Chat with us, powered by LiveChat

(Foto ovan: Patrik Leonardsson)

Galapagos är en unik plats. Få platser har ett sådant skimmer runt sig som Galapagos har. Det är en sagolik plats där djur och fåglar är totalt orädda för oss människor. Den som en gång simmat och lekt med sjölejon glömmer det aldrig!

 Cirka 100 mil väster om Ecuador i Stilla Havet ligger Galapagosöarna. Ögruppen har bildats genom vulkaniska aktiviteter och vid olika tidpunkter vilket gjort att öarna oftast är mycket olika. Bara ett fåtal av öarna är bebodda och har inte varit det i mer än ca 150 år.

slide 1
Image Slide 2
Image Slide 1
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
Image Slide 3
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

I bildbläddraren ovan kan du se praktfulla bilder från Galapagosöarna av naturfotograf Patrik Leonardsson. Han gjorde en resa till Galapagosöarna vid årsskiftet 2023/24 och har vänligen delat några av sina bilder från resan med oss.
Läs mer om Patrik Leonardsson på hans hemsida leonardsson.se

Öarnas avskildhet, avsaknad av mänsklig påverkan samt de naturförhållanden som råder här har gjort Galapagosöarna till en fantastisk skådeplats av evolutionen. Här har de olika djur- fågel- och växtarterna utvecklats annorlunda än sina släktingar på fastlandet. De har inte haft några fiender som kan förknippas med människan och är därför mycket orädda. Runt öarna möts också havsströmmar med olika temperaturer, havet har större delen av året en temperatur som ligger mellan 18 och 22 grader. Detta har varit avgörande för floran och faunan. Öarna ligger på ekvatorn och här finns tropiska djurarter men också arter som man annars bara hittar i vattnen ner mot Antarktis, till exempel valar och pingviner.

Den varma regntiden pågår från december till juni med temperaturer på 26-30 grader. Från juni till november gör den svala vinden och det lätta duggregnet att temperaturen dagtid sjunker till 20-24 grader, med kallare nätter.

Galapagos
Galapagos

Ur djursynpunkt spelar det ingen roll vilken period på året man väljer att besöka Galapagosöarna, eftersom djuren är aktiva året om. Men olika tidpunkter på året ger olika upplevelser och vår Galapagosexpert har därför gjort en mer detaljerad beskrivning av vad du kan förvänta dig vid olika tider på året. Du hittar beskrivningen längre ner på sidan.

Galapagos bjuder ekoturisten på en oförglömlig upplevelse och för den djur- och naturintresserade är detta ett paradis. Allt sker på djurens och naturens villkor och det är människan som får anpassa sig i denna “djurpark”. Hela arkipelagen är en nationalpark. På de öar som man får gå iland på finns stigar att gå på och man får inte gå utanför dessa. Man får överhuvudtaget inte röra sig fritt på öarna och man måste hela tiden ha med sig en guide. Man får inte lämna kvar något och inte heller ta med sig något som till exempel snäckor, kvistar eller sand. Det kan låta som en massa regler och förmaningar som känns begränsande. Men det känns inte så när man väl är där, och man förstår att det är just detta som gör att Galapagos kommer att bevaras precis som det är.

Inom nationalparken arbetar man hårt med att behålla den ursprungliga floran och faunan och att människans påverkan inte skall bli för stor. På de håll där människan satt sina spår försöker man med alla medel få tillbaka det ursprungliga igen. Ett bra exempel på detta är ön Espaiñola. Här fanns tidigare en förvildad stam av getter som blivit kvar efter valfångarna. Getterna konkurrerade med sköldpaddorna om födan. Detta ledde till att endast 14 sköldpaddor fanns kvar. Darwininstitutet flyttade dem från ön och sköt sedan av alla getter. Man satte igång med uppfödning av sköldpaddorna och sedan planterades de tillbaka. Idag uppgår populationen till cirka 1 500 sköldpaddor.

Darwininstitutet bedriver skyddsjakt på bland annat förvildade getter, katter och råttor som kommit med människan. På vissa av öarna har detta återställt balansen i flora och fauna, och man arbetar oförtrutet vidare.

