fbpx
Titicacasjön, Bolivia

Titicacasjön

Titicacasjön är världens högsta navigerbara sjö, drygt 3 800 meter över havet. Volymmässigt är den också Sydamerikas största sjö. Himlen känns väldigt nära och den speglar sig i sjön som får en härligt blå nyans. Öar sticker upp här och där och de har haft stor betydelse för befolkningen genom åren.

Läs gärna Icaros artikel om sin drömresa till Bolivia, där han bland annat besökte Solön och bodde på Estancia Eco Lodge.

Titicacasjön delas av Bolivia och Peru. Man vet inte var namnet Titicaca kommer från men det översätts med sten-puma. Formen sägs föreställa en puma som jagar en kanin. Sjön har dock fått flera andra namn också av lokalbefolkningen.

Platsen var helig för aymarafolket och senare också för inkafolket, som ansåg att de heliga krafterna koncentrerades härifrån. Solön och Månön var två av de heligaste öarna för inkafolket och de ligger båda på den bolivianska sidan av sjön. Enligt legenden kom inkaimperiets grundare från Solön. En annan legend säger att spanjorerna aldrig fann den verkliga guldskatten utan inkaindianerna begravde den i sjöns djup.

Det gynnsamma klimatet var ett av skälen till att inkaindianerna stannade kvar i området. Det har varit bra odlingsförutsättningar, där majs har spelat en viktig roll. Här har också varit gott om vicuñas och guanacos som är lamors och alpackas vilda släktingar.

Från den bolivianska sidan tar man sig lättast till Solön och Månön. Det finns möjlighet att stanna över natten på Solön, vilket är mycket trevligt. Vi rekommenderar att bo på Estancia Eco Lodge, som både har en trevlig stämning och en ambitiös miljöpolicy. Läs mer om hotellet på vår hotellsida.

Utsikt från Estancia Eco Lodge, Solön, Lake Titicaca, Bolivia
Utsikt från Estancia Eco Lodge. Foto: Icaro Passos

Turerna brukar oftast gå förbi den lilla byn Copacabana. Det är en liten by men där finns en stor kyrka som människor kommer till långväga ifrån. I kyrkan finns den mörka jungfrun av Copacabana som är prydd av guld och juveler. Man offrar små miniatyrer föreställande hus, bilar, djur mm i hopp om att få detta i fullskala senare.

Mellan La Paz och Titicacasjön ligger Tiwanaku och här brukar man göra ett stopp. Det är en av Andernas äldsta kulturer och är från 1000-500 f Kr. De exakta uträkningarna och enorma stenkonstruktionerna fascinerar än idag.

Utsikt över Titicasjön, Bolivia

Resmål i Bolivia

Amazonas, Bolivia

Amazonas, Bolivia

Den bolivianska delen av Amazonas är relativt orörd, och har inte så många turister som…
La Paz

La Paz

(Foto ovan Tobias Jelskov) Vid foten av den snöklädda vulkanen Illimanis och knappt 4 000 meter…
Titicacasjön

Titicacasjön

Titicacasjön är världens högsta navigerbara sjö, drygt 3 800 meter över havet. Volymmässigt är den…
Uyuni Saltöken

Uyuni Saltöken

3 600 meter över havet i Uyunis saltöken känns det som om man kan ta…

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.