Chat with us, powered by LiveChat
De stora och mäktiga Iguassufallen är ett av Brasiliens största turistattraktioner, beläget vid Iguaçufloden på gränsen mellan Argentina och Brasilien.

De stora och mäktiga Iguaçu-fallen är en av Brasiliens största turistattraktioner, beläget vid Iguaçu-floden på trenations-gränsen mellan Argentina, Brasilien och Paraguay. Fallen har röstats fram till ett av världens sju naturunderverk. Här finns uppemot 300 vattenfall på en bredd av 2 700 meter. Det högsta fallet är Florianofallet som är mer än 80 meter högt.

Iguaçu betyder det stora vattnet på Guarini-indianernas språk. Dånet från fallet hörs på flera mils avstånd.

Vid Foz do Iguaçu – möts gränserna mellan Brasilien, Argentina och Paraguay. Det är två floder som möts strax nedanför Foz do Iguacu: Paranafloden, med vattenkraftverket Itaipu och vänskapens bro, och skiljer Paraguay och Brasilien, medan Iguaçu-floden är gränsflod mellan Argentina och Brasilien. Iguaçu-floden börjar i bergen kring Curitiba och flyter sedan inåt landet och ut i Parana-floden, som i sin tur fortsätter ut i Rio de la Plata.

Staden Foz do Iguacu är en stad med nästan en halv miljon invånare. De flesta hotellen ligger längs den nästan tre mil långa vägen mellan staden och vattenfallen. Ett av hotell, Hotel Belmond das Cataratas, ligger inne i själva nationalparken. Skälet till att hotellet kan ligga inne i nationalparken, är att hotellet byggdes innan området blev nationalpark.

Fallen kan ses både från den argentinska och den brasilianska sidan. Båda länderna har förklarat den subtropiska regnskogen och området kring fallen för nationalpark.

Minst en halvdagstur krävs till fallen på brasilianska sidan, där man ser hela det mäktiga fallet framför sig. Vill man komma riktigt inpå fallet finns möjligheten att göra detta t ex med en gummiflotte-tur (macuco safari) ända fram till fallen, där man garanterat blir ordentligt blöt.

Legenden om Iguazu-fallen
Det finns två helt olika teorier om hur vattenfallen har uppstått.

1) Den ena är den vetenskapliga teorin där vattnets framfart ökar fallets storlek med c:a 1 mm per 100 år.

2) Den andra versionen är lite mer spännande.
Det var fjärilarnas dal och fallet användes som en helig gravplats av de indianer som bodde längs Iguaçufloden. Världen styrdes av M´boy en sorts gudomlig övermäktig ormformad gud son till överguden Tupa. Byns hövding Ignobi hade en gudomligt vacker dotter vid namn Naipi, som p g a. sin skönhet skulle gifta sig med M´boy. En ung krigare vid namn Taroba bröt tabun, och han både tittade på och pratade med Naipi.

Kvällen före brölloppet hade indianerna druckit för mycket cauim (dryck gjord på jäst majs) och Naipi och Taroba rymde nedströms i en kanot. M´boy blev rasande och sträckte ut hela sin kropp och smällde i marken så att det blev ett enorm smäll. När dammet lagt sig så kunde man för första gången se vattenfallet.

Naipi förvandlades till en sten strax nedanför fallet och Taroba till en palm. Under stenen och palmen finns en grotta där M´boy bevakar sina offer.

Det sägs det vid speciella tidpunkter bildas det en regnbåge mellan stenen och palmen, som symboliserar den eviga kärleken mellan Naipi och Taroba

Utflyktstips
Golf: För de med golfintresse finns en bra golfbana i Foz do Iguaçu

Helikoptertur: Utanför den brasilianska nationalparken kan helikoptertur över fallen beställas.

Ecoäventyr: Whitewater-rafting och klättring finns för de med specialintresse.

Argentinska fallen
På den argentinska sidan ligger staden Puerto Iguazu och nationalparken Iguazu. Det finns mer att göra på den argentinska sidan och det tar längre tid här. Det finns här tre olika gångbroar att promenera på. Speciellt “Garganta del diablo” – djävulens strupe är mäktigt att uppleva. Först åker man en tågbana till “Garganta del diablo” och sedan går man på gångbron 1100 meter ut till fallet, för att komma precis ovanför de högsta fallen och därigenom fallen nedanför sig. Från den nedre gångbron, så går det även att åka ut till ön San Martin eller göra gummibåtsturer.

De Argentinska fallen vid Foz de Iguazo på gränsen mellan Argentina och Brasilien

Paraguay
Vi rekommenderar också ett besök i Ciudad del Este i Paraguay på andra sidan “Friendship bridge”. Ciudad del Este hette tidigare Puerto Presidente Stroessner, och är en stad med c:a 234 000 invånare varav huvuddelen har indianskt ursprung. Staden lever till stor del på tax-free handel bestående av import från Asien som sedan säljs vidare till Brasilien. Varorna som säljs är ofta inte så intressanta för oss svenskar och kvaliteten är skiftande. Men det är en upplevelse att skåda myllret av försäljare och den helt annorlunda världen som existerar i spansktalande Paraguay. Bland alla varustånden och trängseln bland försäljare så bör dock man vara uppmärksam på ficktjuvar.

Ciudad del Este i Paraguay på andra sidan "Friendship bridge"


Itaipu
Världens för närvarande största hydroelektriska vattenkraftverk Itaipu finns vid Paranafloden på gränsen mellan Paraguay och Brasilien. Itaipu har 20 generatorer som vardera kan ge el till en stad av Stockholms storlek Det är möjligt att besöka kraftverket och speciellt tekniskt intresserade brukar uppskatta besöket. Besöket bör förbokas.


Besöket inleds med presentation på film och sedan en rundtur med tid för fotograferingen inne på kraftverket. Sydamerikaexperten rekommenderar så kallat tekniskt besök där man får inblick i alla tekniska detaljer både högt uppe med utsikt och allra längst ned.

Sydamerikaexperten Björns restaurangtips
Churrascaria Rafain med middag och show. Bra och varierande daglig show med en presentation av sydamerikansk musik med allt från paraguayansk harpa, peruanska panflöjter till mexianska trumpeter samt så klart tango, samba och capoeira. Maten håller hög klass.

För den som vill prova Paranaflodens fisk så rekommenderas Club de Maringa som ett lämpligt alternativ för en fiskrodizo. Det är en enkel restaurang där man får prova olika fiskorter från Paranafloden.

Andra resmål i

Dansare från karnevalen i Rio de Janeiro
Karnevaler i Rio och övriga Brasilien
Amazon Eco Lodge | Sydamerikaexperten
Amazon Lodge
Laddar fler ››

Resor till

Förfrågan

Fyll  i nedan formulär så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Om du önskar att vi skall ringa upp dig, kryssa i boxen under telefon. Ange också gärna i meddelandefältet vilken tid det passar dig bäst att vi ringer.

Du är naturligtvis också alltid välkommen att ringa oss på
035-128 875