Chat with us, powered by LiveChat

Resor till Ecuador

Vi skräddarsyr resor och kryssningar till Ecuador och Galapagosöarna. Välj mellan skräddarsydda resor anpassade helt efter dina önskemål och rundresor med svensk färdledning.

RESOR

INSPIRATION

HOTELL

RESMÅL

Typ av resor

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Equador

Väder

Vid kusten och i Amazonas är det ett tropiskt klimat. Uppe i bergen är det kallare. Ecuador går att besöka året om även om den bästa tiden är från december till februari. På grund av närheten till ekvatorn, så blir det varmt speciellt längs kusterna och solen är stark.

Huvudstad

Ecuadors huvudstad är Quito med 2,8 miljoner invånare

Språk

Spanska är huvudspråk. Det talas dock också en del ursprungsspråk, frarmför allt kichwa och quechua. Ett engelskt kreolspråk talas framförallt vid den norra delen av Stilla havskusten.

Valuta

Ecuador har ingen egen valuta utan använder US Dollar

Befolkning

Landet har 18 miljoner invånare

Våra resor till Ecuador

Ecuador förknippas av många framförallt till Galapagosöarna som är en av våra mest populära destinationer. Galapagosöarna är fantastiska, men det finns mycket mer att se i Ecuador. Anderna med ursprungskulturer från tiden lång innan spanjorerna anlände, Amazonas med regnskog och fastlandets  vackra Stilla havskust.

Härunder ser du några exempel på resor vi kan erbjuda till Ecuador. Dom skräddarsydda resorna är smakprov och exempel. Varje resa skräddarsys helt efter dina önskemål. Kontakta våra reserådgivare så berättar vi gärna mer om vad vi kan erbjuda.

Klicka på resorna nedan för att läsa mer om varje resa.

Galapagosöarna
Reseförslag
Ö-hoppning på Galapagosöarna
Upplev Galapagosöarnas underbara värld med ett välplanerat ö-hoppningsprogram. Du bor bekvämt på ditt hotell och åker smidigt med modern motorbåt mellan öarna Santa Cruz, Floreana och Isabela.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 19 955 kr

Machu Picchu
Reseförslag
Machu Picchu och Galapagos
Upplev Machu Picchu och Galapagos - två av Sydamerikas absoluta höjdpunkter på en och samma skräddarsydda resa.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 78 900 kr

Konstresa med Sydamerikaexperten
För alla smaker och intressen
Konst och kulturresa
För den konstintresserade har Sydamerika ett mycket stort utbud. Sydamerikanska konstnärer bidrar ständigt med betydande verk till världskonsten.
CalenderRed

AVRESA

DurationRed

RESLÄNGD

PriceRed

PRIS

Kryssning
Kryssning bland Galapagosöarna
En kryssning bland Galapagosöarna är fylld av upplevelser och är verkligen ett minne för livet där du får uppleva det unika djurlivet.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

7 dagar

PriceRed

PRIS

Från 29 900 kr

Silver Origin - Exklusivt kryssningsfartyg som kryssar på Galapagosöarna.
Kryssning
Galapagos med Silver Origin
Fartyget erbjuder en av dom mest exklusiva kryssningsupplevlelser du kan tänka dig. Alla hytter är sviter med egen butler.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

7 dagar

PriceRed

PRIS

Från 110.000 kr

Mer om Ecuador

Ecuador ligger förstås på ekvatorn. Bara det värt ett besök. I Quito kan man stå bredbent över ekvatorlinjen. Populär selfie!

Men Ecuador erbjuder så mycket mer:
Galapagosöarna utanför kusten.
Huvudstaden Quito förstås – indian- och kolonialstad med mycket att upptäcka i.
Vid Stilla havskusten finns den stora hamnstaden Guayaquil, väl värt ett besök med promenader utmed floden Guayas.
De ecuadorianska badorterna är Salinas, Manta och Atacames.