För att få komma in i nationalparken betalar man en nationalparksavgift som för närvarande är 100 US dollar. Denna betalas redan på flygplatsen och finansierar bland annat arbetet med att behålla och upprätthålla Galapagosöarnas särprägel. På Galapagosöarna finns 60 olika platser som är öppna för turister. Under en kryssning besöker man oftast två av dessa per dag. Nedan kommer en beskrivning av de vanligaste öarna och vad man kan förväntas se på dem.

San Cristóbal

Säl på Galapagos

Detta är en ganska stor ö som ligger i den östra delen av arkipelagen. Högsta toppen är 730 meter. Här finns Galapagos huvudstad som heter Puerto Baquerizo Moreno. Här kan man förvänta sig att se sjölejon, pälssjölejon, havsleguaner, lavaödlor samt en hel del fåglar som fregatter, blåfotad sula, Darwinfinkar, rubintyrann och den endemiska San Cristóbalhärmtrasten.

North Seymour

Sjöfågel på Galapagosöarna

En liten platt ö som endast når 45 meter över havet som högst. Den ligger ganska centralt i den norra delen. Här finns stora kolonier av olika fågelarter som till exempel magnifik fregattfågel, svalstjärtad mås och blåfotad sula. Här finns också sjölejon, land- och havsleguaner samt de endemiska palo santoträden.

Española (Hood)

Längst i sydöst ligger denna ö med en höjd på 206 meter. Den är mycket eroderad med fantastiska klippor. Detta är den enda ön med albatrosser. Det finns också sjölejon, lavaödlor, röda och svarta havsleguaner, Nazcasula, den största kolonin med blåfotad sula, Españolahärmtrast och Darwinfinkar.

Santa Cruz

Strandbild från Galapagos

Arkipelagens näst största ö med en högsta höjd på 864 meter. Här hittar man alla de sju vegetationszoner som finns på Galapagosöarna.

Den största befolkningen på öarna bor här i staden Puerto Ayora. Här kan man komma ikapp med världen utanför eftersom här finns internetcaféer, bank och uttagsautomat. Här finns också flera pubar och restauranger, affärer samt ett flertal hotell.

För den som bor på ön finns ett stort urval av aktiviteter som till exempel vandring, dykning, cykling och havskajaking. Man kan också besöka Charles Darwin Research Station med sin uppfödning av landsköldpaddor.

I högländerna på ön finns vilda landsköldpaddor. Nyligen har det kostaterats att det är två olika arter och inte en som man tidigare trott. På ön finns också havsleguaner och många fågelarter som till exempel hägrar, änder, vadare, Darwinfinkar (9 olika), rubintyranner och härmtrastar.

Floreana

Ön ligger i söder och var den ö som de första människorna kom till. Här höll pirater, valfångare och också “vanligt” folk till. Ön visar upp lämningar efter långvarig vulkanisk aktivitet. Här ses mycket sjöfågel som till exempel flamingos, hägrar, änder och vadare. Här är bra snorkling med rockor, havssköldpaddor och Galapagospingviner. Här finns också många lämningar efter de människor som bodde på ön på 1800-talet.

Fernandina

Längst i väster ligger denna ö som är yngst av alla och med en högsta höjd på 1 494 meter. Ön består av en vulkan som fortfarande är aktiv och ibland får man till och med vara med om ett litet utbrott. Denna ö är helt unik eftersom här inte finns några introducerade däggdjur. Här finns tidvattenpooler som sjuder av marint liv. Kolonierna med havsleguaner är mycket stora och det finns möjlighet att snorkla med dem. Här finns också sjölejon, Galapagospingviner, Galapagosormar samt den endemiska Galapagosskarven som faktiskt inte kan flyga.

