Res med oss till Machu Picchu i Peru

Inkatemplen i Machu Picchu är en av de verkliga höjdpunkterna i Sydamerika. Inkaindianernas citadell är byggt av gigantiska stenblock högt upp med branta klippor som avgränsar. Långt nedanför flyter Urubambafloden, och även järnvägslinjen kan urskiljas. Skickliga arkitekter har planerat de många byggnaderna som mjukt följer naturens kurvor och omgivning. Området är naturligt indelat i två delar, med jordbruk i terrasser i den ena och tempel och palats i den andra. Trappor och vattenledningar passerar båda. Machu Picchu var konstruerat på ett sådant sätt att det inte kunde ses från dalen, och därför hittade aldrig spanjorerna staden enligt legenderna.

Inkaindianerna inledde troligen sitt imperium på 1000-talet och växte ständigt tills Pizarro anlände 1532 med en liten armé. Allt guld och rikedom lockade spanjorerna som med bakhåll och list besegrade den mäktiga Inkaarmén och dess härskare.

Cusco ligger 3 400 meter över havet. Machu Picchu 2 400 meter över havet. Det tar 3-4 timmar att åka de 11 milen med tåg från Cusco till Machu Picchu. Det går att besöka Machu Picchu genom att åka tåg tidigt på morgonen och sedan komma tillbaka till Cusco efter solnedgången.

Tågresan börjar numera utanför Cusco och fortsätter sedan genom vackra dalar och landskap till Aguas Calientes där resan fortsätter med buss de sista 8 km upp till Machu Picchu. Det går att övernatta i Aguas Calientes för de som önskar mer tid vid ruinerna.

Bild från en vandring längs Inkaleden i Peru
(Foto: Ashim D’Silva)

Inkaleden

Inkariket var mycket stort och låg till stor del i det otillgängliga Anderna. Ett enormt vägnät byggdes som var flera tusen kilometer långt. Det bestod inte bara av vägar utan också av tunnlar och hängbroar. För att styra landet skickades löpare fram och tillbaka med meddelanden. Man hade inget skriftspråk, utan allt framfördes muntligt med hjälp av quipus. Det var ett band med olika trådar. Trådarna var försedda med olika antal knutar. Man tror att de symboliserade siffror, men vissa tror också att de kan ha varit ett slags skriftspråk. Efter spanjorernas erövring glömdes betydelsen bort och än idag har ingen lyckats lösa dessa quipus.

För de som önskar uppleva Machu Picchu på samma sätt som inkaindianerna gjorde, så är cirka 4,5 mil av Inkaleden välbevarad och också nyrenoverad. Speciella vandringsturer anordnas med olika längd och äventyrsnivåer med allt från att sova i tält till att ha med sig egna bärare. Den vanligaste turen är på 4 dagar och 3 nätter. För den som inte vill eller hinner gå hela leden finns det också kortare turer.

Festivalbild från Cusco i Peru

 

Cusco

Cusco är en mycket trevlig stad där det givande att stanna någon tid. Staden är en blandning av tiden för inkaindianernas dominans, spansk kolonialism och en modern stad. Det är mycket trevligt att vandra runt i centrala Cusco och sitta ned vid Plaza de Armas och se folkvimlet. I Cusco måste är det bra att åka på en stadsrundtur och se katedralen och inkas soltempel Coricancha. Dessutom rekommenderas att besöka de närliggande helgedomarna strax utanför staden t ex Sacsayhuaman.
Passa även på att göra den intressanta dagsutflykten till Inkaindianernas heliga dal med vackra vyer och marknader. Här finns också Moray, som ser ut som en gammal grekisk amfieteater. Forskarna tror att detta var inkaindianernas laboratorium där de testade sina odlingar på olika höjd och olika mängs sol. I närheten ligger också Maras saltgruvor som fanns långt före inkaindianerna kom dit.

Maras saltbruk, Cusco, Peru
(Foto: Stuart Croft)

Regnbågsberget – Vinicunca
En intressant, men krävande dagsutflykt från Cusco för de som gillar att vandra, är ett besök på Regnbågsberget Vinicuna. Det vackra berget i regnbågens alla färger ligger cirka tre timmars resa från Cusco.
Vandringen upp till toppen tar cirka tre timmar så det är viktigt att acklimatisera sig till den höga höjden innan vandringen. Tänk också på att det kan bli blåsigt och kallt. Här finns även möjlighet att rida på små hästar.

