San Josedalen, Costa Rica

San Jose

Den trevliga huvudstaden San José ligger på 1 100 meters höjd, omgiven av vulkaner och kaffeodlingar. Längs med vägen från flygplatsen och in till staden växer kaffeplantor som enligt många ger de bästa bönorna i världen. Staden ligger nästan mitt i landet i en mycket bördig dal i Costa Ricas del av Anderna. Gatorna, calles som det heter på spanska, går från norr till söder. Avenyerna, avenidas, går i sin tur från öst till väst. Den centrala avenyn är en gågata. De avenyer som ligger norr om den har alla ojämna nummer och de som ligger söder om den har jämna nummer.

I de centrala delarna av staden hittar man de flesta torgen, parkerna och museum. Hotell och restauranger finns ofta i renoverade gamla hus i stadsdelarna Ottoya och Barrio Amon.

Det bästa nöjeslivet finns i stadsdelen San Pedro.

Mycket folk trängs på ett behagligt sätt längs Avenida Central, Mercado och Plaza de la Cultura. Numera är de centrala gatorna avstängda för biltrafik och det är en fröjd att uppleva folkvimlet på gågatorna. Det är mysigt att gå runt på gatorna och titta på alla fruktförsäljare, caféer och säljare som håller till längs gatorna. Här finns också flera vackra gamla kyrkor och många välskötta parker att strosa runt i. Varför inte börja i till exempel fjärilsträdgården, Spirogyra Butterfly Garden. Här kan man både gå runt och beskåda alla de färgglada fjärilarna och också sitta på caféet och njuta av dem.

De närliggande städerna Alajuela, Heredia och Cartago har historiska inslag.

San Jose, Costa Rica

Vidare från San José

Från San José går landsvägen mot Atlantkusten parallellt med den legendariska järnväg som för drygt 100 år sedan i praktiken ledde till det ekonomiska genombrottet för kaffe och bananlandet Costa Rica. Landsvägen går först rakt genom Braulio Carillo nationalpark som är en molnregnskog och fortsätter sedan genom bananplantager innan den når den karibiska kusten och hamnstaden Puerto Limón. Söderut från Puerto Limón ligger ett antal attraktiva byar befolkade av i huvudsak ättlingar till jamaicaner som talar kreolengelska. I Cahuitas nationalpark och i Puerto Viejo finns några av de vackraste palmstränderna i världen. Sanden är vitare eftersom den består av koraller och snäckor. Medeltemperaturen är 28 grader. Området skiljer sig väsentligt från övriga Costa Rica eftersom det karibiska arvet dominerar. Här spelas reggaemusik och maten är karibieninfluerad. Den karibiska kusten är mindre exploaterad än Stillahavskusten. Playa Chiquita och Manzanillo är lämpliga för att snorkla.

Här nära gränsen till Panama bor också en del av Costa Ricas få kvarvarande indianer Bri-bri.

Den nordvästra provinsen Guanacaste är den torraste delen av landet och ett populärt resmål för soldyrkare.  De många olika stränderna har sin egen stil.

Playa Tamarindo har flera fina hotell medan Playa Brasilito med flera andra stränder inte har så många hotell. Playa Flamingos vita sand attraherar besökare liksom dess fiskemöjligheter.

Resmål i Costa Rica

Arenal och Fortuna

Arenal och Fortuna

Vid den södra delen av Costa Ricas största insjö Lago Arenal ligger den lilla staden…
Corcovado

Corcovado

Corcovado anses vara den bästa nationalparken av alla Costa Ricas nationalparker. Corcovado ligger på Osa…
Manuel Antonio

Manuel Antonio

Turkost vatten, vita stränder och gröna palmer möter oss i området kring Manuel Antonio. Kombinera…
Monteverde

Monteverde

Monteverde är den för oss svenskar mest kända nationalparken i den tropiska molnregnskogen. En molnregnskog…
Playa Samara

Playa Samara

Costa Ricas Playa Samara är perfekt för bad och avkoppling och en av provinsen Guanacastes…
San Jose

San Jose

Den trevliga huvudstaden San José ligger på 1 100 meters höjd, omgiven av vulkaner och…
Santa Teresa

Santa Teresa

Foto ovan carlos manich  Surfparadiset Santa Teresa är fortfarande en liten by vid en av de…
Tortuguero

Tortuguero

Tortuguero är ett naturparadis där man sakta glider fram på en stilla flod kantad av…