fbpx
Vilt fågelliv i Pantanal, Brasilien

Pantanal

Chansen att få se jaguar i vilt tillstånd har gjort Pantanal till ett attraktivt resmål. I takt med att jaguar-stammen ökar så finns också goda chanser att verkligen få se jaguar. Sydamerikaexperten rekommenderar ett fyra nätters paket i norra Pantanal, där en dag ägnas helt till att försöka få se jaguar. Det finns också paket som enbart riktat sig på att få se jaguar. Men det handlar inte enbart om att få se jaguar för på dessa utflykter får man se så många andra djur också

Sydamerikaexperten erbjuder även lodger och guidade turer med utgångspunkt från antingen Cuiaba (norra Pantanal) eller Campo Grande södra Pantanal). Transport sker med jeep, flodbåt och kanot, samt även till häst för den som vill.  I Campo Grande erbjuder vi också möjligheten att bo och leva på en boskapsranch ihop med brasilianska gauchos (cowboys).

Pantanal är ett fantastiskt naturområde i Brasiliens inland som är 210 000 kvadratkilometer stort. Den välkände svenske filmregissören Arne Sucksdorff valde att bosätta sig i Pantanal. Vilda djur lever här sida vid sida med boskap.  Pantanal är ett ekologiskt paradis för naturälskare, ornitologer, fotografer och fiskare. Här är det betydligt vanligare att man får se vilda djur, t ex jaguar, än i Amazonas. Tålmodiga resenärer har genom åren sett: jaguar, tapir, sydamerikanska strutsen Emu och Caipivara, samt den blå papegojan Hyacintara. Det händer även att man får se ormar i vilt tillstånd.

Det som gör Pantanal så unikt är det växlande landskapet. Det kan vara helt annorlunda på en annan sida av en flod, beroende på att det är det ett annat ekosystem. Och ett halvår senare har allt förändrats totalt. Det är en blandning av olika ekosystem som regnskog, vild otillgänglig ödemark (cerrado) och snårskog (caatinga).

Vilket ekosystem det är beror dels på varifrån floden kommer, dels på hur det översvämmas i området. Vattensäsongen varierar beroende på om man är i norra eller södra Pantanal. Den kommer senare till norra Pantanal.

Pantanal Alligator
Foto av Juliana Amorim

Vid vattensäsongen oktober till april så bildas det mindre sjöar och vattendrag. Under torrperioden maj – september förekommer lite vatten. Då kommer djuren till de vattenhål som ändå finns. Det är inget ovanligt att man kan se hundratals kajmaner i de vattenområden som finns innan regnperioden startar. De kan ligga med munnen öppen och fiskarna hoppar rakt in i munnen på dem. Mängden fåglar är osannolikt stor. Hägrar, storkar, skarvar, kungsfiskare m fl finns i tiotusentals.

Pantanal är ett våtmarksområde som förutom Brasilien även sträcker sig in i både Paraguay och Bolivia. Om man väljer att besöka Pantanal från Cuiabá, så kan det vara trevligt med någon dag även i Chapada das Guiamares, åtta mil från Cuiabá. Södra Pantanal kan kombineras med Bonito som ligger 30 mil från Campo Grande.

Ofta finns det en utflykt där de som vill har möjlighet att rida. Ridning är ett bra sätt att komma längre in i naturen, utan att djuren skräms iväg av motorljudet. För de som inte vill rida så finns det andra utflykter att välja på.

Bra att ha med sig till Pantanal är: Bekväma kläder, två par gamla gymnastikskor (ifall/när de blir blöta), ficklampa, myggmedel, sololja, solglasögon och solhatt, regnkläder, jeans ifall man vill rida, och kikare.

