Chat with us, powered by LiveChat
Titicacasjön, Bolivia

Titicacasjön är världens högsta navigerbara sjö, drygt 3 800 meter över havet. Volymmässigt är den också Sydamerikas största sjö. Himlen känns väldigt nära och den speglar sig i sjön som får en härligt blå nyans. Öar sticker upp här och där och de har haft stor betydelse för befolkningen genom åren.

Läs gärna Icaros artikel om sin drömresa till Bolivia, där han bland annat besökte Solön och bodde på Estancia Eco Lodge.

Titicacasjön delas av Bolivia och Peru. Man vet inte var namnet Titicaca kommer från men det översätts med sten-puma. Formen sägs föreställa en puma som jagar en kanin. Sjön har dock fått flera andra namn också av lokalbefolkningen.

Platsen var helig för aymarafolket och senare också för inkafolket, som ansåg att de heliga krafterna koncentrerades härifrån. Solön och Månön var två av de heligaste öarna för inkafolket och de ligger båda på den bolivianska sidan av sjön. Enligt legenden kom inkaimperiets grundare från Solön. En annan legend säger att spanjorerna aldrig fann den verkliga guldskatten utan inkaindianerna begravde den i sjöns djup.

Det gynnsamma klimatet var ett av skälen till att inkaindianerna stannade kvar i området. Det har varit bra odlingsförutsättningar, där majs har spelat en viktig roll. Här har också varit gott om vicuñas och guanacos som är lamors och alpackas vilda släktingar.

Från den bolivianska sidan tar man sig lättast till Solön och Månön. Det finns möjlighet att stanna över natten på Solön, vilket är mycket trevligt. Vi rekommenderar att bo på Estancia Eco Lodge, som både har en trevlig stämning och en ambitiös miljöpolicy. Läs mer om hotellet på vår hotellsida.

Besök Titicacasjön på resa till eller ifrån Peru
Det finns även möjlighet att fortsätta till Puno i Peru (eller omvänt från Puno till La Paz) genom att åka katamaran från Titicacasjöns östra sida via Solön till Copacabana och därifrån fortsätta med minibuss till Puno.

Estancia Eco Loge på Solön
Utsikt från Estancia Eco Lodge. Foto: Icaro Passos

Turerna brukar oftast gå förbi den lilla byn Copacabana. Det är en liten by men där finns en stor kyrka som människor kommer till långväga ifrån. I kyrkan finns den mörka jungfrun av Copacabana som är prydd av guld och juveler. Man offrar små miniatyrer föreställande hus, bilar, djur mm i hopp om att få detta i fullskala senare.

Mellan La Paz och Titicacasjön ligger Tiwanaku och här brukar man göra ett stopp. Det är en av Andernas äldsta kulturer och är från 1000-500 f Kr. De exakta uträkningarna och enorma stenkonstruktionerna fascinerar än idag.

Utsikt över Titicasjön, Bolivia

Andra resmål i

Madidi Nationalpark, Amazonas, Bolivia
Amazonas, Bolivia
Uyuni, Bolivia
Uyuni Saltöken
Laddar fler ››

Resor till

Förfrågan

Fyll  i nedan formulär så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Om du önskar att vi skall ringa upp dig, kryssa i boxen under telefon. Ange också gärna i meddelandefältet vilken tid det passar dig bäst att vi ringer.

Du är naturligtvis också alltid välkommen att ringa oss på
035-128 875