Uyuni, Bolivia

Uyuni Saltöken

Foto ovan Diego Aguilar.

3 600 meter över havet i Uyunis saltöken känns det som om man kan ta på himlen. Under regnperioden är det lätt att tro att man går bland molnen. Vattnet täcker ofta öknen i januari och bildar fantastiska scenerier. Det tunna lagret av vatten gör att himmel och land flyter ihop och ger en surrealistisk känsla. Övriga tider på året är dock inte sämre de, då saltöknen aldrig upphör att fascinera med sina vackra vyer. Saltöknen i Uyuni är världens största med en yta på nästan 11 000 km2, ungefär i storlek med Skåne. Saltlagret är ofta 8-10 meter tjockt. Under torrperioden går det både att köra runt i öknen och även att köra igenom den. Det är svårt att beskriva känslan man får av att vara där. Allt det vita mot den blå himlen och så tystnaden på det. Att vara i öknen när solen går ner och himlen skiftar i olika färger är magiskt.
Ute i öknen finns några öar och ofta åker man till en av dem för att äta lunch. Den täcks av stora kaktusar och med lite tur går det att se viscahas som bäst kan beskrivas som en korsning mellan ekorre och hare.

Saltet i sjön tas till vara och det går att få möjlighet att se hur detta går till. Saltet frönöknen täcker hela Bolivias saltbehov och här finns också så mycket att de kan exportera.

Under regnperioden går det inte att ta sig ut i öknen men det är som beskrivet ovan en fantastisk upplevelse då det känns som om himmel och land förenas i ett.

Det finns ett flertal hotellalternativ inne i staden Uyuni men den härligaste upplevelsen får man på något av salthotellen. De ligger precis vid öknen med fin utsikt över denna och är i stort sett helt byggda av salt. Till och med sängar, bord och stolar är av salt.

Uyuni, Bolivia

Från La Paz går det att ta sig landvägen till Uyuni men också med flyg. För de som har tid rekommenderas en kombination av bil och tåg. Naturupplevelsen blir ju större om man åker landvägen men räcker tiden inte till så är flyg att föredra. Åker man landvägen ses ibland det minsta lamadjuret vicuña. Det trivs på lite ödsliga platser och var under inkatiden en stor tillgång på grund av sin ull. Idag är det fridlyst.

En oförglömlig resa som rekommenderas att göra är att kombinera södra Bolivia med norra Chile. Det går att åka bil från Uyuni till Atacama i Chile. Det är en häftig tur på upp till 5 000 meter över havet, genom öknar och sömniga indianbyar och förbi gröna och röda laguner med bland annat flamingos. Resan innehåller oftast två eller tre övernattningar inne i Atacamaöknen.

Uyuni, Bolivia
Foto av Tobias Jelskov

Resmål i Bolivia

Amazonas, Bolivia

Amazonas, Bolivia

Den bolivianska delen av Amazonas är relativt orörd med inte så mycket turister som det…
La Paz

La Paz

Foto ovan Tobias Jelskov. Vid foten av den snöklädda vulkanen Illimanis och knappt 4 000 meter…
Titicacasjön

Titicacasjön

Titicacasjön är världens högst navigerbara sjö och ligger drygt 3 800 meter över havet. Volymmässigt…
Uyuni Saltöken

Uyuni Saltöken

Foto ovan Diego Aguilar. 3 600 meter över havet i Uyunis saltöken känns det som om…