Chat with us, powered by LiveChat

Resor till Colombia

Vi skräddarsyr resor och kryssningar till Colombia. Välj mellan skräddarsydda resor anpassade helt efter dina önskemål och rundresor med svensk färdledning.

RESOR

INSPIRATION

HOTELL

RESMÅL

Typ av resor

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Brasilien.

Väder

I högländerna är det svalare än på låglandet. I höglandet är det regnperiod april-maj och oktober-november. Det regnar mycket vid den norra Stillahavskusten.

Huvudstad

Bogotá med 8 miljoner invånare.

Språk

Spanska. Det finns också ett 70-tal indianspråk.

Valuta

Landets officiella valuta är peso.

Befolkning

Colombia har 48,6 miljoner invånare.

Till Colombia kan vi erbjuda ett brett urval av resor och restyper

  • Skräddarsydda resor helt efter dina önskemål
  • Rundresor med svensk färdledning
  • Kryssningar
  • Temaresor
  • Gruppresor

Våra resor till Colombia

Härunder ser du några exempel på resor vi kan erbjuda till Colombia. Dom skräddarsydda resorna är smakprov och exempel. Varje resa skräddarsys helt efter dina önsemål. Kontakta våra reserådgivare så berättar vi gärna mer om vad vi kan erbjuda.

Klicka på resorna nedan för att läsa mer om varje resa.

Lost City i Colombia
Reseförslag
Vandring till the Lost City
Djungelvandring i Colombia till Ciudad Perdida - The Lost City. En fantastisk vandring genom flera klimatzoner och spektakulära landskap.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 8 800 kr

Gamla stan i Cartagena, Colombia
Reseförslag
Colombia med hög klass
Colombia erbjuder en mycket varierande semester i omväxlande miljöer. Amazonas regnskog, Anderna och exotiska stränder längs den vackra karibiska kusten eller den mer orörda Stilla havskusten lockar med både äventyr och avkoppling.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 49 600 kr

Gatubild från Colombia
Svensk färdledning
Colombia Runt
En fantastisk rundresa till de bästa Colombia har att erbjuda. Vår guide Sven Andersson presenterar sitt nya hemland Colombia och dess höjdpunkter.
CalenderRed

AVRESA

25/1 2025

DurationRed

RESLÄNGD

15 dagar

PriceRed

PRIS

44 900 kr med del i dubbelrum

Konstresa med Sydamerikaexperten
För alla smaker och intressen
Konst och kulturresa
För den konstintresserade har Sydamerika ett mycket stort utbud. Sydamerikanska konstnärer bidrar ständigt med betydande verk till världskonsten.
CalenderRed

AVRESA

DurationRed

RESLÄNGD

PriceRed

PRIS

Mer om Colombia

Colombia är ett stort land med många varierande kulturupplevelser. Colombia kan erbjuda fantastiska upplevelser i omväxlande miljöer med allt från Amazonas regnskog, Anderna, den vackra karibiska kusten och den fortfarande ganska orörda Stilla havskusten.

Colombias kultur är intressant, med sitt strategiska läge i hjärtat av den amerikanska kontinenten, från ekvatorn till Karibien, med två världshav som gränser. Colombia är porten till Sydamerika och ett paradis med både biologisk och kulturell mångfald.

Den problematiska historien
Landet har med tiden alltmer lämnat problemen bakom sig. Konstigt nog så har Colombia kunnat bevara sin unika karaktär utan att bli så påverkad av de stora turistströmmarna och många överväldigas av colombianernas otroliga vänlighet.

Colombianerna säger själva att den som en gång kommit till Colombia vill aldrig åka hem igen.
Det är inte bara klimatet och geografin som är omväxlande, utan även den etniska och kulturella mångfalden är fascinerande. Den märkliga blandningen av arvet från den för-colombianska tiden, europeiska kolonisatörer och afrikanska slavar, har gett Colombia en unik kultur och stil. Detta i kombination med moderna städer och fantastiska stränder gör landet till ett högintressant resmål.

