Chat with us, powered by LiveChat

Resor till Belize

Vi skräddarsyr resor till Belize anpassade helt efter dina önskemål. Belize kan också besökas på en kryssning i Centralamerika.

RESOR

INSPIRATION

HOTELL

RESMÅL

Typ av resor

Vi arrangerar skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Belize

Väder

De bästa månaderna för bra väder är från december till maj. Regnperioden infaller från juni till november.

Huvudstad

Formellt är Belmopan med 25 500 invånare huvudstad, men Belize City är största staden med 61 500 invånare

Språk

Engelska är officiellt språk. Belizisk kreol, spanska, karib (garífuna) samt olika indianspråk talas också

Valuta

Belizisk dollar

Befolkning

Belize har 397 600 invånare

Belize erbjuder fantastiska stränder och några av världens bästa korallrev, prunkande regnskog med ett rikt djurliv samt mayalämningar och kolonial historia.

Våra resor till Belize

Härunder ser du några exempel på resor vi kan erbjuda till Belize. Dom skräddarsydda resorna är smakprov och exempel. Varje resa skräddarsys helt efter dina önskemål. Kontakta våra reserådgivare så berättar vi gärna mer om vad vi kan erbjuda.

Klicka på resorna nedan för att läsa mer om varje resa.
Antigua | Guatemala
Skräddarsydd resa
Guatemala och Belize
En mycket innehållsrik upplevelseresa som kombinera Guatemalas kultur med avkoppling, snorkling och bad i Belize.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

12 dagar

PriceRed

PRIS

Från 48 300 kr vid resa för 2 personer

Belize
Skräddarsydd resa
Belize de luxe
En verklig drömsemester i Belize med fantastiska stränder, snorkling, dykning, segling samt djuphavsfiske.
CalenderRed

AVRESA

Enligt dina önskemål

DurationRed

RESLÄNGD

11 dagar

PriceRed

PRIS

Från 42 800 kr

Mer om Belize

Belize erbjuder fantastiska stränder och några av världens bästa korallrev, prunkande regnskog med ett rikt djurliv samt mayalämningar och kolonial historia.

Trots sin ringa storlek erbjuder Belize mycket för besökaren, och man blir inte besviken. Tyngdpunkten för en resa dit ligger oftast på naturupplevelser men det går också att få intressant historia och kultur med inslag från både Centralamerika, Europa och Afrika.

Belize ligger längst söderut på Yucatanhalvön jämte Mexiko och Guatemala. För inte så länge sedan hette landet Brittiska Honduras. Långt dessförinnan, vid Jesus födelse, fanns det 750 000 mayaindianer här. De hade dock nästan helt försvunnit när spanjorerna anlände på 1500-talet. På 1600-talet var det först en piratkoloni innan det blev en brittisk koloni. De många indianerna och mestiserna i landet härstammar från folk som flytt undan spanjorernas härjningar i Mexiko. Längs kusterna bor ättlingar till afrikanska slavar.

Belize City är bra att ha som utgångspunkt för resor i landet. Staden är landets största stad och var fram till 1970 huvudstad. Då flyttades administrationen till Belmopan. Huvudstaden är dock avsevärt mindre än Belize City.

Sevärdheter i Belize

Korallrev och dykning

Ett av världens mest imponerande korallrev ligger utanför Belizes kust. Under det turkosa vattnet finns en hel värld att utforska med färgglada tropiska fiskar och vackra koraller. Från Belize City tar det 30-45 minuter med båt att nå barriärrevet med det kristallklara vattnet. Ytterligare 30 minuter med båt ligger Turneffe Islands-atollen och ännu längre ut ligger Lighthouse reef atoll som är möjlig att besöka på en heldagsutflykt.

Nurse shark, Ambergris Caye, Belize

Ambergris Caye är den plats som enklast används för dykning. Mer än 30 km lång och 1 km bred ligger denna otroligt vackra sträng av småöar sammanfogade av vit sandstrand. För de som vågar trotsa de i området vänliga hajarna så kan man konstatera att det finns 30 olika arter av hajar samt många olika sorters rockor kring Shark-Ray alley. Vid Lighthouse reef atoll finns det berömda blå hålet som är varje sann dykares dröm. Detta helt runda hål har en diameter på 330 meter och är över 100 meter djupt. Jack Cousteau uppmärksammade hålet och gjorde det känt för allmänheten.

