Chat with us, powered by LiveChat
Rio i skymningsljus

Många anser att Rio de Janeiro är en av de vackraste städerna på jorden. Det sägs att Gud skapade jorden på sex dagar och den sjunde dagen ägnade han sig helt åt Rio – därav dess skönhet. Det ligger mycket i det, eftersom Rio är en otroligt vacker stad. De gröna kullarna och de härliga stränderna gör att man fångas av skönheten i staden. I princip alla fascineras av Rio, både för dess skönhet och för den säregna rytmen och den kosmopolitiska elegansen.

Rio har mycket att erbjuda. Det sköna klimatet, stränderna Copacabana och Ipanema, samt många intressanta utflyktsmål. Det är mycket folk på stränderna året om. Passa på och njut av det behagliga strandlivet och den pulserande storstaden precis intill. Det finns dessutom moderna shoppingcenter och ett nöjesliv utan motsvarighet någon annanstans i världen. Nattlivet i Rio håller på till långt fram på morgonen.

De flesta turisthotellen ligger i stadsdelen Copacabana, som ligger inklämd mellan bergen och den 4,5 km långa stranden. Sitt gärna ned på några av de många kaféerna på Avenida Atlantica och drick en “chopp” – iskall brasiliansk öl. Se strandfotboll eller fotbollsvolleyboll skickligt utförd av tekniska brasilianare. Har du tur får du se den brasilianske legenden Romario. Han älskar att spela fotbollsvolleyboll på stränderna.

Rioborna kallas för Cariocas. Förutom stranden så älskar de fotboll. Som regel spelar något av de fyra storlagen match på Maracanastadion på söndagar. Följande lag räknas som storlag i Rio: Flamengo (det populäraste laget), Vasco da Gama och de gamla stjärnlagen Botafogo och Fluminense.

Klimatet i Rio är mycket behagligt. November – mars är det väldigt varmt. När det är svalast i juli, är det ändå varmare än den svenska sommaren.

Vi rekommenderar utflykter till sockertoppen, Corcovado, med kristusstatyn, favelatur samt fotbollsmatch. På egen hand kan man även besöka hippiemarknaden på Ipanema på söndagar. För de som vill se en vacker och spektakulär byggnad och dessutom med vacker konst så rekommenderas det samtida konstmuséet i Niteroi på andra sidan Guanabarabukten. Muséet ser ut som ett flygande tefat och platsen, med utsikt mot Rio, är vald med omsorg av den världsberömde arkitekten Oscar Niemeyer.

Rio de Janeiro, Brasilien

Bondinho, d v s spårvagnen som går över akvedukten från centrum till den bohemiska stadsdelen Santa Teresa, är också ett populärt utflyktsmål i Rio. Den excentriske konstnären Selaron från Chile har mycket vackert utsmyckat en av trapporna upp till Santa Teresa med kakel, och detta har snabbt blivit en av Rios mest besökta sevärdheter och dessutom en populär plats att spela in musikvideos.

Trapporna upp till Santa Teresa, Rio de Janeiro.

Utöver de vanliga utflykterna så kan även hang-gliding på 560 m höjd över Sao Conrado bokas. Är du golfintresserad så pröva på någon av Rios extremt fina golfbanor.

Utflykter i Rio
Det finns mycket att se och göra i Rio de Janeiro. Utflykter kan bokas av oss här hemma i Sverige före avresan. Vissa platser som t ex Sockertoppen, behöver man inte boka en utflykt. Det är lätt att ta taxi dit och sedan köpa en biljett i kassan.

Vi rekommenderar alltid att man besöker både Sockertoppen och Kristusstatyn. Vid vackert väder är det en helt fantastisk utsikt från båda topparna.

Sockertoppen består av två linbanefärder upp till den högsta toppen som är 396 meter över havet. Sockertoppen har ingen praktisk funktion utan är endast ett vackert utflyktsmotiv. Utsikten härifrån är fantastisk.

Rio de Janeiro, Brasilien
(Foto: Davi Costa)

Kristusstatyn ligger på berget Corcovado mer än 700 meter över havet med en otrolig utsikt över hela Rio. Kristusstatyn började byggas 1922 till 100 årsjubileumet för självständigheten från Portugal, men det tog mer än 10 år innan statyn blev färdig. Det finns tre sätt at ta sig upp. Antingen med tågbanan som går från stationen Cosme Velho eller med bil (taxi) nästan hela vägen upp till toppen. För sista biten i nationalparken löser man ett inträde och fortsätter med nationalparkens minibuss upp till toppen. Helgdagar med bil innebär trafikkaos och långa köer. Numera går det att åka nationalparkens minibuss ända från Copacabana eller Largo Machado i centrum.