Colombia är det enda landet i Sydamerika med kust både mot Stilla Havet och Karibien. Här finns många fina stränder längs den karibiska kusten. Många når man från världsarvet, staden Cartagena. Här finns också ett flertal paradisiska öar som lockar med kritvita stränder och turkost vatten. Tayrona Nationalpark öster om Santa Marta uppskattas av alla. Kusten vid Stilla Havet är blåsigare och lämpar sig bra för surfing. Där finns också goda möjligheter till att få se valar.

Höjdpunkter vi rekommenderar under för en skräddarsydd resa till Colombia:

Cartagena och den karibiska kusten

Santa Marta och nationalparken Tayrona

San Andres och Providencia – de två öarna nära Nicaraguas kust som tillhör Colombia

Kaffedistriktet mellan Pereira, Armenia och Manizales med kaffe och naturupplevelser

Amazonas

Dansa salsa i Medellin

Sven Andersson om Colombias bästa sidor

Colombia, kultur och natur.
Här följer några smakprov från smörgåsbordet från vår guide och Colombia-expert Sven Andersson:

Biologisk mångfald
Colombia är ett av de rikaste länderna när det gäller biologisk mångfald med 20% av fågelarterna i världen, 17% av amfibierna, 8% av sötvattenfiskarna, 8% av reptilerna, 16% av blommorna och 10% av däggdjuren bland annat.

Geografisk mångfald
Allt detta hittar man i ett naturlandskap som omfattar 560 000 kvadratkilometer tropisk skog, 220 000 kvadratkilometer savanner, öken, våtmarker, snötoppar, glaciärer och tropiska stränder. I de uppodlade delarna böljar sig landskapet fram över kaffeodlingar, sockerrörsfält och betesmarker för mjölkkor – en skönhet som är svåröverträffad.

Etnisk mångfald
De talas omkring 65 språk, de flesta indianspråk, spanska pratar de flesta och engelska talas på San Andrés och Providencia och inom turistsektorn. Palenquero (ett afrikanskt blandspråk) talas i San Basilio de Palenque, en by som grundades av förrymda slavar.

Gastronomisk mångfald
Colombianska gastronomi är lika varierad som de många regionerna. Det är ett en blandning av indianers, spanjorers, afrikaners och arabers etniska och kulturella bidrag. I princip har varje dalgång sin egen rätt, i ett land som till stor del består av höga berg och djupa dalar.

Stränder
I och utmed kusten vid Cartagena de Indias, San Andres och Santa Marta i Colombias Karibien åker många när de vill njuta av några av världens vackraste stränder.

Kolonialarkitektur
Runt om Colombia finns hundratals små byar och städer med mycket vacker och välbevarad spansk kolonialarkitektur, fast med lokal prägel. En del har blivit turistattraktioner, såsom Villa De Leyva, Salento och Cartagena, medan andra fortsätter sin lugna lunk genom seklerna.

Arkeologi
Är man intresserad av historia och arkeologi finns viktiga lämningar såsom den “förlorade staden” som ligger gömd högt uppe i bergen i Sierra Nevada de Santa Marta på 1300 m.ö.h eller de berömda gravmonumenten i San Augustin och Tierradentro.

Sammanfattningsvis så smakas Colombia av precis som ett smörgårdsbord. Man beställer ju inte smörgårdsbord om man bara vill äta köttbullar, utan för att man vill pröva lite av varje av de många läckerheterna.

Så är mitt Colombia, smaklig måltid!

Fakta om Colombia

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Geografi och klimat
Colombia är det fjärde största landet i Sydamerika. Det rymmer de flesta av kontinentens naturtyper tack vare sin dramatiska topografi. Landet har långa kuster mot två hav, Stilla havet och Karibiska havet.

Fakta – Geografi och klimat
Yta: 1 141 748 km2 (2018)
Tid: svensk –6 timmar
Angränsande land/länder: Venezuela, Brasilien, Peru, Ecuador, Panama
Huvudstad med antal invånare: Bogotá 7,7 miljoner (uppskattning 2013)
Övriga större städer: Medellín 2,4 miljoner, Cali 2,3 miljoner, Barranquilla 1,3 miljoner, Cartagena 980 000 (uppskattning 2013)
Högsta ber: Pico Cristóbal Colón (5 775 m ö h)
Viktiga floder: Magdalena, Cauca
Medelnederbörd/månad: Bogotá 160 mm(okt), 51 mm (feb)
Medeltemperatur/dygn: Bogotá 12 °C (jan), 13 °C (juni)

Befolkning och språk
Colombia är det tredje folkrikaste landet i Latinamerika. Befolkningen växte länge snabbt och har mer än tiofaldigats sedan början av 1900-talet, men nu är tillväxttakten låg. En majoritet av colombianerna bor i städer, främst på höglandet i väster. De flesta är vita eller av blandad härkomst från främst européer och ursprungsfolk.

