Chat with us, powered by LiveChat

Resor till Costa Rica

När du reser till Costa Rica får du uppleva fantastiska stränder, tropiska skogar, berg med aktiva vulkaner och ett rikt exotiskt djurliv. Hos oss kan du boka skräddarsydda resor anpassade helt efter dina önskemål.

RESOR

INSPIRATION

HOTELL

RESMÅL

Typ av resor

Till Costa Rica erbjuder ett brett urval av resor och restyper: Skräddarsydda resor, Kryssningar, Temaresor, Gruppresor.

Väder

Landet går att besöka året om. Bästa tiden är dock från december till februari. På grund av närheten till ekvatorn så blir det varmt längs kusterna.

Huvudstad

Landets huvudstad är San Jose med 340000 invånare.

Språk

Spanska är officiellt språk. Ett engelskt kreolspråk talas av den svarta befolkningen.

Valuta

Colones. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort.

Befolkning

Landet har 4,8 miljoner invånare.

Våra resor till Costa Rica

Våra reserådgivare har lång erfarenhet av resor till Costa Rica och dom skräddarsydda reseförslagen bygger på dom erfarenheter vi har från resor i landet.

Costa Rica har särskilda goda förutsättningar för att din resa skall bli varierande och innehållsrik. Landet är ett litet centralamerikanskt land men sträcker sig trots det från kust till kust. Här finns fantastiska stränder, tropiska skogar, berg med aktiva vulkaner och ett rikt exotiskt djurliv.
Lägg till att människorna är vänliga och att landet är föredömligt demokratiskt och fredligt (dom har ingen armé över huvud taget).

Costa Rica har blivit ett föregångsland med sin satsning på miljövänlig kvalitetsturism. Det har varit ett lyckokast, och gynnar befolkningen. Många tycker att landet är en riktig pärla och kommer gärna tillbaka.

Genom att landet är relativt litet så hinner man se mycket även vid kortare besök. I princip är allt nåbart med några timmars resa i bil eller minibuss.

Berätta för oss vad du vill ha ut av din resa, så sätter vi samman ett reseförslag skräddarsytt som är helt unikt för dig. Nedan kan du också se några exempel på resor vi kan erbjuda till Costa Rica. Det är smakprov på vad vi kan erbjuda, men varje resa skräddarsys helt efter dina önskemål. Kontakta våra reserådgivare så berättar vi gärna mer om vad vi kan erbjuda.

Klicka på resorna nedan för att läsa mer om varje resa.
Hotell i Costa Rica
Reseförslag
Costa Rica de Luxe
En resa för dig som vill resa med stil och uppleva det absolut bästa i Costa Rica. Njut av tillvaron på omväxlande och vackra platser och bo på de absolut bästa hotellen.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Hängbro i Costa Rica
Reseförslag
Costa Rica Runt från kust till kust
Vi skräddarsyr en drömresa för dig antingen om du vill ha en aktiv semester eller ta det lite lugnare med sol och bad. Costa Rica är inte så stort och det går att få ihop en drömsemester med besök på många platser i landet.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 38 900 kr

Manuel Antonio, Costa Rica
Reseförslag
Badresa till Costa Rica
För alla er som endast vill bada och koppla av föreslår vi en tiodagars resa med sju nätter på Manuel Antonio, en av Costa Ricas vackraste stränder.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 34 800 kr

Golfresa till Sydamamerika med Sydamerikaexperten
Golf utöver det vanliga
Golfresa
Res till Sydamerika för att enbart spela golf, eller res runt i Sydamerika ändå och ta några golfrundor på fantastiskt fina banor här och där.
CalenderRed

AVRESA

DurationRed

RESLÄNGD

PriceRed

PRIS

Filmer från Costa Rica

Play Video

Paradisstrand i Costa Rica

Play Video

Manuel Antonio

Mer om Costa Rica

Förste europé som satte sin fot här var Columbus, under sin fjärde resa 1502. Skönheten och rikedomen på bra livsvillkor gjorde att han gav landet namnet “den rika kusten”.

