Chat with us, powered by LiveChat
Buenos Aires, Argentina

Foto ovan Sander Crombach.

Tango, fotboll, Evita, caféer, saftiga biffar, vin, kultur, nöjen, arkitektur, shopping, Pampas…

Buenos Aires har ingen enstaka stor turistdragande sevärdhet som man bara måste rusa till. Däremot lockar Argentinas huvudstad med så mycket som tillsammans gör staden oemotståndlig.

För de som verkligen vill lära känna Buenos Aires rekommenderar vi Argentinakännaren Fredrik Moldéns förteckning över hundra intressanta platser att besöka i Buenos Aires. Du hittar förteckningen på vår sida om Argentina under rubriken “Tips innan resan”.

För att snabbt få sig en överblick av staden kan det vara bra med en stadsrundtur. Har man flera dagar på sig så går det dock alldeles utmärkt att upptäcka Buenos Aires på egen hand. Rutnätet som staden är byggd efter gör det lätt att hitta. Det är roligt att upptäcka staden genom att strosa genom stadsdel efter stadsdel.

Ateneo Grand Splendid; Buenos Aires
Foto av Jeison Higuita

Tjusiga Recoleta ligger bakom stadens smeknamn “Latinamerikas Paris”. Här finns många vackra byggnader och också en av de större sevärdheterna, kyrkogården med de mycket påkostade gravarna som ofta är stora som hus. På Recoletakyrkogården ligger bland annat Evita Peron begravd. I Recoleta finns också många trevliga restauranger och exklusiv shopping.

Den italienska stadsdelen La Boca är en riktig färgklick med alla hus i olika färger. Här finns också fotbollslaget Boca Juniors hemmaarena, Chokladasken, som också går att besöka. Boca Juniors, där Diego Maradona började sin karriär, fick för övrigt sina färger från Sverige. För ca 100 år sedan skulle de välja nya färger till dräkter och emblem men de kunde inte komma överens. De bestämde sig då för att gå ner till hamnen en morgon och ta de färger som var på den första båten som angjorde Buenos Aires den dagen. Det blev en svensk båt från Johnsonlinjen och Boca Juniors färger har sedan dess varit gula och blå.

La Perla de Caminito, Buenos Aires
Foto av Eduardo Sánchez 

Ett besök i den gamla hamnen är trevligt och i San Telmo kan man än idag se tango dansas på gatan. I San Telmo finns också en populär antikvitetsmarknad.

I trendiga Palermo finns det gott om restauranger och även det banbrytande konstmuseet MALBA med latinamerikanska mästare samt Museo Evita med berättelsen om Eva Peróns liv.

I hamnområdet Puerto Madero strosar den mer välbärgade delen av befolkningen runt. Här har de gamla varvsbyggnaderna renoverats och består idag av restauranger kantade av promenadstråk. Puerto Madero är ett bra områd att åka taxi till för att äta lunch eller middag. Här finns också det gamla fartyget Uruguay som 1903 användes för att undsätta den svenska Antarktisexpeditionen. Det är idag ett museum.

Stadens mest populära naturområde heter Costanera sur. Här finns våtmarksområden med stora mängder våtmarksfåglar. Man kan också se andra fåglar som kolibrier, samt sumpbävrar.

Buenos Aires är en av de främsta kulturstäderna i Sydamerika. Här finns ett mycket stort antal teatrar, gallerier och museum. Staden är Latinamerikas filmcentrum och här finns över 150 biografer. Här finns också Teatro Colón som är en av världens finaste operascener med en härlig akustik.

Tangon föddes på barerna i de fattiga kvarteren. Idag är tangon en symbol för Argentina i allmänhet och Buenos Aires i synnerhet. Besök gärna en “tanguerias” och upplev de skickliga dansparen. Eleganta tangopar kan också se på söndagar vid den trevliga antikmarknaden i San Telmo. Tangon upplever sedan några år en verklig renässans. Både befolkningen själva och besökare söker sig till de många tangoskolor som finns i staden. Det finns också många “milongas” – tangoställen där man träffas och dansar tango. En bra och uppskattad milonga är La Confiteria Ideal. Det är en traditionell tangohall med både eftermiddags och kvällsmilonga.
Varje år i februari anordnas tangofestivalen El Festival de Tango de Buenos Aires.

De allra flesta som besöker Buenos Aires passar på att åka ut på Pampas. Pampas är en enorm slätt som till största delen är alldeles platt. Här svingar den legendariske gauchon elegant sin lasso. Gaucho är den argentinska motsvarigheten Nordamerikas cowboys men med en längre historia. Det finns flera olika sätt att besöka Pampas vidder. Man kan göra det som en heldagstur med ett besök på en estancia, som är en stor gård. Här serveras en klassisk lunch i form av grillat kött, en asado. Estancians gauchos visar sin skicklighet på hästryggen under en uppvisning. För oss svenskar är det intressant att åka till Samborombon och besöka den estancia som Evert Taube höll till på i sin ungdom och diktat om.

Det går också att övernatta på en estancia och på så sätt få uppleva de argentinska traditionerna och göromålen på en gård på ett helt annat sätt. De flesta Estancias för övernattning ligger i området San Antonio de Areco. Hästpolo är en populär sport i Argentina. De finns speciella estancias med boende för hästpolo intresserade.

Sydamerikaexperten rekommenderar åtminstone tre nätter i Buenos Aires.

Uruguay kan lätt besökas från Buenos Aires. Det går dels flyg men också katamaran till Colonia del Sacramento rakt över eller till huvudstaden Montevideo 20 mil österut längs Rio de la Plata.

Om man flyger in från södra Argentina och sedan ska vidare hem direkt, så blir det ofta nödvändigt med en natt i Buenos Aires innan man kan åka vidare till Europa, eftersom inrikesflygen landar på inrikesflygplatsen Aeroparque i centrum och utrikesflygen går från flygplatsen Ezeiza utanför staden.

Andra resmål i

Pingviner, Valdes, argentina
Valdeshalvön
Ushuaia, Argentina
Ushuaia
Laddar fler ››

Resor till

Förfrågan

Fyll  i nedan formulär så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Om du önskar att vi skall ringa upp dig, kryssa i boxen under telefon. Ange också gärna i meddelandefältet vilken tid det passar dig bäst att vi ringer.

Du är naturligtvis också alltid välkommen att ringa oss på
035-128 875