Vilt fågelliv i Pantanal Brasilien

Chansen att få se jaguar i vilt tillstånd har gjort Pantanal till ett attraktivt resmål. I takt med att jaguarstammen ökar så finns också goda chanser att verkligen få se jaguar. Sydamerikaexperten rekommenderar ett fyra nätters paket i norra Pantanal, där åtminstone en dag ägnas helt till att försöka få se jaguar. Det finns också paket som enbart riktat sig på att få se jaguar. Men det handlar inte enbart om att få se jaguar – eftersom djurlivet är så rikt at man på dessa utflykter får se ett stort antal olika sorters vilda djur.

Sydamerikaexperten erbjuder lodger och guidade turer med utgångspunkt från antingen Cuiaba (norra Pantanal) eller Campo Grande (södra Pantanal). Transport sker med jeep, flodbåt och kanot, samt även till häst för den som vill.  I Campo Grande erbjuder vi också möjligheten att bo och leva på en boskapsranch ihop med brasilianska gauchos (cowboys).

Pantanal är ett fantastiskt naturområde i Brasiliens inland som är 210 000 kvadratkilometer stort. Den välkände svenske filmregissören Arne Sucksdorff valde att bosätta sig i Pantanal. Vilda djur lever här sida vid sida med boskap.  Pantanal är ett ekologiskt paradis för naturälskare, ornitologer, fotografer och fiskare. Här är det betydligt vanligare att man får se vilda djur, t ex jaguar, än i Amazonas. Tålmodiga resenärer har genom åren sett: jaguar, tapir, sydamerikanska strutsen Emu och Caipivara, samt den blå papegojan Hyacintara. Det är inte ovanligt att man får se ormar i vilt tillstånd.

Det som gör Pantanal så unikt är det växlande landskapet. Det kan vara helt annorlunda på en annan sida av en flod, beroende på att det är det ett annat ekosystem. Och ett halvår senare har allt förändrats totalt. Det är en blandning av olika ekosystem som regnskog, vild otillgänglig ödemark (cerrado) och snårskog (caatinga).

Vilket ekosystem det är beror dels på varifrån floden kommer, dels på hur det översvämmas i området. Vattensäsongen varierar beroende på om man är i norra eller södra Pantanal. Den kommer senare till norra Pantanal.

Pantanal Alligator
Foto av Juliana Amorim

Vid vattensäsongen oktober till april så bildas det mindre sjöar och vattendrag. Under torrperioden maj – september förekommer lite vatten. Då kommer djuren till de vattenhål som ändå finns. Det är inget ovanligt att man kan se hundratals kajmaner i de vattenområden som finns innan regnperioden startar. De kan ligga med munnen öppen och fiskarna hoppar rakt in i munnen på dem. Mängden fåglar är osannolikt stor. Hägrar, storkar, skarvar, kungsfiskare m fl finns i tiotusentals.

Pantanal är ett våtmarksområde som förutom Brasilien även sträcker sig in i både Paraguay och Bolivia. Om man väljer att besöka Pantanal från Cuiabá, så kan det vara trevligt med någon dag även i Chapada das Guiamares, åtta mil från Cuiabá. Södra Pantanal kan kombineras med Bonito som ligger 30 mil från Campo Grande.

Ofta finns det en utflykt där de som vill har möjlighet att rida. Ridning är ett bra sätt att komma längre in i naturen, utan att djuren skräms iväg av motorljudet. För de som inte vill rida så finns det andra utflykter att välja på.

Bra att ha med sig till Pantanal är: Bekväma kläder, två par gamla gymnastikskor (ifall/när de blir blöta), ficklampa, myggmedel, sololja, solglasögon och solhatt, regnkläder, jeans ifall man vill rida, och kikare.

Ridsafari i Pantanal, Brasilien

Norra Pantanal
Norra Pantanal innebär att man flyger till Cuiaba och sedan fortsätter söderut elva mil till Pocone. Följ med på våra populära jaguarresor med två nätter längst i Pantanal.

Jaguar, som man med lite tur kan få se i Pantanal, Brasilien

I Pocone startar vägen transpantaneira som sedan fortsätter över 122 träbroar och 149 km till Porto Jofre. De flesta ekolodgerna och rancherna ligger utmed vägen och man gör utflykter på lodgens egna område eller i dess närhet. Kajmaner, storkar, emu ser de flesta, men de finns även chans att få se jaguar, uttrar och tapirer samt den sällsynta blå papegojan Hyacintara.

Det finns lodger specialiserade för ekoturism. Det finns både hotell och båtar som är specialiserade för fiske.

Sydamerikaexperten erbjuder speciella paket för att se jaguar. Jaguarresorna är lämpligast från maj till november med juli till september som absolut bästa månaderna. En hel dag tillbringas i båt vid floden längst in i Pantanal vid Porto Jofre, med avsikten att se jaguar i vilt tillstånd.  Begär offert.

