fbpx

Badorter utanför Rio

Kombinera vistelsen i Rio med några avkopplande dagar på någon av de fantastiska badorterna i Rios närhet. Få stränder i världen är vackrare än dessa.
15 mil nedanför (väster om) Rio ligger paradisön Ilha Grande. Ytterligare tio mil ligger den gamla kulturstaden Paraty. På den andra sidan, öster om Rio, ligger populära badorten Buzios, ute på en halvö. Och 45 kilometer därifrån ligger Cabo Frio, och intill ligger Arrial do Cabo med bland de finaste dyk-möjligheterna i Brasilien – och dessutom färska ostron.

Ilha Grande, Brasilien

Ilha Grande
Paradisön Ilha Grande ligger i resterna av den Atlant-regnskog som en gång i tiden täckte området bara femton mil från Rio och en kort båtresa ut. Förr i tiden var Ilha Grande ett tillhåll för pirater och en fängelsö. Numera är Ilha Grande en naturupplevelse och ett fantastiskt resmål för den som vill ha bra badstränder i lugn miljö.
På ena sidan av ön ligger Praia Lopes Mendes, som räknas som en av världens absolut vackraste stränder. På stränderna inåt viken är förhållandena perfekta för snorkling i glasklart vatten bland tusentals fiskar. Här finns även djungelliknande vandringsleder, kolibrier och vilda apor samt den 900 meter höga toppen Pico de Papagaio. Ta chansen och se soluppgången från Pico de Papagaio! På ön finns ett mindre hotell med svensktalande personal.
Några avkopplande dagar på Ilha Grande är perfekt att kombinera med världsstaden Rio de Janeiro. Båtarna till Ilha Grande avgår från antingen Conceicao de Jacarei, Mangaratiba eller Angra dos Reis.
En del föredrar att bo en natt på hotell i Rio de Janeiro igen före hemresan, men Sydamerikaexperten rekommenderar att man väljer att åka från Ilha Grande direkt till flygplatsen. Transporten till båten till Ilha Grande kan ske med privat bil eller privat minibuss. Reguljär buss kostar kring hundralappen och avgår från busstationen (Rodoviaria) i Rio. Båtbiljetten ut till Ilha Grande kostar mindre än 50 kr.

Cabo Frio, Brasilien

Cabo Frio
Ett bra alternativ till bad och avkoppling i Rio de Janeiro är några dagar i Cabo Frio, 16 mil från Rio. Här finns den kanske finaste sanden bland de brasilianska stränderna, och möjlighet till intressanta utflykter i omgivningen samt bra restauranger och nöjesliv.
Medan turister från Europa ofta söker sig till närliggande Buzios, så föredrar många brasilianska turister de vackra stränderna kring Cabo Frio. Praia do Forte är en sju kilometer lång sandstrand med den vitaste sanden i Brasilien och en härlig färg på vattnet. Lite längre bort från centrum ligger Praia do Peró och Praia das Conchas.
För stranddyrkarna finns en ny strand att besöka för varje dag. Det går också att göra trevliga båtutflykter samt snorkla, dyka och fiska.
Cabo Frio har 150 000 invånare, men det finns ännu inga stora hotellkomplex i Cabo Frio. Här bor man i mindre pousador. Enda undantaget är Hotel Malibu Palace som ligger utmed paradgatan på Praia do Forte. Inne vid kanalen, c:a 800 meter från Praia do Forte, finns ett trevligt kvällsliv med många restauranger och barer.
Närliggande Arrial do Cabo ute på halvön är också ett bra alternativ med både lugna stränder (prainha) och stränder för surfare samt en fantastiskt vacker solnedgång. Arrial do Cabo har fina dykmöjligheter och många dykskolor. Dessutom går det köpa färska ostron i Arrrial do Cabo.

Buzios, Brasilien

Buzios
Halvön Buzios (Armacao de Buzios) med mer än 20 olika stränder fördelat på sjutton vikar, ligger mindre än tre timmars resa från Rio. Ofta kallas Buzios för Brasiliens St. Tropez.
Joao Fernandes anses vara den bästa stranden, och den ligger på promenadavstånd från det lilla mysiga centrumet. Vibrerande nattliv, charmiga mindre hotell och stort utbud av bra restauranger lockar till sig Sydamerikas jet-set. Området blev först känt genom Brigitte Bardot på 1960 talet.
För de som önskar bad och avkoppling så är Buzios en perfekt plats. Buzios har visserligen ett ganska litet centrum med Rua das Pedras (stengatan), men det är som att komma till en idyllisk ort. Ingen jäkt eller stress, bara sol, avkoppling och nöje. Eftersom det är en halvö så finns här alla typer av stränder. De som vill ha lugna stränder hittar sina paradisstränder, och de som önskar surfing hittar stränder lämpliga för att surfa. Här finns även bra möjligheter till både snorkling och dykning. För den som önskar, så finns det en golfbana i närheten.
Det går att åka till Buzios året om. Buzios är som kallast i juli, men det är ändå varmare här en vad det är i juli i Sverige. Högsäsong december till februari är det riktigt varmt. Karnevalen är en stor högtid i Buzios eftersom många Rio och Sao Paulo-bor söker sig till Buzios vackra stränder.

Paraty, Brasilien

Paraty
I den vackra pittoreska byn Paraty från 1500 talet är de flesta gamla husen fortfarande bevarade.
De trånga gatorna ger ett gemytligt intryck. På framförallt sextonhundratalet var Paraty den viktigaste hamnen för det guld och kaffe som skeppades till Europa. Koloniala Paraty är med på Unescos världsarvslista.
Paratys skärgård består av 300 stränder och 65 öar. Dagtid finns ett rikligt utbud av utflykter i den vackra brasilianska skärgården medan det kvällstid är en trevlig atmosfär i byns centrum.
Paraty som omväxlande stavas med y och i (Parati) på slutet, ligger 26 mil från Rio de Janeiro. Det går täta bussar dit från busstationen Rodoviaria i Rio de Janeiro.
Inga bilar är tillåtna inne i den historiska stadsdelen Centro Historico.

Foto av Isis França

Resmål i Brasilien

Amazon Lodge

Amazon Lodge

För alla som verkligen vill uppleva Amazonas regnskog så är Amazon Lodge utan tvivel den…
Amazonas Brasilien

Amazonas Brasilien

Amazonas är namnet på dels världen största regnskog, dels på floden, samt även namnet på…
Badorter utanför Rio

Badorter utanför Rio

Kombinera vistelsen i Rio med några avkopplande dagar på någon av de fantastiska badorterna i…
Bonito

Bonito

Bonito är en stor attraktion för brasilianska turister, och värd att besöka för alla, med…
Brasilia

Brasilia

Brasilia anlades mitt ute i ödemarken för at bli den nya huvudstaden i Brasilien. En…
Fernando de Noronha

Fernando de Noronha

Paradisön Fernando de Noronha ligger 310 km rakt ut i Atlanten. Av alla vackra stränder…
Florianopolis

Florianopolis

Många brasilianare föredrar stränderna i södra Brasilien. Florianopolis är i själva verket en stad som…
Fortaleza

Fortaleza

I Fortaleza kan man, som så ofta i Brasilien, njuta av det soliga och fantastiska…
Foz do Iguaçu

Foz do Iguaçu

De stora och mäktiga Iguaçu-fallen är en av Brasiliens största turistattraktioner, beläget vid Iguaçu-floden på…
Karnevaler i Rio och övriga Brasilien

Karnevaler i Rio och övriga Brasilien

Förberedelserna för karnevalerna i Brasilien pågår hela året. Karneval är den stora högtiden före fastan…
Natal

Natal

Natal betyder egentligen jul, men staden brukar kallas Cidade do sol, d v s solens…
Ouro Preto och Belo Horizonte

Ouro Preto och Belo Horizonte

Ouro Preto är en härlig by med gamla hus och mycket historia, tio mil från Belo…
Pantanal

Pantanal

Chansen att få se jaguar i vilt tillstånd har gjort Pantanal till ett attraktivt resmål.…
Porto Seguro

Porto Seguro

Porto Seguro erbjuder fantastiska stränder i kombination med nöje och avkoppling. De milslånga vita stränderna…
Recife

Recife

Det var de naturliga reven utanför staden som gav den namnet Recife. Det är en…
Rio de Janeiro

Rio de Janeiro

Många anser att Rio de Janeiro är en av de vackraste städerna på jorden. Det…
Salvador

Salvador

Den historiska staden Salvador är den stad i Brasilien som är mest annorlunda – och…
Sao Paulo

Sao Paulo

Sao Paulo är en jättestad, en av världens absolut största städer. Själva staden Sao Paulo…

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.