fbpx

Resestatus för Sydamerika

På den här sidan hittar du information om hur länderna i Sydamerika nu successivt öppnar upp för turism efter Covid-19. Sidan uppdateras kontinuerligt med aktuell information.

Nu går det att boka resa med avresa efter den 31/1.
UD avråder från resa utanför EU t.o.m den 31/1 så fr.o.m. den 1/2 går det definitivt att resa igen.

Teckna Gouda Reseförsäkring som täcker även sjukdom kopplat till Covid-19
Om någon vill resa tidigare så är det bra att veta att när UD avråder så är det en avrådan och inte ett förbud. Det är viktigt att kontrollera villkoren i reseförsäkringen i den hemförsäkring.  Flera försäkringsbolag har  nu ändrat villkoren så att försäkringen gäller för resa även om UD avråder, fast med undantaget för sjukdom kopplat till Covid-19. Det går att teckna en speciell reseförsäkring med Gouda Reseförsäkring som täcker även sjukdom kopplat till Covid-19.

Boka resa till jul och nyår
Just nu är det bra priser på både flyg och landarrangemang för de som vill resa över jul och nyår.

Viktigt att känna till
Ofta får man intrycket i svenska tidningar att Sydamerika är i kaos, men för många fungerar livet som normalt. Sydamerika är stort och covid-19 har påverkat Sydamerikas länder i olika utsträckning. Länderna öppnar nu så sakteliga upp för att ta emot besökare och det. Det går redan nu att resa till de flesta destinationerna i Syd och Centralamerika.

Så här är läget för närvarande:

Argentina
Argentina stängde ned landet helt i mitten på mars och börjar nu öppna upp det igen gradvis. Fem europeiska flygbolag börjar att flyga till Buenos Aires igen från och med den 8/11. Det går även att flyga till Buenos Aires från grannländerna t.ex från både Santiago och Sao Paulo.  Även katamaranen Buquebus från Uruguay har börjat att gå igen. För att komma in i Argentina så så krävs att man i förväg fyller i en elektronisk hälsodeklaration, visar upp ett negativt covid 19 test samt intyg  på reseförsäkring som täcker covid19.  I nuläget är det endast Buenos Aires som är öppet för turister.

Bolivia
Bolivia har öppnat för att resa in i landet med flyg. Uppvisande av ett negativt Coviud19 test krävs.

Brasilien
Brasilien är det land som syns mest i svensk massmedia. Eftersom landet är så stort så har olika delar av landet drabbats olika hårt. Det har hela tiden funnits ett par flyg i veckan med KLM och Lufthansa till Brasilien.  Från och med den 1/8 tillåts alla utländska medborgare att med flyg resa in i landet igen.  Turistattraktioner i Rio såsom Kristusstatyn och Sockertoppen har nu öppnat igen under säkra former med begränsat antal besökare och halverat antal personer i minibussar och kabiner. Iguassufallen har öppnat för turister med begränsat antal besökare. Amazonas drabbades inledningsvis av coronapandemin, men staden gjorde ett bra jobb och begränsade pandemin. Alla lodger har  nu öppnat igen men med begränsat antal besökare.

Chile
Chile öppnar för utländska besökare fr.o.m. den 23/11. Det som krävs för inresa i landet är ett negativt covid19 test samt att man fyller i en hälsodeklaration innan ankomst.  Många nationalparker har redan öppnat för inhemsk turism och Torres del Paine öppnar den 26/11 för utländska besökare.

Colombia
Colombia öppnar gränserna igen måndagen den 21/9. KLM har flyg i veckan till Bogota och Cartagena i oktober och sedan dagligen fr.o.m november.

Costa Rica
Gränserna öppnades den 1/8 för besökare från Sverige, EU och USA. Flyg från Europa till San Jose finns via Frankfurt och Madrid samt alternativt via Panama och USA. Intyg på reseförsäkring krävs. Kravet på uppvisande av ett negativt covid19 har tagits bort. Istället måste man fylla i en hälsodeklaration.

Ecuador
Ecuador tillåter redan nu att utlänningar besöker Ecuador, men man ska kunna uppvisa reseförsäkring samt ett negativt covid19 test.  KLM har flyg till Quito fr.o.m den 9/7. Galapagosöarna öppnade upp för turism den 3/8.

Panama
Den internationella flygplatsen öppnar den 12/10. KLM har flyg till Panama City fr.o.m den 1/10.

Peru
Myndigheterna i Peru öppnade upp för inhemsk turism i juli men karantänsregler har på flera håll förlängts till den 31/10.  Internationellt flyg med närliggande länder har kommit igång, men det är oklart när Perus regering kommer att tillåta flyg från Europa och USA.  Resenärerna måste skriva på ett papper vid ankomst att man inte har Covid 19, men det krävs inte ett negativt covid-19 test för att komma in i Peru.  Machu Picchu öppnar igen i november och kommer att inledningsvis ta emot 675 turister om dagen.

Uruguay
Uruguay är det land som drabbats minst av corona. Landets gränser öppnades i juli och det finns direktflyg från Madrid till Montevideo.  Uppvisande av negativt covid 19 test krävs samt en veckas karantän gäller just nu.

Säkert och ansvarsfullt resande
Samtliga länders turistmyndigheter och även alla våra lokala samarbetspartner har infört säkert och ansvarsfullt resande för att minimera risken för smitta. Ingen ska behöva känna oro för att smittas under en resa så alla har infört nya och säkra rutiner.

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande