fbpx

Resestatus för Sydamerika

Nu går det att boka resa med avresa efter den 16/11
Nu går det att boka resa med avresa efter den 16/11. UD avråder från resa utanför EU t.o.m den 15/11 så fr.o.m. den 16/11 går det att resa igen som vanligt. Det finns förhoppningar att UDs datum 15/11 kommer att flyttas fram och tidigareläggas.  Om någon vill resa tidigare så är det bra att veta att när UD avråder från att resa så gäller inte den vanliga reseförsäkringen.  Flera försäkringsbolag har  nu ändrat villkoren så att försäkringen gäller för resa även om UD avråder, fast med undantaget för sjukdom kopplat till Covid-19. Kontrollera villkoren med ditt försäkringsbolag.

Boka tidigt  – Just nu är det bra priser på flyget för de som vill resa över jul och nyår.

Viktigt att känna till
Ofta får man intrycket i svenska tidningar att Sydamerika är i kaos, men för många fungerar livet som normalt. Sydamerika är stort och covid-19 har påverkat Sydamerikas länder i olika utsträckning. Länderna öppnar nu så sakteliga upp för att ta emot besökare.
Från senast den 1/9 går det att resa till de flesta destinationerna i Syd och Centralamerika. Så här är läget för närvarande:

Argentina
Argentina stängde ned landet helt i mitten på mars och börjar nu öppna upp det igen gradvis. Gränserna är fortfarande stängda. Det rapporteras från Buenos Aires att Argentina ska öppna igen i oktober med internationella flyg, men det finns inget officiellt ännu från den argentinska regeringen.

Bolivia
Bolivia har öppnat gränserna för de länder som tillåter resenärer från Bolivia.

Brasilien.
Brasilien är det land som syns mest i svensk massmedia. Eftersom landet är så stort så har olika delar av landet drabbats olika hårt. Det har hela tiden funnits ett par flyg i veckan med KLM och Lufthansa till Brasilien.  Från och med den 1/8 tillåts alla utländska medborgare att med flyg resa in i landet igen.  För att få resa in i landet så krävs att man kan visa upp en reseförsäkring. Delar av landet t.ex. Rio de Janeiro har haft karantän medan andra delar som Pantanal knappt har drabbats alls av corona.

Turistattraktioner i Rio såsom Kristusstatyn och Sockertoppen har nu öppnat igen under säkra former med begränsat antal besökare och halverat antal personer i minibussar och kabiner.

Iguassufallen har öppnat för turister med begränsat antal besökare.

Amazonas drabbades inledningsvis av coronapandemin, men staden gjorde ett bra jobb och begränsade pandemin. Alla lodger har  nu öppnat igen men med begränsat antal besökare.

Chile
Flygplatsen i Santiago har öppnat och flyg finns från Amsterdam, Paris och Madrid, men än så länge endast för chilenska medborgare. Många nationalparker har redan öppnat för inhemsk turism och Torres del Paine öppnar i september. Chile förväntas öppnas gränserna för utländska besökare fr.o.m den 1/11.

Colombia
Colombia öppnar gränserna igen måndagen den 21/9. KLM har flyg till Bogota och Cartagena den 1/10.

Costa Rica
Gränserna öppnades den 1/8 för besökare från Sverige, EU och USA. Flyg från Europa till San Jose finns via Frankfurt och Madrid samt alternativt via USA.

Ecuador
Ecuador tillåter redan nu att utlänningar besöker Ecuador, men man ska kunna uppvisa reseförsäkring samt ett negativt covid19 test.  KLM har flyg till Quito fr.o.m den 9/7. Galapagosöarna öppnade upp för turism den 3/8.

Panama
Den internationella flygplatsen öppnar den 12/10. KLM har flyg till Panama City fr.o.m den 1/10.

Peru
Myndigheterna i Peru öppnade upp för inhemsk turism i juli.  Perus regering bekräftade den 2/9 att internationella flyg kommer att återupptas den 1/10.  Resenärerna måste visa upp ett negativt covid-19 test för att komma in i landet.  KLM har flyg till Lima fr.o.m den 1/10.

Uruguay
Uruguay är det land som drabbats minst av corona. Landets gränser öppnas i juli och då kommer även direktflyget till Madrid igång igen.

Säkert och ansvarsfullt resande
Samtliga länders turistmyndigheter och även alla våra lokala samarbetspartner har infört säkert och ansvarsfullt resande för att minimera risken för smitta. Ingen ska behöva känna oro för att smittas under en resa så alla har infört nya och säkra rutiner.

 

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.