Sydamerikaexpertens Icaro, Pedra do Telegrafo

Pedra do Telegrafo, ett 354 meter högt berg är väl värt en utfärd. Det ligger c:a en timmas bilfärd väster om Rio. Platsen har blivit vida känd på grund av ett klippbock på vägen upp mot toppen där man helt riskfritt kan ta spektakulära bilder. Klippblocket är bara någon meter ovan marken, men tack vare en optisk illusion så kan man ta bilder där det ser ut som man hänger livsfarligt ut från en klippa hundratals meter ovan marken.
Det är inte bara klippblocket som gör Pedra do Telegrafo till ett populärt utflyktsmål. För att nå toppen gör man en härlig, ganska lätt, vandring genom naturparken Pedra Branca State Park. När du når toppen är du belönad med en oförglömlig utsikt.

Övrigt av intresse
Sambodromo är en märklig anläggning med tretton läktare och flera vip-loger utmed en väg på 800 meter.

Den konformade katedralen Catedral Metropolitana från 1964 är 75 meter hög.

Världens en gång i tiden största fotbollsarena Maracana byggdes till världsmästerskapen i Brasilien 1950. Stadion kan även besökas när det inte är match.

Oscar Niemeyers samtida konstmuseum MAC (Museu de Arte Contemporanea) i Niteroí som liknar ett flygande tefat.

Hipppiemarknaden på Ipanema på söndagar har roliga saker till försäljning.

Favelatur med lokal guide ger en bra bakgrund till Rio idag, och visar hur tre miljoner människor lever.

Den gamla stadsdelen Santa Teresa med spårvagn över akvedukten Arcos da Lapa (bör göras med lokal guide)

Museum
För den kulturhistoriskt intresserade finns Rios nationalhistoriska museum (Museu de Historica Nacional) som belyser såväl den rike plantageägarens levnadssätt, som slavens. Den konstintresserade rekommenderas ett besök på MAM (Museu de Arte Moderna), där verk från Brasiliens mest kända moderna konstnärer visas upp. Även Museum Nacional de Belas Artes rekommenderas. Oscar Niemeyers samtida konstmuseum (MAC), som ser ut som ett flygande tefat. Museet är beläget i stadsdelen Niteroi på andra sidan Guanabarabukten och har en fin utsikt  mot Rio. Både MAM (Museo Arte Moderna), och nybyggda MAR (Museo Arte do Rio) är värda besök.
Nybyggda Museu do Amanhã (morgondagens museum) i det numera så trevliga renoverade hamnområde är värt ett besök. En spektakulär byggnad ritad av den spanske arkitekten Santiago Calatrava.

MAC, Rio de Janeiro, Brasilien

Favelatur
För att se en annan sida av Rio så rekommenderas en favelatur. Namnet favela kommer av en växt som heter fava och trivs på Rios sluttningar. Ingen vet exakt antalet favelas (kåkstäder) idag, men man räknar med att det finns cirka 660 stycken. Man ska absolut inte gå in i en favela på egen hand, men några av dem är öppna att besöka med en organiserad tur.
Vår favelatur organiseras tillsammans med Marcel Armstrong. I videon härunder berättar Marcelo om vad man kan förvänta sig att se och uppleva, varför man skall göra en favelatur och varför du kan känna dig säker med honom som guide.


Kontakta Sydamerikaexperten så hjälper vi dig att boka.

Churrascaria
Vi rekommenderar ett besök på en Churrascaria för en “Rodizo”. Det är en måltid där kyparna springandes serverar gott kött om och om igen, tills du inte orkar äta mer. Notera att de dyrare restaurangerna för Rodizo ofta har finare köttsorter än de billigare.

Restauranger i Rio
Vi rekommenderar ett besök på en Churrascaria för en “Rodizo”, som är en måltid där kyparna springandes serverar gott kött tills du inte orkar äta mer.

Carretao – Köttrestaurang där man får äta hur mycket man vill (Rodizo) för ett billigt pris. Det finns tre Carretao restauranger: Vid Praca de Lido på Copacabana, på Rua Siqueira Campos på Copacabana samt på Ipanema på Rua Visconde de Piraja i ena hörnet av Praca General Osorio.

