Chat with us, powered by LiveChat
La Paz, Bolivia

(Foto ovan Tobias Jelskov)

Vid foten av den snöklädda vulkanen Illimanis och knappt 4 000 meter över havet ligger La Paz, som i praktiken är Bolivias huvudstad och världens högst belägna huvudstad. La Paz är en intressant stad med en befolkning som är övervägande indianer. Det koloniala arvet finns kvar i bland annat bebyggelsen men de lokala traditionerna är många och färgar staden och dess invånare på ett spännande sätt. På pappret är det egentligen Sucre som är huvudstad i Bolivia, men i praktiken så är det La Paz.

Staden har stora höjdskillnaderna. De lägre delarna ligger på cirka 2 900 meter över havet och där bor de som har det bättre ställt. De högre delarna som är på cirka 4 000 meter över havet gränsar till grannstaden El Alto som fram till 1985 var en del av La Paz.

La Paz präglas av de olika indiankulturer som bor i denna delen av Anderna. Man kan till exempel besöka Mercado de los Brujos, Häxornas marknad. Här kan det mesta inom medicinsk folktro köpas, främst örtmediciner men också en hel del torkade insekter och djur. Man kan till exempel än idag köpa lamafoster som används för att välsigna husbyggen.
I centrala delen av staden hittas många av de gamla koloniala byggnaderna. Katedralen San Francisco och kyrkan La Recoleta hör till de mest intressanta.
En annan spännande plats är Måndalen. Det är ett område i stadens utkant som består av ler, sten- och sandformationer. Vind och vatten har gjort att det eroderat och det ser verkligen ut som ett månlandskap.

Kvällstid rekommenderas peñas. Det är andisk folkmusik som spelas live på till exempel restauranger.

Den som kommer direkt till La Paz från lägre höjder gör rätt i att ta en eller ett par lugna dagar innan man börjar med alltför krävande strapatser. De flesta känner av höjden och blir trötta, får huvudvärk samt känner sig ansträngda av även lättare fysisk aktivitet.

Teleférico
Teleférico La Paz är världens största linbanenät för passagerartrafik och ett fantastiskt sätt att se La Paz på egen hand från ovan:
Utflykten tar cirka tre timmar och kan starta med taxi från hotellet till Plaza Espana. Därefter fyra linbanefärder t o r (köp fyra biljetter var och åk nedåt). Det är byte halvvägs till ändstationen. Gå av vid Plaza Espana igen och ta taxi från Plaza Espana till Estacion Roja

Sydamerikaexperten rekommenderar även:
Heldagsutflykt till Titicacasjön och gärna med övernattning på Solön
Stadsrundtur i La Paz
Tiwanaku – en av Sydamerikas viktigaste arkeologiska platser
Coroico kaffetur i Yungas subtropiska dalar


La Paz, Bolivia

Andra resmål i

Madidi Nationalpark, Amazonas, Bolivia
Amazonas, Bolivia
Titicacasjön, Bolivia
Titicacasjön
Laddar fler ››

Resor till

Förfrågan

Fyll  i nedan formulär så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Om du önskar att vi skall ringa upp dig, kryssa i boxen under telefon. Ange också gärna i meddelandefältet vilken tid det passar dig bäst att vi ringer.

Du är naturligtvis också alltid välkommen att ringa oss på
035-128 875