Fakta – befolkning och språk
Befolkning: majoritet blandad härkomst vita/ursprungsfolk, vita, ca 10 % svarta, 3,4 % ursprungsfolk
Antal invånare: 45 500 000 (2018)
Antal invånare per kvadratkilometer: 44 (2017)
Andel invånare i städerna: 80,4 procent (2017)
Nativitet/födelsetal: 15,2 per 1000 invånare (2016)
Mortalitet/dödstal: 6,0 per 1000 invånare (2016)
Befolkningstillväxt: 0,8 procent (2017)
Fertilitetsgrad: 1,9 antal födda barn per kvinna (2016)
Andel kvinnor: 50,8 procent (2017)
Förväntad livslängd: 74 år (2016)
Förväntad livslängd för kvinnor: 78 år (2016)
Förväntad livslängd för män: 71 år (2016)
Språk: spanska, ca 65 minoritetsspråk talas också

Religion
Enligt grundlagen råder religionsfrihet och den respekteras även i praktiken. De flesta är katoliker även om den katolska kyrkan formellt skildes från staten i och med den författning som antogs 1991.

Utbildning
Skolplikten omfattar tio år, fördelat på ett förskoleår och nio års grundskola. Därefter följer två års gymnasium eller yrkesskola. Grundskolan är avgiftsfri sedan 2012. Andelen barn och ungdomar som går i skolan har ökat på alla nivåer men kvaliteten på utbildningen är ibland låg.

Fakta – utbildning
Andel barn som börjar grundskolan: 91,3 procent (2017)
Antal elever per lärare i grundskolan: 24 (2017)
Läs- och skrivkunnighet: 94,7 procent (2016)
Offentliga utgifter för utbildning i andel av BNP: 15,3 procent (2017)
Offentliga utgifter för utbildning i andel av statsbudgeten: 15,3 procent (2017)

Kultur
Musik och dans har en central roll i det colombianska kulturlivet. Musiken förenar influenser från andinska toner i söder, karibiska rytmerna i norr och arvet från Spanien. Arvet från urfolk, afrocolombianer och européer återspeglas också i andra kulturyttringar.
Arbetsmarknad
Över hälften av colombianerna är sysselsatta utanför den formella ekonomin. Av dem med formell anställning är knappt var tjugonde fackligt ansluten. Colombia är ett av de farligaste länderna i världen för fackligt verksamma.

Fakta – arbetsmarknad
Arbetslöshet: 9,2 procent (2019)
Ungdomsarbetslöshet: 19,2 procent (2019)

Sociala förhållanden
Välfärden är ojämnt fördelad i Colombia. Klyftorna mellan rika och fattiga är bland de största i världen. I städerna på höglandet är det i allmänhet bättre än på landsbygden. Inom storstäderna är också skillnaderna tydliga. Ett stort antal gatubarn överlever genom tiggeri, småbrott och prostitution.

Fakta – sociala förhållanden
Spädbarnsdödlighet: 12 per 1000 födslar (2018)
Andel hiv-smittade: 0,4 procent (2018)
Andel hiv-smittade bland unga kvinnor: 0,1 procent (2018)
Andel hiv-smittade bland unga män: 0,1 procent (2018)
Andel av befolkningen som har tillgång till rent vatten: 96,5 procent (2015)
Andel av befolkningen som har tillgång till toaletter: 89,6 procent (2017)
Offentliga utgifter för hälsovård i andel av BNP: 6,2 procent (2015)
Offentliga utgifter för hälsovård per person: 340 US dollar (2016)
Andel kvinnor i parlamentet: 18 procent (2018)

Seder och bruk
Samhället är i mångt och mycket hierarkiskt. Människor får respekt på grund av ålder, erfarenhet och ställning. Den som visas sådan respekt förväntas också ta ansvar. Därför är den äldste personen i familjen eller på arbetet den som ska ta viktiga beslut.

