fbpx

Resestatus för Sydamerika

På den här sidan hittar du information om hur länderna i Sydamerika öppnat upp för turism efter Covid-19. Sidan uppdateras kontinuerligt med aktuell information.

Nu går det att boka resa med avresa efter den 16/4.
UD avråder från resa utanför EU t.o.m den 15/4 så fr.o.m. den 16/4 går det definitivt att resa igen.

Teckna Gouda Reseförsäkring som täcker även sjukdom kopplat till Covid-19
Om någon vill resa tidigare så är det bra att veta att när UD avråder så är det en avrådan och inte ett förbud. Det är viktigt att kontrollera villkoren i reseförsäkringen i den hemförsäkring.  Flera försäkringsbolag har  nu ändrat villkoren så att försäkringen gäller för resa även om UD avråder, fast med undantaget för sjukdom kopplat till Covid-19. Det går att teckna en speciell reseförsäkring med Gouda Reseförsäkring som täcker även sjukdom kopplat till Covid-19.

Viktigt att känna till
Ofta får man intrycket i svenska tidningar att Sydamerika är i kaos, men för många fungerar livet som normalt. Sydamerika är stort och covid-19 har påverkat Sydamerikas länder i olika utsträckning. Länderna öppnar nu så sakteliga upp för att ta emot besökare och det. Det går redan nu att resa till de flesta destinationerna i Syd och Centralamerika.

Så här är läget för närvarande:

Argentina
Argentina stängde ned landet helt i mitten på mars 2020 och började sedan öppna upp det igen gradvis.
Nu har Argentina stängt gränserna igen på obestämd tid och inget besked finns om när gränserna öppnas igen. Vaccineringen har kommit igång.

Bolivia
Bolivia har öppnat gränserna men resenärer från Europa får komma in i landet först efter den 15/2.
Vid ankomst är det 10 dagars karantän efterinresa samt uppvisande av ett negativt  covid19 test. Vaccineringen har kommit igång.

Brasilien
Brasilien är öppet för inresa men fr.o.m den 30/12 så kräver Brasilien uppvisande av ett negativt covid19 test, som inte får vara mer än 72 timmar gammalt samt att man fuller i en hälsodeklaration på nätet. Det har hela tiden funnits ett par flyg i veckan med KLM och Lufthansa till Brasilien.
P.g.a den muterade virusvarianten från Amazonas har nu återresan blivit ett problem. Både Holland och Tyskland tillåter inte resenärer från Brasilien ens att mellanlanda och byta flyg. Hemresa via Frankrike och Schweiz fungerar som vanligt.
Turistattraktioner i Rio såsom Kristusstatyn och Sockertoppen har öppnat igen under säkra former med begränsat antal besökare och halverat antal personer i minibussar och kabiner. Iguassufallen har öppnat för turister med begränsat antal besökare.
Amazonas har drabbats av en andra våg men de flesta lodgerna är öppna men med begränsat antal besökare. Vaccineringen har kommit igång.

Chile
Chile öppnade för utländska besökare den 23/11.
Det som krävs för inresa i landet är ett negativt covid19 test, att man fyller i en hälsodeklaration på internet samt en reseförsäkring som omfattar covid19.
Vid ankomst krävs 10 dagars karantän alternativt sju dagars karantän vid ankomst och sedan ett negativt covid19 test.
Många nationalparker har öppnat för inhemsk turism och Torres del Paine öppnade den 26/11 för utländska besökare.
Det är i nuläget oklart när det går att resa till Påskön igen. Vaccineringen har kommit igång.

Colombia
Colombia öppnar gränserna igen måndagen den 21/9. KLM har flyg i veckan till Bogota och Cartagena i oktober och sedan dagligen fr.o.m november. Fr.o.m 1/1 2021 krävs uppvisande av ett negativt covid19 test krävs för inresa i Colombia.

Costa Rica
Gränserna öppnades den 1/8 för besökare från Sverige, EU och USA. Flyg från Europa till San Jose finns via Amsterdam, Frankfurt och Madrid samt alternativt via Panama och USA. Intyg på reseförsäkring krävs. Kravet på uppvisande av ett negativt covid19 har tagits bort. Istället måste man fylla i en hälsodeklaration.

Ecuador
Ecuador är just nu det land som är enklast att besöka i Sydamerika. Ecuador tillåter att utlänningar besöker Ecuador, men man ska kunna uppvisa reseförsäkring samt ett negativt covid19 test.  KLM har haft flyg till Quito sedan den 9/7 2020. Galapagosöarna öppnade upp för turism den 3/8. Vaccineringen har kommit igång.

Kuba
Air France har ett flyg i veckan till Havanna. Det går att resa till Kuba kräver. Speciella regler gäller med fem nätters karantän på ett all-inclusive strandhotell och två covid 19 tester. Det första tas vid ankomst på flygplatsen och det andra tas femte dagen på hotellet.

Panama
Den internationella flygplatsen öppnade den 12/10.  Panama kräver uppvisande av ett negativt covid19 test, som inte får vara mer än 48 timmar gammalt.

Peru
Gränserna är stängda igen för resenärer från Europa, Brasilien och Sydafrika t.o.m den 28/2.
Fr.o.m den 4/1 infördes nya regler och ankommande från utlandet måste sitta 14 dagar i karantän.  Resenärerna måste också fylla i en hälsodeklaration i förväg samt även uppvisa ett negativt covid-19 test för att komma in i Peru.
Vaccineringen har kommit igång.

Uruguay
Uruguay är det land som drabbats minst av corona. Landets gränser öppnades i juli och det finns direktflyg från Madrid till Montevideo.  Uppvisande av negativt covid 19 test krävs samt en veckas karantän gäller just nu.

Säkert och ansvarsfullt resande
Samtliga länders turistmyndigheter och även alla våra lokala samarbetspartner har infört säkert och ansvarsfullt resande för att minimera risken för smitta. Ingen ska behöva känna oro för att smittas under en resa så alla har infört nya och säkra rutiner.

BOKNINGSFÖRFRÅGAN

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida.