Cartagena och Tayrona

Cartagena Colombia

(Foto ovan: Ricardo Gomez Angel)

Cartagena har femhundra års händelserik historia som gör staden till en intressant plats att besöka. De pittoreska gatorna i gammal kolonial stil, den unika karibiska atmosfären av rytm och färger samt fantastiska stränder gör Cartagena till ett måste för Colombiaresenären. Förmodligen är staden den bäst bevarade av de spanska kolonisatörernas städer.

Den kulturellt intresserade fängslas av den välbevarade koloniala arkitekturen med färggranna fasader, små vackra torg, träbalkonger, eleganta residens och patios. Under 1500-1600-talen var Cartagena en av de viktigaste hamnstäderna för den spanska flottan. Härifrån skeppades de skatter som spanjorerna tog med sig från Sydamerika. Detta gjorde att staden blev ett huvudmål för pirater. Spanjorerna byggde på grund av detta ett flertal murar och befästningsverk som finns kvar än idag.

Passa på och njut av en middag i stearinljusets sken på en gammaldags restaurang, eller ett glas rom på ett kafé med rumba eller merengue-musik.

Cartagena, som är den idealiska platsen att uppleva det karibiska levnadssättet, är också känd över hela världen för sina fina drömlika karibiska stränder. Hotellen är moderna, restaurangerna många och bra och nöjeslivet är fascinerande.

Cartagena, Colombia
(Foto: Ricardo Gomez) 

Klimatet i Cartagena är mycket jämnt under året. Temperaturen håller sig oftast mellan 25-30 grader och luftfuktigheten är hög. Regnperioden är mellan maj och november med den största nederbörden i oktober.

Drygt 3 mil sydväst om Cartagena ligger nationalparken Islas del Rosario med ett pärlband av öar. Från staden tar det cirka en timme att ta sig hit med båt.

Det är mycket vackra öar med vita stränder och kristallklart vatten. Här njuter man av härligt lata dagar på stranden eller fantastiska upplevelser under vattnet. Här finns mängder av tropiska fiskar och det är ett paradis för den som vill snorkla eller dyka.

Det går att besöka ön som en dagsutflykt, men det går också att bo där på hotell som finns på några av öarna.

Sydamerikaexperten rekommenderar:
Stadsrundtur
Heldagsutflykt till Islas del Rosario
Solnedgångstur

Tayrona Nationalpark
Vid Sierra Nevada de Santa Marta – det högsta kustnära berget i världen ligger Tayrona Nationalpark med sina vackra vikar: Chengue, Gayraca, Cinto, Neguanje, Concha och Guachaquita.

Här finns sandiga vita stränder och det kristallklara Karibiska havets vatten omgiven av mangrovesumpar. Tayrona erbjuder magnifika stränder och ett intensivt blått hav lämpligt för både avkoppling, snorkling och dykning.

Inne i nationalparken finns också arkeologiska ruiner av en gammal stad byggd av Tayrona-folket.

Under 2019 var Tayrona flera gånger stängd på begäran av Sierra Nevada de Santa Martas ursprungsbefolkning.

Ecohabs vid stranden Cañaveral är det bästa boendet inne i nationalparken. Hyddorna är byggda på samma sätt som Tayronastammen en gång i tiden byggde sina hyddor med palmblad och högt i taket.

Islas del Rosario

Andra resmål i

San Andre Colombia
San Andrés och Providencia
Den underbart vackra ögruppen San Andrés ligger 70 mil från fastlandet i nordvästlig riktning betydligt närmare Nicaragua än Colombia. De största och mest kända öarna...
Läs mer om San Andrés och Providencia
Bogota Colombia
Bogota
I Santa Fé de Bogotá, som är det kompletta namnet på huvudstaden, kan hela den märkliga colombianska kulturella och etniska blandningen upplevas på nära håll....
Läs mer om Bogota

Resor till

Lost City i Colombia
Vandring till the Lost City
Djungelvandring i Colombia till Ciudad Perdida - The Lost City. En fantastisk vandring genom flera klimatzoner och spektakulära landskap.
Gamla stan i Cartagena Colombia
Colombia med hög klass
Colombia erbjuder en mycket varierande semester i omväxlande miljöer. Amazonas regnskog, Anderna och exotiska stränder längs den vackra karibiska kusten eller den mer orörda Stilla havskusten lockar med både äventyr och avkoppling.
Gatubild från Colombia
Colombia Runt
En fantastisk rundresa till de bästa Colombia har att erbjuda. Vår guide Sven Andersson presenterar sitt nya hemland Colombia och dess höjdpunkter.
Konstresa med Sydamerikaexperten
Konst och kulturresa
För den konstintresserade har Sydamerika ett mycket stort utbud. Sydamerikanska konstnärer bidrar ständigt med betydande verk till världskonsten.
Karnevalen i Colombia
Karnevalen i Colombia
En fantastisk resa till den världsberömda karnevalen i Barranquilla med glädje, dans, musik och färggranna parader.
BOKNINGSFÖRFRÅGAN