En av de mest uppskattade lodgerna är Pousada Piuval döpt efter det färggranna trädet som är symbol för Pantanal. Piuval ligger i början på Transpantaneira och lodgen är på 7000 hektar. De flesta lodgepaketen är på tre eller fyra nätter. För de som är verkligt naturintresserade så har vi ett veckolångt program med stor variation.

För de som vill se Jaguar så rekommenderas Jaguar Eco Lodge, som ligger längre in i Pantanal. Därifrån är det mindre än en timmes bilresa till Porto Jofre, som är utgångspunkt för båtutflykterna i det område som det är störst chans att se jaguar. I området kring Jaguar Eco Lodge är det häftigt att bara sitta på träbron och i stillhet uppleva djurlivet. Dessutom finns det flera par av blå Hyacintaror kring lodgen.

Kontakta Sydamerikaexperten för information om speciella paket för ornitologer, fiske- och ridintresserade.

Papegojan Hyacintara, som kan ses i Pantanal, BrasilienSödra Pantanal
Södra Pantanal innebär att man flyger till Campo Grande och sedan fortsätter västerut till Pantanal.  Vägen fortsätter hela vägen till gränsstaden Corumba 44 mil från Campo Grande. Corumba är en stor stad med c:a 100000 invånare på gränsen till Bolivia. De flesta rancherna och ekolodgerna ligger en bra bit bort från den stora vägen inåt Pantanal
En av de mest uppskattade lodgerna är Caiman Lodge med hög klass, som ligger på ett 53 hektar stort område. Här bor man i tre eller fyra nätter och gör utflykter i den vackra naturen. Precis som så många andra lodger är Caiman Lodge fortfarande en boskapsranch och har speciella paket för de som vill pröva på cowboylivet.
Den mest uppskattade lodgen av alla här Recanto Barra Mansa, som ligger i en otroligt vacker natur. Det enda sättet att komma dit är att flyga, vilket innebär att den kostar betydligt mer än övriga lodger.
Pantanal är känt för sitt fina fiske. Det finns speciella hotell eller båtar för de fiskeintresserade som väljer att åka till Pantanal för att uppleva de fina fiskemöjligheterna.

Södra Pantanal
Södra Pantanal innebär att man flyger till Campo Grande och sedan fortsätter västerut till Pantanal.  Vägen fortsätter hela vägen till gränsstaden Corumba 44 mil från Campo Grande. Corumba är en stor stad med c:a 100000 invånare på gränsen till Bolivia. De flesta rancherna och ekolodgerna ligger en bra bit bort från den stora vägen inåt Pantanal

En av de mest uppskattade lodgerna är Caiman Lodge med hög klass, som ligger på ett 53 hektar stort område. Här bor man i tre eller fyra nätter och gör utflykter i den vackra naturen. Precis som så många andra lodger är Caiman Lodge fortfarande en boskapsranch och har speciella paket för de som vill pröva på cowboylivet.

Den mest uppskattade lodgen av alla Recanto Barra Mansa, som ligger i en otroligt vacker natur. Det enda sättet att komma dit är att flyga, vilket innebär att den kostar betydligt mer än övriga lodger.

Bonito
Södra Pantanal kan lämpligen kombineras med mångas favoritdestination Bonito med snorkling, grottor och ävntursuflykter.

Fiske
Pantanal är känt för sitt fina fiske. Det finns speciella hotell eller båtar för de fiskeintresserade som väljer att åka till Pantanal för att uppleva de fina fiskemöjligheterna.

Chapada dos Guimaraes
Norr om Cuiaba ligger Chapada Guimares, som faktiskt är Sydamerikas medelpunkt. Härifrån är det lika långt till Atlanten som till Stilla havet. Högplatån slutar tvärt vid Chapapda das Guimares, där det platta landskapet tar vid. I området finns vackra klippformationer och vattenfall. Det 86 meter höga vattenfallet Brudens slöja är det mest kända av vattenfallen. Naturvänner brukar även uppskatta Chapada dos Guimaraes

Nordväst om Cuiaba finns en annan attraktiv plats. Här ligger Nobres med stora grottor och fantastisk snorkling i klart vatten. Man flyter med strömmen i cirka 45 minuter och behöver bara styra, inte simma. Har man tur kan man få se rockor, men garanterat ser man hundratals fiskar. Det är även gott om stora fiskar som t ex Dourados.