Äldre historia
Det område som utgör dagens Colombia erövrades av spanjorerna på 1500-talet och blev Amerikas ledande guldproducent med hjälp av slavarbete och förtryck av ursprungsfolken. 1819 förde frihetshjälten Simón Bolívar kolonin till självständighet. En våldsam kamp mellan liberaler och konservativa ledde runt sekelskiftet 1900 till det blodiga ”tusendagarskriget”. Därefter följde en period av fred.

Modern historia
Starka sociala motsättningar efter andra världskriget ledde till urskillningslöst våld 1948–1958. Läget stadgades när de två stora partierna enades om att dela makten. Vänstern utestängdes från politiken, men de sociala problemen bestod, och gerillarörelser som Farc och ELN växte fram på 1960-talet. När så produktionen av narkotika ökade fann sig staten indragen i krig med både vänstergerillor och knarkkarteller. Flera misslyckade fredsförsök gjordes.

Politiskt system
Colombia är en presidentstyrd republik. Författningen bygger på maktfördelningsprincipen där tre institutioner balanserar varandra: den verkställande makten utövas av presidenten, den lagstiftande makten innehas av kongressen och högsta dömande makt är Högsta domstolen.

Demokrati och rättigheter
Colombia har ibland framstått som ett demokratiskt exempel i generalernas Latinamerika. Makten har i allmänhet växlat genom val och inte kupper och författningen garanterar grundläggande fri- och rättigheter. Men landet har en våldsam historia och präglas av omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna.

Aktuell politik
Colombia styrs sedan augusti 2018 av Iván Duque som företräder högerpartiet Demokratisk center (CD). Duque gick till val med ett löfte om att riva upp delar av det fredsavtal som företrädaren Juan Manuel Santos slöt fred med vänstergerillan Farc två år tidigare.

Fakta – politik
Officiellt namn: República de Colombia/ Republiken Colombia
Statsskick: republik, enhetsstat
Stats- och regeringschef: president Iván Duque (2018–)
Viktigaste partier med mandat i senaste val: Demokratisk center 32/19, Liberala partiet 35/14, Radikal förändring 30/16, U-partiet 25/14, Konservativa par¬tiet 21/14,Gröna alliansen 9/9, Polo 2/5, övriga 12/11 (2018) 1
Viktigaste partier med mandat i näst senaste val: U-partiet 38/21, Liberala partiet 39/17, Konservativa par¬tiet 28/19, Demokratisk center 19/19, Radikal förändring 16/9, Gröna partiet 6/5, Medborgaralternativet 6/5, Polo 3/5, övriga 11/2 (2014) 2
Valdeltagande: 53 % i presidentvalet 2018, 49 % i kongressvalet 2018
Kommande val: president- och kongressval 2022

Utrikespolitik och försvar
Utrikespolitiken i Colombia har i hög grad styrts av det breda samarbetet med USA, som länge gett landet både ekonomiskt och militärt stöd. De nära förbindelserna till Washington har emellanåt lett till konflikter med grannländerna.

Fakta – försvar
Armén: 223 100 man (2017)
Flygvapnet: 13 650 man (2017)
Flottan: 56 400 man (2017)
Militärutgifternas andel av BNP: 3,1 procent (2017)
Militärutgifternas andel av statsbudgeten: 11,0 procent (2017)

Ekonomisk översikt
Colombia har en mångsidig och stark ekonomi. Den har traditionellt baserats på jordbruk, men industrin är väl utvecklad. På senare decennier har också storskalig exploatering av olja och kol skett. Utvecklingen har dock hämmats av inbördeskrig, och narkotikahandel och smuggling pågår parallellt med den lagliga ekonomin.

