Arenal och La Fortuna

Vid den södra delen av Costa Ricas största insjö Lago Arenal ligger den lilla staden La Fortuna vid foten av vulkanen Arenal.
Arenal Costa Rica

Vid den södra delen av Costa Ricas största insjö Lago Arenal ligger den lilla staden La Fortuna vid foten av vulkanen Arenal.

Efter att ha sovit i mer än 400 år vaknade vulkanen 1968 till liv. Tre byar och 87 människoliv gick till spillo. Därefter, fram till för några år sedan, har den haft dagliga mindre utbrott med lava och rök. Nu sover den igen, men området är väl värt ett besök ändå, vare sig vulkanen har utbrott eller inte. Trygga vandringsleder med guider finns.

Den nästan perfekt konformade vulkanen är 1 633 m hög och kratern är 140 m djup. En vanlig utflyktstur är att vandra längs vulkanens sluttning. Här är det vanligt att se vildsvin och här finns också många vackra fåglar. För de som gillar att åka zipline rekommenderas turen vid Arenal-vulkanen.

Den lilla staden La Fortuna ligger vackert vid vulkanen. I området finns flera varma källor som är mycket populära att besöka. Poolerna värms naturligt från vulkanen och det är ljuvligt att sjunka ner i värmen med en läskande nypressad fruktjuice att svalka sig med.

I Fortuna hålls det varje fredag en marknad. Bönderna säljer då sina varor som till exempel grönsaker, frukt, kött, ost och bakverk. Den är värd ett besök.

Fortuna kan också användas som utgångspunkt för forsränningen i olika svårighetsgrader.

Cirka en timmes bilresa söder om Fortuna finns Venado-grottorna. De kan inte besökas under regnperioden eftersom de är vattenfyllda. Annars är det möjligt att besöka dem. Detta är hem för bland annat fladdermöss och spindlar.

Norr om Arenal, nära gränsen till Nicaragua, ligger Caño Negro Wildlife Refuge. Det är ett naturområde som bara kan utforskas med båt och det bjuder på många spännande upplevelser. I området finns bland annat jaguar, puma och tapir. Dessa är svåra att få se, men desto lättare är de olika sorters apor som också finns där samt mängder av fåglar.

För dem ska vidare till Monteverde rekommenderas båttur över sjön istället för biltur runt sjön.

Utflykter i Arenal

Äventyrsdag runt vulkanen Arenal
Hästridning (inga förkunskaper krävs) eller bil till det 72 meter höga vattenfallet La Fortuna. Här går det att bada i Lagunen eller bara njuta av den vackra naturen. På eftermiddagenfortsätter utflykten till vulkanens fot med en guidad tur runt vulkanen och även gå upp på stelnad lava. Därefter fortsätter Ni till ett vulkaniskt spa för att njuta i de olika tempererade mineraliska källorna som alla är uppvärmda av vulkanens inre värme.  Dagen avslutas med en middag på spat.

Utflykt: Sky tram tour med linbana

Skytram stiger smidigt genom regnskogen och erbjuder oändlig utsikt under dess bergiga uppstigning. Denna utflykt är perfekt för människor som vill beundra naturen på ett annorlunda sätt, utan mycket fysisk ansträngning men ändå vara på plats där naturen uppvisar all sin magi. På utflykten kommer du att guidas av en tvåspråkig guide som kommer att peka ut särdrag hos flora och fauna och andra intressanta fakta i området. Sky tram åker uppför bergen för att komma till en bred observationsplattform på reservatets högsta punkt, där du kan njuta av den hisnande utsikten över Arenalvulkanen, sjön och de omgivande skogarna.

Utflykt: Safari float Peñas Blancas flod med flotte

Medan ni långsamt flyter över Peñas Blancasfloden kan ni njuta av sevärdheter och ljud från en mängd olika djur. Några av de djur ni kan upptäcka är: apor, kajmaner, leguaner, krokodiler, sengångare och ett stort antal fåglar. Safarituren kombinerar den vackra naturen och vilda djur med en lugn utflykt på vattnet.

Utflykt: Canopy Arenal

Costa Rica är världsberömt för sin naturliga mångfald, och ett utmärkt sätt att upptäcka detta är uppe bland trädtopparna. En amerikansk biolog som hette Donald Perry uppfann canopy i Sarapiqui 1979. Han satte upp spända vajrar mellan träden för att kunna förflytta sig lättare och lära känna djuren och träden i deras naturliga miljö. 1997 patenterade den kanadensiska entreprenören Darren Hreniuk tekniken och offentliggjorde den i Monteverde. Idag hittar du zip-line (baldakin) turer över hela Costa Rica. Linorna är anslutna mellan höga plattformar och du tar på dig klätterutrustning och sitter bekvämt i sele och dubbla säkerhetslås när du flyger på linorna. Du bestämmer din hastighet själv eftersom du ständigt kan bromsa för att kontrollera din hastighet. Om du av någon anledning inte vill åka ensam på zip-linjen kan du få en “taxi” eller en tandem. En guide kommer att ansluta dig på linjen och bromsa åt dig.

Utflykt: Ecotermales varma källor inklusive middag

Denna utflykt tar er till Ecotermales som är ett vulkaniskt spa där ni bara kan njuta i de olika tempererade, mineraliska källorna som alla är uppvärmda av vulkanens inre. När ni har badat klart så äter ni en inkluderad middag på spat innan ni beger er hem till hotellet.