Längre ner på sidan finns mer information om de olika resmålen både på fastlandet och på Galapagosöarna. På sidan om Galapagosöarna finns en detaljerad beskrivning av vad en resenär kan förvänta sig att uppleva på dessa öar under olika tider på året.

Ecuador kan delas in i fyra delar: Anderna med ursprungskulturer från tiden långt innan spanjorerna anlände, Amazonas med regnskog, Stilla havskusten och Galapagosöarna.

En innehållsrik och skräddarsydd rundresa på inleds med en vecka i Anderna med Quito som utgångspunkt. Där besöker du Otavalo med sina världsberömda marknader, Cotopaxivulkanen och Papallactas varma källor. Fortsätt sedan med tre eller fyra nätter i Amazonas och avsluta med Galapagosöarna t.ex. med en fyranätterskryssning först och sedan några avkopplande dagar på huvudön Santa Cruz. Detta är den perfekta rundresan i Ecuador.

På Galapagosöarna kan du välja mellan kryssning och ö-hoppning. Det finns oerhört mycket att se på öarna. En trenätters kryssning kan kännas alltför kort, en sjunätters kryssning passar de verkliga naturälskarna. För många är medelvägen, en fyranätters kryssning, precis lagom. Sedan kan man avsluta med några extra nätter på antingen ön Santa Cruz eller ön San Cristobal beroende på vilken ö som kryssningen avslutas på.

Det bästa att se och göra i Ecuador
Kryssning på Galapagosöarna
Snorkla bland sköldpaddor på Galapagos
Några dagar på egen hand på Galapagos på huvudön Santa Cruz
Quitos vackra kolonialbyggnader
Amazonas djungel
Cotopaxi och vulkaner längs avenue of the volcanoes
Otavalo och spännande indianmarknader
Mindo molnregnskog
Atacames och Salinas stränder längs Stilla Havet
Guyaquil med promenad på Malecon och flodkryssning
Besöka en hacienda

Fakta om Ecuador

El: 220 volt, adapter behövs.
Mobiltelefon: Telefon med så kallat trippelband behövs.
Valuta: US dollar. Ecuador har ingen egen valuta utan använder US Dollar.
Kreditkort: Accepteras på hotell och i större affärer.
Dricks: Dricks tillhör vardagen. Räkna med cirka 5% till restaurangpersonal. Guider 3 USD, chaufförer 2 USD per person och dag. På kryssningar i Galapagos förväntas högre dricks.
Vaccinationer: Vanligt grundskydd rekommenderas. Gula febern vid turer till Amazonas. Hör med vaccinationscentral.
Visum: Svenska medborgare behöver inget visum. Giltigt pass erfordras och det skall vara giltigt i sex månader.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Ecuador (www.landguiden.se) Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv. Fastlandet brukar delas in i tre huvudregioner. I öster breder det regnskogsbevuxna låglandet El Oriente ut sig. Vid Stilla havet i väster ligger kustlandet La Costa. Däremellan löper höglandet La Sierra. Ute i Stilla havet ligger Galápagosöarna med sitt unika växt- och djurliv.

Ecuador har 18 001 000 invånare (2022)
Huvudstad med antal invånare: Quito 2,9 miljoner  (folkräkning 2022)
Övriga större städer: Guayaquil 2 300 000, Cuenca 330 000, Santo Domingo 306 000, Machala 242 000 (folkräkning 2010)
Högsta berg: Chimborazo (6267 m ö h)

Klimatet i Ecuador varierar med höjden över havet. I låglandet El Oriente i öster är klimatet tropiskt med hög värme och kraftiga regn. Också i norra delen av kustlandet La Costa kan det regna mycket. Längre söderut är kustlandet torrare, och längst i söder är klimatet ökenartat. I höglandet är nederbörden måttlig.

Ecuadors befolkning består av många olika folkslag som ofta har blandats med varandra. Den största gruppen är mestiser, det vill säga människor med blandat indianskt och europeiskt ursprung. Indianerna är uppdelade i ett stort antal folkgrupper. I folkräkningen 2010 uppgav 7 procent att de var indianer medan 6 procent sade sig vara vita. Vid kusten bor majoriteten av de drygt 7 procenten svarta som härstammar från afrikanska slavar.