(Foto: McKayla Crump)

Aguas Calientes

Sista anhalten innan Machu Picchu heter Aguas Calientes. Hit kommer tågen från Cusco och bussar kör sista biten till ruinerna. Aguas Calientes är en mysig liten by, som ligger vackert insprängt mellan regnskog och floder. Atmosfären är avslappnad. Som namnet antyder finns här varma källor som inbjuder till sköna bad.

I anslutning till ruinerna finns endast ett hotellalternativ. I Aguas Calientes däremot finns flera alternativ.

Machu Picchus ruiner i soluppgång är enastående vackert och det kan vara värt att göra en övernattning för att tidigt nästa dag, innan alla besökare kommer med tåget, besöka ruinerna.

Machu Picchu, Peru
(Foto: Loïc Mermilliod)

Andra resmål i

Ballestaöarna Peru
Ballestasöarna
Cirka 4 timmars bilväg söder om Lima ligger Paracas. Det är en liten fiskeby som i anslutning till den marina nationalparken Paracas. Det är ett...
Läs mer om Ballestasöarna
Inristingar Nazco Peru
Nazca
Ett av jordens mysterier är inristningarna i Nazca som upptäcktes i början av 1900-talet. Från marken syns ingenting, men väl uppe i flygplanet syns stora...
Läs mer om Nazca
Taquile Peru
Titicacasjön och ön Taquile
Ute på den klarblå Titicacasjön ligger ön Taquile. Det är en mycket vacker ö med fantastisk utsikt över sjön. Härifrån ser man hur stor sjön...
Läs mer om Titicacasjön och ön Taquile
Bild från en av Urusörna i Peru Öarna är konstgjorda och byggda i vass Vassbåtar i förgrunden
Titicacasjön Uros
Uros är en samling öar som är byggda av totora-vass och ligger på Titicacasjön nära staden Puno. Urosindianerna bygger öarna som sedan flyter på vattnet...
Läs mer om Titicacasjön Uros
Puno som ligger vid Titicacasjöns strand i Peru
Puno
Puno som ligger vid Titicacasjöns strand är folkmusikens huvudstad i Peru. Puno är också känd för sina fina hantverk tillverkade i keramik eller av Alpaca-ull....
Läs mer om Puno
Katedralen i Lima Peru
Lima
Huvudstaden Lima är belägen ligger vid Stilla Havet. Staden grundades redan 1535 av erövraren Fransisco Pizarro, som ligger begravd i den stora katedralen. Under 1600-1700-talen...
Läs mer om Lima

Resor till

Machu Picchu
Vandra Inkaleden till Machu Picchu
Den klassiska Inkaleden är för er som vill utforska inkafolkets egna vägar längs en av världens mest kända vandringsleder. Vandringen avslutas med att du ankommer till solporten Inti Punku.
Machu Picchu
Machu Picchu och Rio de Janeiro
Både Peru och Brasilien har så mycket att se och är väl värda en egen resa, men för alla dem som vill uppleva Peru och Rio på samma resa så erbjuder Sydamerikaexperten en 11-dagars drömresa.
Machu Picchu
Machu Picchu, Iguazú-fallen och Rio de Janeiro
Vi kan nu erbjuda en fantastisk skräddarsydd resa till tre av Sydamerikas verkliga höjdpunkter. Vi kombinerar de båda underverken i Machu Picchu i Peru och Kristusstatyn i Rio de Janeiro och dessutom med fantastiska Iguazú-fallen, som är utsett till ett av världens sju naturunderverk.
Machu Picchu
Machu Picchu och Galapagos
Upplev Machu Picchu och Galapagos - två av Sydamerikas absoluta höjdpunkter på en och samma skräddarsydda resa.
Gautbild från Peru
Peru Runt
Följ med på en fantastisk resa till det bästa Peru har att erbjuda. Vi inleder i huvudstaden Lima och fortsätter med Amazonas regnskog.
Konstresa med Sydamerikaexperten
Konst och kulturresa
För den konstintresserade har Sydamerika ett mycket stort utbud. Sydamerikanska konstnärer bidrar ständigt med betydande verk till världskonsten.
Lantbruksresa med Sydamerikaexperten
Lantbruksresa
Sydamerikaexperten har med framgång genom årens lopp arrangerat många lantbruksresor, bland annat för Lantmännen och Jordbruksverket.
Inti Raymi
Inti Raymi - Solfesten i Peru
Upplev inkaindianernas solfest i Cusco som firas varje år den 24/6. Festen skapades av för att hedra inkaindianernas ursprung.
BOKNINGSFÖRFRÅGAN