalitet. Eftersom Stilla havet är lite vildare är det lättare att hitta bra stränder för surfing på den sidan. Vattnet på Karibiensidan är varmare och lugnare.

Längs den karibiska sidan finns ett stort antal paradisöar. San Blas och Bocas del Toro är de mest kända.

Huvudstaden Panama City är en modern storstad som tagit mycket inspiration från USA. Där finns mängder av stora hotellkedjor och casinon. Där finns också en gammal del av staden som är mycket mysig och består av gamla koloniala hus.

Ett besök i Panama är inte komplett utan att ha besökt Panamakanalen och det kan lätt göras från Panama City. Det är otroligt fascinerande att stå vid slussen och se de enorma lastfartygen passera med bara centimetrar till godo på var sida. För den som önskar så finns det en populär dagsutflykt från Panama City med båtresa genom två av kanalens slussar.

Embera och Kunaindianer
På grund av kanalen har landet samlat människor från världens alla hörn i landet. Här finns idag en salig blandning av folkslag och kulturer som är spännande att se. Här finns dock också landets ursprungliga indianfolk, Emberaindianerna. Det går att besöka dem i Chagres National Park där de har sitt territorium. Eller varför inte besöka de självstyrande Kunaindianerna på San Blasöarna?

Fakta om Panama

El:
110 volt. Adapter behövs.

Mobiltelefon:
Vanlig mobiltelefon fungerar.

Valuta:
US Dollar. Panama har ingen egen valuta.

Kreditkort:
Accepteras allmänt.

Dricks:
Dricks är inräknat på restaurangerna. Är servicen extra bra bör man dock lägga till lite. Hotellpersonal, busschaufförer och lokala guider förväntar sig dricks.

Vaccinationer:
Inga obligatoriska vaccinationer. Vanligt grundskydd rekommenderas samt mot hepatit. Notera att intyg på Gula Febern vaccination krävs vid inresa från vissa länder i Syd och Centralamerika.

Visum:
Svenska medborgare behöver inte visum.

 

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Panama (www.landguiden.se)
Panama präglas av Panamakanalen, den strategiskt viktiga vattenvägen mellan Atlanten och Stilla havet. Panama är något mindre än Svealand, har långa kuster mot Karibiska havet i norr och Stilla havet i söder. Det finns många öar på båda sidor.

Antal invånare: 4 246 439 (2019)

Huvudstad med antal invånare: Panama City ca 1 300 000 (med förstäder, uppskattning 2013)

Övriga större städer: Colón 220 000, David 145 000 (uppskattning 2013)

Högsta berg: Volcán Barú (3 475 m ö h)

Folkgrupper: majoritet med blandat ursprung, större minoriteter av svarta, vita, indianer och asiater

Språk: spanska är officiellt språk, engelska talas allmänt, några indianspråk talas också

Klimatet i Panama är tropiskt, varmt och fuktigt, med obetydliga temperaturvariationer över året. Det mesta av nederbörden faller under regnperioden från april till december.

Panamanäset har länge varit en knutpunkt för transport och handel, vilket har resulterat i en befolkning av blandad härkomst.

Den katolska tron är landets dominerande religion. Läs- och skrivkunnigheten är hög i Panama. Drygt hälften av barnen går i förskola, innan de börjar skolan vid sex års ålder. Skolplikt råder formellt till och med nionde klass.

Kulturlivet speglar befolkningens blandade sammansättning. Indianska traditioner har vävts samman med spanska seder och afro-karibiska influenser. Det indianska inflytandet syns inte minst i hantverk, såsom kuna-indianernas textilkonst i form av molas, utsmyckning på blusar som också säljs som konstverk.

De indianer som bodde i dagens Panama när européerna kom på 1500-talet, decimerades snabbt av förföljelse och sjukdomar. Området blev ett centrum för handel i det nya spanska kolonialväldet. Självständighet från Spanien utropades 1821 då det uppgick i nya statsbildningar. Bygget av Panamakanalen som inleddes i slutet av 1800-talet bidrog till att Panama med stöd av USA utropade sig som egen stat 1903. Landet blev först ett amerikanskt protektorat och från 1939 tvådelat, med en USA-styrd kanalzon vid sidan av övriga landet.