Språk: spanska är officiellt språk.
Quichua är största indianspråk
I Ecuador följs den sexåriga grundskolan av två högre stadier på vardera tre år. I den nya grundlagen från 2008 har skolplikten utökats så att skolan är obligatorisk för alla barn från fem till 15 års ålder. Det innebär dock inte att alla barn går så länge i skolan. Idag börjar visserligen så gott som alla i grundskolan men i de högre årskurserna är avhoppen fortfarande många, inte minst bland flickor från indianbefolkningen.

Ecuadors geografiska och etniska mångfald har gett upphov till en rikedom av kulturer med vitt skilda traditioner och ursprung. Otavaloindianernas textilhantverk var till exempel känt redan under inkatiden. Spaniens kolonisering av Ecuador, från 1500-talet och framåt, förde med sig barockarkitektur och västerländsk kultur till landet. Den svarta kustbefolkningen har bidragit med afrikanska influenser, främst inom dans och musik.

I slutet av 1400-talet lade Inkariket under sig området; i mitten av 1500-talet lät spanska erövrare införliva det i sitt kolonialvälde. Under 1700-talet uppstod en frihetsrörelse i Latinamerika och 1830 kunde Ecuador utropa sig till en självständig republik. Kampen om makten kom därefter under lång tid att stå mellan konservativa jordägare och liberala handelsmän. Stora delar av 1900-talets första hälft präglades av politisk och social oro. I krisernas spår har ofta strejker och protester uppstått. Inte minst har indianrörelsen samt invånare och arbetare i de oljerika provinserna demonstrerat för mer att säga till om och större del i de inkomster naturresurserna ger.

BNP per person: 6 391 US dollar (2022)
Valuta: US dollar

Turismen har blivit en av landets viktigaste inkomstkällor. Ecuador är ett av de populäraste turistmålen i Sydamerika med berg, stränder, tropisk regnskog och ett rikt växt- och djurliv. Turisterna besöker framför allt Galápagosöarna, bergsregionen och Amazonas. Ekoturismen expanderar mest och många indianfolk bedriver egna turistprojekt.
Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Ecuador (www.landguiden.se)

Artiklar om Ecuador

Havana, Kuba
Tio platser alla borde besöka någon gång i livet
Atacamaöknen
Sydamerikas 10 största djur & naturupplevelser
Sydamerika är en kontinent med oerhört varierande natur och djurliv. Att välja ut dom största upplevelserna är inte enkelt, men vi har gjort ett försök.
Peru och Ecuador
Webbinarium - Ecuador och Peru
Inspelning av Björn Larssons webbinarium om spännande upplevelser, resmål och sevärdheter i Ecuador och Peru.
Belmond Hiram Binghamtåget som går mellan Cusco och Machu Picchu
Sydamerikas höjdpunkter
Jag får ofta frågan om vad som är Sydamerika största höjdpunkter. I den här artikeln lyfter jag fram några av dom största höjdpunkterna under 2020.

Hotell i Ecuador

Härunder ser du hotell som vi särskilt rekommenderar i Equador. Detta är bara ett axplock av dom hotell vi kan erbjuda. Det byggs nya hotell varje år. Vi uppdaterar sidan löpande med nya hotell och med hotell som våra gäster särskilt har uppskattat.

Klicka på hotellen nedan för att läsa mer om varje hotell.

Pikaia Lodge, Galapagos

Deluxe

Pikaia Lodge
Santa Cruz första ekologiska lyxhotell är ett utmärkt alternativ för dig som inte vill bo på kryssningsbåt, utan föredrar utfärder från ögruppens huvudö.

Resmål i Ecuador

Härunder ser du populära resmål i Ecuador.

Klicka på resmålstexterna nedan för att läsa mer om varje resmål.

Galapagosöarna
Anderna, Ecuador
Anderna
Amazonas, Ecuador
Amazonas Ecuador
Quito, Ecuador
Quito