fbpx

Resor till Chile

Vi skräddarsyr resor och kryssningar till Chile och Patagonien. Välj mellan skräddarsydda resor anpassade helt efter dina önskemål och rundresor med svensk färdledning.
  • Resor
  • OM Chile
  • Hotell
  • Resmål
  • Fakta

Det extremt långsmala landet Chile, med femhundra mil kust och endast 20 mil brett, erbjuder många fantastiska och annorlunda upplevelser. Det är svårt att hinna med allt på en enda resa. Det är inte konstigt att Chile nyligen utsågs till årets resmål. Mest populärt för närvarande är att resa till Patagonien. Inte många platser på jorden kan mäta sig med Patagoniens mäktiga natur. Kanske allra bäst är att uppleva Patagonien på en kryssning. Vi har flera olika alternativ att erbjuda.

Härunder ser du några exempel på resor vi kan erbjuda till Chile. Dom skräddarsydda resorna är smakprov och exempel. Varje resa skräddarsys helt efter dina önskemål. Kontakta våra reserådgivare så berättar vi gärna mer om vad vi kan erbjuda.

Klicka på resorna nedan för att läsa mer om varje resa.

Vandra i Patagonien
Reseförslag
Vandra i Patagonien
Vi skräddarsyr din unika drömresa med vandring i Patagonien. Kontakta våra personliga reserådgivare för ett kostnadsfritt reseförslag!
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 20 350 kr

Statyer på Påskön
Reseförslag
Påskön och Chile
Res på en innehållsrik skräddarsydd resa till Påskön med allt bokat i förväg. Våra personliga reseplanerare skapar en unik drömresa helt efter dina drömmar och önskemål.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 33 900 kr

Bergskedja i Patagonien
Reseförslag
Patagonien och Eldslandet
En helt fantastisk resa till Patagonien och Eldslandet med bra pris lågsäsong till de trevliga och natursköna städerna Ushuaia och Calafate. Dessutom får du se tangons huvudstad Buenos Aires på köpet.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 28 400 kr

Skräddarsydd resa till Patagonien och Torres del Paine
Reseförslag
Patagonien de luxe
Unna dig det bästa och njut av tillvaron i det mest spektakulära landskap Patagonien kan erbjuda. Bo några dagar på ett högklassigt hotell mitt i nationalparken Torres del Paine.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Puma i Patagonien, Chile
Svensk färdledning
Pumaresa till Patagonien
Det finns få resor som är mer spännande att åka på än en pumaresa till Patagonien.
CalenderRed

AVRESA

23 oktober 2021

DurationRed

RESLÄNGD

11 dagar

PriceRed

PRIS

65 700 kr med del i dubbelrum

Solförmörkelse - Sydamerikaexperten
Reseförslag
Total solförmörkelse i Patagonien
Följ med på en resa till Patagonien för att se den totala solförmörkelsen. Vi reser genom det vackraste landskap som Chile och Argentina har att erbjuda.
CalenderRed

AVRESA

09 december 2020

DurationRed

RESLÄNGD

11 dagar

PriceRed

PRIS

47 900 kr med del i dubbelrum

Stadsbild från Sydamerika
Svensk färdledning
Chile, Argentina och Brasilien
Rundresa Chile, Argentina och Brasilien. Mycket innehållsrik resa med bland annat en oförglömlig bussresa över Anderna till vindistriktet Mendoza.
CalenderRed

AVRESA

3/3 och 9/11

DurationRed

RESLÄNGD

15 dagar

PriceRed

PRIS

45 875 kr med del i dubbelrum

Golfresa till Sydamamerika med Sydamerikaexperten
Golf utöver det vanliga
Golfresa
Res till Sydamerika för att enbart spela golf, eller res runt i Sydamerika ändå och ta några golfrundor på fantastiskt fina banor här och där.
CalenderRed

AVRESA

DurationRed

RESLÄNGD

PriceRed

PRIS

Konstresa med Sydamerikaexperten
För alla smaker och intressen
Konst och kulturresa
För den konstintresserade har Sydamerika ett mycket stort utbud. Sydamerikanska konstnärer bidrar ständigt med betydande verk till världskonsten.
CalenderRed

AVRESA

DurationRed

RESLÄNGD

PriceRed

PRIS

Vinresa med Sydamerikaexperten
Upptäck Sydamerikas viner
Vinresa
Sydamerikaexperten skräddarsyr specialresor med vin som tema, eller vanliga rundresor på egen hand där förbokade besök på vingårdar ingår. På många ställen går det också att boka övernattning på vingårdarna.
CalenderRed

AVRESA

DurationRed

RESLÄNGD

PriceRed

PRIS

Lantbruksresa med Sydamerikaexperten
Reseförslag
Lantbruksresa
Sydamerikaexperten har med framgång genom årens lopp arrangerat många lantbruksresor, bland annat för Lantmännen och Jordbruksverket.
CalenderRed

AVRESA

DurationRed

RESLÄNGD

PriceRed

PRIS

Typ av resor

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Chile

Väder

Klimatet varierar stort från öken till arktiskt klimat beroende på att Chile är över 500 mil långt.

