Bild från en av Urusörna i Peru Öarna är konstgjorda och byggda i vass Vassbåtar i förgrunden

Uros är en samling öar som är byggda av totora-vass och ligger på Titicacasjön nära staden Puno. Urosindianerna bygger öarna som sedan flyter på vattnet förankrade i sjöbottnen. Efter hand får de bygga på med ny vass, och lyfter då upp sina hus för att lägga in ny vass under. Till och med båtarna är byggda av vass och används vid fiske eller som transportmedel. Vid ett besök på öarna brukar man mot en mindre summa kunna få ta en tur i en av dem.

Det var dessa båtar som Thor Heyerdahl hade som förebild då han byggde sina båtar Ra II och Tigris. Det är en speciell känsla när man tar sina första steg på ön och det gungar lite när man går.

Under besöket på ön berättas det om hur öarna byggs, hur öborna lever och vad de lever av. Man får titta in i de mycket primitiva hyddorna. Här lever urosindianerna sina liv i alla väder med bara vassen som skydd. Det är ett tufft liv och många får problem med reumatism på grund av kylan och fuktigheten som råder under vintern.

Öborna tillverkar en hel del souvenirer av vassen som de säljer till besökare.

Bild från Urusöarna i Peru

Andra resmål i

Ballestaöarna Peru
Ballestasöarna
Cirka 4 timmars bilväg söder om Lima ligger Paracas. Det är en liten fiskeby som i anslutning till den marina nationalparken Paracas. Det är ett...
Läs mer om Ballestasöarna ››
Inristingar Nazco Peru
Nazca
Ett av jordens mysterier är inristningarna i Nazca som upptäcktes i början av 1900-talet. Från marken syns ingenting, men väl uppe i flygplanet syns stora...
Läs mer om Nazca ››
Laddar fler ››

Resor till

BOKNINGSFÖRFRÅGAN