Amazon Eco Lodge | Sydamerikaexperten

För alla som verkligen vill uppleva Amazonas regnskog så är Amazon Lodge utan tvivel den bästa lodgen. Den ligger 80 km fågelvägen strax söder om Manaus där bifloderna Juma och Mamori möts. Det bästa med lodgen är att den ligger vid ett 790 hektar stort naturreservat bestående av orörd regnskog och alla utflykter kan göras i riktig djungel.

Lodgen kan besökas året om. Vattennivån i området skiljer sig upp till 22 meter mellan låg och högvatten. Regntiden är från december till juni, men det regnar inte hela dagarna och desto mer vatten desto vackrare är det i Amazonas. Lämplig tid att vara på lodgen är tre nätter. Amazon Lodge har ett trenätterspaket kallat Sapopema och ett fyranätterspaket kallat Itauba. Sapopema och Itauba är trädslag som endast finns i Amazonas. För riktigt äventyrslystna så rekommenderas djungelsafari med boende tre nätter i hängmatta i djungeln.

Amazon lodge
Här kan du slappna av i hängmattan

Amazon lodge
Amazon Lodge

Björn Larsson om lodgen och djurlivet
Tiderna förändras. När jag kom till logen första gången år 2000 så fanns det inte så många djungellodger. Nu finns det många mindre lodger som kallar sig djungellodger men de ligger för nära storstaden Manaus och har ingen riktigt djungel att erbjuda. Det gör ont att se folk som flyger 800 mil inrikesflyg t.o.r från Rio eller Sao Paulo för att hamna på lodger som inte kan erbjuda riktig djungel. Det som hänt är att efterhand som staden Manaus växer så flyttar djuren in i Amazon Lodges naturreservat, så där finns mer djur än för tio år sedan.

Amazonas är en tät regnskog. Det finns väldigt mycket djur där, men de är inte så lätta att se och kan inte jämföras med Afrikas öppna savanner. Det är en väldigt mäktig upplevelse att var i regnskogen, höra ljuden och känna dofterna. Jag har rest med grupper dit i 18 år och alla älskar Amazon Lodge och tycker det är en riktig pärla. Många pratar också om att återvända dit och återkommer många år efter besöket och talar om hur bra det var där.

Ozelot vid Amazon Lodge
Guide med sengångare
Guide med sengångare

För alla gourmeter
Maten på lodgen är utomordentligt god. Till alla måltider finns det alltid två rätter och god dessert av lokala frukter. Favoriten är fiskgryta med den lokala fisken pirarucu (arapaima – en sötvattensfisk som kan bli tre meter lång) i curry. Men även Pirarucu i kokosmjölk eller tucunare (grönsvart fisk med ett öga på stjärten) är utsökt goda.

Amazon Lodge från däcket
Utsikt från Amazon Lodge

Det bästa med lodgen
– Det går att bada från bryggan. Vattnet är, speciellt vid högvatten, svart som kaffe och temperaturen är ofta över trettio grader i vattnet.
– Att bara vara på lodgen och gå upp innan soluppgången och uppleva hur djungeln vaknar till liv med allt från vrålapor, fåglar och fiskar.
– Låna en kanot och paddla iväg på egen hand eller tillsammans med en lokal guide.

Flygbild över Amazon Lodge
Flygbild

Brasiliens enda flytande lodge byggd på enorma trästockar
Lodgen flyter på vattnet på enorma trädstockar av lokala trädslag som hållit lodgen flyttande i trettio år. Det är en stor fördel med en flytande lodge speciellt när det är lågvatten i oktober och november. Det är en liten och mysig lodge med endast 16 rum som alla har toalett och dusch. I den nya nybyggda delen med åtta rum så har rummen gjorts extra stora.

Det är en härlig känsla att utanför rummet ligga i hängmattan och höra djungelljuden och fiskarna som plaska. Lodgen ligger vid en liten vik välskyddad omgiven av höga träd. Dagligen kan det mäktiga ljudet från vrålaporna höras och ofta kan de ses passera förbi i trädkronorna. Även delfinerna både den grå och den rosa kan oftast ses från lodgen.

