Chat with us, powered by LiveChat
Bild från den gamla stadsdelen av Salvador i Brasilien

Den historiska staden Salvador är den stad i Brasilien som är mest annorlunda – och har mest livsglädje. Salvador är mycket rik på kulturella upplevelser och det är här den afro-brasilianska kulturen frodas.

Den gamla stadsdelen Pelourinho med alla sina vackra gamla hus och hela stadens vibrerande puls ger starka intryck på de allra flesta. Salvador är den stad i Brasilien som har tagit störst intryck av det afrikanska arvet och de slavar som en gång i tiden hämtades från Afrika. Maten är välkryddad och musiken rytmisk.  Folket karaktäriseras av glädje och vänlighet.

Staden är formad som ett V där stadsdelen Barra är spetsen på V:et med Atlanten på ena sidan och Allahelgona-bukten på andra.

Ofta kallas Salvador för kyrkornas stad eftersom den har fler än 300 kyrkor – i princip en för varje dag på året

Stadsdelen Pelourinho är värd ett besök. Pelourinho ligger i den övre delen med många trånga gränder och vackra hus samt många uteserveringar, och mycket levande, musik. Pelourinho uppskattas av alla och är med på Unescos världsarvslista.  Här finns mer än 800 hus bevarade från den portugisiska stormaktstiden på sexton- och sjuttonhundratalen. Här ligger kyrkorna tätt och det var hit plantageägarna kom på söndagar för att umgås och visa upp sig. Numera är det mycket trevligt att vandra runt på de gatstensbelägda smågatorna och se folklivet, samt besöka både muséer och gamla kyrkor.

Om det är det någon kyrka man ska besöka i Brasilien så är det den guldprydda Sao Francisco-kyrkan (convento Sao Francisco) som verkligen är värd ett besök. Andra kyrkor som också är värda besök är katedralen Basilica från 1572, N.S Rosario dos Pretos samt Sao Francisco-kyrkan tredje orden.

Capoiera, den klassiska combatdansen utförs av unga vältränade dansare utanför Mercado Modelo. En gigantisk hiss Lacerda förenklar transporten mellan den övre och undre stadsdelen.

Vi rekommenderar en utflykt med skonare i det genomskinliga vattnet i Bahia de todos os Santos (allhelgonabukten) till de vackra öarna som finns utanför Salvador samt några dagar på paradisön Morro de Sao Paulo.

Många av invånarna i Salvador bekänner sig även till den afrikanska religionen candomblé. Vid den centrala sjön Dique do Tororo finns avbildningar av de största gudarna inom candomblé-religionen.

Salvador, Brasilien

Boende
Det är knepigt att rekommendera var man ska bo i Salvador.  Det beror på vad man vill ha ut av vistelsen. Salvador beskrivs ibland som en badort, och det stämmer att det finns centrala stränder i t ex stadsdelen Barra.

Sydamerikaexperten rekommenderar att man ser Salvador under 2-3 dagar och bor centralt i stadsdelarna Campo Grande eller Vitoria och sedan väljer att åka till en bättre badstrand t ex på Morro de Sao Paulo, för att bad och avkoppling.

Färgglada byggnader i Salvador, Brasilien


Stadsrundtur till fots på egen hand
Vi rekommenderar stadsrundtur till fots i Salvador, alternativt att på egen hand promenera runt i Pelourinho. Starta vid hissen Lacerda med fin utsikt över Allhelgonabukten (Bahia de todos os santos) och vandra via Terreiro de Jesus, Katedralen och Sao Fransisco-kyrkan vidare till Largo do Pelourinho. Besök gärna Capoieraskolor och Olodum, som både är en spännande musikalisk grupp och ett begrepp på en livsstil.

Ett kvällsbesök i Pelourinho är ett måste. På kvällen är det dagligen levande musik på minst två av innergårdarna. Speciellt tisdagar är det av tradition mycket folk i omlopp då populära Olodum visar upp sig. Det är trevligt att sitta på någon av uteserveringar och smaka den bahianska maten. På flera platser går det se hur maten hissas ned i korgar från köken högt upp på tredje våningen.

Karnavalen i Salvador, Brasilien
Foto av Felipe Dias

Karnevalen i Salvador
Karnevalen i Salvador är världens största gatukarneval med mer än två miljoner dansare.

Den skiljer sig mycket från karnevalen i Rio.  Här går man med i s k blocos och dansar efter stora lastbilar (trio electricos) med enorma högtalare. Varje Bloco har ofta med sig kända artister och har olika musikstilar som specialitet. De mest kända artisterna som t ex Ivete Sangalo är alltid på plats i Salvador när det är karneval.