Costa Rica har haft en bättre utveckling än många andra latinamerikanska länder. Det är en etablerad demokrati, där man tidigt satsade på utbildning istället för vapen och militär.

Naturen är omväxlande och ofta skyddad som nationalparker. Stränderna lämnar inget övrigt att önska, regnskog och vulkaner lockar besökare från hela världen. Den vänliga befolkningen och den förhållandevis höga levnadsstandarden även för lokalbefolkningen gör vistelsen enkel och behaglig..

Den ekologiska mångfalden som delvis beror på vulkanisk aktivitet attraherar naturvänner från hela världen. Längs Stilla havets kuster i väst finns mangroveträsk, och i öst regnskog. I öst finns också fantastiska stränder vid Karibiska havet. Mellan dessa båda hav ligger höglandet som är en utlöpare från Anderna. Den högsta toppen är ca 3 800 meter över havet. Här är det förstås svalare än vid kusterna.

Mer än en femtedel av ytan är idag skyddad genom Nationalparker. Här kan man som regel få se apor, sengångare, sköldpaddor, krokodiler och med lite tur och skicklighet också den skygga jaguaren. Ornitologer älskar Costa Rica, med sina över 850 observerade fågelarter. Bland dessa kan nämnas tucaner, papegojor, kolibrier och den mycket vackra quetzalen. Här finns också cirka 1 600 fjärilsarter. Landet är ett eldorado för djur- och naturintresserade.

Pura Vida - Hälsningsfras på Costa Rica
Pura Vida – Hälsningsfras på Costa Rica

 

 

 

 

 

 

 

Väder
Costa Rica ligger nära ekvatorn så på de flesta platserna i landet är det är varmt året om. På höglandet kan det kännas lite kyligare på natten. Klimatet kan generellt delas in i den torra perioden från december till april och regntiden från maj till november. Det regnar mer på den karibiska sidan än på Stilla Havssidan.  Viktigt att känna till är att de karibiska orkanerna normalt inte drabbar Costa Rica eftersom de stannar av innan de kommit så långt västerut.

December till april
Vädermässigt anses från mitten av december till mitten av april var den bästa tiden att besöka Costa Rica.  Det är denna tid som det regnar minst och temperaturen ligger ofta kring 30 grader på låglandet. På den karibiska kusten och i Monteverdes molnregnskog kan det regna året om.

Maj till November
Regntiden i Costa Rica infaller från maj till November, men det är inte så att det regnar hela tiden.  Costa Rica är en året runt destination och det går att resa till Costa Rica även under regntiden.

Saker att göra i Costa Rica
Costa Rica har kanske världens finaste stränder. Kritvit sand längs palmklädda stränder och behaglig temperatur i vattnet året om. Dessutom djungelupplevelser, hängbroar och ziplines för de som vill. För Er som vill ha upplevelser utöver det vanliga rekommenderas:

– Surfa i Santa Teresa
– Snorkla på ön Caño Island utanför Drake Bay eller Manzanillo Wildlife Refuge utanför Cahuita
– Dyka på ön Caño Island utanför Drake Bay
– Djuphavsfiske i Quepos
– Bada i Arenals varma källor
– Se den gröna havssköldpaddan i Tortuguero från juni till oktober
– Se den stora havslädersköldpaddan på stranden i Tortuguero från mars till juli
– Se den stora havslädersköldpaddan på stranden i utanför Playa Samara eller i Las Baulas National Marine Park från mitten av oktober till mitten av februari.
– Forsränning på Costa Ricas floder
– Ridning i Arenal, Monteverde eller på någon av Costa Ricas stränder

Typiska uttryck i Costa Rica
Pura Vida
Pura Vida är ett uttryck man stöter på överallt i Costa Rica. Fritt översatt så betyder det rent liv, men det finns en större innebörd i uttrycket. Om någon frågar dig hur du mår så kan du svara Pura Vida! Pura vida kan vara en hälsningsfras och det är ett sätt att säga att allt är bra (No worries). Pura vida är också ett avslappnat sätt att leva och varken känna stress eller bekymra sig. Man ska vara tacksam för det man har och inte vara negativ. Pura Vida.

