fbpx
Ushuaia, Argentina

Ushuaia

Ushuaia ligger så långt söderut som man kan komma i Argentina. Det är rent av världens sydligaste stad. Här möter Anderna havet, och den äventyrslystne har mycket att hämta hem.

När de första européerna på 1500-talet kom seglandes längs Beaglekanalen såg de eldar som ursprungsbefolkningen hade tänt. Området fick namnet Tierra del Fuego, Eldslandet, och består av ett antal öar med Kap Horn som den sydligaste. Ushuaia ligger vackert i en bred bukt med evigt snöklädda berg i ryggen, och Beaglekanalen vid sin fot. Medeltemperaturen när det är som varmast i januari är runt 10 grader.

Fram till 1947 fanns det en fångkoloni här, och det gamla fängelset finns kvar än idag. Det var i stort sett fångarna som grundade staden och de byggde också en järnväg från kolonin till skogen. Där transporterades virket som användes i byggandet. Idag kan man fortfarande åka tåg på världens sydligaste järnväg och får då historien om fångkolonin berättad för sig.

En vanlig tur att göra är att ge sig ut med båt på Beaglekanalen. Här ser man det storslagna landskapet och får dessutom se många djur och fåglar. På den lilla ön La Isla de los Lobos finns en sjölejonkoloni, och La Isla de los Pájaros är en fågelö med bl a albatrosser, skarvar, tärnor och gäss.  Med lite tur får man syn på späckhuggare.

Foto av Gustavo Moreno

Den största sevärdheten i Ushuaia är den storslagna och vilda naturen. Det finns flera nationalparker som erbjuder vacker vandring i skogar och över ängar samt längs snöklädda berg och glaciärer. Det finns möjlighet att se räv, guanaco, bäver och kondor. En mycket populär utflykt är att åka på bäversafari. Under vintern juni – oktober är det skidåkning som gäller. Här finns också möjlighet till segling, kajaking och dykning.

Många som åker till Ushuaia gör det för att efter några dagar i staden fortsätta sin resa med en kryssning. Det finns ett flertal avgångar från Ushusia till Punta Arenas i Chile. Det är en otroligt vacker resa genom Chiles fjordlandskap, Magellans Sund och glaciärer där man gör flera landstigningar för att uppleva det spektakulära landskapet. Vissa av dessa kryssningar går också till Kap Horn. Vi rekommendera en kryssning med Australis från Ushuaia till Punta Arenas i Chile eller omvänt. (www.australis.com/site)

En annan fantastisk och mycket speciell kryssning är till Antarktis. Det finns många olika turer även här och med olika reslängd. En resa till Antarktis ger svårslagna intryck som man bär med sig resten av livet. De snöklädda bergen, glaciärerna och alla isberg i olika blå, gröna och vita nyanser är fantastiskt vackra. Till detta kommer djurupplevelsen. Valar, sälar, pingviner av olika arter samt mängder av sjöfågel.

Resmål i Argentina

Bariloche

Bariloche

Foto ovan Delfina Iacub. Gröna skogar, blå sjöar och vita snötäckta bergstoppar gör att norra Patagonien…
Buenos Aires

Buenos Aires

Foto ovan Sander Crombach. Tango, fotboll, Evita, caféer, saftiga biffar, vin, kultur, nöjen, arkitektur, shopping, Pampas……
Calafate

Calafate

Foto ovan Pablo Bugani. Natursköna Patagonien lockar naturälskare med storslagna upplevelser utöver det vanliga. I Patagonien…
Mendoza

Mendoza

Som en grön oas i ett torrt landskap ligger Mendoza. De snöklädda Anderna tronar i…
Puerto iguazú

Puerto iguazú

Foto ovan Gábor Sz.. Att stå ovanför Garganta del Diablos (djävulens strupe) drygt 80 meter höga…
Salta

Salta

Foto ovan Agustín Lautaro. Indianer, vingårdar, öken. Salta och området däromkring bjuder på ett annorlunda och…
Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia ligger så långt söderut som man kan komma i Argentina. Det är rent av…
Valdeshalvön

Valdeshalvön

Valdeshalvön är en av världens mest betydande marina miljöer och saknar motstycke någonstans i världen.…

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.