Språk

Spanska. Mapucheindianerna i söder talar mapuche, på Påskön talas Rapa Nui, och i bergen i norr talas Aymara och Quechua.

Huvudstad

Chiles huvudstad är Santiago de Chile

Befolkning

Landet har 18,9 miljoner invånare

Valuta

Chilensk Peso.

Santiagoområdet med vindalar och hamnstaden Valparaiso och är ett måste att besöka på en Chileresa och en naturlig plats antingen att börja eller sluta en Chileresa. Passa på att göra en stadsrundtur i både Santiago och i den vackra hamnstaden Valparaiso samt i nobelpristagaren Pablo Nerudas märkliga hus vid kusten i Isla Negra. Dessutom finns det ett överflöd av vingårdar att besöka.

En kryssning längst i söder med landstigning på Kap Horn, t ex med Australis, är en upplevelse för livet.

Naturen och vyerna i den vackra nationalparken Torres del Paine i södra Patagonien lockar alla, och varför inte passa på att från Punta Arenas korsa Magellans sund och se den enda kolonin av kungspingviner i Sydamerika.

Området nedanför Puerto Montt, Chiloe och sedan hela vägen till Villa O´Higgins där vägen tar slut är också det bedårande vackert. Detsamma kan även sägas om  Puerto Varas och sjödistriktet österut mot Argentina. Passa på att åka Cruce-de-los-Lagos med blandat båt och buss till Bariloche i Argentina, eller en bilresa dit genom det vackra landskapet via San Martin de los Andes.

Påskön bör alla besöka någon gång i livet. Det är en mycket intressant plats att besöka och alla förundras över de märkliga stenstoderna.

Många håller Atacamaöknen på gränsen mot Bolivia i nordöstra Chile som den absolut mest intressanta platsen i Chile. Här finns en uppsjö av intressanta utflykter t ex saltöknen, måndalen, observatorium, gejsrar m m, så här kan man stanna länge.

Tio magiska platser att besöka i Chile

Påsköns stenstoder
Atacamaöknens månlandskapsliknande natur
Torres del Paine
Vingårdar
Valparaisos kullar och tågbanor
Kryssning till Kap Horn
Resa genom Anderna
Lake Crossing i Puerto Montt
Chiloe med städerna Castro och Ancud
Marmorkatedralen längs vägen carretera austral

Härunder ser du hotell som vi särskilt rekommenderar i Chile. Detta är bara ett axplock av dom hotell vi kan erbjuda. Det byggs nya hotell varje år. Vi uppdaterar sidan löpande med nya hotell och med hotell som våra gäster särskilt har uppskattat.

Klicka på hotellen nedan för att läsa mer om varje hotell.

Awasi Patagonia

Deluxe

Awasi Patagonia
Awasi Patagonia är tveklöst ett av världens mer exklusiva hotell både vad det gäller design, service och läge.
Explora Patagonia, Chile

Deluxe

Explora Torres del Paine
Hotellet är perfekt beläget inne i Torres del Paines nationalpark, precis vid stranden av Pehoé Lake. Alla rum har en fantastisk utsikt över landskapet.
Patagonia Camp, Chile

Deluxe

Patagonia Camp
Bo i bekväma designade tält med hotellkomfort. Centralvärme, rumsservice och eget badrum, men ändå med nära kontakt med naturen.

Härunder ser du populära resmål i Chile.

Klicka på resmålstexterna nedan för att läsa mer om varje resmål.

Kap Horn
Kap Horn
Mytomspunna Kap Horn eller Cabo de Hornos, som Sydamerikas sydligaste utpost heter på spanska, ligger på ön Isla de Hornos. Här vid Drakes sund, så...
Hästar i Torres del Paine, Chile
Torres del Paine
Torres del Paine är Chiles största och viktigaste nationalpark med naturupplevelser att minnas för livet. På grund av sin popularitet så har mängden besökare som...
Punta Arenas, Chile
Punta Arenas och Torres del Paine
Fjordar, bukter, isblå glaciärer, vassa bergstoppar och otämjd natur med ett rikt djurliv. Patagonien är otroligt vackert! Här tar Anderna slut och smulas sönder av...
Puerto Varas, Chile
Puerto Montt, Puerto Varas och Chiloe
Sjödistriktet i norra Patagonien bjuder på makalösa scenerier. Snötäckta vulkaner och smaragdgröna sjöar ligger bland majestätiska berg, urgamla skogar och vackra vattenfall. Naturen är ständigt...
Puerto Varas, Chile
Valparaiso och Viña Del Mar
(Foton ovan: Loïc Mermilliod) Chile har en extremt lång kust och därför mycket varierande natur och städer. Knappt två timmar med bil från Santiago ligger...
Santiago de Chile
Santiago
Vid foten av Andernas snötäckta toppar ligger Chiles huvudstad Santiago. Det är en modern stad där glasade skyskrapor samsas med pampiga koloniala byggnader. Staden har...