Churrascaria Palace Grill – köttrestaurang där man får äta hur mycket man vill (Rodizo). Hög klass. Ligger på tvärgatan öster om Copacabana Palace.

Garota da Ipanema på Ipanema (restaurangen där den berömda sången flickan på Ipanema skrevs) har bra mat – pröva Churrasco Misto.

Maurius i Leme, i ena hörnet av Copacabana, har högklassig Rodizao och spektakulär inredning. Serverar kött, fisk och skaldjur. Beställ bord i förväg.

Le Maison på Avenida Atlantica har bra kvalite på maten och är prisvärd. Pröva gärna deras köttbricka Churrasco Misto eller deras egna specialiteter kallad Le Maison kött eller fisk.

La Trattoria Rio är en liten välbesökt och prisvärd italiensk restaurang på Rua Fernando Mendes.

Siqueira Grill på Rua Siqueira Campos på Copacabana. Bra mat som man betalar per vikt.

Copacabana Palace har mycket bra restauranger.

I Leblon ligger Giuseppe Grill.  Det är en köttrestaurang men använder sig inte av Rodizo

Rubaiyat nära galoppbanan anses vara mycket bra – någon sa den byggdes för Fifa-presidenter!

Aprazivel i stadsdelen Santa Teresa (taxi t.o.r)

Corrientes 348  –  Corrientes 348 argentinsk köttrestaurang i Rio

Confeitaria Colombo i centrum är mer för fika än rejäl mat. Spektakulär inredning igammal stil.

Rio Scenarium i Lapa är intressant, framför allt för de som vill lyssna på levande musik efteråt. Även baren Carioca da Gema är ett bra alternativ med musik. Taxi t o r till Lapa.

Brasilienexperten Björns personliga val:
Churrascaria Palace för det goda köttet och Marius för den spektakulära inredningen.
För alla som vill lyssna på levande musik så är Rio Scenarium ett bra alternativ (obs taxi t o r.)
Om man vill ha en drink med utsikt istället för fika så hade jag tagit den uppe på toppen på Sockertoppen. Se gärna solnedgången från Sockertoppen!

Portionerna i Brasilien är rikliga, och tänk på att rätterna på menyn ofta är avsedda för två personer. Serviceavgift 10% tillkommer på de flesta priserna. Är man ensam eller inte så hungrig så rekommenderas besök på någon av de många restauranger där man betalar per vikt.

Rios historia
Portugiserna upptäckte Rio de Janeiro den 1/1 1502.
Rio de Janeiro betyder Januarifloden på portugisiska. Staden fick det namnet eftersom det var den första januari platsen upptäcktes och de trodde att de funnit en flod som rann ut i havet. I själva verket var det den flodliknande Guanabarabukten de upptäckt. Platsen var inte så intressant för portugiserna, utan det blev först fransmän som bosatte sig där. 1560 kom portugiserna tillbaka och slängde ut fransmännen.

På 1700 talet hittades guld i bergen i delstaten Minas Gerais. Portugiserna behövde en hamn för att skicka guldet till Lissabon. Den säkra hamnen i Rio var lämplig för detta och efterhand så växte staden i betydelse.

1763 blev Rio de Janeiro huvudstad och var huvudstad fram till 1960 då Brasilia istället blev ny huvudstad.

En annan viktig händelse var Napoleons framfart i Europa. I början på 1800 talet flyttade hela det portugisiska hovet och mer än 10 000 portugiser till Rio de Janeiro. Portugal styrdes i mer än 10 år från Rio de Janeiro. 1822 blev Brasilien självständigt från Portugal, och hundra år senare bestämde man sig för att bygga Kristusstatyn på berget Corcovado till minnet av frigörelsen från Portugal. Numera är Kristusstatyn utsedd till ett av världens sju underverk.

Officiellt har själva staden nu lite mer än 6 miljoner invånare, men med alla förstäder så bor det mer än 14 miljoner i Rio.

Karnevalen i Rio
Mycket folk är inblandade i karnevalsförberedelserna som pågår hela året. Karneval är den stora högtiden före fastan och infaller alltid 40 dagar före påsk (carneval där carne betyder kött). Höjdpunkten på karnevalen är sambaskolornas färggranna parad på Sambodromo. Läs mer om karnevalen i Rio de Janeiro.

