fbpx
La Paz, Bolivia

La Paz

(Foto ovan Tobias Jelskov)

Vid foten av den snöklädda vulkanen Illimanis och knappt 4 000 meter över havet ligger La Paz, som i praktiken är Bolivias huvudstad och därför även är världens högst belägna huvudstad. La Paz är en intressant stad med en befolkning som är övervägande indianer. Det koloniala arvet finns kvar i bland annat bebyggelsen men de lokala traditionerna är många och färgar staden och dess invånare på ett spännande sätt. På pappret är det egentligen Sucre som är huvudstad i Bolivia, men i praktiken så är det La Paz.

Staden har stora höjdskillnaderna. De lägre delarna ligger på cirka 2 900 meter över havet och där bor de som har det bättre ställt. De högre delarna som är på cirka 4 000 meter över havet gränsar till grannstaden El Alto som fram till 1985 var en del av La Paz.

La Paz präglas av de olika indiankulturer som bor i denna delen av Anderna. Man kan till exempel besöka Mercado de los Brujos, Häxornas marknad. Här kan det mesta inom medicinsk folktro köpas, främst örtmediciner men också en hel del torkade insekter och djur. Man kan till exempel än idag köpa lamafoster som används för att välsigna husbyggen.
I centrala delen av staden hittas många av de gamla koloniala byggnaderna. Katedralen San Francisco och kyrkan La Recoleta hör till de mest intressanta.
En annan spännande plats är Måndalen. Det är ett område i stadens utkant som består av ler, sten- och sandformationer. Vind och vatten har gjort att det eroderat och det ser verkligen ut som ett månlandskap.

Kvällstid rekommenderas peñas. Det är andisk folkmusik som spelas live på till exempel restauranger.

Den som kommer direkt till La Paz från lägre höjder gör rätt i att ta en eller ett par lugna dagar innan man börjar med alltför krävande strapatser. De flesta känner av höjden och blir trötta, får huvudvärk samt känner sig ansträngda av även lättare fysisk aktivitet.

La Paz, Bolivia

Resmål i Bolivia

Amazonas, Bolivia

Amazonas, Bolivia

Den bolivianska delen av Amazonas är relativt orörd, och har inte så många turister som…
La Paz

La Paz

(Foto ovan Tobias Jelskov) Vid foten av den snöklädda vulkanen Illimanis och knappt 4 000 meter…
Titicacasjön

Titicacasjön

Titicacasjön är världens högsta navigerbara sjö, drygt 3 800 meter över havet. Volymmässigt är den…
Uyuni Saltöken

Uyuni Saltöken

3 600 meter över havet i Uyunis saltöken känns det som om man kan ta…

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.