Chat with us, powered by LiveChat
Uyuni, Bolivia

3 600 meter över havet i Uyunis saltöken känns det som om man kan ta på himlen. Under regnperioden är det lätt att tro att man går bland molnen. Vattnet täcker ofta öknen i januari och bildar fantastiska scenerier. Det tunna lagret av vatten gör att himmel och land flyter ihop och ger en surrealistisk känsla. Övriga tider på året är dock inte sämre de, då saltöknen aldrig upphör att fascinera med sina vackra vyer. Den är världens största med en yta på nästan 11 000 km2, ungefär som Skåne. Saltlagret är ofta 8-10 meter tjockt. Under torrperioden går det både att köra runt i öknen och även att köra igenom den. Det är svårt att beskriva känslan man får av att vara där. Allt det vita mot den blå himlen, och så tystnaden. Det är magiskt att vara i öknen när solen går ner och himlen skiftar i olika färger.

Saltet i sjön tas till vara och det går att få möjlighet att se hur detta går till. Saltet från öknen täcker hela Bolivias saltbehov och här finns också så mycket att de kan exportera.

Under regnperioden går det inte att ta sig ut i öknen, utan man åker runt den istället. Det är fortfarande en fantastisk upplevelse och många anser att regnperioden är den bästa tiden för då är det som vackrast med 1-2 mm vatten på saltet. Det speglar sig otroligt vackert och det känns som om himmel och land förenas i ett.

Utflykter i Saltöknen
Vi rekommenderar två eller tre nätterspaket med boende på olika hotell runt saltöknen. För de som har ont om tid så rekommenderas utflykten till Incahuasi från Uyuni.

Ute i öknen finns flera öar som är värda ett besök. På närliggande ön Incahuasi erbjuds en häpnadsväckande 360 graders utsikt över Saltöknen. Även Isla de Pescado (Fiskön) i saltöknens södra delar är värd att besöka. Öarna är täckta av stora gröna kaktusar som ger en bra kontrast till all det vita saltet. Med lite tur går det att se viscahas som bäst kan beskrivas som en korsning mellan ekorre och hare.

Laguna Verde (Green Lagoon) är en vacker grönfärgad sjö nära den chilenska gränsen vid vulkanen Licancabur 4300 m.ö.h.
Laguna Colorada har andra mineraler och är en rödfärgad sjö. Båda sjöarna har spektakulära vyer med alla sina flamingos.
Geysern Sol de Mañana (morgonsolen) på nästan 5000 meters höjd med
möjlighet att se de rökiga geysrarna med röd och grå lera som bubblar som om det skulle vara kokande vatten.


Läs även Icaros artikel om sin drömresa till Bolivia, där han bland annat besökte Salar de Uyuni.

Det finns ett flertal hotellalternativ inne i staden Uyuni men Sydamerikaexperten rekommenderar att man på något av salthotellen som ligger en bit utanför Uyuni precis vid saltöknen. Dessa hotell är mer eller mindre helt byggda av salt. Till och med sängar, bord och stolar är av salt.

Uyuni, Bolivia
(Foto: Diego Aguilar)

För dig som vill få ut maximalt av ditt besök i Salar de Uyuni och vill komma bort från övriga turister, rekommenderar vi att bo 2 nätter på exotiska Kachi Lodge. Detta exklusiva hotell är ett av världens mest unika hotell. Läs mer om Kachi Lodge på vår hotellsida.

Kachi Lodge i Bolivias saltöken
Kachi Lodge under regnperioden

Från La Paz går det att ta sig landvägen till Uyuni men också med flyg. För de som har tid rekommenderas en kombination av bil och tåg. Naturupplevelsen blir ju större om man åker landvägen men räcker tiden inte till så är flyg att föredra. Åker man landvägen ses ibland det minsta lamadjuret vicuña. Det trivs på lite ödsliga platser och var under inkatiden en stor tillgång på grund av sin ull. Idag är det fridlyst.

En oförglömlig resa som rekommenderas att göra är att kombinera södra Bolivia med norra Chile. Det går att åka bil från Uyuni till Atacama i Chile. Det är en häftig tur på upp till 5 000 meter över havet, genom öknar och sömniga indianbyar och förbi gröna och röda laguner med bland annat flamingos. Resan innehåller oftast två eller tre övernattningar inne i Atacamaöknen.

Uyuni, Bolivia
(Foto: Tobias Jelskov)

Andra resmål i

Madidi Nationalpark, Amazonas, Bolivia
Amazonas, Bolivia
Titicacasjön, Bolivia
Titicacasjön
Laddar fler ››

Resor till

Förfrågan

Fyll  i nedan formulär så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Om du önskar att vi skall ringa upp dig, kryssa i boxen under telefon. Ange också gärna i meddelandefältet vilken tid det passar dig bäst att vi ringer.

Du är naturligtvis också alltid välkommen att ringa oss på
035-128 875