Bild från karnevalen i Rio de Janeiro, Brasilien

Nyår i Rio
Nyårsfirandet (revellion) i Rio de Janeiro är känt i hela världen. Två miljoner människor samlas på stränderna Copacabana och Ipanema för att fira nyår. Vitklädda kvinnor offrar till gudarna (lemanja) och ett mäktigt fyrverkeri inleds vid tolvslaget. 13 000 raketer skjuts upp från pråmar under c:a 20 minuter. Utanför samlas lyxkryssare från hela världen för att se det häftigaste nyårsfirandet i världen.

Nyårsfirandet i Rio de Janeiro.

Rios stränder
Staden Rio de Janeiros stränder är många och välkända. De flesta väljer att bo på Copacabana och Ipanema för att uppleva det så omtalade brasilianska folk- och strandlivet.

Stränderna är cirka 4,5 kilometer långa. Den östra delen av Copacabana kallas för Leme och den västra delen av Ipanema kallas för Leblon. I anslutning till Ipanema finns även stranden Arpoador, där vågsurfarna brukar hålla till. Stundtals kan det vara ganska höga vågor och strömmar, fast i närheten av fortet på Copacabana är det alltid mindre vågor.

Rio de Janeiro stränder

Inne i Guanabarabukten ligger bl a stränderna Flamengo och Botafogo, men vattenkvaliteten anses tveksam på alla stränder inne i Guanabarabukten.

Bortom Ipanema (västerut) kommer först stranden São Conrado där hanggliders håller till. De hoppar ut från 560 meters höjd och landar på São Conradostranden. Därefter kommer den moderna stadsdelen och stranden Barra da Tijuca. Delstaten Rio de Janeiro har många jättefina stränder i båda riktningarna från staden Rio de Janeiro. Längre österut ligger Buzios och Cabo Frio och längre västerut har vi paradisön Ilha Grande och historiska Paraty.

Hotell i Rio
Vi kan erbjuda över 70 hotell i Rio de Janeiro. Nedan följer några av de som vi bokar mest.  Turist i Rio några dagar så vill man bo på antingen Copacabana eller Ipanema. Det finns betydligt fler hotell på Copacabana än på Ipanema. Hotellen på Ipanema är därför dyrare i samma standardklass. Notera att det är endast de femstjärniga hotellen som har swimmingpool av någorlunda storlek.

Alla hotell har speciella paket när det är nyår och karneval. Karnevalspaketen är normalt om fyra till fem nätter och nyårspaketen om tre nätter. Paketen innebär inte att man får något mer för pengarna utan endast att det inte går att boka enstaka nätter. Tvärtom är priserna c:a tre till fyra gånger så höga som normalpris. Villkoren varierar från hotell till hotell, men ofta så kräver de omgående betalning. Denna typ av paket kan även gälla när det är stora internationella mässor, konserter (t ex Rolling Stones) eller lokala helger när man minst anar det.

Hotel Astoria Copacabana
Det är ett bra medelklass hotell beläget två långa kvarter (c:a 600 m) från stranden på Copacabana. Trevlig swimmingpool på innergården.

Hotel Astoria Palace
Prisvärt hotell på Avenida Atlantica på Copacabana. Liten swimmingpool på taket.

Hotel Excelsior
Bra hotell med bra läge på Copacabana.

Hotel Porto Bay Rio Internacional
Ett av de bättre hotellen med bra läge på Copacabana.

Hotel Copacabana Palace
Det mest klassiska hotellet i Rio Ingår numera i Belmondkedjan och håller mycket hög standard. Invigdes 1923 och används fortfarande av presidenter och popstjärnor.

Hotel Sol Ipanema
Fyrstjärnigt hotell direkt på stranden på Ipanema och med många bra restauranger i närheten.

Mar Ipanema
Trestjärnigt hotell på affärsgatan Rua Visconde de Piraja.

Hotel Fasano
Anses vara det bästa hotellet på Ipanema.

Hotel Fasano i Rio de Janeiro, Brasilien

Andra resmål i

Dansare från karnevalen i Rio de Janeiro
Karnevaler i Rio och övriga Brasilien
Amazon Eco Lodge | Sydamerikaexperten
Amazon Lodge
Laddar fler ››

Resor till

Förfrågan

Fyll  i nedan formulär så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Om du önskar att vi skall ringa upp dig, kryssa i boxen under telefon. Ange också gärna i meddelandefältet vilken tid det passar dig bäst att vi ringer.

Du är naturligtvis också alltid välkommen att ringa oss på
035-128 875