Isabela

Landleguan på Galapagosöarna

I väster ligger den största ön i arkipelagen med en höjd på 1 707 meter. Ön består av sex olika vulkaner (Ecuador, Wolf, Darwin, Alcedo, Sierra Negra och Cerro Azul). Så sent som 1954 drabbades denna ö av en vulkanisk landhöjning och det är ett mycket intressant landskap man får se här. Här finns Galapagospingviner, Galapagosskarvar, flamingos, havssköldpaddor och vilda landsköldpaddor samt havs- och landleguaner.

Rábida

Detta är en mycket liten ö som ligger ganska centralt. Högsta höjden är 367 meter. Eftersom marken är mycket rik på järn är sten och sand alldeles röda. Här finns sjölejon, vadare, änder, härmtrastar, duvor, bruna pelikaner och Galapagoshök. Från stranden är det bra snorkling.

San Salvador (James eller Santiago)

Ön ligger centralt med en höjd på 907 meter. Här finns inte så mycket vegetation utan det påminner mer om ett stenlandskap gjort av lava, med ett mycket speciellt kustlandskap. Här finner man många kustfåglar och under fågelflyttningen har man haft många udda arter på besök. Här finns också en koloni med Galapagos pälssjölejon, Galapagoshök, Galapagosduva och Galapagosorm. Här är mycket bra snorkling med en stor mängd fiskar, revhajar, rockor, havssköldpaddor och sjölejon.

Bartolomé

Denna unga lilla ö med en höjd på 114 meter ligger centralt i arkipelagen. Här finns den förmodligen mest fotograferade vyn, Pinnacle Rock. En trätrappa leder upp till utsiktsplatsen där man har vacker utsikt över en stor del av omgivningen. Här finns möjlighet att snorkla med pingviner och sjölejon. Här finns också en “rastplats” för hajar, rockor och havssköldpaddor. Där är det inte tillåtet att snorkla men man kan se dem från land om man har tur.

Wolf Island och Darwin Island

Längst västerut, norr om Fernandina ligger dessa två öar som de “vanliga” båtturerna oftast inte går till. De båtar som går hit är de som är rena dykbåtar. Vid öarna är det mycket bra dykning med till exempel hammarhajar och green spotted morays. Har man tur får man lyckan att möta en valhaj.

Dykning vid Galapagosöarna är bara för erfarna dykare. På grund av de strömmar och vindar som finns här kan förhållandena ändras mycket fort. Strömmarna och sikten kan mycket snabbt förändras.

Det finns två olika boendealternativ på Galapagos.

Det vanligaste är att bo på en båt och kryssa runt bland öarna. För den som vill uppleva så mycket som möjligt av arkipelagen så är detta det bästa sättet. Det finns en mängd olika båtar att välja på, allt från de som tar ett tiotal passagerare till större båtar som tar cirka hundra passagerare. Skillnaden förutom storleken är bland annat att de större båtarna tar sig fram fortare. Med en stor båt kan man alltså se fler av öarna. Inte alltid men ibland är också guiderna på de större båtarna bättre.

En typisk dag på båten börjar med en tidig frukost. Sedan görs strandhugg med hjälp av mindre båtar, så kallade pangas. Under strandhuggen görs antingen vandringar på öarna eller snorkling från stränderna. Lunch intas på båten som då förflyttar sig. Efter lunch blir det sedan ett nytt strandhugg på någon annan del av ön eller på en helt annan ö. Under natten kryssar båten vidare mot en ny ö dit man anländer nästa morgon. På en kryssning ser man alltså en stor del av arkipelagen.

Med på båtarna finns utbildade guider, specialiserade på Galapagosöarna. Dessa är med och guidar under besöken på öarna. Ofta håller de också föreläsningar ombord på kvällarna.

Det finns 4-, 5- och 8-dagars kryssningar att välja på. Boende, helpension, utflykter och guide ingår.

Kryssningen kan kombineras med några avslutande dagar på hotell lämpligast på den ön kryssningen avslutas.

Det går också att bo på hotell på några av öarna. Från hotellen utgår utflykter som oftast görs med båt till intilliggande öar. Det går också utflykter till olika ställen på ön där man bor. Man kan själv välja om man vill boka ett paket eller bara övernattningar.

