Chat with us, powered by LiveChat
Amazonas, Brasilien

Amazonas är namnet på dels världen största regnskog, dels på floden, samt även namnet på delstaten som Manaus ligger i. Regnskogen sträcker sig över sju brasilianska delstater samt går in i många andra sydamerikanska länder. Amazonasfloden är på många håll så bred att det är omöjligt att se land på andra sidan. Fortfarande 100 mil in från kusten är floden mer än 70 meter djup.

Manaus
Manaus är lämplig som utgångspunkt för ett besök i Amazonas. Manaus i sig är en modern stad med det berömda operahuset Teatro Amazonas som byggdes under gummikungarnas glansdagar i slutet på artonhundratalet. Förutom operahuset, så är den största sevärdheten i Manaus “Meeting of waters”, där Rio Negros svarta vatten flyter jämte Rio Solimoes bruna vatten i flera kilometer utan att blandas beroende på bl.a. vattnets olika fart, tyngd och surhetsgrad.

Meeting of the waters, Manaus, Brasilien

Meeting of the waters
Där den bruna floden Rio Solimoes möter den svarta floden Rio Negro strax nedanför Manaus så inträffar ett märkligt fenomen. De olika floderna flyter bredvid varandra i cirka 10 kilometer utan att vattnet från floderna blandas. Skälet till fenomenet är att de båda floderna har olika hastigheter, temperaturer och surhetsgrader. Detta är inte den enda platsen i Amazonas fenomenet inträffar, men här är det som störst eftersom bifloderna Rio Negro och Solimoes båda var för sig är enorma floder. Det är också först härefter som floden officiellt heter Amazonasfloden. Många djungellodger passerar meeting of waters under transfern till lodgen, så det är oftast inte nödvändigt att göra en speciell utflykt dit.

Amazonas, Brasilien
(Foto: ViniLowRaw)

Djungellodge med utflykter
För att uppleva regnskogen krävs att man kommer ut från staden Manaus till en djungellodge. Djungellodge är en form av enklare boende långt ut i djungeln. Ofta tar det flera timmar att ta sig dit med flodbåt. De lodger som ligger nära Manaus och som kan nås med bil erbjuder inte samma naturupplevelse. De flesta lodgerna är ekologiska och byggda med hänsyn till naturen. Sydamerikaexperten rekommenderar de lodger som ligger en bit från staden.
Utflykterna och lodgernas program är ofta likvärdiga oavsett lodge. Det som skiljer är naturen man gör utflykterna i, så därför är det viktigt komma bort från storstaden Manaus.
Amazonas gör ett bestående intryck för alla sinnen. Känslan av det första doppet i det varma svarta flodvattnet, alla de ljud som kontinuerligt hörs från djungeln samt de främmande dofterna från djungelns rika växtlighet berikar vår resa.
De många utflykterna på lodgen gör tillvaron intressant och spännande. En riktig höjdpunkt är kvällsturen, där guiden fångar en kajman. Kanoten glider tyst fram i mörkret medan guiden söker kajmanens ögon med ficklampan. Han bländar kajmanen med ficklampan och fångar den sedan genom att ta ett stadigt tag kring dess käftar innan han lyfter upp den. Du får själv tillfälle att känna hur stark kajmanen är innan den släpps i vattnet igen.
Andra intressanta utflykter på djungellodgen är pirayafiske, djungelpromenad där guiderna visar djungelns och ursprungsindianernas hemligheter, soluppgångstur, hembesök hos lokalbefolkningen kallad Caboclos, samt en tur på Igapos och Igarapes.

Amazon Lodge, Brasilien

Amazon Lodge
Amazon Lodge är den perfekta platsen för all som drömmer om att uppleva Amazonas regnskog. Några dagar på den flytande lodgen långt in i djungeln är en upplevelse för livet: Simma i Amazonasfloden, fiska pirayor, fånga kajmaner och vandra i djungeln tillsammans med en erfaren indianguide.

(Foto: ViniLowRaw)

Anavilhanas Lodge är ett alternativ till Amazon Lodge. Den ligger uppför floden Rio Negro vid Anavilhanas arkipelagen. Boendestandarden är högre, men naturen i omgivningen är inte alls lika fin eftersom man kan ta sig dit med bil.

Andra resmål i

Dansare från karnevalen i Rio de Janeiro
Karnevaler i Rio och övriga Brasilien
Amazon Eco Lodge | Sydamerikaexperten
Amazon Lodge
Laddar fler ››

Resor till

Förfrågan

Fyll  i nedan formulär så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Om du önskar att vi skall ringa upp dig, kryssa i boxen under telefon. Ange också gärna i meddelandefältet vilken tid det passar dig bäst att vi ringer.

Du är naturligtvis också alltid välkommen att ringa oss på
035-128 875