Utflykt från Amazon Lodge
Dagsutflykt med båt

Det finns många intressanta utflykter på lodgen
– Djungelpromenad där den lokale guiden visar djungelns hemligheter.
– Rekognoseringstur med liten kanot eller motordriven liten båt i de översvämmade skogarna kallad igapó och igarapé.
– Besök hos en lokal familj som visar vad de odlar och hur de lever.
– Pirayafiske – fånga den ökända glupska fisken med massor av små vassa tänder och njut samtidigt av djungelns alla ljud och att bara vara i djungeln.
– Soluppgångstur där djungeln vaknar till liv.
– Kvällsutflykt där guiden fångar en kajman.

Soluppgång på Amazon Lodge
Soluppgång

Transfern
Transfern till lodgen är en spännande utflykt i sig. Först en kort resa till hamnen Ceasa i Manaus. Där en färd i snabb motorbåt i 25 km över den breda Amazonasfloden som passerar fenomenet ”meeting of waters” där den bruna floden Rio Solimoes nedifrån Peru möter den svarta floden Rio Negro uppifrån Colombia. Floderna flyter bredvid varandra i sextio kilometer utan att flodernas olika vatten blandas. På Amazonasflodens södra sida och den livliga lilla flodstaden Careiro da Varzea möts vi av en annorlunda värld långt bortom det vi är vana vid med livlig kommers och med dagens fångster från Amazonasfloden. Transfern fortsätter med minibuss i cirka en timme till en biflod och ny båtresa i en bekväm snabbgående motorbåt i cirka en timme till Amazon Lodge.

Vi kan också erbjuda transfer med propellerplan på vattnet. Be om särskild offert.

Flygtransfer till Amazon Lodge
Flygtransfer till lodgen

Bra att veta
Alla rum har fläkt på rummen och ekologiska nät. Alla besökare förvånas över avsaknaden av mygg. På grund av det svarta vattnet så trivs inte myggen och kan inte försöka sig som på andra platser.

Bra att ha med sig:
Badkläder, sololja, myggmedel, heltäckande klädsel för djungelproneden, ficklampa och kikare.

Tillval
Skräddarsydda specialutflykter
Övernattning i hängmatta i djungeln
Överlevnadskurs i djungeln med våra indianguider Osmar och Chico
Indiankultur med Apurináindianen Ananias
Amazonasfiske
Kanotsafari

Andra resmål i

Dansare från karnevalen i Rio de Janeiro
Karnevaler i Rio och övriga Brasilien
Förberedelserna för karnevalerna i Brasilien pågår hela året. Karneval är den stora högtiden före fastan och infaller alltid 40 dagar före påsk (carneval där carne betyder kött).
Läs mer om Karnevaler i Rio och övriga Brasilien
Amazonas Brasilien
Amazonas Brasilien
Amazonas är namnet på dels världen största regnskog, dels på floden, samt även namnet på delstaten som Manaus ligger i. Regnskogen sträcker sig över sju...
Läs mer om Amazonas Brasilien
Bild över Sao Paulo i Brasilien
Sao Paulo
Sao Paulo är en jättestad, en av världens absolut största städer. Själva staden Sao Paulo har 10,8 miljoner invånare och ligger åtta mil från kusten....
Läs mer om Sao Paulo
Bild från den gamla stadsdelen av Salvador i Brasilien
Salvador
Den historiska staden Salvador är den stad i Brasilien som är mest annorlunda – och har mest livsglädje. Salvador är mycket rik på kulturella upplevelser...
Läs mer om Salvador
Rio i skymningsljus
Rio de Janeiro
Många anser att Rio de Janeiro är en av de vackraste städerna på jorden. Det sägs att Gud skapade jorden på sex dagar och den...
Läs mer om Rio de Janeiro
Recife
Det var de naturliga reven utanför staden som gav den namnet Recife. Det är en unik och mycket vacker stad ofta kallad Brasiliens Venedig. Den...
Läs mer om Recife