Boende, helpension, utflykter och guide ingår i paketen.

Väljer man att bara boka övernattning ingår frukost. Övriga måltider samt utflykter och guide får man köpa till.

Vilken form av boende man än väljer så är det bra att vara ute i god tid. Galapagos är ett mycket populärt resmål där det fort blir fullbokat. Det finns bara ett visst antal båtar och hotell, och man tar inte heller emot hur många turister som helst. Många gånger kan en populär resperiod vara uppbokad mer än ett år i förväg.

Året på Galapagos

Januari

Början på den regniga säsongen.

Fåglar börjar häcka, speciellt efter det första regnet.

På Española (Hood) får de vuxna marinleguanshannarna vackra färger i grönt, rött och svart.

Den gröna havssköldpaddan lägger ägg på öarnas stränder.

Landleguanerna på ön Isabela startar sin fortplantningssäsong.

Både luft- och vattentemperaturerna stiger och håller sig uppe till juni.

Perfekt tid för snorkling.

Februari

På Floreana börjar flamingos häcka.

Stjärtänder börjar häcka.

Nazcasulor på Española når slutet på sin häckningssäsong.

Marinleguaner på Santa Cruz börjar lägga ägg.

Vattnet når sin högsta temperatur på 25 grader och håller sig så till april.

Ett fåtal pingviner kan ibland fortfarande ses på Bartolome. De flesta har försvunnit med de svalare strömmarna.

Häckningssäsongen för Galapagosduvan når sin topp.

Mars

Under regniga år är detta den månad med mest nederbörd. Skurarna är dock högst sporadiska och vissa år är det nästan inget regn alls.

Solen är stark och det är varmt och fuktigt. Lufttemperaturen kan nå upp till 30 grader.

Marinleguaner lägger ägg på Fernandina.

I slutet av månaden börjar albatrosser anlända till Española.

De västra öarna erbjuder också utmärkt snorkling, de har annars något kallare vatten. Här kan man fortfarande se pingviner i vattnet simmandes jämte tropiska fiskar.

Vissa stränder, speciellt de som ligger på den norra sidan av öarna, kan ha ganska stora vågor. Det beror på de varma strömmarna som kommer från norr. Detta kan leda till att det blir lite besvärligt att ta sig iland.

Man kan stanna länge i vattnet och snorkla utan att börja frysa.

April

Albatrosserna anländer i stort antal till Española och börjar uppvakta varandra.

Slutet på kläckningen av landsköldpaddornas ägg.

Den gröna havssköldpaddans ägg börjar kläckas.

Landleguanernas ägg börjar kläckas på Isabela.

Regnen har nu slutat och öarna är gröna och vackra.

Bra sikt i vattnet för snorklare.

Kanske tillsammans med maj den bästa månaden att besöka Galapagos. Detta på grund av vädret och vattentemperaturen.

Maj

Blåfotad sula på North Seymour börjar sin uppvaktning.

Galapagospingvinerna börjar bli aktiva på Bartolome. Här kan man snorkla med dem och njuta av dessa små torpeder.

Havssköldpaddornas ägg kläcks fortfarande på Gardner Bay, Punta Cormorant och Puerto Egas.

Marinleguanernas ägg kläcks på Santa Cruz.

Palo santoträden börjar tappa sina blad.

Band-rumped storm petrels börjar sin första häckningssäsong.

Juni

Början på torrperioden (garúa).

Landsköldpaddorna på Santa Cruz lämnar höglandet för att hitta äggläggningsplatser i låglandet.

Början på äggläggningsperioden för landsköldpaddorna.

De sydöstliga vindarna återvänder och strömmarna blir lite starkare. Det blir mer blåst och vågor på havet.

Fregattfåglarna på North Seymour visar gärna upp sin röda påse.

Flyttfåglar från söder börjar sin resa mot norr och rastar ofta på Galapagosöarna. Också några arter av valar och delfiner gör

 detta.

Grupper av knölvalar som flyttar till kusten av Ecuador kommer ibland förbi Galapagos.