Andra resmål i

Dansare från karnevalen i Rio de Janeiro
Karnevaler i Rio och övriga Brasilien
Förberedelserna för karnevalerna i Brasilien pågår hela året. Karneval är den stora högtiden före fastan och infaller alltid 40 dagar före påsk (carneval där carne betyder kött).
Läs mer om Karnevaler i Rio och övriga Brasilien
Amazon Eco Lodge | Sydamerikaexperten
Amazon Lodge
För alla som verkligen vill uppleva Amazonas regnskog så är Amazon Lodge utan tvivel den bästa lodgen. Den ligger 80 km fågelvägen strax söder om...
Läs mer om Amazon Lodge
Amazonas Brasilien
Amazonas Brasilien
Amazonas är namnet på dels världen största regnskog, dels på floden, samt även namnet på delstaten som Manaus ligger i. Regnskogen sträcker sig över sju...
Läs mer om Amazonas Brasilien
Bild över Sao Paulo i Brasilien
Sao Paulo
Sao Paulo är en jättestad, en av världens absolut största städer. Själva staden Sao Paulo har 10,8 miljoner invånare och ligger åtta mil från kusten....
Läs mer om Sao Paulo
Bild från den gamla stadsdelen av Salvador i Brasilien
Salvador
Den historiska staden Salvador är den stad i Brasilien som är mest annorlunda – och har mest livsglädje. Salvador är mycket rik på kulturella upplevelser...
Läs mer om Salvador
Rio i skymningsljus
Rio de Janeiro
Många anser att Rio de Janeiro är en av de vackraste städerna på jorden. Det sägs att Gud skapade jorden på sex dagar och den...
Läs mer om Rio de Janeiro

Resor till

Machu Picchu
Machu Picchu och Rio de Janeiro
Både Peru och Brasilien har så mycket att se och är väl värda en egen resa, men för alla dem som vill uppleva Peru och Rio på samma resa så erbjuder Sydamerikaexperten en 11-dagars drömresa.
Machu Picchu
Machu Picchu, Iguazú-fallen och Rio de Janeiro
Vi kan nu erbjuda en fantastisk skräddarsydd resa till tre av Sydamerikas verkliga höjdpunkter. Vi kombinerar de båda underverken i Machu Picchu i Peru och Kristusstatyn i Rio de Janeiro och dessutom med fantastiska Iguazú-fallen, som är utsett till ett av världens sju naturunderverk.
Nyår i Rio de Janeiro
Nyår i Rio de Janeiro
Bästa platsen i hela världen att fira nyår tycker många är vackra Rio de Janeiro. Firandet är känt i hela världen och mer än två miljoner människor samlas på stränderna Copacabana och Ipanema vid midnatt för att fira nyår.
Tango i Buenos Aires
Buenos Aires, Iguazú och Rio de Janeiro
Ett skräddarsytt reseförslag där du kombinerar sevärdheterna i Buenos Aires, Iguazú och Rio de Janeiro.
Amazon Eco Lodge
Amazonas och Rio de Janeiro
Kombinera Amazonas regnskog med Rio de Janeiro och upplev ett mycket vackert och orört område av Amazonas!
Jaguar i Pantanal Brasilien
Jaguarresa till Pantanal
Vi åker på safari i Pantanal i Brasilien där vi bor på tre olika platser inne i Pantanal med målsättningen att få se jaguar i vilt tillstånd.
Karnevalen i Rio de Janeiro
Karnevalen i Rio de Janeiro
Björn Larsson har arranget karnevalsresor till Rio de Janeiro i drygt 25 år. Du kan vara säker på att du får en upplevelse för livet!
Stadsbild från Sydamerika
Chile, Argentina och Brasilien
Rundresa Chile, Argentina och Brasilien. Mycket innehållsrik resa med bland annat en oförglömlig bussresa över Anderna till vindistriktet Mendoza.
Iguassu Brasilien
Brasilien Runt
Vi arrangerade Brasilien Runt för första gången 1998 och den har alltid varit mycket uppskattad. Resan innehåller det bästa som Brasilien har att erbjuda!
Fågelskådarresa
Fågelskådarresa
Om du inte skådat i Sydamerika innan så rekommenderar vi en skådarresa till Pantanal i Brasilien med lokala experter. Sydamerikaexperten arrangerar även skräddarsydda resor för skådare till hela Syd- och Centralamerika.
Golfresa till Sydamamerika med Sydamerikaexperten
Golfresa
Res till Sydamerika för att enbart spela golf, eller res runt i Sydamerika ändå och ta några golfrundor på fantastiskt fina banor här och där.
Konstresa med Sydamerikaexperten
Konst och kulturresa
För den konstintresserade har Sydamerika ett mycket stort utbud. Sydamerikanska konstnärer bidrar ständigt med betydande verk till världskonsten.
Vinresa med Sydamerikaexperten
Vinresa
Sydamerikaexperten skräddarsyr specialresor med vin som tema, eller vanliga rundresor på egen hand där förbokade besök på vingårdar ingår. På många ställen går det också att boka övernattning på vingårdarna.
Lantbruksresa med Sydamerikaexperten
Lantbruksresa
Sydamerikaexperten har med framgång genom årens lopp arrangerat många lantbruksresor, bland annat för Lantmännen och Jordbruksverket.
Jaguar i Pantanal
Skräddarsydd jaguarsafari
Vi har satt samman tre skräddarsydda reseförslag i olika prisklasser för dig som vill göra en jaguarsafari i Pantanal.
Paradisstrand i Jericoacoara
Amazonas, Lençóis Maranhenses och Jericoacoara
En kombinationsresa med Amazonas regnskog och tre höjdpunkter i nordöstra Brasilien: Lençóis Maranhenses sanddynor, Parnaibadeltat samt den välkända lilla byn Jericoacoara med en av världens vackraste stränder.
BOKNINGSFÖRFRÅGAN