Resor till

Machu Picchu
Machu Picchu och Rio de Janeiro
Både Peru och Brasilien har så mycket att se och är väl värda en egen resa, men för alla dem som vill uppleva Peru och Rio på samma resa så erbjuder Sydamerikaexperten en 11-dagars drömresa.
Machu Picchu
Machu Picchu, Iguazú-fallen och Rio de Janeiro
Vi kan nu erbjuda en fantastisk skräddarsydd resa till tre av Sydamerikas verkliga höjdpunkter. Vi kombinerar de båda underverken i Machu Picchu i Peru och Kristusstatyn i Rio de Janeiro och dessutom med fantastiska Iguazú-fallen, som är utsett till ett av världens sju naturunderverk.
Nyår i Rio de Janeiro
Nyår i Rio de Janeiro
Bästa platsen i hela världen att fira nyår tycker många är vackra Rio de Janeiro. Firandet är känt i hela världen och mer än två miljoner människor samlas på stränderna Copacabana och Ipanema vid midnatt för att fira nyår.
Tango i Buenos Aires
Buenos Aires, Iguazú och Rio de Janeiro
Ett skräddarsytt reseförslag där du kombinerar sevärdheterna i Buenos Aires, Iguazú och Rio de Janeiro.
Amazon Eco Lodge
Amazonas och Rio de Janeiro
Kombinera Amazonas regnskog med Rio de Janeiro och upplev ett mycket vackert och orört område av Amazonas!
Jaguar i Pantanal Brasilien
Jaguarresa till Pantanal
Vi åker på safari i Pantanal i Brasilien där vi bor på tre olika platser inne i Pantanal med målsättningen att få se jaguar i vilt tillstånd.
Karnevalen i Rio de Janeiro
Karnevalen i Rio de Janeiro
Björn Larsson har arranget karnevalsresor till Rio de Janeiro i drygt 25 år. Du kan vara säker på att du får en upplevelse för livet!
Stadsbild från Sydamerika
Chile, Argentina och Brasilien
Rundresa Chile, Argentina och Brasilien. Mycket innehållsrik resa med bland annat en oförglömlig bussresa över Anderna till vindistriktet Mendoza.
Iguassu Brasilien
Brasilien Runt
Vi arrangerade Brasilien Runt för första gången 1998 och den har alltid varit mycket uppskattad. Resan innehåller det bästa som Brasilien har att erbjuda!
Fågelskådarresa
Fågelskådarresa
Om du inte skådat i Sydamerika innan så rekommenderar vi en skådarresa till Pantanal i Brasilien med lokala experter. Sydamerikaexperten arrangerar även skräddarsydda resor för skådare till hela Syd- och Centralamerika.
Golfresa till Sydamamerika med Sydamerikaexperten
Golfresa
Res till Sydamerika för att enbart spela golf, eller res runt i Sydamerika ändå och ta några golfrundor på fantastiskt fina banor här och där.
Konstresa med Sydamerikaexperten
Konst och kulturresa
För den konstintresserade har Sydamerika ett mycket stort utbud. Sydamerikanska konstnärer bidrar ständigt med betydande verk till världskonsten.
Vinresa med Sydamerikaexperten
Vinresa
Sydamerikaexperten skräddarsyr specialresor med vin som tema, eller vanliga rundresor på egen hand där förbokade besök på vingårdar ingår. På många ställen går det också att boka övernattning på vingårdarna.
Lantbruksresa med Sydamerikaexperten
Lantbruksresa
Sydamerikaexperten har med framgång genom årens lopp arrangerat många lantbruksresor, bland annat för Lantmännen och Jordbruksverket.
Jaguar i Pantanal
Skräddarsydd jaguarsafari
Vi har satt samman tre skräddarsydda reseförslag i olika prisklasser för dig som vill göra en jaguarsafari i Pantanal.
Paradisstrand i Jericoacoara
Amazonas, Lençóis Maranhenses och Jericoacoara
En kombinationsresa med Amazonas regnskog och tre höjdpunkter i nordöstra Brasilien: Lençóis Maranhenses sanddynor, Parnaibadeltat samt den välkända lilla byn Jericoacoara med en av världens vackraste stränder.
BOKNINGSFÖRFRÅGAN