El:
220 volt, adapter kan behövas.

Mobiltelefon:
Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta:
Chilensk peso.

Kreditkort:
Accepteras allmänt.

Dricks:
Dricks är vanligt speciellt till hotell- och restaurangpersonal.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. Hör med vaccinationscentral.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.

 

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Chile (www.landguiden.se)
Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Klimatet växlar mellan extrem torka i norr och regn och fuktig luft i söder. I mellersta Chile råder ett tempererat klimat av sydeuropeisk typ med soliga somrar och riklig nederbörd vintertid.

Chile har 18,9 miljoner invånare varav mer än 6,2 miljoner bor i Santiago.

Större delen av Chiles befolkning lever i de mellersta delarna av landet och en överväldigande majoritet bor i städerna, främst i huvudstaden Santiago med förstäder. Omkring två tredjedelar av invånarna är mestiser, det vill säga personer av blandad europeisk och indiansk härkomst. Knappt fem procent av invånarna tillhör ursprungsbefolkningen. Dess största enskilda grupp är mapuche (“jordens folk”).

Uppemot två tredjedelar av chilenarna är katoliker.

Barnen börjar den åttaåriga obligatoriska grundskolan vid sex års ålder. Därefter följer ett fyraårigt obligatoriskt gymnasium. men en stor majoritet av eleverna fullföljer alla tolv åren i skolan.

Chile har alltid betraktats som ett av de kulturellt mest avancerade och utvecklade länderna i Latinamerika. Även under militärdiktaturen var det kulturella livet dynamiskt.

Dagens Chile började koloniseras på 1500-talet av spanjorer, som stegvis tog kontroll över större delen av landet trots fortsatt motstånd från det indianska mapuchefolket. Chile blev självständigt från Spanien 1818 och utvecklades efterhand till en av Sydamerikas mest liberala och demokratiska stater, trots perioder av militärdiktatur.

Även om Chile formellt var neutralt i andra världskriget stod landet USA nära, både politiskt och ekonomiskt. Men politisk instabilitet, ineffektiva regeringar och sociala orättvisor gjorde att vänsterpartier och fackföreningar växte sig starkare. En kortlivad socialistregering följdes från 1973 av en hård högerdiktatur under en militärledd regering, innan demokratin kunde återfödas 1989. Politiken domineras av två stora partiallianser, en till höger och en till vänster.

I slutet av 2017 vann Sebastián Piñera presidentvalet och han återkommer i mars 2018 som stats- och regeringschef efter fyra år. Piñera och högerblocket tar därmed för andra gången i rad över efter Michelet Bachelet och vänsterblocket.

Chiles ekonomi har allt sedan kolonialtiden varit starkt beroende av råvaruexport från jordbruket och gruvnäringen. Från 1930-talet byggdes kopparutvinningen ut med hjälp av kapital från USA och då grundlades ett ända till på senare tid ensidigt beroende av inkomster från kopparn, som 2009 stod för en tredjedel av statens inkomster.

BNP per invånare är 15 923 US dollar (2018).

Chile är rikt på naturtillgångar. Landet förfogar över omkring en tredjedel av världens kopparförekomster och dessa beräknas räcka i ytterligare ett halvsekel. Här finns även rikliga mängder av molybden, en biprodukt av kopparbrytningen som används i stållegeringar, och dessutom guld, silver, järnmalm, mangan, bly, zink och kol samt nästan all världens kända tillgångar av nitrat. Längst i söder finns mindre olje- och naturgasreserver.

Jordbruket, som var den huvudsakliga stöttepelaren i Chiles koloniala ekonomi, är fortfarande viktigt för sysselsättning och export. Nästan var tionde löneanställd invånare arbetar med jordbruk, fiske, jakt eller skogsbruk.

Snabb ekonomisk tillväxt, i kombination med statliga program för att skapa nya jobb, pressade ned arbetslösheten från en topp nära 10 procent 2009 till runt 6 procent 2013, den lägsta siffran på ett par årtionden. Därefter har den stigit något igen. Ungdomsarbetslösheten är betydligt högre.

Socialförsäkringssystemet omfattar bland annat arbetarskydd, arbetslöshetsunderstöd, moderskapspenning och familjebidrag. Redan 1980 började Pinochetregimen införa ett privat pensionssystem, vilket tjänat som modell för många länder långt senare. Men endast drygt hälften av arbetskraften pensionssparar och många betalar inte in tillräckligt för att de ska få en rimlig framtida pension.

Chiles långa stränder och skidsportorterna i Anderna är populära resmål. I norr har öknen, med idag öde städer som byggdes upp kring nitratindustrin i slutet av 1800-talet, blivit turistattraktioner. Skärgården i söder lämpar sig för jakt och fiske.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Chile (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande