fbpx

Resestatus för Sydamerika

På den här sidan hittar du information om hur länderna i Sydamerika öppnat upp för turism efter Covid-19. Sidan uppdateras kontinuerligt med aktuell information.

Nu går det att boka resa med avresa efter den 16/10.
UD avråder från resa utanför EU t.o.m. den 15/10 så fr.o.m. den 16/10 går det att resa utanför Europa igen.

Teckna Gouda Reseförsäkring som täcker även sjukdom kopplat till Covid-19
Om någon vill resa tidigare så är det bra att veta att när UD avråder så är det en avrådan och inte ett förbud. Det är viktigt att kontrollera villkoren i reseförsäkringen i den hemförsäkring.  Flera försäkringsbolag har  nu ändrat villkoren så att försäkringen gäller för resa även om UD avråder, fast med undantaget för sjukdom kopplat till Covid-19. Det går att teckna en speciell reseförsäkring med Gouda Reseförsäkring som täcker även sjukdom kopplat till Covid-19.

Viktigt att känna till
Ofta får man intrycket i svenska tidningar att Sydamerika är i kaos, men för många fungerar livet som normalt. Sydamerika är stort och covid-19 har påverkat Sydamerikas länder i olika utsträckning. Länderna öppnar nu så sakteliga upp för att ta emot besökare och det. Det går redan nu att resa till de flesta destinationerna i Syd och Centralamerika.

Så här är läget för närvarande:

Argentina
Argentina öppnar gränserna igen i den 1/11 2021.  Alla fullvaccinerade får resa in i Argentina fr.o.m den 1/11. För inresa krävs uppvisande av ett negativt PCR test högst 72 timmar gammalt.
Argentina har just nu vaccinerat 54,% av sin befolkning. De som inte är fullvaccinerade (gäller även barn) får dels göra ett snabbtest vid ankomst och sedan sitta i karantän sju dagar och föra ett PCR tes dag 7.

Bolivia
Bolivia har öppnat gränserna igen, men karantän tio dagar efter inresa. Uppvisande av negativt covid19 test krävs och reseförsäkring som även omfattar covid19. Vaccineringen har kommit igång.

Brasilien
Brasilien har hela tiden varit öppet att besöka under coronapandemin. I nuläget så kräver Brasilien uppvisande av antingen ett negativt covid19 test eller antigentest, som inte får vara mer än 72 timmar gammalt samt att man fyller i en hälsodeklaration på nätet.
Rio de Janeiros borgmästare Eduardo Paes har i juli 2021 bekräftat att vaccinationen går helt enligt planerna och att 75% kommer att vara fullvaccinerade till den 15/11. Han har bekräftat att både nyårsfirandet 2021 och karnevalen i februari 2022 kommer att bli av som planerat, och nu kan förberedelserna påbörjas.
Turistattraktioner i Rio såsom Kristusstatyn och Sockertoppen har öppnat igen under säkra former med begränsat antal besökare och halverat antal personer i minibussar och kabiner. Iguassufallen har öppnat för turister med begränsat antal besökare. Djungellodgerna i Amazonas är öppna men med begränsat antal besökare. Vaccineringen har kommit igång och mer än 151 miljoner brasilianare har fått sin första spruta.

Chile
Chile öppnade gränserna den 1/10.
Vid inresa efter den 1/11 så behöver man inte sitta i karantän vid ankomst(men man måste göra ett PCR test vid ankomst till Chile)
Kraven för att få resa in i Chile är godkännande av vaccinpasset i förväg (obs detta tar veckor så gör ansökan i god tid), hälsodeklaration på internet, uppvisande av ett negativt PCR test som är högst 72 timmar gammalt samt reseförsäkring som täcker Covid 19.
Gränsöppningen gäller fastlandet och hela Chile är nu öppet utom Påskön. Det är oklart när Chile öppnar  upp för att resa till Påskön igen.
Vaccineringen har kommit långt.

