Chat with us, powered by LiveChat

Resor till Guatemala

Vi skräddarsyr resor till Guatemala, som anpassas helt efter dina önskemål. Vi genomför även rundresor med svensk färdledning till Guatemala. Belize och Honduras.

RESOR

INSPIRATION

HOTELL

RESMÅL

Typ av resor

Vi arrangerar både rundturer med fasta avgångsdatum och skräddarsydda resor till Guatemala

Väder

Regntiden är från juni till augusti. Vid kusten är klimatet tropiskt och i bergen är det subtropiskt med svala ibland kalla nätter.

Huvudstad

Guatemalas huvudstad är Guatemala City med cirka 1 miljon invånare utan förstäder

Språk

Spanska men det talas också 23 andra språk; 21 olika mayaspråk samt Garifuna och Xinca.

Valuta

Quetzal. US dollar förekommer

Befolkning

Landet har 16,6 miljoner invånare

Guatemala är landet med fascinerande lämningar av tusenårig historia och spännande naturupplevelser. En rundresa här kan ge dig båda delar. Vandringar till fots eller på hästrygg i områden med aktiva vulkaner, resor långt in i djungeln där mäktiga lämningar från maya-folket finns kvar, och fortfarande upptäcks och grävs fram i bortglömda överväxta skogar.

Våra resor till Guatemala

Härunder ser du några exempel på resor vi kan erbjuda till Guatemala. Dom skräddarsydda resorna är smakprov och exempel. Varje resa skräddarsys helt efter dina önskemål. Kontakta våra reserådgivare så berättar vi gärna mer om vad vi kan erbjuda.

Klicka på resorna nedan för att läsa mer om varje resa.

Antigua | Guatemala
Skräddarsydd resa
Guatemala och Belize
En mycket innehållsrik upplevelseresa som kombinera Guatemalas kultur med avkoppling, snorkling och bad i Belize.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

12 dagar

PriceRed

PRIS

Från 44 700 kr

Chichicastenango, Guatemala
Skräddarsydd resa
Guatemala Runt
En spännande resa där du besöker vackra kolonialstaden Antigua, reser genom landets vackra landskap, besöker Tikal och mycket mer.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

9 dagar

PriceRed

PRIS

Från 38 700 kr

Lago de Atitlan, Guatemala
Skräddarsydd resa
Centralamerika Runt med Guatemala, Honduras, El Salvador och Belize
Se det bästa Guatemala har att erbjuda på en skräddarsydd rundresa, med indianmarknader, ruinstaden Tikal och även ett besök i Honduras.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

16 dagar

PriceRed

PRIS

Från 59 800 kr

Mer om Guatemala

Guatemala är landet med fascinerande lämningar av tusenårig historia och spännande naturupplevelser. En rundresa här kan ge dig båda delar. Vandringar till fots eller på hästrygg i områden med aktiva vulkaner, resor långt in i djungeln där mäktiga lämningar från maya-folket finns kvar, och fortfarande upptäcks och grävs fram i bortglömda överväxta skogar.

Landskapet är vackert. Utanför de stora städerna har vi fortfarande regnskog, berg med vulkaner, insjöar, byar med hantverksmarknader. Guatemala är ett av de mest mest intressanta resmålen i Centralamerika. Ruinstäder från Maya-tiden lockar de flesta som reser hit. Ännu idag är indiankulturerna levande med sina traditioner, mer än tjugo olika etniska indiangrupper finns i landet, de flesta olika maya-stammar. Varje by har sina egna traditionella kläder med historiska symboler och gudar invävda i mycket färggranna mönster.

Landet kan också visa upp en vacker natur med allt från molnregnskogar till lavastränder och mängder av grottor. Här finns många hundra fågelarter så den fågelintresserade har också att göra. På flera ställen i skogarna finns det möjlighet att gå på broar högt uppe bland trädkronorna. Man kan också koppla fast sig på linor mer än 30 meter över marken och åka från träd till träd, ett annorlunda och spännande sätt att uppleva regnskogen på.

Den som söker mer aktivitet kan välja på till exempel surfing, forsränning, vandring, segling eller djuphavsfiske.

Vid kusterna är det oftast mycket varmt men i högländerna råder ett mer behagligt tempererat klimat. Under regnperioden juni – augusti blir det emellertid varmt här också.

Fakta om Guatemala

El:
110 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta:
Quetzal. US dollar förekommer.

Kreditkort:
Accepteras allmänt. Uttagsautomater finns.

Dricks:
Dricks är vanligt speciellt till hotell- och restaurangpersonal, chaufförer samt lokala guider.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. Vid resor till djungeln rekommenderas malariaprofylax. Hör med vaccinationscentral.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Guatemala (www.landguiden.se)
Guatemala i Centralamerika har storslagen natur och levande indiankultur med uråldriga rötter. Guatemala ligger i nordvästra Centralamerika och är till ytan som en fjärdedel av Sverige. Landet har en längre kust i söder mot Stilla havet samt ett kort kustavsnitt i öster mot Karibiska havet.

