Chat with us, powered by LiveChat
Menu
Menu
Puerto iguazú, Argentina

Puerto iguazú

Foto ovan Gábor Sz..

Att stå ovanför Garganta del Diablos (djävulens strupe) drygt 80 meter höga fall och titta ner är mäktigt – och makalöst vackert.

Iguazu betyder på Guaraníindianernas språk “Det stora vattnet” och det är lätt att förstå varför. Runt 275 vattenfall av varierande storlek tillsammans med den gröna frodiga skogen är en enastående upplevelse.

Iguazufallen ligger på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Den största delen av fallen ligger i Argentina men kan man och har tid så är det givande att besöka dem från bägge ländernas sidor. Det finns många olika vandringsleder på den argentinska sidan och de går oftast genom vacker skog med en hel del insekter, fjärilar, fåglar och däggdjur. Många gånger stöter man på de halvvilda näsbjörnarna coatis.

För de som inte vill vandra finns det också ett litet tåg som går från besökscentret till Garganta som är ändstationen. Där går en gångbro cirka 1100 meter ut över Iguazufloden och fram till det största fallet, Garganta del Diablo – Djävulens strupe. Här kan man stå länge och titta ut över det vilda fallet där en och en halv miljoner liter vatten vräker sig utför stupen varje sekund. Luften är konstant mättad av små vattendroppar som ofta bildar vackra regnbågar. Vill man inte bli blöt är det bra att ha med en poncho.

Vattenfallseglare flyger mellan fallen och gör akrobatiska luftsprång. När skymningen kommer flyger de i full fart som små projektiler rakt in i de stora vattenmassorna för att sedan tvärt bromsa och greppa klippan med klorna. De tillbringar sedan natten hängandes på den lodräta klippan.

Det finns möjlighet att åka gummibåt på floden. Båtarna går nedanför fallen och det är en garanterat blöt upplevelse. Under båtturen är man omgiven av väggar av vatten och skog och man känner tydligt ens litenhet inför naturen. Förarna kör vant båtarna uppför floden och ju närmre de stora fallen man kommer desto blötare blir det i luften. När de sedan kör in i några mindre fall känner man den enorma kraft som finns i vattnet.

På sin väg mot Atlanten möter Iguazufloden efter några mil Paranáfloden. Där floderna möts bildas en treriksgräns då också Paraguay ligger. Det går att besöka Paraguay under dagen. Ett annat intressant besök är Itaipu som är en av världens största vattenkraftsanläggningar och ligger längre upp vid Paranafloden på gränsen mellan Paraguay och Brasilien.

Puerto iguazú, Argentina
Foto av Jonatan Lewczuk

På både den argentinska och den brasilianska sidan av fallen är det nationalparker. För den djur och naturintresserade bjuder regnskogen på fantastiska upplevelser och det går att ordna spännande och annorlunda turer i området. Här finns knappt 70 däggdjursarter, fler än 400 fågelarter samt tusentals olika växter och insekter.

I området lever indianstammen Guaraní. På 1600- och 1700-talen kom jesuiter hit för att kristna denna stam. Detta kan ses i filmen “The Mission”. Intressanta turer görs till jesuitruinerna i San Ignacio och också till indianbyn M’borore.

Ca 30 mil söder om Iguazu ligger staden Oberá. Den grundades i slutet av 1800-talet av nordbor. Idag finns här ca 3000 svenskättlingar, varav ett hundratal pratar svenska.

Iguazu kan besökas året runt. Det är varmt och fuktigt och normalt är det mest vatten i floden under oktober och november.

Resmål i Argentina

Bariloche

Bariloche

Foto ovan Delfina Iacub. Gröna skogar, blå sjöar och vita snötäckta bergstoppar gör att norra Patagonien…
Buenos Aires

Buenos Aires

Foto ovan Sander Crombach. Tango, saftiga biffar, fotboll, Evita, caféer, vin, Pampas, nöjen, arkitektur, shopping, kultur……
Calafate

Calafate

Foto ovan Pablo Bugani. Det otroligt natursköna Patagonien lockar naturälskare med storslagna upplevelser utöver det vanliga.…
Mendoza

Mendoza

Som en grön oas i ett annars mycket torrt landskap ligger Mendoza. De snöklädda Anderna…
Puerto iguazú

Puerto iguazú

Foto ovan Gábor Sz.. Att stå ovanför Garganta del Diablos (djävulens strupe) drygt 80 meter höga…
Salta

Salta

Foto ovan Agustín Lautaro. Öken, vingårdar och indianer. Salta och området däromkring bjuder på ett annorlunda…
Ushuaia

Ushuaia

Så långt söderut som man kan komma i Argentina ligger Ushuaia. Det är världens sydligaste…
Valdeshalvön

Valdeshalvön

Valdeshalvön är en av världens mest betydande marina miljöer och ingen annanstans i världen finns…