Juli

Havsfågelkolonierna är mycket aktiva med sin häckning, speciellt den blåfotade sulan på Española.

Galapagosskarven har ett mycket vackert parningsspel på Fernandina.

På Puerto Egas på Santiago kan man finna amerikansk strandskata som häckar.

Lavaödlor börjar sina parningsceremonier och håller på till November.

Stor chans att se valar och delfiner, speciellt på Isabelas västkust.

En perfekt månad för att se alla stadier av den blåfotade sulans häckning: ägg, ungar, juvenila och subadulta fåglar.

Vattentemperaturen är inte högre än 21 grader.

Augusti

Galapagoshöken börjar uppvakta på Española och Santiago.

Nazcasulor och svalstjärtad mås häckar på Genovesa.

Vattentemperaturen sjunker till 19 grader. Temperaturen skiljer sig dock en del åt mellan de olika öarna.

Flyttande vadare och andra fåglar anländer och stannar på öarna till mars.

Landsköldpaddorna återvänder till höglandet på Santa Cruz.

Havet är lite oroligt och strömmarna är nu som starkast.

Sjölejonen börjar föda ungar. De västra och centrala öarna är de vanligaste platserna för detta.

September

Nu nås toppen på torrperioden (garúa).

Vattentemperaturen sjunker till sin lägsta nivå, runt 18 grader.

Galapagospingvinerna är mycket aktiva på Bartolome. Sedan maj och fram till nu kan man se dem i vattnet när man snorklar.

Sjölejonen är mycket aktiva, speciellt på de västra och centrala öarna. Honorna är återigen brunstiga och hanar som vill samla sitt harem bråkar konstant. Det kan bli rätt tuffa strider i vattenbrynet.

De flesta havsfågelarter fortsätter vara aktiva på häckningsplatserna.

Oktober

Lavahägrar börjar häcka och fortsätter till mars.

Pälssjölejonet på Galapagos börjar sin uppvaktningsperiod.

Den blåfotade sulan föder upp ungar över hela Española och på Punta Vicente Roca på Isabela.

Landsköldpaddorna lägger fortfarande ägg.

Dagarna är inte alltid soliga. Garúa är som ett slags dis och skymmer solen. På de västra öarna brukar den dock brännas bort av solen fram på dagen.

Soluppgången är ofta vacker i den västra delen av arkipelagen eftersom garúa täcker den nedre delen av vulkanerna. Det är dock klart vid topparna. Dimma täcker ofta havet.

November

Sjölejonen fortsätter föda ungar.

I den östra delen av arkipelagen börjar sjölejonen para sig.

Ungarna börjar kläckas för brun noddy.

Band-rumped storm petrels börjar sin andra häckning.

Havet börjar återigen bli lugnt. De sydöstliga vindarna minskar i styrka. Vattentemperaturen börjar gå uppåt.

Oftast är det nu mycket bra väder i skarven mellan de två säsongerna.

Bra sikt i vattnet för snorklare.

Sjölejonungarna är mycket aktiva i vattnet och leker. De är nyfikna och är ibland framme och känner på snorklarnas fenor. I genomsnitt är de nu 3-4 månader gamla.

December

Landsköldpaddornas ägg börjar kläckas och fortsätter fram till april.

Den gröna havssköldpaddan börjar sin uppvaktning.

Nu börjar regnperioden så smått. Träd och buskar i de torra områdena börjar få sina löv och Galapagos blir sakta med säkert grönt igen.

De första albatrossungarna blir flygga.

Mycket bra väder med mestadels soliga dagar och nästan ingen vind från sydöst. Vattnet börjar värmas upp.

De västra öarna fortsätter att vara torra. Här är vattentemperaturen fortfarande för låg för snorklare.

Fregattfåglarna börjar visa sin röda påse på Genovesa.

Flyttfåglar från norr har påbörjat sin resa mot söder och rastar på Galapagos. Också några arter av valar och delfiner gör detta.

Andra resmål i

Anderna, Ecuador
Anderna
Amazonas, Ecuador
Amazonas Ecuador
Laddar fler ››

Resor till