fbpx
Puerto iguazú, Argentina

Puerto iguazú

Foto ovan Gábor Sz..

Att stå ovanför Garganta del Diablos (djävulens strupe) drygt 80 meter höga fall och titta ner är mäktigt – och makalöst vackert.

Iguazú betyder på Guaraníindianernas språk “Det stora vattnet” och det är lätt att förstå varför. 275 vattenfall av varierande storlek tillsammans med den gröna frodiga skogen är en enastående upplevelse.

Iguazú-fallen ligger på gränsen mellan Argentina och Brasilien. Den största delen av fallen ligger i Argentina, men har man tid så är det givande att besöka dem från bägge ländernas sidor. Det finns många olika vandringsleder på den argentinska sidan och de går oftast genom vacker skog med en hel del fjärilar, fåglar och däggdjur. Många gånger stöter man på de halvvilda näsbjörnarna coatis.

För de som inte vill vandra finns det ett litet tåg som går från besökscentret till Garganta. Där leder en gångbro cirka 1 100 meter ut över Iguazú-floden fram till det största fallet, Garganta del Diablo, Djävulens strupe. Här kan man stå länge och titta ut över det vilda fallet där en och en halv miljoner liter vatten vräker sig utför varje sekund. Luften är konstant mättad av små vattendroppar som ofta bildar vackra regnbågar. Vill man inte bli blöt är det bra att ha med en poncho.

Vattenfallseglar-fåglar flyger mellan fallen och gör akrobatiska luftsprång. När skymningen kommer flyger de i full fart som små projektiler rakt in i de stora vattenmassorna för att sedan tvärt bromsa och greppa klippan med klorna. De tillbringar sedan natten hängandes på den lodräta klippan.

Det finns möjlighet att åka gummibåt på floden. Båtarna går nedanför fallen och det är en garanterat blöt upplevelse. Under båtturen är man omgiven av väggar av vatten och skog och man känner tydligt sin litenhet inför naturen. Förarna kör båtarna uppför floden och ju närmre de stora fallen man kommer desto blötare blir det. När de kör in i några mindre vattenfall känner man den enorma kraft som finns i vattnet.

På sin väg mot Atlanten möter Iguazufloden efter några mil Paranáfloden. Där floderna möts bildas en treriksgräns då också Paraguay ligger. Det går att besöka Paraguay under dagen. Ett annat intressant besök är Itaipu som är en av världens största vattenkraftsanläggningar och ligger längre upp vid Paranafloden på gränsen mellan Paraguay och Brasilien.

Puerto iguazú, Argentina
Foto av Jonatan Lewczuk

Både den argentinska och den brasilianska sidan av fallen är nationalparker. För den djur- och naturintresserade bjuder regnskogen på fantastiska upplevelser och det går att ordna spännande och annorlunda turer i området. Här finns knappt 70 däggdjursarter, fler än 400 fågelarter samt tusentals olika växter och insekter.

I området lever indianstammen Guaraní. På 1600- och 1700-talen kom jesuiter hit för att kristna denna stam. (Detta skildras i filmen “The Mission”). Intressanta turer görs till jesuitruinerna i San Ignacio och till indianbyn M’borore.

Ca 30 mil söder om Iguazu ligger staden Oberá. Den grundades i slutet av 1800-talet av nordbor. Idag finns här ca 3 000 svenskättlingar, varav ett hundratal pratar svenska.

Iguazu kan besökas året runt. Det är varmt och fuktigt. Normalt är det mest vatten i floden under oktober och november.

Resmål i Argentina

Bariloche

Bariloche

Foto ovan Delfina Iacub. Gröna skogar, blå sjöar och vita snötäckta bergstoppar gör att norra Patagonien…
Buenos Aires

Buenos Aires

Foto ovan Sander Crombach. Tango, fotboll, Evita, caféer, saftiga biffar, vin, kultur, nöjen, arkitektur, shopping, Pampas……
Calafate

Calafate

Foto ovan Pablo Bugani. Natursköna Patagonien lockar naturälskare med storslagna upplevelser utöver det vanliga. I Patagonien…
Mendoza

Mendoza

Som en grön oas i ett torrt landskap ligger Mendoza. De snöklädda Anderna tronar i…
Puerto iguazú

Puerto iguazú

Foto ovan Gábor Sz.. Att stå ovanför Garganta del Diablos (djävulens strupe) drygt 80 meter höga…
Salta

Salta

Foto ovan Agustín Lautaro. Indianer, vingårdar, öken. Salta och området däromkring bjuder på ett annorlunda och…
Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia ligger så långt söderut som man kan komma i Argentina. Det är rent av…
Valdeshalvön

Valdeshalvön

Valdeshalvön är en av världens mest betydande marina miljöer och saknar motstycke någonstans i världen.…

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.