Chat with us, powered by LiveChat

Resor till Bolivia

Vi skräddarsyr resor till Bolivia, helt anpassade efter dina önskemål. Titicacasjön och saltöknen i Uyuni är fantastiska platser som alla borde få besöka. Även La Paz med sina linbanor och olika indiankulturer är värt ett besök.

RESOR

INSPIRATION

HOTELL

RESMÅL

Typ av resor

Vi arrangerar skräddarsydda resor, temaresor och gruppresor till Bolivia.

Väder

Regntiden (kallas sommar) är från november till februari. Vinter är från juni till augusti

Huvudstad

Formellt är Sucre med 280 000 invånare huvudstad, men regeringen har sitt administrativa säte i La Paz som har 840000 imvånare.

Språk

Spanska, Quechua och Aymara. Flera mindre indianspråk och dialekter har överlevt till exempel tupi-guarani, mataco och Guarayo.

Valuta

Boliviano

Befolkning

Landet har 12,24 miljoner invånare

Bolivia är ett av de högst belägna länderna i världen. Det gäller de delar av landet som ligger i Anderna. På 4 000 meters höjd måste man vänja sig vid höjden innan man springer omkring. Det finns också låglänta delar i Bolivia, med tropisk regnskog och savanner. Det är ett äventyr att resa runt i Bolivia med sin stora indianbefolkning. Exotiskt, men inte alls svårt för en resenär. Landet har ingen kontakt med havet (det pågår en långvarig tvist med Chile om detta) men man har något annat – den kända sjön Titicaca. Vi rekommenderar en natt på en ekologisk lodge på Solön. Den mest fantastiska platsen i Bolivia är utan tvekan saltöknen utanför Uyuni där man får en känsla av att vara på en annan planet. Passa på att bo på något av de hotell som är byggda av salt t.ex saltpalatset Palacio de Sal!

Våra resor till Bolivia

Härunder ser du några exempel på resor vi kan erbjuda till Bolivia. Dom skräddarsydda resorna är smakprov och exempel. Varje resa skräddarsys helt efter dina önskemål. Kontakta våra reserådgivare så berättar vi gärna mer om vad vi kan erbjuda.

Klicka på resorna nedan för att läsa mer om varje resa.

Saltöken, Sydamerika
Reseförslag
Bolivias saltöknen
En resa genom Atacamaöknens vackra och stundtals mycket märkliga landskap. Du bor bl.a. på ett högklassigt hotell byggt av salt. Resan avslutas i La Paz
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt dina önskemål

PriceRed

PRIS

Från 46 800 kr

Bolivias saltöken
Reseförslag
Bolivia runt
En resa till Bolivia är något utöver det vanliga. Här har turistnäringen ännu inte har satt djupa spår och du känna dig som en upptäckare när du besöker platser som känns genuint unika och orörda.
CalenderRed

AVRESA

Flexibelt

DurationRed

RESLÄNGD

Enligt din önskemål

PriceRed

PRIS

Från 49 900 kr

Mer om Bolivia

Om du reser till Bolivia så är det nästan ett måste att besöka den makalösa saltöknen i Uyuni, där man kan bo på ett hotell helt byggt av salt, eller att göra en resa genom saltöknen till San Pedro de Atacama i Chile. Titicacasjön med boende på Solön är också en verkligt speciell upplevelse.

La Paz är en annorlunda stad med enorma höjdskillnader och en särskild indiansk stämning. Se upp för den tunna luften som kan ge problem de första dagarna innan man vänjer sig.

Med ytterligare några dagar i Bolivia så rekommenderar vi att besöka Amazonas regnskog med färdiga paket i orörd djungel, samt de historiska städerna Sucre och Potosi och en vacker tågresa genom landet.

För golfintresserade rekommenderar vi en dag extra och spel på världens högst belägna golfbana.

Bolivia är ett drömland för fågelintresserade. Här finns verkligen möjligheten att få se många olika arter i olika lokaler på olika höjder.

I Bolivia erbjuder vi äventyrspaket med t ex kajakpaddling på Titicacasjön, cykling på den numera inte så farliga “dödens väg” eller rafting i landets forsar. Andra alternativ är hiking och trekking i Anderna på t ex den sk. pre-Inca Trail. Eller varför bestiga Huayna Potosi, med sina 6 088 meter över havet?

Vi erbjuder ett komplett program i Bolivia. Förutom att resa runt i landet kan man också kombinera Bolivia med näraliggande  Peru och Chile. Det går att ta sig med bil, båt och katamaran via Titicacasjön till Peru med Cuzco och Machu Picchu.

Bra att veta

I Bolivia är man ofta på mycket höga höjder. För de som tar det lugnt första dagen och  t ex undviker trappor blir höjdomställningen oftast inget problem. Det är bra att dricka mycket, men undvik alkohol och rökning.