Colombia
Colombia har öppnat gränserna igen. Det enda som krävs för inresa i Colombia är att man fyller i ett inresedokument på internet 48 timmar innan flygresan till Colombia.
Kravet på uppvisande av ett negativt covid19 test togs bort redan den 3/6.
Turistattraktioner och stränder är öppna för besökare.

Costa Rica
Costa Rica har tagit bort restriktionerna för alla som är vaccinerade.
Alla som är vaccinerade och alla barn under 18 år kan fr.o.m den 1/8 2021 resa in i Costa Rica utan att behöva visa upp ett negativt covid19 test.  Det enda som krävs för inresa är att man fyller i en hälsodeklaration.

Ecuador
Ecuador är just nu det land som är enklast att besöka i Sydamerika.  För de som är vaccinerade täcker det med att visa upp ett vaccinationsintyg för inresa i Ecuador. För de som inte är vaccinerade så räcker det att visa upp ett negativt coronatest (antigen test eller PCR test) högst 72 timmar gammalt. För resa till Galapagos krävs både uppvisande av ett vaccinationsintyg och ett PCR test högst 72 timmar gammalt. För barn som reser till Galapagos krävs uppvisande av ett negativt PCR test högst 72 timmar gammalt.
KLM har haft flyg till Quito sedan den 9/7 2020. Galapagosöarna öppnade upp för turism den 3/8 2020. Vaccineringen har kommit igång i Ecuador och hela befolkningen på Galapagos är redan vaccinerade.

Kuba
Kuba öppnar den 7/11.
Fr.o.m den 7/11 krävs inte längre PCR test vid ankomst. Uppvisande av vaccinpass krävs för inresa. 100% av befolkningen beräknas vara vaccinerade i mitten av november. 

Panama
Panama kräver uppvisande av ett negativt covid19 test, som inte får vara mer än 72 timmar gammalt.

Peru
Peru har öppnat gränserna igen. För att få resa in i Peru så behöver alla resenärer över tolv år behöver visa upp ett negativt PCR test som är högst 72 timmar gammalt och fylla i en enkel hälsodeklaration innan avresa.

Uruguay
Den 1/9 öppnar landet för besökare med anknytning till Uruguay och den 1/11 öppnar Uruguay gränserna för alla att besöka Uruguay. Negativt PCR test kommer att krävas för inresa. Flyg med Iberia och Air Europa samt flyg från Brasilien finns redan. Vaccineringen har kommit långt. 65% av befolkningen är vaccinerade med två doser och 73% har fått en dos.

Guatemala, Honduras och El Salvador
Alla som är vaccinerade kan resa in i respektive land utan att behöva visa upp ett negativt covid19 test.  För de som inte är vaccinerade krävs ett negativt PCR test högst 72 timmar gammalt.

Belize
Ett negativt PCR test högst 96 timmar gammalt och ett antigentest högst 48 timmar krävs för inresa. Det går att testa sig på flygplatsen och vid gränsen. 

Nicaragua
Ett negativt PCR test högst 72 timmar gammalt krävs för inresa.

 

Säkert och ansvarsfullt resande
Samtliga länders turistmyndigheter och även alla våra lokala samarbetspartner har infört säkert och ansvarsfullt resande för att minimera risken för smitta. Ingen ska behöva känna oro för att smittas under en resa så alla har infört nya och säkra rutiner.

Boka virtuellt möte

Fyll  i nedan formulär så kontaktar vi dig för att arrangera ett virtuellt möte. 

Vi gör normalt virtuella möten med Zoom. I inbjudan kommer en länk. Det enda du behöver göra är att klicka på länken när mötet startas, så kopplas du upp till mötet.

Ange gärna vilken eller vilka tider som skulle passa dig bäst för det virtuella mötet.

Förfrågan

Fyll  i nedan formulär så kontaktar vi dig så snart vi kan.

Om du önskar att vi skall ringa upp dig, kryssa i boxen under telefon. Ange också gärna i meddelandefältet vilken tid det passar dig bäst att vi ringer.

Du är naturligtvis också alltid välkommen att ringa oss på
035-128 875

Vi använder cookies för att se till att vi ger dig den bästa upplevelsen på vår hemsida.