fbpx
Pingviner, Valdes, argentina

Valdeshalvön

Valdeshalvön är en av världens mest betydande marina miljöer och saknar motstycke någonstans i världen.

Magellanpingviner lever tillsammans med bl a valar, sjöelefanter och sälar, samt havsfåglar som tärnor, skarvar, flamingos och hägrar. På land finns lamadjuret guanaco, strutsfågeln ñandú och mara (en slags hare).

Valdes är alltså ett paradis för den naturintresserade. Det finns ingen flygplats på halvön. Den närmaste ligger i Trelew, 80 km från Puerto Madryn där man bor. Från Puerto Madryn görs sedan minst två utflykter. Den ena går ut på halvön. Här ser man de landlevande djur som finns i området och kontinentens enda koloni med sjöelefanter, mäktiga djur som kan bli 7 meter och väga 3 ton.

Valdes, Argentina
Foto av Cynthia del Rio

Den andra turen går till Punta Tombo där pingvinerna håller till. De anländer hit i september för att lägga ägg. Äggen kläcks i december, och fram till mars är det sedan aktivitet på stränderna. Hundratusenltals pingviner håller till här då. April – augusti är det vinter i Argentina och då blir det för kallt för pingvinerna som söker sig norrut (= varmare).

Pingvin, Valdeshalvön
Foto av Céline Harrand

En annan fantastisk upplevelse är de att se de stora valarna som kommer till Golfo Nuevo främst från juni till december, främst Sydkapare. Sydkaparna kommer dit för att föda och på båtturer kommer de ofta mycket nära båtarna. De är inte heller främmande för att simma nära land, och har man tur kan man se en mor med sin unge under en promenad längs stranden. De bästa månaderna att få se dem är i september och oktober. Späckhuggare är här också då, och de kan ses fram till april. Oktober – mars är rätt tid att titta efter delfiner.

I det här området finns också kulturella sevärdheter som intressanta muséet och, varför inte en walesisk kopp eftermiddagste? Många walesiska ättlingar bor i området och har bevarat mycket av sin kultur.

Ett par dagar brukar vara lämplig tid att vara i området. Man hinner då med själva halvön och pingvinerna. Är det valsäsong bör man lägga till en dag till.

Resmål i Argentina

Bariloche

Bariloche

Foto ovan Delfina Iacub. Gröna skogar, blå sjöar och vita snötäckta bergstoppar gör att norra Patagonien…
Buenos Aires

Buenos Aires

Foto ovan Sander Crombach. Tango, fotboll, Evita, caféer, saftiga biffar, vin, kultur, nöjen, arkitektur, shopping, Pampas……
Calafate

Calafate

Foto ovan Pablo Bugani. Natursköna Patagonien lockar naturälskare med storslagna upplevelser utöver det vanliga. I Patagonien…
Mendoza

Mendoza

Som en grön oas i ett torrt landskap ligger Mendoza. De snöklädda Anderna tronar i…
Puerto iguazú

Puerto iguazú

Foto ovan Gábor Sz.. Att stå ovanför Garganta del Diablos (djävulens strupe) drygt 80 meter höga…
Salta

Salta

Foto ovan Agustín Lautaro. Indianer, vingårdar, öken. Salta och området däromkring bjuder på ett annorlunda och…
Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia ligger så långt söderut som man kan komma i Argentina. Det är rent av…
Valdeshalvön

Valdeshalvön

Valdeshalvön är en av världens mest betydande marina miljöer och saknar motstycke någonstans i världen.…

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.