Ticos och Ticas
Costaricaner är stolta över sitt land och de kallas för ticos. Kvinnorna i Costa Rica kallas för ticas och män för ticos. De har fått detta namn eftersom costaricaner ofta avslutar lägger till ändelsen tico i slutet på orden t.ex. liten strand blir playita

La hora tica – Tico time
Costaricaner är inte kända för att komma i tid därav uttrycket Tico time.

Gallo Pinto
Costa Ricas nationalrätt är Gallo Pinto.  Den kan ätas flera gånger varje dag och äts ofta även till frukost. Den består till större delen av svarta bönor och ris samt lök, vitlök och rapsolja.
Till lunch i Costa Rica serveras ofta casado som innehåller ris, böner, matbanan, tortilla, sallad och kött.

Ny destination i Costa Rica
Cahuita och stränderna på den karibiska kusten

Stränderna på den karibiska sidan i Costa Rica är annorlunda jämfört med de på Stilla Havssidan. Området är mindre turistiskt och påminner mer om Jamaica och Karibien än Costa Rica. Här dunkar reggaen ut högtalarna och det afro-karibiska livet dominerar. De gamla fiskebyarna erbjuder verkligen en avslappnad atmosfär och den vänliga lokalbefolkningen lever livet i sin egna takt. Maten är typiskt karibisk tillagad i kokos.

Den lilla byn Cahuita är ett paradis i sig med den vackra nationalparken med palmer ned till strandkanten och den vackra stranden Playa Blanca. Passa på att snorkla bland korallreven. Bäst sikt är det från februari till april.  Det kostar inget att besöka Cahuitas nationalpark eftersom den lever på donationer. I Cahuita finns även en svart strand Playa Negra som fått sin färg från vulkansand.

Det är en vacker resa från huvudstaden San Jose ned till Cahuita som tar strax under fyra timmar. Det är varmt året och kan regna året om. Naturreservatet Tortuguero ligger också på den karibiska sidan, men här är det inte badbart. Det är också bra att känna till att om man funderar på att kombinera Tortuguero med Cahuita så är det mer än två timmars resa till Cahuita.

Från Cahuita så är det är inte långt till gränsen till Panama och fortsätter vi en liten bit till så kommer vi till Puerto Viejo, Punta Uva och Manzanillos som även de är mysiga byar och vackra stränder.

Den karibiska kusten är inte bara bad och stränder.  Förutom snorkling så finns det aktiviteter som vandring och ridning på stränder samt djungelupplevelser. Intressanta besök kan göras dels på Jaguar Rescue Center som tar hand om skadade djur och dels titta på sengångare på Sloth Sanctuary.

För kulturellt intresserade rekommenderas en utflykt till en närliggande Bri Bri by precis vid gränsen till Panama. Bri Bri är en av de åtta återstående grupperna av ursprungsbefolkningen.

10 anledningar till varför du måste resa till Costa Rica

Folket
Costaricanerna kallas ”ticos” och de är vänliga och hjälpsamma. Enligt Happy Planet Index 2018 så är Costaricanerna de lyckligaste i världen.

Stränder
Costa Rica har flera av de bästa och vackraste stränderna i världen. Här finns vita stränder omgivna av lummig grönska, stränder för surfare, stränder för snorkling, stränder för bad och avkoppling. De allra flesta stränderna ligger på Stilla havs-sidan och där är det mer solsäkert. De karibiska stränderna är inte lika många men erbjuder en typisk karibisk atmosfär. Oftast sol här också.