Ridsafari i Pantanal, Brasilien


Pantanal Express

Det finns både hotell och båtar specialiserade för fiske samt hotell för ekoturism. Numera finns det också en järnväg. Serra Verde express har ett tåg som startar i Campo Grande via Aquidauana och Miranda lördagar med retur på söndagar. Resan är 22 mil lång och tar sju timmar. Priset vairerar beroende på ekonomiklass, turistklass eller executive. Tåget stannar i Piraputanga, Aquidauana (för lunch) och slutligen Miranda. Det är tänkt att tågresan i framtiden ska gå hela vägen till Corumbá. Tåget har plats för 400 passagerare och består av nio vagnar inklusive restaurangvagn. Det kör endast i 35 km i timmen så att det ska var möjligt att fotografera genom stora panoramafönster.

Jaguar, som man med lite tur kan få se i Pantanal, Brasilien

Norra Pantanal

Norra Pantanal innebär att man flyger till Cuiaba och sedan fortsätter söderut elva mil till Pocone. Följ med på våra populära jaguarresor med två nätter längst i Pantanal.

I Pocone startar vägen transpantaneira som sedan fortsätter över 122 träbroar och 149 km till Porto Jofre. De flesta ekolodgerna och rancherna ligger utmed vägen och man gör utflykter på logens område eller i dess närhet. Kajmaner, storkar, emu ser de flesta, men de finns även chans att få se jaguar, uttrar och tapirer samt den sällsynta blå papegojan Hyacintara.

Det finns lodger specialiserade för ekoturism samt både hotell och båtar som är specialiserade för fiske. Sydamerikaexperten erbjuder speciella paket för att se jaguar.

Jaguarresorna är lämpligast från maj till november med juli till september som absolut bästa månaderna. En hel dag tillbringas i båt vid floden längst in i Pantanal vid Porto Jofre, med avsikten att se jaguar i vilt tillstånd.  Begär offert.

En av de mest uppskattade lodgerna är Pousada Piuval döpt efter det färggranna trädet som är symbol för Pantanal. Piuval ligger i början på Transpantaneira och lodgen är på 7000 hektar. De flesta lodgepaketen är på tre eller fyra nätter. För de som är verkligt naturintresserade så har vi ett veckolångt program med stor variation.

Kontakta Brasilienexperten för information om speciella paket för ornitologer och ridintresserade.

Papegojan Hyacintara, som kan ses i Pantanal, BrasilienSödra Pantanal Södra Pantanal innebär att man flyger till Campo Grande och sedan fortsätter västerut till Pantanal. Vägen fortsätter hela vägen till gränsstaden Corumba 44 mil från Campo Grande. Corumba är en stor stad med c:a 100000 invånare på gränsen till Bolivia. De flesta rancherna och ekolodgerna ligger en bra bit bort från den stora vägen inåt Pantanal En av de mest uppskattade lodgerna är Caiman Lodge med hög klass, som ligger på ett 53 hektar stort område. Här bor man i tre eller fyra nätter och gör utflykter i den vackra naturen. Precis som så många andra lodger är Caiman Lodge fortfarande en boskapsranch och har speciella paket för de som vill pröva på cowboylivet. Den mest uppskattade lodgen av alla här Recanto Barra Mansa, som ligger i en otroligt vacker natur. Det enda sättet att komma dit är att flyga, vilket innebär att den kostar betydligt mer än övriga lodger. Pantanal är känt för sitt fina fiske. Det finns speciella hotell eller båtar för de fiskeintresserade som väljer att åka till Pantanal för att uppleva de fina fiskemöjligheterna.


Södra Pantanal

Södra Pantanal innebär att man flyger till Campo Grande och sedan fortsätter västerut till Pantanal.  Vägen fortsätter hela vägen till gränsstaden Corumba 44 mil från Campo Grande. Corumba är en stor stad med c:a 100000 invånare på gränsen till Bolivia. De flesta rancherna och ekolodgerna ligger en bra bit bort från den stora vägen inåt Pantanal

En av de mest uppskattade lodgerna är Caiman Lodge med hög klass, som ligger på ett 53 hektar stort område. Här bor man i tre eller fyra nätter och gör utflykter i den vackra naturen. Precis som så många andra lodger är Caiman Lodge fortfarande en boskapsranch och har speciella paket för de som vill pröva på cowboylivet.