Sydamerikaexperten Björns tips på en trevlig stadsrundtur i La Paz på egen hand:

Utnyttja möjligheten att se La Paz från ovan genom deras suveräna och trygga linbanesystem för transport i staden. Utflykten tar cirka tre timmar och kan starta med taxi från hotellet till Plaza Espana. Därefter fyra linbanefärder t o r (köp fyra biljetter var och åk nedåt). Det är byte halvvägs till ändstationen. Gå av vid Plaza Espana igen och ta taxi från Plaza Espana till Estacion Roja

Kostnad 50 Bolivianos var (cirka 60 kr)

Fakta om Bolivia

El:
220 volt, adapter kan behövas.

Mobiltelefon:
Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta:
Boliviano

Kreditkort:
Accepteras på många hotell, restauranger och i större affärer. Uttagsautomater finns i städerna.

Dricks:
Dricks är vanligt speciellt till hotell- och restaurangpersonal.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas. I vissa områden krävs gula febern och Malaria. Notera att intyg på Gulafebernvaccination krävs av vissa flygbolag för att få flyga till Bolivia.

Visum:
Giltigt pass krävs. Svenska medborgare behöver inte visum.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Bolivia (www.landguiden.se)
Bolivia i den västra delen av Sydamerikas inland sträcker sig från Anderna i väster mot låglänta skogstrakter österut. Gruvdrift, i synnerhet utvinning av silver och tenn, har dominerat landets ekonomi i århundraden. Två tredjedelar av invånarna tillhör ursprungsfolk. De blev för första gången företrädda på högsta politiska nivå när kokaodlaren och aymaraindianen Evo Morales tillträdde som president 2006.

Bolivia är mer än dubbelt så stort som Sverige och ligger i den västra delen av Sydamerikas inland. Peru och Chile skiljer landet från Stilla havet i väster. I nord och nordöst har Bolivia en 340 mil lång gräns mot Brasilien, i sydöst ligger Paraguay och i söder Argentina.

Huvudstad med antal invånare: La Paz (administrativ huvudstad) 840 000, Sucre (formell huvudstad) 280 000 (folkräkning 2021)

Övriga större städer: Santa Cruz 1 454 000, El Alto 849 000, Cochabamba 630 000, Oruro 265 000 (folkräkning 2012)

Högsta berg: Sajama (6 542 m ö h)

Bolivia ligger i det tropiska området söder om ekvatorn, men klimatet varierar starkt på grund av höjdskillnaderna. På den nästan ökenartade högplatån altiplano, där det bara regnar under högsommaren i januari och februari, råder ett kärvt klimat med kalla nätter. I Oriente i östra och nordöstra Bolivia är det varmt och fuktigt.

Bolivia har en ung och snabbt växande befolkning men är ändå glest befolkat. Invånarantalet är bara lite högre än i Sverige, medan landytan är mer än dubbelt så stor. Särskilt glesbefolkat är låglandet i öster, där en tredjedel av befolkningen bor. Merparten av bolivianerna bor på högplatån altiplano i väster och i de högt belägna dalgångarna i Anderna.

Antal invånare: 11 513 100 (2019)

Folkgrupper: närmare två tredjedelar är indianer (varav quechua och aymara är de största grupperna)

Språk: officiella språk är spanska och 36 indianspråk (varav quechua och aymara är störst)

En stor majoritet av befolkningen bekänner sig till den romersk-katolska tron.

Skolplikt råder formellt för barn mellan 6 och 14 år. Efter den åttaåriga grundskolan följer ett fyraårigt gymnasium. Nästan alla barn går numera i skolan, även om många arbetar samtidigt.

Det bolivianska samhället lägger stor vikt vid kulturella traditioner, folksånger och folksägner. Samtidigt som Bolivia är multikulturellt med kosmopolitiska städer, återspeglas kontrasterna mellan den spanskättade eliten och den indianska majoriteten inom kulturlivet.

Vid Titicacasjön fanns jordbrukskulturer för över 3 000 år sedan. En högkultur kallad Tiahuanaco blomstrade fram till 1000-talet, då den av okänd anledning gick under. Området erövrades under 1400-talet av inkariket och av Spanien 1538. Indianerna tvingades arbeta som slavar i spanjorernas silvergruvor. Först 1824 besegrades Spanien, och Bolivia utropade sin självständighet 1825. Under decennierna därefter förlorade Bolivia stora landområden i krig. Efter en revolution 1952 hamnade landet i ekonomisk kris, och militären tog makten i en kupp 1964.

Växande sociala klyftor och omstridd gasutvinning ledde till våldsamma massprotester. I orons spår valdes aymaraindianen och bondeledaren Evo Morales till president 2005.

Bolivias författning från 2009 betonar ursprungsfolkens rättigheter, ger staten kontroll över viktiga naturresurser och begränsar privat jordägande. Ett symboliskt viktigt inslag är att kokabusken har särskilt skydd som naturresurs.