Utflykt: Rio Celeste vattenfall

Rio Celeste National Park Guidad vandring – På äventyr vid det blåa vattenfallet i Costa Rica!

​Rio Celeste nationalpark är en vacker 1,5 timmars naturskön bilresa från vulkanen Arenal genom byar på landsbygden. Vattenfallet Río Celeste ligger nära vulkanerna Tenorio och Miravalles och blir ett allt mer populärt område att besöka i Costa Rica för vandring. När vi anländer börjar vi en vandring genom den täta, frodiga, tropiska regnskogen som omger Tenorio nationalpark. Du och din naturguide går i din egen takt och du lär dig intressanta saker om regnskogen längs vägen.

​När vi anländer till Los Tenideros, där två floder samlas, kommer du att bli förvånad över den himmelska turkosblå vattenfärgen som kommer från vattenfallet.

​Den lokala berättelsen som förklaras av medlemmar i Malekus ursprungsbefolkning i området hävdar att Gud målade himlen en himmelsblå färg och sträckte sig ner för att doppa sin pensel för att göra floden till sin magiska blå färg.

​Men för en mer vetenskaplig förklaring skapas den himmelsblå färgen när mineralerna i vattnet: aluminium, kisel och syre blandas i vattnet och bryter ljus från solen så att flödet ser blått ut.

​Så ha era kameror redo eftersom det här är den perfekta platsen att ta bilder på detta oförglömliga Costa Ricanska blåa vattenfall!

Vi avslutar med en utsökt lunch på en lokal restaurang och åker sedan tillbaka till La Fortuna medan du kopplar. Denna vandring tar cirka 1,5 till 2 timmar över cirka 6 km och anses vara en måttlig vandring.

Observera: Det blå vattenfallet Río Celeste kan tappa sin blå färg under regnbyar. Vår policy är att informera kunderna på utflyktens dag om det regnar i området och erbjuda utflykten följande dag. Kunderna kan då skjuta upp eller byta till en annan utflykt. Ingen återbetalning för dåligt väder. Simning är inte tillåtet i flodmalmens vattenfall.

Utflykt: Whitewater rafting

Forsränning är en rolig och adrenalin fullt äventyr för hela familjen. Man kan åka forsränning runt om i flera floder i Costa Rica och man behöver ingen tidigare erfarenhet. Ni kommer att åka med professionella guider som tar hand om både er och all utrustning. Forsränning graderas med en skala 1-5 där 5 är max (snabbast vatten) vi erbjuder floder i klasserna 2-3 och 3-4 vilket båda är fantastiskt roliga och ett minne för livet där du forsar fram igenom den vackra naturen

Mer om resor till Costa Rica kan du läsa här

Arenal, Costa Rica
Foto av Trail 

Andra resmål i

Playa Samara Costa Rica
Playa Samara
Costa Ricas Playa Samara är en av provinsen Guanacastes bästa stränder och perfekt för bad och avkoppling. På den fem kilometer långa stranden finns allt...
Läs mer om Playa Samara
Costa Rica Santa Teresa
Santa Teresa
(Foto ovan Carlos Manich)  Surfparadiset Santa Teresa är fortfarande en liten by vid en av de vackraste stränderna i Costa Rica, och har på senare år...
Läs mer om Santa Teresa
Corcovado Costa Rica
Corcovado
Corcovado anses vara den bästa nationalparken av alla i Costa Ricas. Corcovado ligger på Osa-halvön vid Costa Ricas sydvästra Stillahavs-kust. Här finns fortfarande den sista...
Läs mer om Corcovado
Tortuguero Costa Rica
Tortuguero
Tortuguero är ett naturparadis, där man sakta kan glida fram på en stilla flod kantad av fantastisk grönska, med apor i blickfånget och fågelkvitter i...
Läs mer om Tortuguero
Manuel Antonio Costa Rica
Manuel Antonio
Manuel Antonio nämns ofta som favorit i resetidningar när världens bästa stränder utses, och det är lätt att förstå. Turkost vatten, vita stränder och gröna...
Läs mer om Manuel Antonio
Monteverde
Monteverde är den för oss svenskar mest kända nationalparken i den tropiska molnregnskogen. Luftfuktigheten är ofta 100% och molnen som omger träden släpper fukten direkt...
Läs mer om Monteverde

Resor till

Hotell i Costa Rica
Costa Rica de Luxe
En resa för dig som vill resa med stil och uppleva det absolut bästa i Costa Rica. Njut av tillvaron på omväxlande och vackra platser och bo på de absolut bästa hotellen.
Hängbro i Costa Rica
Tvåveckors resa till Costa Rica
Vi skräddarsyr en drömresa för dig antingen om du vill ha en aktiv semester eller ta det lite lugnare med sol och bad. Costa Rica är inte så stort och det går att få ihop en drömsemester med besök på många platser i landet.
Manuel Antonio Costa Rica
Badresa till Costa Rica
För alla er som endast vill bada och koppla av föreslår vi en tiodagars resa med sju nätter på Manuel Antonio, en av Costa Ricas vackraste stränder.
Golfresa till Sydamamerika med Sydamerikaexperten
Golfresa
Res till Sydamerika för att enbart spela golf, eller res runt i Sydamerika ändå och ta några golfrundor på fantastiskt fina banor här och där.
BOKNINGSFÖRFRÅGAN