Säkerheten
Costa Rica är bland de säkraste länderna att resa runt. Brottsligheten är låg.

Tillgängligheten
Allting känns nära i Costa Rica. Avstånden är korta och det är lätt att förflytta sig mellan olika delar av landet och olika typer natur och sevärdheter.

Vädret
Costa Rica ligger strax ovanför ekvatorn på 10:e breddgraden.  Det är alltid varmt och behagligt. December till maj är torrperiod då det inte regnar mycket. Det välbehövliga regnet kommer resten av året.

Nationalparkerna
Hela 25% av Costa Ricas landområden skyddas i nationalparker med zoner fördelat på olika naturområden, som tropisk regnskog, molnregnskog mangrove och vulkaner.

Djurliv
Chansen att få se vilda djur i frihet är större i Costa Rica än i de flesta andra länder. Apor, sengångare, stora ödlor och vackra fåglar i överflöd. Costa Rica är ett Mecka för både fågelskådare och sportfiskare. På både den karibiska sidan och på Stilla havs-sidan finns goda chanser se havssköldpaddor som  kommer upp på land och lägger ägg.

Äventyrsutflykterna
Costa Rica har satsat på ekologiskt hållbar äventyrsturism och har ett enormt utbud av spännande utflykter som t ex hängbroar, ziplines och whitewater rafting.

Vulkaner
Det finns 14 aktiva vulkaner i Costa Rica.  De kan upplevas som risker, men är som regel trevliga att besöka och vackra att fotografera. Dessutom skapar den heta berggrunden varma källor att bada i.
Överallt i Costa Rica hörs uttrycket Pura Vida. Det är dels en hälsningsfras som kan användas i många sammanhang. Framförallt betyder det att man ska njuta av livet, oavsett omständigheterna samt att det finns ingen anledning att bekymra sig när man, som här, är i paradiset.

Fakta om Costa Rica

El:
220 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Vanlig mobiltelefon fungerar.

Valuta:
Colones. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort.

Kreditkort:
Accepteras allmänt.

Dricks:
Dricks är inräknat på restaurangerna. Är servicen extra bra bör man dock lägga till lite. Hotellpersonal, busschaufförer och lokala guider förväntar sig dricks.

Vaccinationer:
Inga obligatoriska vaccinationer. Vanligt grundskydd rekommenderas samt mot hepatit. Notera att intyg på Gula Febern vaccination krävs vid inresa från vissa länder i Syd och Centralamerika.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Costa Rica (www.landguiden.se)

Costa Rica utmärker sig som en fredlig och relativt välmående oas i det i övrigt instabila Centralamerika. Landet har långa kuster mot både Karibiska havet och Stilla havet. Avståndet mellan kusterna är bara mellan 12 och 30 mil, men vägen går över höga bergskedjor som löper genom landet från nordväst till sydöst

Armén avskaffades 1949 och demokratin har sedan dess varit ohotad samtidigt som en välfärdsstat vuxit fram. Länge var landet en jordbruksekonomi med kaffe och bananer som viktigaste grödor. Numera dominerar elektronikvaror exporten. Costa Rica har ett väl utbyggt system av nationalparker och lockar många ekoturister

Antal invånare: 4 857 274 (2016)

Huvudstad med antal invånare San José 288 000 (folkräkning 2011)

Övriga större städer: Alajuela 255 000, Cartago 148 000, Heredia 124 000, Puntarenas 115 000, Limón 94 000 (folkräkning 2011) Högsta berg Cerro Chirripó (3 820 m ö h)

Folkgrupper: vita och mestiser 84 %, svart-vita 6,7 %, urfolk 2,4 %, svarta 1 %, övriga 5,9 % (enligt självidentifiering, folkräkning 2011)

Språk spanska är officiellt språk, ett engelskt kreolspråk och ett fåtal indianspråk talas också

Hela Costa Rica ligger i den tropiska zonen men väder och klimat varierar mycket beroende på höjden över havet. Vid kusterna är det hett och fuktigt. På högplatån kan det vara hett dagtid men svalt ibland under regnperioden och på kvällarna. Högt upp i bergen kan det bli ganska kallt.

