fbpx

Resestatus för Sydamerika

Nu går det att boka resa med avresa efter den 1/9
Nu går det att boka resa med avresa efter den 1/9. UD avråder från resa utanför EU t.o.m den 31/8 så fr.o.m. den 1/9 går det att resa igen som vanligt. Det finns förhoppningar att UDs datum 1/9 kommer att flyttas fram och  tidigareläggas precis som övriga europeiska länder.  Om någon vill resa tidigare så är det bra att veta att när UD avråder från att resa så gäller inte den vanliga reseförsäkringen.  Flera försäkringsbolag har  nu ändrat villkoren så att försäkringen gäller för resa även om UD avråder, fast med undantaget för sjukdom kopplat till Covid-19. Kontrollera villkoren med ditt försäkringsbolag.

Boka tidigt  – Just nu är det bra priser på flyget för de som vill resa över jul och nyår.

Viktigt att känna till
Ofta får man intrycket i svenska tidningar att Sydamerika är i kaos, men för många fungerar livet som normalt. Vad gäller corona så finns det i nuläget inget land som har statistik i närheten av Sveriges.

LandAntal invånareAvlidna per en miljon invånare
Sverige10 099 585536
Peru32 972 385305
Brasilien212 566 422292
Chile19 116 840310
Ecuador17 643 190263
Colombia50 884 42972
Argentina45 197 26331
Kuba11 326 5578
Uruguay3 473 8088
Costa Rica5 094 2864

Coronastatistik Worldmeters per 3/7.

Covid-19 har påverkat Sydamerikas länder i olika utsträckning, men länderna öppnar nu så sakteliga upp för att ta emot besökare.
Från senast den 1/9 går det att resa till de flesta destinationerna i Syd och Centralamerika. Så här är läget för närvarande:

Argentina
Argentina stängde ned landet helt i mitten på mars och börjar nu öppna upp det igen gradvis. I veckan beslutade presidenten Alberto Fernandez att skärpa karantänsreglerna i huvudstaden Buenos Aires fram till den 17/7.  Gränserna är fortfarande stängda och kommer öppnas den 1/9. Den argentinska regeringen har bestämt att internationella flyg får flyga igen till Argentina den 1/9.

Bolivia
Bolivia stängde snabbt gränserna och det är oklart när de öppnar igen. Fram till den 31/7 så har man ett karantänssystem i La Paz där invånarna tillåts att röra sig i staden vissa dagar i veckan.  En del inrikesflyg har börjat fungera i landet.

Brasilien.
Brasilien är det land som syns mest i svensk massmedia. Eftersom landet är så stort så har olika delar av landet drabbats olika hårt. Landet har inte stängt ned utan det har hela tiden funnits ett par flyg i veckan med KLM och Lufthansa till Brasilien. Den 22/5 bestämde presidenten inreseförbud för EU medborgare i trettio dagar. Från och med den 1/7 tillåts utländska medborgare att resa in i landet igen. Delar av landet t.ex. Rio de Janeiro har haft karantän medan andra delar som Pantanal knappt har drabbats alls av corona. Iguassufallen har redan öppnat för turister medan Rio kommer att öppna upp i juli men inledningsvis med begränsat antal besökare

Chile
83% av de som blivit sjuka finns i Santiago området. Utegångsförbud på nätterna och karantän gäller fortfarande i vissa delar av Santiago. Det är inte officiellt när gränserna öppnas igen men fr.om 1/7 går det flyg dit via Sao Paulo och fr.o.m 31/8 finns direktflyget med Air France.

Colombia
Landet har stängt gränserna men det är sagt att turismen ska komma igång igen i början i september. KLM har flyg till Bogota och Cartagena den 1/9.

Costa Rica
Gränserna  öppnas den 1/8 och besökare tillåts fr.o.m den 1/8. Flyg från Europa via Panama eller USA finns fr.om 1/8

Ecuador
Ecuador tillåter redan nu att utlänningar besöker Ecuador.  KLM har flyg till Quito fr.o.m den 9/7. Galapagosöarna öppnade upp för turism den 1/6.

Panama
Den internationella flygplatsen öppnar den 23/7. Flyg med KM och Air France finns fr.om 23/7

Peru
Myndigheterna i Peru har sagt att de ska öppna upp för inhemsk turism i juli och sedan vara i full gång i augusti. KLM har flyg till Lima fr.o.m den 1/9, vilket är ett gott tecken.  Det är inte längre någon karantän i viktiga turistorter som Cusco och Puno vid Tititcasjön samt Lima.

Uruguay
Uruguay är det land som drabbats minst av corona. Landets gränser öppnas i juli och då kommer även direktflyget till Madrid igång igen.

Säkert och ansvarsfullt resande
Samtliga länders turistmyndigheter och även alla våra lokala samarbetspartner har infört säkert och ansvarsfullt resande för att minimera risken för smitta. Ingen ska behöva känna oro för att smittas under en resa så alla har infört nya och säkra rutiner.

 

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.