För att gå med i en bloco så köper man deras T-shirt och får då gå innanför ett tjockt rep som omger lastbilarna och som bevakas av blocons egna vakter. Det är väldigt mycket folk i rörelse och ofta svår att komma fram. De största karnevalsområdena är i stadsdelarna Barra och i Campo Grande.

Folket i Bahia älskar karneval och fester. Karnevalen håller ofta på lite längre än de officiella karnevalsdagarna i Brasilien. Den börjar någon dag tidigare och slutar någon dag senare.

Många yngre resenärer tycker bättre om karnevalen i Salvador eftersom man där är mer aktiv, medan äldre föredrar den mer organiserade och vackra karnevalen i Rio de Janeiro.

Salvador, Brasilien

Salvadors historia
Salvador spelar en mycket viktig betydelse i den brasilianska historien.
Portugiserna valde att bosätta sig i Salvador, eftersom de viktiga råvarorna tobak och socker med fördel kunde odlas här. Salvador var också en plats som var lätt att försvara. Skeppen låg skyddade för pirater och fientliga nationer i Alla Helgonabukten och det kuperade landskapet gjorde också staden lätt att försvara och indianerna i området var fredligt inställda.

Staden upptäcktes av italienaren Vespucchi den 1/11 (allhelgonadagen) 1501. Därför döptes viken till Allhelgonabukten (bahia de todos os santos).

Portugisen Tome Souza bestämde sig 1549 för att “bygga en by vid klippan mot havet” och bosätta sig här. Han gjorde en stadsplan och åkte hit med 400 nybyggare, 400 soldater, präster och prostituerade.

Salvador var huvudstad i den portugisiska kolonin fram till 1763 då Rio de Janeiro istället blev huvudstad.

Portugiserna behövde arbetskraft till plantagerna, men indianerna vägrade att jobba. Det sägs att indianerna hellre dog än tog arbete på de portugisiska plantagerna. Därför började portugiserna tidigt hämta slavar i Afrika och c:a 4 miljoner slavar hämtades i Afrika fram tills slaveriet förbjöds 1888. Salvador var den största hamnen i Brasilien som tog emot slavar.

En stor skillnad jämfört med USA var att i Brasilien fick slavarna behålla sina namn och sina afrikanska traditioner t ex candombléritualerna och capoeira.

Strand utanför Salvador i Brasilien

Badorter utanför Salvador
Det finns flera platser att välja på för de som söker bad utanför Salvador.

Morro de Sao Paulo
Vackra stränder, sol och bad samt charmig by gör platsen till en verklig favoritplats i Brasilien. Ön upptäcktes 1531. Numera kommer man lättast hit med katamaran från hamnen i Salvador eller med taxiflyg direkt från Salvadors flygplats. Katamaranresan tar en timme och fyrtio minuter.

Här finns många mindre pousadas, som är trevliga och prisvänliga. Morro de Sao Paulo har inga bilar och består av en charmig by och fyra stränder som ligger på rad. Strand två har restauranger med service och solstolar medan strand fyra är en enda långgrund paradisstrand. Det finns stränder för både surfare och för de som vill snorkla.

På kvällen är det skönt att bara strosa runt i byn och uppleva folklivet.

Itaparaica
På andra sidan bukten 13 km bort i Bahia de todos os Santos ligger den förhållandevis stora ön Itapatica. Det finns mindre båtar regelbundet och även bilfärja till Itaparica.

Praia do Forte
En timmas resa norrut från flygplatsen ligger Praia do Forte. Här finns femstjärniga hotell och flera fina stränder. Praia do Forte är mest känd för sitt sköldpaddsprojekt Projeto Tamar, där man hjälper sköldpaddor att överleva.

Costa da Sauipe
Cirka en och en halvtimmes resa norrut från flygplatsen vid Costa da Sauipe så har man byggt ett litet mini USA inom ett inhägnat område. Här finns fem stjärniga hotell, golfbanor och jättefina stränder.

Andra resmål i

Dansare från karnevalen i Rio de Janeiro
Karnevaler i Rio och övriga Brasilien
Amazon Eco Lodge | Sydamerikaexperten
Amazon Lodge
Laddar fler ››

Resor till

Förfrågan

Fyll  i nedan formulär så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Om du önskar att vi skall ringa upp dig, kryssa i boxen under telefon. Ange också gärna i meddelandefältet vilken tid det passar dig bäst att vi ringer.

Du är naturligtvis också alltid välkommen att ringa oss på
035-128 875