Tjänstesektorn dominerar Panamas ekonomi som under några år var den snabbast växande i Latinamerika. Inkomsterna kommer framför allt från kanalen, frihandelszonen i Colón (den näst största i världen efter Hongkong), fartygsregistret och den internationella bankverksamheten. Turismen blir också allt viktigare.

BNP per person: 15 575 US dollar (2018)

Valuta: US Dollar

Koppar, guld, tropiska träslag samt goda fiskevatten är några av Panamas viktigaste naturtillgångar. Trots goda mineraltillgångar har gruvdriften varit begränsad men mineralutvinning är på väg att bli ett viktigt inslag i ekonomin. Starkt motstånd från miljörörelsen och ursprungsfolk sätter emellertid en del käppar i hjulet.

Runt två tredjedelar av panamanerna arbetar i den omfattande tjänstesektorn. Den officiella öppna arbetslösheten är relativt låg, men det förekommer omfattande dold arbetslöshet och undersysselsättning.

Panama har en ganska hög inkomst per person jämfört med andra länder i regionen, men inkomstfördelningen är en av de mest ojämna i världen.

Panama präglas liksom andra latinamerikanska länder av sitt indianska ursprung, det spanska arvet och influenser från övriga Europa och Afrika. Mer än andra länder i regionen är Panama dessutom starkt påverkat av att USA så länge dominerade landet.

Panama är nära förknippat med kanalen som går rakt igenom landet och är en av världens viktigaste transportleder. Kanalen är cirka åtta mil lång och går över Panamanäset 26 meter över havsytan. En genomfart tar åtta timmar. Ungefär halva sträckan går över den konstgjorda Gatúnsjön som uppstått genom fördämning av floden Chagres.

Panama har många turistattraktioner som fina stränder, runt 800 öar, korallrev, rikt djurliv och Panamakanalen. Längs Stillahavskusten finns utmärkt djuphavsfiske. Tre nationalparker samt Panamas historiska distrikt och fortet Portobelo-San Lorenzo vid den karibiska kusten finns med på FN-organet Unescos världsarvslista.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Panama (www.landguiden.se)

Artiklar om Panama

En naturresa genom Panama
Följ med Lotta och Peter på en härlig naturresa i genom Panama på väg till Costa Rica. Panama är verkligen ett land att besöka för dig som är naturintresserad!
Havana, Kuba
Tio platser alla borde besöka någon gång i livet
Björn Larsson
Björn besöker 3 Guyanaländer, Colombia och Panama
Kasiiya Papagayo, romantiskt boutiquehotell i Costa Rica
Fem riktigt romantiska hotell
Det finns många fantastiska boutiquehotell i Sydamerika. Idag lyfter jag fram 5 romantiska hotell i några av Sydamerikas mest populära länder.
Kombinationsresa till Colombia, Panama och Costa Rica
Resa till Colombia, Panama och Costa Rica
Kombinationsresa som är en av våra favoritkombinationer.
Contadora, Panama
Contadora - en av Pärlöarna
I Panama City vid kanalen finns både små och större färjor som tar en ut till öar en eller några timmar bort. Contadora är en av Pärlöarna.

Hotell i Panama

Härunder ser du hotell som vi särskilt rekommenderar i Panama. Detta är bara ett axplock av dom hotell vi kan erbjuda. Det byggs nya hotell varje år. Vi uppdaterar sidan löpande med nya hotell och med hotell som våra gäster särskilt har uppskattat.

Klicka på hotellen nedan för att läsa mer om varje hotell.

Islas Secas Reserve & Lodge utanför Panamakusten

Romantiskt

Islas Secas Reserve & Lodge

Resmål i Panama

Härunder ser du populära resmål i Panama.

Klicka på resmålstexterna nedan för att läsa mer om varje resmål.

Panamakanalen, Panama
Panamakanalen
Panama City
Panama City