Fakta – Ekonomi
BNP per person: 6 651 US dollar (2018)
Total BNP: 330 228 miljoner US dollar (2018)
BNP-tillväxt: 2,7 procent (2018)
Jordbrukets andel av BNP: 6,3 procent (2018)
Industrins andel av BNP: 11,3 procent (2018)
Servicesektorns andel av BNP: 57,8 procent (2018)
Inflation: 3,6 procent (2019)
Statsskuldens andel av BNP: 52,2 procent (2018)
Utlandsskuld: 124 364 miljoner US dollar (2017)
Valuta: peso
Varuexport: 44 373 miljoner US dollar (2018)
Varuimport: 49 583 miljoner US dollar (2018)
Bytesbalans: – 12 908 miljoner US dollar (2018)
Varuhandelns andel av BNP: 28 procent (2018)
Viktigaste exportvaror: olja, kolbriketter, kaffe, guld, snittblommor
Största handelspartner: USA, Kina, Mexiko, Brasilien

Naturtillgångar, energi och miljö
Colombia har enorma naturrikedomar, som bara delvis utnyttjas. Av dem som tas tillvara märks olja, naturgas, kol, guld, järn, koppar och smaragder.

Fakta – energi och miljö
Energianvändning per person: 712 kilo oljeekvivalenter (2014)
Elkonsumtion per person: 1290 kilowattimmar, kWh (2014)
Utsläpp av koldioxid totalt: 84 092 tusen ton (2014)
Utsläpp av koldioxid per invånare: 1,8 ton (2014)
Andelen energi från förnyelsebara källor: 23,6 procent (2015)

Jordbruk och fiske
Växlande klimat och en mångfald naturtyper gör Colombia lämpligt för odling av de flesta grödor. Jordbruket har varit basen i ekonomin, men andra näringar har ökat i betydelse. Närmare en femtedel av befolkningen arbetar dock fortfarande inom jordbruket. Kaffe och bananer är dominerande grödor.

Fakta – jordbruk
Jordbrukets andel av BNP: 6,3 procent (2018)
Andel av landytan som används för jordbruk: 40,3 procent (2016)

Industri
Colombia har en mångsidig industri, som är geografiskt spridd över landet, framför allt till de största städerna. Den tunga industrin har vuxit kraftigt på senare decennier. Landets ökande olje- och kolutvinning har följts av växande produktion av järn, stål, cement, läder samt plaster och andra petrokemiska produkter.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden.se

Artiklar om Colombia

Havana, Kuba
Tio platser alla borde besöka någon gång i livet
Björn Larsson
Björn besöker 3 Guyanaländer, Colombia och Panama
Det colombianska Amazonas
En resa i den colombianska delen av Amazonas som var något utöver det vanliga.
Fotbollsresor till Brasilien
Fotbollsminnen från Sydamerika
Fotboll är en nationalsport i Brasilien och hela Sydamerika är ju mer eller mindre fotbollstokigt. Här listar jag mina favoritminnen.
Colombia Runt
Blogg från Colombia Runt
Våra gäster har precis kommit tillbaka från vår senaste rundresa i Colombia ledd av Sven Andersson, en av våra mest erfarna guider.
Kasiiya Papagayo, romantiskt boutiquehotell i Costa Rica
Fem riktigt romantiska hotell
Det finns många fantastiska boutiquehotell i Sydamerika. Idag lyfter jag fram 5 romantiska hotell i några av Sydamerikas mest populära länder.
Kombinationsresa till Colombia, Panama och Costa Rica
Resa till Colombia, Panama och Costa Rica
Kombinationsresa som är en av våra favoritkombinationer.
Calanoa, Colombia
Susannas Colombiaresa
Nyligen kom Susanna med familj tillbaka från en resa i Colombia och hon har varit vänlig nog att dela med sig av sina upplevelser i det här blogginlägget.

Hotell i Colombia

Härunder ser du hotell som vi särskilt rekommenderar i Colombia. Detta är bara ett axplock av dom hotell vi kan erbjuda. Det byggs nya hotell varje år. Vi uppdaterar sidan löpande med nya hotell och med hotell som våra gäster särskilt har uppskattat.

Klicka på hotellen nedan för att läsa mer om varje hotell.

Casa San Augustin, Cartagena

Romantiskt

Casa San Augustin Cartagena

Resmål i Colombia

Härunder ser du populära resmål i Colombia.

Klicka på resmålen nedan för att läsa mer om varje resmål.

San Andre, Colombia
San Andrés och Providencia
Cartagena, Colombia
Cartagena och Tayrona
Bogota, Colombia
Bogota