fbpx
La Paz, Bolivia

(Foto ovan Tobias Jelskov)

Vid foten av den snöklädda vulkanen Illimanis och knappt 4 000 meter över havet ligger La Paz, som i praktiken är Bolivias huvudstad och världens högst belägna huvudstad. La Paz är en intressant stad med en befolkning som är övervägande indianer. Det koloniala arvet finns kvar i bland annat bebyggelsen men de lokala traditionerna är många och färgar staden och dess invånare på ett spännande sätt. På pappret är det egentligen Sucre som är huvudstad i Bolivia, men i praktiken så är det La Paz.

Staden har stora höjdskillnaderna. De lägre delarna ligger på cirka 2 900 meter över havet och där bor de som har det bättre ställt. De högre delarna som är på cirka 4 000 meter över havet gränsar till grannstaden El Alto som fram till 1985 var en del av La Paz.

La Paz präglas av de olika indiankulturer som bor i denna delen av Anderna. Man kan till exempel besöka Mercado de los Brujos, Häxornas marknad. Här kan det mesta inom medicinsk folktro köpas, främst örtmediciner men också en hel del torkade insekter och djur. Man kan till exempel än idag köpa lamafoster som används för att välsigna husbyggen.
I centrala delen av staden hittas många av de gamla koloniala byggnaderna. Katedralen San Francisco och kyrkan La Recoleta hör till de mest intressanta.
En annan spännande plats är Måndalen. Det är ett område i stadens utkant som består av ler, sten- och sandformationer. Vind och vatten har gjort att det eroderat och det ser verkligen ut som ett månlandskap.

Kvällstid rekommenderas peñas. Det är andisk folkmusik som spelas live på till exempel restauranger.

Den som kommer direkt till La Paz från lägre höjder gör rätt i att ta en eller ett par lugna dagar innan man börjar med alltför krävande strapatser. De flesta känner av höjden och blir trötta, får huvudvärk samt känner sig ansträngda av även lättare fysisk aktivitet.

Teleférico
Teleférico La Paz är världens största linbanenät för passagerartrafik och ett fantastiskt sätt att se La Paz på egen hand från ovan:
Utflykten tar cirka tre timmar och kan starta med taxi från hotellet till Plaza Espana. Därefter fyra linbanefärder t o r (köp fyra biljetter var och åk nedåt). Det är byte halvvägs till ändstationen. Gå av vid Plaza Espana igen och ta taxi från Plaza Espana till Estacion Roja

Sydamerikaexperten rekommenderar även:
Heldagsutflykt till Titicacasjön och gärna med övernattning på Solön
Stadsrundtur i La Paz
Tiwanaku – en av Sydamerikas viktigaste arkeologiska platser
Coroico kaffetur i Yungas subtropiska dalar


La Paz, Bolivia

Andra resmål i

Madidi Nationalpark, Amazonas, Bolivia
Amazonas, Bolivia
Bästa sättet att uppleva bolivianska Amazonas är i nationalparken Madidi som dels är en av världens största nationalparker  och dels den med mest störst biologiskt...
Läs mer om Amazonas, Bolivia
Titicacasjön, Bolivia
Titicacasjön
Titicacasjön är världens högsta navigerbara sjö, drygt 3 800 meter över havet. Volymmässigt är den också Sydamerikas största sjö. Himlen känns väldigt nära och den...
Läs mer om Titicacasjön
Uyuni, Bolivia
Uyuni Saltöken
3 600 meter över havet i Uyunis saltöken känns det som om man kan ta på himlen. Under regnperioden är det lätt att tro att...
Läs mer om Uyuni Saltöken

resor till

Saltöken, Sydamerika
Bolivias saltöknen
En resa genom Atacamaöknens vackra och stundtals mycket märkliga landskap. Du bor bl.a. på ett högklassigt hotell byggt av salt. Resan avslutas i La Paz
Bolivias saltöken
Bolivia runt
En resa till Bolivia är något utöver det vanliga. Här har turistnäringen ännu inte har satt djupa spår och du känna dig som en upptäckare när du besöker platser som känns genuint unika och orörda.
BOKNINGSFÖRFRÅGAN

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida.