fbpx
Dansare från karnevalen i Rio de Janeiro

Karnevaler i Rio och övriga Brasilien

Förberedelserna för karnevalerna i Brasilien pågår hela året. Karneval är den stora högtiden före fastan och infaller alltid 40 dagar före påsk (carneval där carne betyder kött). I Rio är höjdpunkten på karnevalen, sambaskolornas färggranna parad på Sambodromo. Den kände arkitekten Oscar Niemeyer fick i uppdrag att rita karnevalsanläggningen och ett bryggeri skänkte marken.
1984 flyttades sambaskolornas parad till Sambodromo, som är en speciell anläggning med plats för mer än 80 000 åskådare. Den är byggd för att endast användas under karnevalen. Det är en 800 meter lång gata med totalt 13 läktare på båda sidorna samt en stor mängd loger.

Karnevalsvagn från Sambodromo, Karnevalen i Rio de Janeiro
Festivalvagn i Sambodromo

Sambaskolornas parad är också en mycket prestigefylld tävling. Det är en stor ära att vinna, och de två sämsta skolorna flyttas ned i division två. De 12 bästa sambaskolorna i den högsta divisionen uppträder antingen på söndagen eller på måndagen. Otroligt mycket pengar spenderas på utsmyckade vagnar och i ögonfallande karnevalsdräkter. Attraktiva biljetter är svåra att få tag på och förhållandevis dyra, men Brasilienexperten förmedlar biljetter till bra läktare. Sex sambaskolor uppträder per kväll och givetvis är det fullsatt när de populäraste skolorna uppträder. Brasilianarna håller lika hårt på sin sambaskola som på sitt fotbollslag. Tillställningen börjar vid niotiden på kvällen och slutar inte förrän på morgonen dagen efter. Varje skola har mellan 60-80 minuter på sig att dansa sig fram de 800 metrarna. En tidsmiss medför poängavdrag och kan bli dyrbar i slutsammanräkningen. Andra saker som medför poängavdrag är om vagnarna inte tas bort från målområdet i tid eller om någon deltagare är helt naken. 45 domare i nio kategorier poäng sätter det mesta. Varje skola har med egna vakter, som plockar bort den som faller ur ramen. Dräkterna, de prydda vagnarna och musiken handlar om ett speciellt utvalt tema, t ex någon aktuell händelse eller något ur den brasilianska historien. Skolornas 3 500 till 5 000 deltagare delas in i olika “alas” (vingar), och varje vinge har en egen uppgift, som de tränat på. Mangueira, Mocidade, Beija-Flor, Salgueiro, Portela och Viradouro är de populäraste sambaskolorna. Glädjen, musiken och alla som sjunger med och dansar på läktarna är väl så viktiga som själva sambaskolans uppträdande.

Karnevalen i Rio är så mycket mer än sambaskolornas parad. Det är en folk- och familjefest där man samlas i kvarteren, dansar och firar. Speciellt på Ipanema finns mindre gatukarnevaler där vem som helst kan gå med. Andra intressanta ställen att fira karnevalen på är bland tusentals karnevalsfirare vid utescenen Terrerao de Samba, med levande musik utanför Sambodromo, gatukarneval inne i centrum eller att dansa på någon av de uteställen som finns på Copacabana eller Ipanema. Här är det musik natten igenom.

Deltag själv i Rios karneval
Medverka själv i karnevalen

För de som vill medverka i någon sambaskolas karnevalsparad på Sambodromo så finns det möjlighet att köpa de vackert utsmyckade dräkterna och därigenom få dansa med i paraden. Priset brukar ligga kring c:a 3 500 kr

Mer om Sambodromo
Sambodromo är en 800 meter avlång arena byggd enbart för att användas under karnevalen. Här finns plats för 80000 åskådare fördelat på 13 läktare och vip-loger. Varje kväll under karnevalen så uppträder sex eller sju sambaskolor med vardera cirka 4000 deltagare fördelade på cirka 30 avdelningar samt enormt stora och vackert prydda och påkostade vagnar. Uppträdandet börjar klockan nio på kvällen och håller på fram tills morgonen. Varje sambaskola har 80 minuter på sig att dansa de 800 metrarna. Allting poängbedöms av domare utplacerade längs Sambodromo. Reglerna är en komplicerad vetenskap som tar lång tid att förklara. Till slut blir det en slutsegrare och sämsta skolan flyttas ned till division två.
Under karnevalens söndag och måndag uppträder högsta divisionen och övriga kvällar är det lägre divisioner. Det är enormt mycket känslor inblandade från alla parter och äran att vinna är enorm. Senaste tre åren har karnevalens segrare eller vem som ska flyttas ned avgjorts i civil domstol månader efter karnevalen avslutats. Så sent som för två år sedan var det en domare i en av kategorierna som inte kunde reglerna och felaktigt dragit av en tiondels poäng, vilket domstolen korrigerade i efterhand.
Den engelske fotbollstränaren som sa att en del säger att fotboll är lika viktigt som döden har helt fel. Fotboll är mycket viktigare än så! Samma gäller karnevalen. Det är otroligt viktigt och väldigt många lever för karnevalen och sin sambaskola. Ett helt år av planering, hårt arbete och mycket stolthet stor på spel.
Det finns möjlighet att dansa med en sambaskola inne på Sambodromo. Varje år brukar vi ha 2-4 stycken som är med om denna unika upplevelse. Inga förkunskaper krävs. Sydamerikaexperten samarbetar med Mocidade och förmedlar en spektakulär karnevalsdräkt. Kostnaden är cirka 3000 kr och man får behålla dräkten. Tyvärr är dräkten för stor så det är svårt att ta med den hem.

