fbpx
Buenos Aires, Argentina

Buenos Aires

Foto ovan Sander Crombach.

Tango, fotboll, Evita, caféer, saftiga biffar, vin, kultur, nöjen, arkitektur, shopping, Pampas…

Buenos Aires har ingen enstaka stor turistdragande sevärdhet som man bara måste rusa till. Däremot lockar Argentinas huvudstad med så mycket som tillsammans gör staden oemotståndlig.

För de som verkligen vill lära känna Buenos Aires rekommenderar vi Argentinakännaren Fredrik Moldéns förteckning över hundra intressanta platser att besöka i Buenos Aires. Du hittar förteckningen på vår sida om Argentina under rubriken “Tips innan resan”.

För att snabbt få sig en överblick av staden kan det vara bra med en stadsrundtur. Har man flera dagar på sig så går det dock alldeles utmärkt att upptäcka Buenos Aires på egen hand. Rutnätet som staden är byggd efter gör det lätt att hitta. Det är roligt att upptäcka staden genom att strosa genom stadsdel efter stadsdel.

Ateneo Grand Splendid; Buenos Aires
Foto av Jeison Higuita

Tjusiga Recoleta ligger bakom stadens smeknamn “Latinamerikas Paris”. Här finns många vackra byggnader och också en av de större sevärdheterna, kyrkogården. På den ligger bland annat Evita Peron begravd och gravarna är mycket påkostade. I området finns också många trevliga restauranger och exklusiv shopping.

Den italienska stadsdelen La Boca är en riktig färgklick med alla hus i olika färger. Här finns också fotbollslaget Boca Juniors hemmaarena, Chokladasken, som också går att besöka. Boca Juniors, där Diego Maradona började sin karriär, fick för övrigt sina färger från Sverige. För ca 100 år sedan skulle de välja nya färger till dräkter och emblem men de kunde inte komma överens. De bestämde sig då för att gå ner till hamnen en morgon och ta de färger som var på den första båten som angjorde Buenos Aires den dagen. Det blev en svensk båt och Boca Juniors färger har sedan dess varit gula och blå.

La Perla de Caminito, Buenos Aires
Foto av Eduardo Sánchez 

Ett besök i den gamla hamnen är trevligt och i San Telmo kan man än idag se tango dansas på gatan. I San Telmo finns också en populär antikvitetsmarknad.

I hamnområdet Puerto Madero strosar den mer välbärgade delen av befolkningen runt. Här har de gamla varvsbyggnaderna renoverats och består idag av restauranger kantade av promenadstråk. Puerto Madero är ett bra områd att åka taxi till för att äta lunch eller middag. Här finns också det gamla fartyget Uruguay som 1903 användes för att undsätta den svenska Antarktisexpeditionen. Det är idag ett museum.

Stadens mest populära naturområde heter Costanera sur. Här finns våtmarksområden med stora mängder våtmarksfåglar. Man kan också se andra fåglar som kolibrier, samt sumpbävrar.

Buenos Aires är en av de främsta kulturstäderna i Sydamerika. Här finns ett mycket stort antal teatrar, gallerier och museum. Staden är Latinamerikas filmcentrum och här finns över 150 biografer. Här finns också Teatro Colón som är en av världens finaste operascener med en härlig akustik.

Tangon föddes på barerna i de fattiga kvarteren. Idag är tangon en symbol för Argentina i allmänhet och Buenos Aires i synnerhet. Besök gärna en “tanguerias” och upplev de skickliga dansparen. Eleganta tangopar kan också se på söndagar vid den trevliga antikmarknaden i San Telmo. Tangon upplever sedan några år en verklig renässans. Både befolkningen själva och besökare söker sig till de många tangoskolor som finns i staden. Det finns också många “milongas” – tangoställen där man träffas och dansar tango. Varje år i februari anordnas tangofestivalen El Festival de Tango de Buenos Aires.

De allra flesta som besöker Buenos Aires passar på att åka ut på Pampas. Pampas är en enorm slätt som till största delen är alldeles plats. Här svingar den legendariske gauchon elegant sin lasso. Gaucho är den argentinska motsvarigheten Nordamerikas cowboys men med en längre historia. Det finns flera olika sätt att besöka Pampas vidder. Man kan göra det som en heldagstur med ett besök på en estancia, som är en stor gård. Här serveras en klassisk lunch i form av grillat kött, en asado. Estancians gauchos visar sin skicklighet på hästryggen under en uppvisning. För oss svenskar är det intressant att åka till Sambrombon och besöka den estancia som Evert Taube höll till på i sin ungdom och diktat om.

Det går också att övernatta på en estancia och på så sätt få uppleva de argentinska traditionerna och göromålen på en gård på ett helt annat sätt. De flesta Estancias för övernattning ligger i området San Antonio de Areco. Hästpolo är en populär sport i Argentina. De finns speciella estancias med boende för hästpolo intresserade.

Sydamerikaexperten rekommenderar åtminstone tre nätter i Buenos Aires.

Uruguay kan lätt besökas från Buenos Aires. Det går dels flyg men också katamaran till Colonia del Sacramento eller Montevideo.

Om man flyger in från södra Argentina och sedan ska vidare hem direkt, så blir det ofta nödvändigt med en natt i Buenos Aires innan man kan åka vidare, eftersom inrikesflygen går till inrikesflygplatsen Aeroparque.

Resmål i Argentina

Bariloche

Bariloche

Foto ovan Delfina Iacub. Gröna skogar, blå sjöar och vita snötäckta bergstoppar gör att norra Patagonien…
Buenos Aires

Buenos Aires

Foto ovan Sander Crombach. Tango, fotboll, Evita, caféer, saftiga biffar, vin, kultur, nöjen, arkitektur, shopping, Pampas……
Calafate

Calafate

Foto ovan Pablo Bugani. Natursköna Patagonien lockar naturälskare med storslagna upplevelser utöver det vanliga. I Patagonien…
Mendoza

Mendoza

Som en grön oas i ett torrt landskap ligger Mendoza. De snöklädda Anderna tronar i…
Puerto iguazú

Puerto iguazú

Foto ovan Gábor Sz.. Att stå ovanför Garganta del Diablos (djävulens strupe) drygt 80 meter höga…
Salta

Salta

Foto ovan Agustín Lautaro. Indianer, vingårdar, öken. Salta och området däromkring bjuder på ett annorlunda och…
Ushuaia

Ushuaia

Ushuaia ligger så långt söderut som man kan komma i Argentina. Det är rent av…
Valdeshalvön

Valdeshalvön

Valdeshalvön är en av världens mest betydande marina miljöer och saknar motstycke någonstans i världen.…

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.