Blue hole, Belize


Djur och natur
Belize skyddar sin natur och dess djur på ett bra sätt. Det finns ett flertal nationalparker och de erbjuder främst fågelskådning. Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary är en nationalpark som bildades 1984. Dess främsta syfte var då att skydda en population med jaguarer. Det är svårt att få syn på jaguarer och det krävs ofta mycket tid och tålamod samt också en portion tur för att få se en. Nationalparken kan dock stoltsera med mycket annat som till exempel en mängd olika fåglar samt också en mycket vacker natur. Andra nationalparker är:  Crooked Tree Wildlife Sanctuary, Silk Grass Creek Road och Mountain Pine Ridge.

Belize Natur

 

Mayalämningar
Det finns ett tiotal mayaruiner utspridda över Belize. Den mest intressanta är Altun Ha som har 13 tempel och två torg och är beläget nära den norra vägen till Mexiko. Altun Ha var ett större ceremoniskt center under den klassiska perioden 250-900 år efter Kristus och knöt samman inlandets mayacenter med den karibiska kusten. Mäktiga Xunantunichtemplet nära gränsen till Guatemala erbjuder en fantastisk utsikt över Guatemala. I den underbara naturen i området finns bland annat möjlighet till ett härligt dopp i Mopanfloden.

Xunantunich, Belize

 

Fakta om Belize

El:
110 volt, adapter kan behövas.
Mobiltelefon:
Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.
Valuta:
Belizisk dollar.  På flera ställen går det att betala med amerikanska dollar. Medtag i så fall små valörer.
Kreditkort:
Accepteras på många hotell, restauranger och i större affärer. Visakort fungerar bättre än Mastercard. Uttagsautomater finns i städerna.
Dricks:
Dricks är vanligt speciellt till hotell- och restaurangpersonal.
Tid:
Svensk tid minus sju timmar.
Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas. I vissa områden rekommenderas även malaria. Notera att intyg på Gulafebern vaccination krävs om man nylige varit i Gula Febern område.
Visum:
Giltigt pass krävs. Svenska medborgare behöver inte visum. 

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Belize (www.landguiden.se)
Belize som tidigare hette Brittiska Honduras blev självständigt 1981. Landet ligger i Mellanamerika men har mer gemensamt med önationerna i Karibien än med de spanskspråkiga grannländerna. Engelska är officiellt språk. Turismen har vuxit fram som största inkomstkälla, utländska besökare lockas bland annat av världens näst längsta korallrev. Formell statschef är den brittiska drottningen, som företräds av en generalguvernör.

Belize ligger på Centralamerikas östkust och är till ytan något större än Värmland. Utanför kusten mot Karibiska havet i öster ligger en rad öar och västra halvklotets längsta korallrev.

Befolkning och språk
Fram till självständigheten 1981 utgjordes den största folkgruppen i Belize av kreoler, som ättlingar till afrikanska slavar. Därefter har invandring från grannländerna gjort att latinos, som härstammar från ursprungsfolk och européer, numera är flest. Engelska är officiellt språk men spanska är utbrett och många belizier är två- eller flerspråkiga.

Antal invånare i Belize:  374 681 (2017)
Språk: engelska är officiellt språk

Kultur
Som en följd av den brittiska kolonialtiden har kulturen i Belize en anglosaxisk prägel. Den påminner mer om västindisk än om centralamerikansk kultur. Parallellt finns också spanska, indianska och afrokaribiska kulturtraditioner.

Seder och bruk
Det kan det vara svårt att sätta fingret på vad som är utmärkande för människor som lever i Belize, där fyra folkgrupper bor på en liten yta. Men som i många andra länder i Västindien som frigjorde sig från Storbritannien på 1960-talet växte det åren förre fram en stark nationaliströrelse. Belizierna delar en stolthet över Juvelen, som de kallar sitt hemland.

Äldre historia
Mayakulturen blomstrade i Belize fram till 900-talet, då den av okänd anledning började falla sönder. De första européerna kom på 1500-talet. Småningom vann engelsmännen kontrollen över området, som blev kolonin brittiska Honduras. I mitten av 1900-talet började krav på självständighet växa fram. Kolonin fick inre självstyre 1964 och namnet ändrades till Belize 1973.

