fbpx
Salta, Argentina

Salta

Foto ovan Agustín Lautaro.

Indianer, vingårdar, öken. Salta och området däromkring bjuder på ett annorlunda och spännande Argentina.

Salta ligger i nordvästra Argentina. Den delen av landet är mycket olik övriga Argentina och påminner mer om Peru och Bolivia, både landskaps- och befolkningsmässigt. Här finns till exempel Argentinas största indianbefolkning.

Salta är en bra bas för besök och rundresor i den nordvästra Argentina. Staden i sig bör ges någon dag eller två, men i området kan man mycket väl stanna en vecka.

Här finns många vackra och välbevarade byggnader från kolonialtiden och torget är ett av de vackraste i hela Argentina. Det finns också många intressanta museer att besöka, eller varför inte lyssna till folkmusik som spelas live på många ställen. En tur upp till utsiktsplatsen Cerro San Bernardo ger en fin vy över staden och omgivningarna.

Landskapet är skiftande. Det går att göra dagsturer från Salta och uppleva öken som påminner om Arizona i USA ena dagen och vandra i molnregnskog med exotiska fåglar nästa dag.

Salta, Argentina
Foto av Jorge Adrian Castro

En av de stora attraktionerna med utgångspunkt i Salta är Tren A Las Nubes, Molntåget. Det stiger till en höjd av 4 200 meter över havet och passerar bland annat över en 64 meter hög och 224 meter lång viadukt över en öken-kanjon. Turen går bara vissa utvalda dagar och tar 15 timmar. Det går att åka tåg ena vägen och bil tillbaka. Naturen längs vägen är mäktig och vyerna fantastiska.

Det är mycket populärt att hyra en bil i Salta för att köra runt och upptäcka denna, än så länge, lite okända del av Argentina. Det finns också flera bra turistbussar som åker mellan de större städerna.

Söder om Salta ligger Cafayate som är en populär sommardestination. Den vackra koloniala byn omges av vingårdar och vissa hävdar att Argentinas bästa vita viner kommer härifrån. I området finns också fantastiska stenformationer i olika färger.

Vill man unna sig det där lilla extra rekommenderar vi boende två nätter på Patios de Cafayate.

Resmål i Argentina

Bariloche

Bariloche

Foto ovan Delfina Iacub. Gröna skogar, blå sjöar och vita snötäckta bergstoppar gör att norra Patagonien…
Buenos Aires

Buenos Aires

Foto ovan Sander Crombach. Tango, fotboll, Evita, caféer, saftiga biffar, vin, kultur, nöjen, arkitektur, shopping, Pampas……
Calafate

Calafate

Foto ovan Pablo Bugani. Natursköna Patagonien lockar naturälskare med storslagna upplevelser utöver det vanliga. I Patagonien…
Mendoza

Mendoza

Som en grön oas i ett torrt landskap ligger Mendoza. De snöklädda Anderna tronar i…
Puerto iguazú

Puerto iguazú

Foto ovan Gábor Sz.. Att stå ovanför Garganta del Diablos (djävulens strupe) drygt 80 meter höga…
Salta

Salta

Foto ovan Agustín Lautaro. Indianer, vingårdar, öken. Salta och området däromkring bjuder på ett annorlunda och…
Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia ligger så långt söderut som man kan komma i Argentina. Det är rent av…
Valdeshalvön

Valdeshalvön

Valdeshalvön är en av världens mest betydande marina miljöer och saknar motstycke någonstans i världen.…

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.