Valparaiso och Viña Del Mar

Puerto Varas Chile

(Foton ovan: Loïc Mermilliod)

Chile har en extremt lång kust och därför mycket varierande natur och städer. Knappt två timmar med bil från Santiago ligger Valparaiso och Viña del Mar.

Hamnstaden Valparaiso lockar mest med sin gamla bebyggelse, medan Viña del Mars styrka är fina stränder mitt inne i staden. Efter en rundresa i Chile kan det vara skönt att ta det lugnt några dagar på en solig strand.

Valparaiso
Under kolonialtiden var Valparaiso bara en liten by, men efter det att Chile blev självständigt 1817 utvecklades den och idag är den en av Chiles viktigaste städer. Chile är ett land med en stor invandrad befolkning, och det var här som många av immigranter först satte foten på chilensk mark. Det blev en mångkulturell stad med tidningar som gavs ut på till exempel tyska, franska, engelska och italienska. De många immigranterna satte spår i allt från arkitektur till skolväsendet.

Under lång tid var Valparaiso en av de viktigaste hamnstäderna i Sydamerika. Många fartyg lade till här när de rundade kontinenten för att komma norrut till t ex västra USA. När Panamakanalen invigdes minskade hamnen i betydelse. Då behövde fartygen inte längre runda Sydamerika och antalet fartyg som lade till vid Valparaiso minskade drastiskt. Staden är dock fortfarande en mycket viktig hamnstad i Chile, men själva hamnkvarteren är delvis nedgångna och väntar på ett nytt lyft.

Valparaiso har vackra och sevärda delar. Staden är med på Unescos världsarvslista och ståtar med mängder av vackra gamla byggnader. Den övre delen av staden är uppbyggd på 40 kullar, och här finns gamla trähus i brokiga färger. De gamla bergbanorna, ascensores, används än idag för att ta sig mellan stadsdelarna.

Puerto Varas Chile
Foto av Pepe Cast Zam

Viña del Mar
Viña del Mar är en av de mest populära semesterorterna i regionen. Idag är staden i stort sett sammanvuxen med Valparaiso. De flesta väljer att bo i Viña del Mar och sedan göra utflykter till Valparaiso. Staden har fina stränder vid Stilla havet men det kan vara lite kyligt i vattnet på grund av de kalla strömmar som går där.

Här finns mängder av små byar runt omkring som man kan göra utflykter till. Bland annat kan man besöka Nobelpristagaren Pablo Nerudas mycket speciella hem i Isla Negra. Eller varför inte åka till en av alla vingårdar som finns mellan Santiago och kusten.

I Viña del Mar finns bra restauranger som serverar delikatesser från havet. Kvällarna lockar till romantiska promenader utmed Peru Avenue, och nätterna kanske avslutas på det berömda kasinot.

Viña del Mar Chile

Andra resmål i

Kap Horn
Kap Horn
Mytomspunna Kap Horn eller Cabo de Hornos, som Sydamerikas sydligaste utpost heter på spanska, ligger på ön Isla de Hornos. Här vid Drakes sund, så...
Läs mer om Kap Horn ››
Hästar i Torres del Paine Chile
Torres del Paine
Torres del Paine är Chiles största och viktigaste nationalpark med naturupplevelser att minnas för livet. På grund av sin popularitet så har mängden besökare som...
Läs mer om Torres del Paine ››
Laddar fler ››

Resor till

BOKNINGSFÖRFRÅGAN