Den mest uppskattade lodgen av alla Recanto Barra Mansa, som ligger i en otroligt vacker natur. Det enda sättet att komma dit är att flyga, vilket innebär att den kostar betydligt mer än övriga lodger.

Pantanal är känt för sitt fina fiske. Det finns speciella hotell eller båtar för de fiskeintresserade som väljer att åka till Pantanal för att uppleva de fina fiskemöjligheterna.

Chapada dos Guimaraes

Norr om Cuiaba ligger Chapada Guimares, som faktiskt är Sydamerikas medelpunkt. Härifrån är det lika långt till Atlanten som till Stilla havet. Högplatån slutar tvärt vid Chapapda das Guimares, och det platta landskapet tar vid. I området finns vackra klippformationer och vattenfall. Deoch det platta landskapet tar vid. Det 86 meter höga vattenfallet Brudens slöja är det mest kända av vattenfallen. Naturvänner brukar även uppskatta Chapada dos Guimaraes

Nordväst om Cuiaba finns en annan attraktiv plats. Här ligger Nobres med stora grottor och fantastisk snorkling i klart vatten. Man flyter med strömmen i cirka 45 minuter och behöver bara styra, inte simma. Har man tur kan man få se rockor, men garanterat ser man hundratals fiskar. Det är även gott om stora fiskar som t ex Dourados.

Resmål i Brasilien

Amazon Lodge

Amazon Lodge

För alla som verkligen vill uppleva Amazonas regnskog så är Amazon Lodge utan tvivel den…
Amazonas Brasilien

Amazonas Brasilien

Amazonas är namnet på dels världen största regnskog, dels på floden, samt även namnet på…
Badorter utanför Rio

Badorter utanför Rio

Kombinera vistelsen i Rio med några avkopplande dagar på någon av de fantastiska badorterna i…
Bonito

Bonito

Bonito är en stor attraktion för brasilianska turister, och värd att besöka för alla, med…
Brasilia

Brasilia

Brasilia anlades mitt ute i ödemarken för at bli den nya huvudstaden i Brasilien. En…
Fernando de Noronha

Fernando de Noronha

Paradisön Fernando de Noronha ligger 310 km rakt ut i Atlanten. Av alla vackra stränder…
Florianopolis

Florianopolis

Många brasilianare föredrar stränderna i södra Brasilien. Florianopolis är i själva verket en stad som…
Fortaleza

Fortaleza

I Fortaleza kan man, som så ofta i Brasilien, njuta av det soliga och fantastiska…
Foz do Iguaçu

Foz do Iguaçu

De stora och mäktiga Iguaçu-fallen är en av Brasiliens största turistattraktioner, beläget vid Iguaçu-floden på…
Karnevaler i Rio och övriga Brasilien

Karnevaler i Rio och övriga Brasilien

Förberedelserna för karnevalerna i Brasilien pågår hela året. Karneval är den stora högtiden före fastan…
Natal

Natal

Natal betyder egentligen jul, men staden brukar kallas Cidade do sol, d v s solens…
Ouro Preto och Belo Horizonte

Ouro Preto och Belo Horizonte

Ouro Preto är en härlig by med gamla hus och mycket historia, tio mil från Belo…
Pantanal

Pantanal

Chansen att få se jaguar i vilt tillstånd har gjort Pantanal till ett attraktivt resmål.…
Porto Seguro

Porto Seguro

Porto Seguro erbjuder fantastiska stränder i kombination med nöje och avkoppling. De milslånga vita stränderna…
Recife

Recife

Det var de naturliga reven utanför staden som gav den namnet Recife. Det är en…
Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Många anser att Rio de Janeiro är en av de vackraste städerna på jorden. Det…
Salvador

Salvador

Den historiska staden Salvador är den stad i Brasilien som är mest annorlunda – och…
Sao Paulo

Sao Paulo

Sao Paulo är en jättestad, en av världens absolut största städer. Själva staden Sao Paulo…

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.