Glada deltagare från Karnevalen i Rio de Janeiro
Glada deltagare

Gatukarnevaler
Runt Rio finns det närmare 300 gatukarnevaler (som kallas bloco) under karnevalsdagarna. De är inte spontana utan det krävs tillstånd och ansvariga personer för genomföras – Vägar ska stängas av och det ska städas efteråt. Även om gatukarnevalerna har ett tema så kan vem som helst hoppa in och dansa med. Nu finns t.o.m beatlesmusik som tema. En del är roligt utklädda medan andra kommer i badbyxor direkt efter en dag på stranden. Det dricks ganska mycket men man ser aldrig någon riktigt berusad. Människor i all åldrar, både män och kvinnor, är med och dansar. Största gatukarnevalen är Bola Preta inne i Rios centrum på lördagsmorgonen men för de flesta av våra resenärer räcker det med att se gatukarnevalerna på Ipanema.

Andra större karnevaler i Brasilien
Salvador – Många yngre brassar föredrar Salvador, som påstår sig ha mest folk dansande på de olika gatukarnevalerna under karnevalen. Karnevalen här är mer afrikainspirerad än på andra platser i Brasilien.  Den stora grejen i Salvador är så kallade Trio Eletricos, det vill säga stora vagnar –  ibland enormt stora och ofta med kända artister som sjunger. Därefter följs vagnarna av tiotusentals dansande och glada karnevalsfirare. 

Sao Paulo – Karnevalen i Sao Paulo är precis som i Rio koncentrerad till uppträdande sambaskolor och till gatukarnevaler. Karnevalen i Sao Paulo har blivit bättre senaste åren men har inte samma långa tradition som Rio karnevalen. En stor skillnad är att de populära fotbollslagen har egna sambaskolor som är med i högsta divisionen, vilket leder till en annan sorts rivalitet.

Recife – Största händelsen i Recife är den stora gatukarnevalsgruppen kallad Gryningstuppen med cirka 2,5 miljoner firare tidigt på lördagsmorgonen i centrala i Recife. Här lyssnar man inte till samba utan till en lokal musikstil som kallas för Frevo.    

Resmål i Brasilien

Amazon Lodge

Amazon Lodge

För alla som verkligen vill uppleva Amazonas regnskog så är Amazon Lodge utan tvivel den…
Amazonas Brasilien

Amazonas Brasilien

Amazonas är namnet på dels världen största regnskog, dels på floden, samt även namnet på…
Badorter utanför Rio

Badorter utanför Rio

Kombinera vistelsen i Rio med några avkopplande dagar på någon av de fantastiska badorterna i…
Bonito

Bonito

Bonito är en stor attraktion för brasilianska turister, och värd att besöka för alla, med…
Brasilia

Brasilia

Brasilia anlades mitt ute i ödemarken för at bli den nya huvudstaden i Brasilien. En…
Fernando de Noronha

Fernando de Noronha

Paradisön Fernando de Noronha ligger 310 km rakt ut i Atlanten. Av alla vackra stränder…
Florianopolis

Florianopolis

Många brasilianare föredrar stränderna i södra Brasilien. Florianopolis är i själva verket en stad som…
Fortaleza

Fortaleza

I Fortaleza kan man, som så ofta i Brasilien, njuta av det soliga och fantastiska…
Foz do Iguaçu

Foz do Iguaçu

De stora och mäktiga Iguaçu-fallen är en av Brasiliens största turistattraktioner, beläget vid Iguaçu-floden på…
Karnevaler i Rio och övriga Brasilien

Karnevaler i Rio och övriga Brasilien

Förberedelserna för karnevalerna i Brasilien pågår hela året. Karneval är den stora högtiden före fastan…
Natal

Natal

Natal betyder egentligen jul, men staden brukar kallas Cidade do sol, d v s solens…
Ouro Preto och Belo Horizonte

Ouro Preto och Belo Horizonte

Ouro Preto är en härlig by med gamla hus och mycket historia, tio mil från Belo…
Pantanal

Pantanal

Chansen att få se jaguar i vilt tillstånd har gjort Pantanal till ett attraktivt resmål.…
Porto Seguro

Porto Seguro

Porto Seguro erbjuder fantastiska stränder i kombination med nöje och avkoppling. De milslånga vita stränderna…
Recife

Recife

Det var de naturliga reven utanför staden som gav den namnet Recife. Det är en…
Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Många anser att Rio de Janeiro är en av de vackraste städerna på jorden. Det…
Salvador

Salvador

Den historiska staden Salvador är den stad i Brasilien som är mest annorlunda – och…
Sao Paulo

Sao Paulo

Sao Paulo är en jättestad, en av världens absolut största städer. Själva staden Sao Paulo…

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.