Costa Rica har den mest enhetliga befolkningen i Centralamerika. Flertalet invånare har i huvudsak spanskt eller annat europeiskt ursprung. Andelen som har blandad härkomst från urfolk och européer är förhållandevis liten och särskiljs inte i statistiken. Den största minoritetsgruppen är svarta och personer med rötter i både Europa och Afrika. Det finns också mindre grupper av indianer.

Katolicismen är statsreligion i Costa Rica.

Läs- och skrivkunnigheten är mycket hög i Costa Rica. Landet införde skolplikt och avgiftsfri skola redan 1869. Formellt är det obligatoriskt att gå ett år i förskola, vilket tre av fyra barn också gör, och därpå nio år i grundskolan.

Kulturlivet är i huvudsak av modernt och övervägande västerländskt snitt. Traditionellt hantverk finns inte i någon större utsträckning, möjligen med undantag för den färggrant målade oxkärran som blivit något av en nationalsymbol.

De indiangrupper som fanns i området före européernas ankomst på 1500-talet dog till största delen ut på grund av sjukdomar som européerna förde med sig och som indianerna saknade motståndskraft mot. Costa Rica kom att domineras av spanskättade småbrukare. Centralamerika och Mexiko utropade självständighet från Spanien 1821 och 1838 blev Costa Rica en självständig stat. Kaffe- och bananodling blev småningom den ekonomiska basen. Republiken Costa Rica brukar kallas Latinamerikas äldsta demokrati.

Statschef: president Luis Guillermo Solís (2014-)

Författningen slår fast att Costa Rica är neutralt och inte får ha någon armé. Det gör landet till ett påtagligt undantag i en region där militären ofta dominerat politiken. Landet är nära allierat med USA men har en något avvaktande hållning till grannländerna i Centralamerika.

Grundpelarna i ekonomin är elektronikexport, turism och jordbruk. Länge var Costa Rica en utpräglad jordbruksekonomi, men med början på 1960-talet satsade staten på industrialisering och ekonomin blev alltmer varierad. Under 1990-talet passerade turismen jordbruket som viktigaste källa för utländsk valuta, och elektroniska komponenter gick om bananer och kaffe som viktigaste exportprodukter.

BNP per person: 11 824,6 US dollar (2016)

Valuta: colón

Bananer och kaffe dominerade länge jordbruket och de är fortfarande stora exportprodukter. Satsningar har gjorts på en rad andra grödor och Costa Rica har bland annat blivit världsledande exportör av ananas. Costa Rica är det mest industrialiserade landet i Centralamerika. Högteknologisk tillverkning av framför allt elektroniska komponenter svarar sedan början av 2000-talet för den största andelen av industriproduktionen.

Nästan två tredjedelar av costaricanerna arbetar inom tjänstesektorn. Välfärden i Costa Rica ligger i många avseenden på samma nivå som i världens rika länder.

Costaricaner identifierar sig gärna som en motsats till övriga Centralamerika: de är inte fattiga, inte analfabeter, och de lever inte i politiskt kaos. Costaricaner framhåller istället sin höga levnadsstandard, sin utbildningsnivå och sina nationalparker – och inte minst det faktum att de har klarat sig bra utan armé i över ett halvsekel.