Huvudstad med antal invånare: Guatemala City/Ciudad de Guatemala 994 000 (utan förstäder, officiell uppskattning 2013)

Övriga större städer: Villa Nueva 540 000, Mixco 490 000, Cobán 240 000 (officiell uppskattning 2013)

Högsta berg: Tajumulco (4 220 m ö h)

Klimatet skiljer sig mellan olika delar av Guatemala. Vid kusterna och i El Petén i norr är klimatet tropiskt. I höglandet i mellersta Guatemala är det något svalare, i genomsnitt 20 grader. Kallare är det i de nordligare bergen, där det kan bli minusgrader på nätterna.

Guatemala tillhör de latinamerikanska länder som har störst andel ursprungsfolk bland sina invånare. Närmare hälften av guatemalanerna tillhör ursprungsfolket maya, som indelas i 22 olika folkgrupper. Drygt hälften av guatemalanerna är mestiser (av blandat europeiskt och indianskt ursprung).

Antal invånare: 16 604 026 (2019)

Folkgrupper: mayaindianer och mestiser är de största folkgrupperna, minoriteter av vita, svarta och xinka

Språk: spanska är officiellt språk. 22 mayaspråk samt garífuna och xinka är nationella språk

Nästan alla guatemalaner är kristna och de flesta av dem tillhör katolska kyrkan, även om en stor del av ursprungsfolken också utövar mayareligion.

Var fjärde guatemalan kan inte läsa och skriva. Analfabetismen är särskilt hög bland kvinnor från maya-folket på landsbygden. I vissa delar av landet är tre av fem kvinnor inom denna grupp inte läs- och skrivkunniga. Skolväsendet präglas av stora ojämlikheter. Guatemalanska flickor, och alla barn från ursprungsfolken, har sämre tillgång till utbildning än genomsnittet av befolkningen.

Arvet från de antika maya-civilisationerna är rikt. Det syns på den stora mängden arkeologiska lämningar och, inte minst, i den samtida mayakulturen. Trots århundraden av förtryck har mayakulturen överlevt och utvecklats.

I det område som idag är Guatemala blomstrade mayafolkets högkultur mellan 300- och 900-talet e Kr. Den hade stagnerat när Spanien koloniserade regionen på 1520-talet. Efter självständigheten 1821 ingick Guatemala först i kejsardömet Mexiko, därefter i Centralamerikanska unionen och blev till slut en självständig republik 1838. Mellan 1954 och 1985 var Guatemala en militärdiktatur. Hårt förtryck och ojämn jordfördelning ledde på 1960-talet fram till ett inbördeskrig mellan gerilla och armén. Kriget pågick ända till 1996, då ett fredsavtal slöts.

Statschef: president Alejandro Giammattei (2016)

Jordbruk var länge Guatemalas huvudnäring, men idag är tjänstesektorn störst. Även tillverkningsindustrin har blivit en viktig inkomstkälla, liksom den ökande turismen.

BNP per person: 4 549 US dollar (2018)

Valuta: quetzal

Guatemala är rikt på naturtillgångar som olja och andra mineraler. Det mesta av oljan finns i provinsen El Petén i norr.

Jordbruket står för drygt en tiondel av bruttonationalprodukten (BNP) och sysselsätter omkring en tredjedel av den arbetsföra befolkningen. De flesta är småbönder som odlar för eget husbehov eller för hemmamarknaden. Basgrödorna är majs och bönor.

Industrin består främst av mindre företag som tillverkar livsmedel, drycker och tobak, samt kläder, textilier och lädervaror.

Omkring tre fjärdedelar av den arbetsföra befolkningen arbetar inom den informella sektorn, det vill säga de har inga formella anställningar, betalar ingen skatt och har ingen anknytning till socialförsäkringssystemen.

Turismen återhämtade sig snabbt efter krigsslutet 1996 och har blivit en viktig inkomstkälla för Guatemala. Besökarna lockas av indiankulturen, lämningar från mayafolkets storhetstid och det storslagna landskapet. Många besöker det natursköna distriktet kring sjön Atitlán på höglandet, den gamla koloniala huvudstaden Antigua och ruinerna efter mayastaden Tikal.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Guatemala (www.landguiden.se)

Artiklar om Guatemala

Havana, Kuba
Tio platser alla borde besöka någon gång i livet
Sydamerika utöver det vanliga

Hotell i Guatemala

Kontakta Sydamerikaexperten för information om hotell i Guatemala.

Vi har tyvärr inga hotell att visa här för tillfället

Resmål i Guatemala

Härunder ser du populära resmål i Guatemala.

Klicka på resmålstexterna nedan för att läsa mer om varje resmål.

Tempelruiner i Tikal, Guatemala
Tikal
Livingston
Quirigua, Guatemala
Quirigua
Chichicastenango, Guatemala
Chichicastenango
Lago de Atitlan, Guatemala
Lago De Atitlán
Guatemala City
Guatemala City
Antigua, Guatemala
Antigua