Modern historia
Belize blev självständigt 1981 men Storbritannien har fortsatt att ha stort inflytande, både militärt och genom privatekonomiska intressen. Två politiska partier har turats om vid makten. Korruptionen har brett ut sig liksom väljarnas missnöjesyttringar, inte minst mot den ekonomiska politik som förts av bägge partier.

Politiskt system
Belize blev självständigt först 1981 och den brittiska drottningen är fortfarande statsöverhuvud. Frigörelsen fortskrider ännu i sakta mak med framför allt ett närmande till grannländernas gemenskap i Karibien. Högsta domstolen är inte längre brittisk, utan karibisk. Politiken domineras av två ideologiskt relativt lika partier.

Ekonomisk översikt
Belizes största inkomstkälla är turismen, som står för en fjärdedel av bruttonationalprodukten BNP och sysselsätter en femtedel av den arbetsföra delen av befolkningen. Näst viktigast för ekonomin är exporten av citrusfrukter, socker, bananer och skaldjur. På senare år har även mindre oljefyndigheter givit ett tillskott.

BNP per person: 5 025 US dollar (2018)

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden.se

 

Artiklar om Belize

Sydamerika utöver det vanliga
Caye Caulker, Belize
Ta det lugnt på Caye Caulker
Go slow, det är vad man säger och skriver på skyltar på Caye Caulker. Ön känns mer ”naturlig” och ganska oexploaterade, till skillnad från San Pedro.

Hotell i Belize

Härunder ser du hotell som vi särskilt rekommenderar i Belize. Detta är bara ett axplock av dom hotell vi kan erbjuda. Det byggs nya hotell varje år. Vi uppdaterar sidan löpande med nya hotell och med hotell som våra gäster särskilt har uppskattat.

Klicka på hotellen nedan för att läsa mer om varje hotell.

Turtle Inn, Belize

Deluxe

Turtle Inn
En liten och inbjudande resort, skapad av Francis Ford Coppola, med strandläge på Placenciahalvön.
Matachica Resort & Spa, Belize

Deluxe

Matachica Resort & Spa
Matachica Resort är ett läckert och avslappnat boutiquehotell c:a 8 km norr San Pedro. Här lever du i en härligt avslappnad barfotalyx direkt vid havet.
Ka'ana Belize Luxury Resort

Romantiskt

Ka'ana Belize Luxury Resort
Ka'ana är visserligen ett populärt smekmånadshotell, men också ett utmärkt hotell för att utforska sevärdheterna i Cayodistriktet.
Iguana Reef Inn

Deluxe

Iguana Reef Inn
Iguana Reef Inn är beläget på den underbara karibiska ön Caye Caulker. Ön är en ö att slappa på. En före detta hippie- eller backpackerö med rastafaristuk och reaggemusik som fortfarande känns ganska oexploaterad.
Black Orchid Resort

Bra val

Black Orchid Resort
Black Orchid Resort är beläget knappt 25 minuters bilresa väster om Belize City i ett regnskogsområde intill Belize River.

Resmål i Belize

Belize city

Belize City

Belize City grundades på 1700-talet av engelsmännen. De kom hit för att avverka regnskog, främst mahogny. Området var också ett populärt tillhåll för pirater. De spanska guldtransporterna gick ofta förbi här och anfölls då av piraterna. Belize City har en hel del gamla kolonialbyggnader kvar och de samsas med mer moderna byggnader. I vattnet utanför staden ligger det största korallrevet i Karibien. Det är för sol, bad, snorkling och dykning som många åker till Belize.

Paradisstrand i Belize

Placencia
Placencia är en 25 km lång sagolikt vacker halvö med landets vackraste strand cirka en timmes resa från Belize City. Där finns tre små byar Maya Beach, Seine Bight och Placencia. Till skillnad från andra platser i Belize så har Placencia två sidor. Inlandet med äventyr och vildmark och kusten med fantastiska stränder, kristallklart vatten och otroliga dykmöjligheter. Varför inte kombinera ett besök i Cockscomb Basin Jaguar Preserve med att dyka eller snorkla med valhajar. Störst chans att simma med valhajar har man i april och maj.

Det går att flyga billigt inrikes till Placencia, men bilfärden dit i det pittoreska landskapet är en mycket vacker upplevelse.

Placencia, Belize

 

För den här destinationen har vi tyvärr inga resmål att visa