Puerto iguazú Argentina

Foto ovan Gábor Sz..

Att stå ovanför Garganta del Diablos (djävulens strupe) drygt 80 meter höga fall och titta ner är mäktigt – och makalöst vackert.

Iguazú betyder på Guaraníindianernas språk “Det stora vattnet” och det är lätt att förstå varför. 275 vattenfall av varierande storlek tillsammans med den gröna frodiga skogen är en enastående upplevelse.

Iguazú-fallen ligger på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Den största delen av fallen ligger i Argentina, men har man tid så är det givande att besöka dem från bägge ländernas sidor. Det finns många olika vandringsleder på den argentinska sidan och de går oftast genom vacker skog med en hel del fjärilar, fåglar och däggdjur. Många gånger stöter man på de halvvilda näsbjörnarna coatis.

För de som inte vill vandra finns det ett litet tåg som går från besökscentret till Garganta. Där leder en gångbro cirka 1 100 meter ut över Iguazú-floden fram till det största fallet, Garganta del Diablo, Djävulens strupe. Här kan man stå länge och titta ut över det vilda fallet där en och en halv miljoner liter vatten vräker sig utför varje sekund. Luften är konstant mättad av små vattendroppar som ofta bildar vackra regnbågar. Vill man inte bli blöt är det bra att ha med en poncho.

Vattenfallseglar-fåglar flyger mellan fallen och gör akrobatiska luftsprång. När skymningen kommer flyger de i full fart som små projektiler rakt in i de stora vattenmassorna för att sedan tvärt bromsa och greppa klippan med klorna. De tillbringar sedan natten hängandes på den lodräta klippan.

Det finns möjlighet att åka gummibåt på floden. Båtarna går nedanför fallen och det är en garanterat blöt upplevelse. Under båtturen är man omgiven av väggar av vatten och skog och man känner tydligt sin litenhet inför naturen. Förarna kör båtarna uppför floden och ju närmre de stora fallen man kommer desto blötare blir det. När de kör in i några mindre vattenfall känner man den enorma kraft som finns i vattnet.

På sin väg mot Atlanten möter Iguazufloden efter några mil Paranáfloden. Där floderna möts bildas en treriksgräns då också Paraguay ligger. Det går att besöka Paraguay under dagen. Ett annat intressant besök är Itaipu som är en av världens största vattenkraftsanläggningar och ligger något längre upp vid Paranafloden på gränsen mellan Paraguay och Brasilien.

Puerto iguazú, Argentina
Foto av Jonatan Lewczuk

Både den argentinska och den brasilianska sidan av fallen är nationalparker. För den djur- och naturintresserade bjuder regnskogen på fantastiska upplevelser och det går att ordna spännande och annorlunda turer i området. Här finns knappt 70 däggdjursarter, fler än 400 fågelarter samt tusentals olika växter och insekter.

I området lever indianstammen Guaraní. På 1600- och 1700-talen kom jesuiter hit för att kristna denna stam. (Detta skildras i filmen “The Mission”). Intressanta turer görs till jesuitruinerna i San Ignacio i Paraguay och till indianbyn M’borore.

Ca 30 mil söder om Iguazu ligger staden Oberá. Den grundades i slutet av 1800-talet av nordbor. Idag finns här ca 3 000 svenskättlingar, varav ett hundratal pratar svenska.

Iguazu kan besökas året runt. Det är varmt och fuktigt. Normalt är det mest vatten i floden fr.o.m oktober och november och framåt.