President Luis Acre

Socialisten Evo Morales styrde Bolivia i 14 år, längre än någon tidigare president, fram till dess att han tvingades avgå i november 2019. Det skedde efter ett presidentval som följdes av våldsamma protester och slutade med att den tidigare senatorn Jeanine Añez utropade sig till president under en övergångsperiod. Ett nytt val utlystes till i maj 2020, men fick skjutas upp till oktober på grund av coronakrisen. Morales hade starkt stöd bland de fattiga som under hans styre fick ta del av en stark tillväxt. Sociala och politiska konflikter fortsätter dock att prägla landet.

Bolivia har stora naturtillgångar i form av naturgas, olja och mineraler. Trots det är landet fattigt med hög utlandsskuld, starkt biståndsberoende och ett försummat jordbruk. En viktig orsak till det är att ekonomin alltför ensidigt baseras på råvaruexport. När marknadspriserna sjunker räcker exportinkomsterna inte till för att täcka kostnaden för importen. Ett annat problem är stora sociala och ekonomiska olikheter inom landet.

BNP per person :3 523 US dollar (2022)

Valuta: Boliviano

En stor del av befolkningen är fortfarande sysselsatt med att bruka jorden. I höglandet och dalgångarna österut i Anderna brukas små odlingslotter för självhushåll, medan det på låglandet i öster finns modernare storjordbruk. Småbrukarna odlar bland annat potatis och quinoa och håller lamadjur, medan storgodsen odlar soja, sockerrör, oljeväxter, bomull och kaffe för export.

Bolivia är ett av Latinamerikas minst industrialiserade länder. Hemmamarknaden är liten och köpsvag, och exporten består i huvudsak av enklare industrivaror. Industriutvecklingen har också hämmats av dåligt utbyggda kommunikationer, höga låneavgifter samt konkurrens från importvaror och smuggling.

Bolivia plågas av massarbetslöshet, vilken leder till en stor informell (svart) sektor med exempelvis gatuförsäljare, diversearbetare, kokaodlare och smugglare. Minst två tredjedelar av den arbetsföra befolkningen försörjer sig på sådana jobb. Över hälften av denna grupp är självförsörjande småbönder.

Bolivia har länge räknats som ett av Sydamerikas fattigaste länder, men hög ekonomisk tillväxt under årtiondet efter millennieskiftet har gjort att andelen fattiga minskat och att de sociala skillnaderna mellan rika och fattiga krympt. Ändå lever fortfarande närmare halva befolkningen under den nationella fattigdomsgränsen. Fattigdomen är värst på landsbygden, och de sociala och ekonomiska klyftorna mellan stad och land är djupa.

Familjerna har starka nätverk och på landsbygden lever ofta flera generationer i samma hushåll. Könsrollerna är traditionella och samhället kan beskrivas som mansdominerat. Bolivia är ett klassamhälle med vissa etniska förtecken, men de sociala skillnaderna beror inte så mycket på hudfärg som på ekonomiska faktorer. Av historiska skäl befinner sig den vita minoriteten överst på samhällsstegen.

Antalet turister har dock ökat under senare år. I landet finns särpräglade indiankulturer runt Titicacasjön och koloniala stadskärnor i städer som Sucre och Potosí.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Bolivia (www.landguiden.se)

Artiklar om Bolivia

Atacamaöknen
Sydamerikas 10 största djur & naturupplevelser
Sydamerika är en kontinent med oerhört varierande natur och djurliv. Att välja ut dom största upplevelserna är inte enkelt, men vi har gjort ett försök.
Sydamerika utöver det vanliga
Belmond Hiram Binghamtåget som går mellan Cusco och Machu Picchu
Sydamerikas höjdpunkter
Jag får ofta frågan om vad som är Sydamerika största höjdpunkter. I den här artikeln lyfter jag fram några av dom största höjdpunkterna under 2020.
Picnic mitt i Salar de Uyuni (saltöknen), Bolivia
En drömresa till Bolivia
Det finns många fantastiska länder och resmål att besöka i Sydamerika, men efter en resa i Bolivia kan du verkligen säga att du haft en oförglömlig resa.
Karnevalen i Oruro
Det finns många karnevaler i världen. Men vill man se en karneval med starka drag av ursprungsbefolkningens kultur - då tar man sig till Oruro i Bolvia.

Hotell i Bolivia

Härunder ser du hotell som vi särskilt rekommenderar i Bolivia. Detta är bara ett axplock av dom hotell vi kan erbjuda. Det byggs nya hotell varje år. Vi uppdaterar sidan löpande med nya hotell och med hotell som våra gäster särskilt har uppskattat.

Klicka på hotellen nedan för att läsa mer om varje hotell.

Bra val

Estancia Eco-Lodge
Jag upplevde hotellet som mysigt och stämningsfullt. Estancia är ett enkelt, men komfortabelt hotell. Det kändes nästan som att vara hemma.

Resmål i Bolivia

Härunder ser du populära resmål i Bolivia.

Klicka på resmålstexterna nedan för att läsa mer om varje resmål.

Madidi Nationalpark, Amazonas, Bolivia
Amazonas, Bolivia
Titicacasjön, Bolivia
Titicacasjön
Uyuni, Bolivia
Uyuni Saltöken
La Paz, Bolivia
La Paz