Valparaiso och Viña Del Mar

Puerto Varas Chile

(Foton ovan: Loïc Mermilliod)

Chile har en extremt lång kust och därför mycket varierande natur och städer. Knappt två timmar med bil från Santiago ligger Valparaiso och Viña del Mar.

Hamnstaden Valparaiso lockar mest med sin gamla bebyggelse, medan Viña del Mars styrka är fina stränder mitt inne i staden. Efter en rundresa i Chile kan det vara skönt att ta det lugnt några dagar på en solig strand.

Valparaiso
Under kolonialtiden var Valparaiso bara en liten by, men efter det att Chile blev självständigt 1817 utvecklades den och idag är den en av Chiles viktigaste städer. Chile är ett land med en stor invandrad befolkning, och det var här som många av immigranter först satte foten på chilensk mark. Det blev en mångkulturell stad med tidningar som gavs ut på till exempel tyska, franska, engelska och italienska. De många immigranterna satte spår i allt från arkitektur till skolväsendet.

Under lång tid var Valparaiso en av de viktigaste hamnstäderna i Sydamerika. Många fartyg lade till här när de rundade kontinenten för att komma norrut till t ex västra USA. När Panamakanalen invigdes minskade hamnen i betydelse. Då behövde fartygen inte längre runda Sydamerika och antalet fartyg som lade till vid Valparaiso minskade drastiskt. Staden är dock fortfarande en mycket viktig hamnstad i Chile, men själva hamnkvarteren är delvis nedgångna och väntar på ett nytt lyft.

Valparaiso har vackra och sevärda delar. Staden är med på Unescos världsarvslista och ståtar med mängder av vackra gamla byggnader. Den övre delen av staden är uppbyggd på 40 kullar, och här finns gamla trähus i brokiga färger. De gamla bergbanorna, ascensores, används än idag för att ta sig mellan stadsdelarna.

Puerto Varas, Chile
Foto av Pepe Cast Zam

Viña del Mar
Viña del Mar är en av de mest populära semesterorterna i regionen. Idag är staden i stort sett sammanvuxen med Valparaiso. De flesta väljer att bo i Viña del Mar och sedan göra utflykter till Valparaiso. Staden har fina stränder vid Stilla havet men det kan vara lite kyligt i vattnet på grund av de kalla strömmar som går där.

Här finns mängder av små byar runt omkring som man kan göra utflykter till. Bland annat kan man besöka Nobelpristagaren Pablo Nerudas mycket speciella hem i Isla Negra. Eller varför inte åka till en av alla vingårdar som finns mellan Santiago och kusten.

I Viña del Mar finns bra restauranger som serverar delikatesser från havet. Kvällarna lockar till romantiska promenader utmed Peru Avenue, och nätterna kanske avslutas på det berömda kasinot.

Viña del Mar, Chile

Andra resmål i

Kap Horn
Kap Horn
Mytomspunna Kap Horn eller Cabo de Hornos, som Sydamerikas sydligaste utpost heter på spanska, ligger på ön Isla de Hornos. Här vid Drakes sund, så...
Läs mer om Kap Horn
Hästar i Torres del Paine Chile
Torres del Paine
Torres del Paine är Chiles största och viktigaste nationalpark med naturupplevelser att minnas för livet. På grund av sin popularitet så har mängden besökare som...
Läs mer om Torres del Paine
Punta Arenas Chile
Punta Arenas och Torres del Paine
Fjordar, bukter, isblå glaciärer, vassa bergstoppar och otämjd natur med ett rikt djurliv. Patagonien är otroligt vackert! Här tar Anderna slut och smulas sönder av...
Läs mer om Punta Arenas och Torres del Paine
Puerto Varas Chile
Puerto Montt, Puerto Varas och Chiloe
Sjödistriktet i norra Patagonien bjuder på makalösa scenerier. Snötäckta vulkaner och smaragdgröna sjöar ligger bland majestätiska berg, urgamla skogar och vackra vattenfall. Naturen är ständigt...
Läs mer om Puerto Montt, Puerto Varas och Chiloe
Santiago de Chile
Santiago
Vid foten av Andernas snötäckta toppar ligger Chiles huvudstad Santiago. Det är en modern stad där glasade skyskrapor samsas med pampiga koloniala byggnader. Staden har...
Läs mer om Santiago
Atacama Chile
Atacamaöknen
Guldgnistrande öken, blå himmel, vitt salt och rosa flamingos. Vackra Atacamaöknen bländar besökaren med sina färger och sin fantastiska natur. Atacama ligger på hög höjd...
Läs mer om Atacamaöknen

Resor till

Vandra i Patagonien
Vandra i Patagonien
Vi skräddarsyr din unika drömresa med vandring i Patagonien. Kontakta våra personliga reserådgivare för ett kostnadsfritt reseförslag!
Statyer på Påskön
Påskön och Chile
Res på en innehållsrik skräddarsydd resa till Påskön med allt bokat i förväg. Våra personliga reseplanerare skapar en unik drömresa helt efter dina drömmar och önskemål.
Bergskedja i Patagonien
Patagonien och Eldslandet
En helt fantastisk resa till Patagonien och Eldslandet med bra pris lågsäsong till de trevliga och natursköna städerna Ushuaia och Calafate. Dessutom får du se tangons huvudstad Buenos Aires på köpet.
Skräddarsydd resa till Patagonien och Torres del Paine
Patagonien de luxe
Unna dig det bästa och njut av tillvaron i det mest spektakulära landskap Patagonien kan erbjuda. Bo några dagar på ett högklassigt hotell mitt i nationalparken Torres del Paine.
Puma i Patagonien Chile
Pumaresa till Patagonien
Det finns få resor som är mer spännande att åka på än en pumaresa till Patagonien.
Stadsbild från Sydamerika
Chile, Argentina och Brasilien
Rundresa Chile, Argentina och Brasilien. Mycket innehållsrik resa med bland annat en oförglömlig bussresa över Anderna till vindistriktet Mendoza.
Golfresa till Sydamamerika med Sydamerikaexperten
Golfresa
Res till Sydamerika för att enbart spela golf, eller res runt i Sydamerika ändå och ta några golfrundor på fantastiskt fina banor här och där.
Konstresa med Sydamerikaexperten
Konst och kulturresa
För den konstintresserade har Sydamerika ett mycket stort utbud. Sydamerikanska konstnärer bidrar ständigt med betydande verk till världskonsten.
Vinresa med Sydamerikaexperten
Vinresa
Sydamerikaexperten skräddarsyr specialresor med vin som tema, eller vanliga rundresor på egen hand där förbokade besök på vingårdar ingår. På många ställen går det också att boka övernattning på vingårdarna.
Lantbruksresa med Sydamerikaexperten
Lantbruksresa
Sydamerikaexperten har med framgång genom årens lopp arrangerat många lantbruksresor, bland annat för Lantmännen och Jordbruksverket.
Torres del Paine
Torres del Paine, Calafates glaciärer och Buenos Aires
Resa till Patagonien i både Argentina och Chile med Calafates glaciärer, Chiles vackra nationalpark Torres del Paine och Buenos Aires.
Kryssning i Patagonien
Det bästa sättet att uppleva Patagonien och Eldslandet är med Australis högklassiska kryssningar.
BOKNINGSFÖRFRÅGAN