Kap Horn
Kap Horn
Mytomspunna Kap Horn eller Cabo de Hornos, som Sydamerikas sydligaste utpost heter på spanska, ligger på ön Isla de Hornos. Här vid Drakes sund, så...
Läs mer om Kap Horn
Dansare från karnevalen i Rio de Janeiro
Karnevaler i Rio och övriga Brasilien
Förberedelserna för karnevalerna i Brasilien pågår hela året. Karneval är den stora högtiden före fastan och infaller alltid 40 dagar före påsk (carneval där carne betyder kött).
Läs mer om Karnevaler i Rio och övriga Brasilien
Hästar i Torres del Paine Chile
Torres del Paine
Torres del Paine är Chiles största och viktigaste nationalpark med naturupplevelser att minnas för livet. På grund av sin popularitet så har mängden besökare som...
Läs mer om Torres del Paine
Iwokrama walkway Guyana
Iwokrama
Nästan mitt i landet ligger regnskogen Iwokrama. Här finns flera olika boendealternativ t.ex djungellodger. Det går även att bo på Iwokrama International Centre som är...
Läs mer om Iwokrama
Kaieteur Guyana
Kaieteur Falls
Guyana har många vattenfall varav Kaieteur Falls är det mest kända. Det är världens högsta vattenfall med bara ett fall som är 226 meter högt....
Läs mer om Kaieteur Falls
Georgetown Guyana
Georgetown
Georgetown är Guyanas huvudstad och främsta hamnstad. Den grundades av holländarna på 1600-talet då landet var en holländsk koloni. 1815 tog dock britterna över landet....
Läs mer om Georgetown
Hotell i Costa Rica
Costa Rica de Luxe
En resa för dig som vill resa med stil och uppleva det absolut bästa i Costa Rica. Njut av tillvaron på omväxlande och vackra platser och bo på de absolut bästa hotellen.
Hängbro i Costa Rica
Tvåveckors resa till Costa Rica
Vi skräddarsyr en drömresa för dig antingen om du vill ha en aktiv semester eller ta det lite lugnare med sol och bad. Costa Rica är inte så stort och det går att få ihop en drömsemester med besök på många platser i landet.
Lost City i Colombia
Vandring till the Lost City
Djungelvandring i Colombia till Ciudad Perdida - The Lost City. En fantastisk vandring genom flera klimatzoner och spektakulära landskap.
Vandring Miraklet i Anderna
Miraklet i Anderna
En fantastisk hikingtur (eller ridtur) i Andernas vackra landskap till platsen där det uruguayanska rugbylagets flygplan kraschade 1972.
Manuel Antonio Costa Rica
Badresa till Costa Rica
För alla er som endast vill bada och koppla av föreslår vi en tiodagars resa med sju nätter på Manuel Antonio, en av Costa Ricas vackraste stränder.
Saltöken Sydamerika
Bolivias saltöknen
En resa genom Atacamaöknens vackra och stundtals mycket märkliga landskap. Du bor bl.a. på ett högklassigt hotell byggt av salt. Resan avslutas i La Paz
Galapagosöarna
Ö-hoppning på Galapagosöarna
Upplev Galapagosöarnas underbara värld med ett välplanerat ö-hoppningsprogram. Du bor bekvämt på ditt hotell och åker smidigt med modern motorbåt mellan öarna Santa Cruz, Floreana och Isabela.
Vandra i Patagonien
Vandra i Patagonien
Vi skräddarsyr din unika drömresa med vandring i Patagonien. Kontakta våra personliga reserådgivare för ett kostnadsfritt reseförslag!
Machu Picchu
Vandra Inkaleden till Machu Picchu
Den klassiska Inkaleden är för er som vill utforska inkafolkets egna vägar längs en av världens mest kända vandringsleder. Vandringen avslutas med att du ankommer till solporten Inti Punku.
Statyer på Påskön
Påskön och Chile
Res på en innehållsrik skräddarsydd resa till Påskön med allt bokat i förväg. Våra personliga reseplanerare skapar en unik drömresa helt efter dina drömmar och önskemål.
Bergskedja i Patagonien
Patagonien och Eldslandet
En helt fantastisk resa till Patagonien och Eldslandet med bra pris lågsäsong till de trevliga och natursköna städerna Ushuaia och Calafate. Dessutom får du se tangons huvudstad Buenos Aires på köpet.
Skräddarsydd resa till Patagonien och Torres del Paine
Patagonien de luxe
Unna dig det bästa och njut av tillvaron i det mest spektakulära landskap Patagonien kan erbjuda. Bo några dagar på ett högklassigt hotell mitt i nationalparken Torres del Paine.
Skräddarsydd resa till Panama
Panama med hög klass
Detta reseförslag erbjuder en spännande resa med hög klass till Panamas höjdpunkter. Gör en kryssning på Panamakanalen, besök San Blas med dess spännande indiankultur och upplev några av världens kanske vackraste stränder.
Machu Picchu
Machu Picchu och Rio de Janeiro
Både Peru och Brasilien har så mycket att se och är väl värda en egen resa, men för alla dem som vill uppleva Peru och Rio på samma resa så erbjuder Sydamerikaexperten en 11-dagars drömresa.
Machu Picchu
Machu Picchu, Iguazú-fallen och Rio de Janeiro
Vi kan nu erbjuda en fantastisk skräddarsydd resa till tre av Sydamerikas verkliga höjdpunkter. Vi kombinerar de båda underverken i Machu Picchu i Peru och Kristusstatyn i Rio de Janeiro och dessutom med fantastiska Iguazú-fallen, som är utsett till ett av världens sju naturunderverk.
Machu Picchu
Machu Picchu och Galapagos
Upplev Machu Picchu och Galapagos - två av Sydamerikas absoluta höjdpunkter på en och samma skräddarsydda resa.
Klassiker på Kuba
Kuba på egen hand
Kuba är ett fantastiskt land att besöka med både spännande kultur och fantastisk natur. Sydamerikaexperten skräddarsyr rundresor på egen hand där man kommer i kontakt med det verkliga Kuba och inte bara badorten Varadero.
Nyår i Rio de Janeiro
Nyår i Rio de Janeiro
Bästa platsen i hela världen att fira nyår tycker många är vackra Rio de Janeiro. Firandet är känt i hela världen och mer än två miljoner människor samlas på stränderna Copacabana och Ipanema vid midnatt för att fira nyår.
Gamla stan i Cartagena Colombia
Colombia med hög klass
Colombia erbjuder en mycket varierande semester i omväxlande miljöer. Amazonas regnskog, Anderna och exotiska stränder längs den vackra karibiska kusten eller den mer orörda Stilla havskusten lockar med både äventyr och avkoppling.
Tango i Buenos Aires
Buenos Aires, Iguazú och Rio de Janeiro
Ett skräddarsytt reseförslag där du kombinerar sevärdheterna i Buenos Aires, Iguazú och Rio de Janeiro.
BOKNINGSFÖRFRÅGAN