San Josedalen Costa Rica

Costa Ricas trevliga huvudstad San José ligger på 1 100 meters höjd, och är omgiven av vulkaner och kaffeodlingar. Redan längs med vägen från flygplatsen och in till staden ser man kaffeodlingar som enligt många ger de bästa bönorna i världen. Staden ligger nästan mitt i landet i en bördig dal. Gatorna, calles som det heter på spanska, går från norr till söder. Avenyerna, avenidas, går från öst till väst. Den centrala avenyn är en gågata. De avenyer som ligger norr om den har alla ojämna nummer och de som ligger söder om den har jämna nummer.

I de centrala delarna av staden hittar man torgen, parkerna och muséet. Hotell och restauranger finns ofta i renoverade gamla hus i stadsdelarna Ottoya och Barrio Amon.

Det bästa nöjeslivet finns i stadsdelen San Pedro.

Mycket folk minglar på ett behagligt sätt längs Avenida Central, Mercado och Plaza de la Cultura. Numera är de centrala gatorna avstängda för biltrafik och det är en fröjd att uppleva folkvimlet på gågatorna. Det är mysigt att gå runt och titta på alla fruktförsäljare, caféer och försäljare som håller till längs gatorna. Här finns också flera vackra gamla kyrkor, och många välskötta parker att strosa runt i. Varför inte börja i till exempel fjärilsträdgården, Spirogyra Butterfly Garden? Här kan man både gå omkring och beskåda alla de färgglada fjärilarna och sitta på caféet och njuta av dem.

De närliggande städerna Alajuela, Heredia och Cartago har historiska inslag.

San Jose, Costa Rica

Vidare från San José
Från San José går landsvägen mot Atlantkusten parallellt med den legendariska järnväg som för drygt 100 år sedan i praktiken ledde till det ekonomiska genombrottet för kaffe- och bananlandet Costa Rica. Landsvägen går först rakt genom Braulio Carillo nationalpark, som är en moln-regnskog, och fortsätter sedan genom bananplantager innan den når den karibiska kusten och hamnstaden Puerto Limón. Söderut från Puerto Limón ligger ett antal attraktiva byar befolkade av i huvudsak ättlingar till jamaicaner som talar kreol-engelska. I Cahuitas nationalpark och i Puerto Viejo finns några av de vackraste palmstränderna i världen. Sanden är vitare här eftersom den består av koraller och snäckor. Medeltemperaturen är 28 grader. Området skiljer sig väsentligt från övriga Costa Rica eftersom det karibiska arvet dominerar. Här spelas reggaemusik och maten är karibien-influerad. Den karibiska kusten är mindre exploaterad än Stillahavskusten. Playa Chiquita och Manzanillo är lämpliga för att snorkla.

Här nära gränsen till Panama bor också en del av Costa Ricas få kvarvarande indianer, Bri-bri.

Guanacaste
Den nordvästra provinsen Guanacaste är den torraste delen av landet och ett populärt resmål för soldyrkare. De många olika stränderna har var för sig sin egen stil.

Playa Tamarindo har flera fina hotell medan Playa Brasilito med flera andra stränder inte har så många hotell. Playa Flamingos vita sand attraherar besökare liksom dess fiskemöjligheter.

Mer om resor till Costa Rica kan du läsa här

Andra resmål i

Playa Samara Costa Rica
Playa Samara
Costa Ricas Playa Samara är en av provinsen Guanacastes bästa stränder och perfekt för bad och avkoppling. På den fem kilometer långa stranden finns allt...
Läs mer om Playa Samara
Costa Rica Santa Teresa
Santa Teresa
(Foto ovan Carlos Manich)  Surfparadiset Santa Teresa är fortfarande en liten by vid en av de vackraste stränderna i Costa Rica, och har på senare år...
Läs mer om Santa Teresa
Corcovado Costa Rica
Corcovado
Corcovado anses vara den bästa nationalparken av alla i Costa Ricas. Corcovado ligger på Osa-halvön vid Costa Ricas sydvästra Stillahavs-kust. Här finns fortfarande den sista...
Läs mer om Corcovado
Tortuguero Costa Rica
Tortuguero
Tortuguero är ett naturparadis, där man sakta kan glida fram på en stilla flod kantad av fantastisk grönska, med apor i blickfånget och fågelkvitter i...
Läs mer om Tortuguero
Manuel Antonio Costa Rica
Manuel Antonio
Manuel Antonio nämns ofta som favorit i resetidningar när världens bästa stränder utses, och det är lätt att förstå. Turkost vatten, vita stränder och gröna...
Läs mer om Manuel Antonio
Arenal Costa Rica
Arenal och La Fortuna
Vid den södra delen av Costa Ricas största insjö Lago Arenal ligger den lilla staden La Fortuna vid foten av vulkanen Arenal.
Läs mer om Arenal och La Fortuna

Resor till

Hotell i Costa Rica
Costa Rica de Luxe
En resa för dig som vill resa med stil och uppleva det absolut bästa i Costa Rica. Njut av tillvaron på omväxlande och vackra platser och bo på de absolut bästa hotellen.
Hängbro i Costa Rica
Tvåveckors resa till Costa Rica
Vi skräddarsyr en drömresa för dig antingen om du vill ha en aktiv semester eller ta det lite lugnare med sol och bad. Costa Rica är inte så stort och det går att få ihop en drömsemester med besök på många platser i landet.
Manuel Antonio Costa Rica
Badresa till Costa Rica
För alla er som endast vill bada och koppla av föreslår vi en tiodagars resa med sju nätter på Manuel Antonio, en av Costa Ricas vackraste stränder.
Golfresa till Sydamamerika med Sydamerikaexperten
Golfresa
Res till Sydamerika för att enbart spela golf, eller res runt i Sydamerika ändå och ta några golfrundor på fantastiskt fina banor här och där.
BOKNINGSFÖRFRÅGAN