Turismen har sedan 1990-talet utvecklats till en av de viktigaste näringarna. Särskilt stor är satsningen på ekoturism; här har Costa Rica blivit ett av de främsta resmålen i världen. Besökarna lockas av aktiva vulkaner, regnskogar, otaliga sandstränder och en enorm mångfald av djur- och växtarter. Naturen är lättillgänglig i de många nationalparkerna och naturreservaten

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Costa Rica (www.landguiden.se)

Artiklar om Costa Rica

Havana, Kuba
Tio platser alla borde besöka någon gång i livet
Sydamerikaexperten | Costa Rica
Reseberättelse från Costa Rica
Atacamaöknen
Sydamerikas 10 största djur & naturupplevelser
Sydamerika är en kontinent med oerhört varierande natur och djurliv. Att välja ut dom största upplevelserna är inte enkelt, men vi har gjort ett försök.
Kasiiya Papagayo, romantiskt boutiquehotell i Costa Rica
Fem riktigt romantiska hotell
Det finns många fantastiska boutiquehotell i Sydamerika. Idag lyfter jag fram 5 romantiska hotell i några av Sydamerikas mest populära länder.
Kombinationsresa till Colombia, Panama och Costa Rica
Resa till Colombia, Panama och Costa Rica
Kombinationsresa som är en av våra favoritkombinationer.
Belmond Hiram Binghamtåget som går mellan Cusco och Machu Picchu
Sydamerikas höjdpunkter
Jag får ofta frågan om vad som är Sydamerika största höjdpunkter. I den här artikeln lyfter jag fram några av dom största höjdpunkterna under 2020.
Strandbild från Costa Rica
10 skäl för Costa Rica
Jag kom första gången till Costa Rica 1984. Mycket har ändrat sig sedan dess, men landet är fortfarande lika vackert, vänligt och lättillgängligt.

Hotell i Costa Rica

Härunder ser du hotell som vi särskilt rekommenderar i Costa Rica. Detta är bara ett axplock av dom hotell vi kan erbjuda. Det byggs nya hotell varje år. Vi uppdaterar sidan löpande med nya hotell och med hotell som våra gäster särskilt har uppskattat.

Klicka på hotellen nedan för att läsa mer om varje hotell.

Andaz Peninsula Papagayo Resort, Costa Rica

Deluxe

Andaz Peninsula Papagayo Resort
Andaz första resort i Latinamerika är en elegant studie i naturmaterial och organiska former, inspirerade av snäckor och fjärilskokonger.
Arenas del Mar, Costa Rica

Deluxe

Arenas Del Mar
Detta 5-stjärninga hotell ligger mitt i Manuel Antonios hjärta, direkt vid områdets bästa strand. Varmt, personligt och med ambitiösa hållbarhetsmål.
Hotel Casa Corcovado Jungle Lodge, Costa Rica

Bra val

Casa Corcovado Jungle Lodge
Denna trevliga lodge ligger mitt i ett vackert regnskogsområde nära Corcovados nationalpark med trevliga bungalows och charmig costaricansk inredning.
El Mangroove Hotel, Costa Rica

Deluxe

El Mangroove
Elegant design, fantastiskt läge vid vykortsvackra Papagayo Gulf och hög servicenivå är några ledord för detta familjevänliga hotell i Costa Rica.
El Silencio Lodge, Costa Rica

Bra val

El Silencio Lodge & Spa
Om du vill känna att du kommer nära naturen, så är El Silencio hotellet för dig. Här känner du naturens närhet var än du är.
La Paloma Lodge, Costa Rica

Bra val

La Paloma Lodge
Hotellet har ett fantastiskt läge på en kulle med panoramisk utsikt över Stilla havet. Därför är utsikten ständigt närvarande.

Resmål i Costa Rica

Ett urval av dom mest populära och intressanta resmålen i Costa Rica.

Klicka på resmålen för att läsa mer om varje resmål.

Playa Samara, Costa Rica
Playa Samara
Costa Rica, Santa Teresa
Santa Teresa
Corcovado, Costa Rica
Corcovado
Tortuguero Costa Rica
Tortuguero
Manuel Antonio, Costa Rica
Manuel Antonio
Arenal, Costa Rica
Arenal och La Fortuna
Monteverde
San Josedalen, Costa Rica
San José