Chat with us, powered by LiveChat

Karnevalen i Rio de Janeiro

För de allra flesta är det en dröm att någon gång få uppleva den omtalade och färgsprakande karnevalen. Sydamerikaexperten arrangerade första karnevalsresan redan 1996, så det är ett väl genomtänkt och omtyckt upplägg.
Slide 1

Karnevalen i Rio de Janeiro

Slide 2
Karnevalen i Rio de Janeiro
Slide 3
Karnevalen i Rio De Janeiro
Slide 4
Karnevalen i Rio de Janeiro
PriceRed

pris

39 900 kr med del i dubbelrum

Tillägg enkelrum

8 900 kr

gruppstorlek

4-20 personer

DurationRed

reslängd

10 dagar

CalenderRed

Avresedatum

26/2 2025

avreseorter

Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Helsingfors

Din guide på resan

Björn Larsson

För de allra flesta är det en dröm att någon gång få uppleva den omtalade och färgsprakande karnevalen. Sydamerikaexperten arrangerade första karnevalsresan redan 1996, så det är ett väl genomtänkt och omtyckt upplägg.

Vill du åka på Karnevalen 2025, så är den som vanligt 40 dagar innan  påsk och vår karnevalsresa kommer att avgå den 26/2 2025.

Karnevalen i Rio brukar kallas “the greatest show on earth” och är den mest kända och den största karnevalen i världen. Sedan 1996 arrangerar vi den uppskattade karnevalsresan med svensk färdledning. Många av våra resenärer återvänder till karnevalen för att uppleva den igen. “Det är helt fantastiskt och lika fint varje gång”, säger Ulla 77 år från Göteborg. Sambaskolornas uppträdande håller på hela natten. Det börjar klockan 22.00 och brukar vara slut framåt sjutiden på morgonen. Det är sex sambaskolor per kväll och de har maximalt sjuttio minuter på sig att dansade 800 metrarna. Varje sambaskola består av mellan 3500 – 5000 deltagare och dessutom har de 6-8 stora och vacker dekorerade vagnar. Vid flera karnevaler så har vår färdledare Björn Larsson fått vänta på vår meste karnevalsresebesökare Ulla tills sista karnevalskolan gått i mål medan övriga resenärer åkt hem och lagt sig.

Karnevalen är ett enormt spektakel. Det var ursprungligen den stora festen före fastan och firas i hela Brasilien. Förberedelserna har pågått i ett år och kulminerar med de stora sambaskolornas storslagna parad på Sambodromo. De tolv bästa sambaskolorna i högsta divisionen dansar sig fram på den speciellt byggda anläggningen Sambodromo med plats för 72.000 åskådare. De största och bästa sambaskolorna uppträder på söndagen och måndagen. Biljetterna är svåra att få tag på men kan bokas genom Sydamerikaexperten. Givetvis är det en fantastisk stämning och fullsatt när de populäraste skolorna uppträder. Brasilianarna håller lika mycket på sin sambaskola som de gör på sin fotbollsklubb. Tillställningen börjar vid niotiden på kvällen och håller på långt in på morgonen dagen efter. Varje sambaskola med mellan 3.500 och 5.000 deltagare har 65 till 80 minuter på sig att dansa sig fram de 800 meterna. Dräkterna, de vackert prydda vagnarna och musiken handlar om ett speciellt utvalt tema. Allting poängbedöms av speciellt utvalda domare och det är en otrolig ära att vinna mästerskapet. De sämsta skolorna flyttas ned i division två.

Karnevalen är så mycket mer än sambaskolornas parad. Det är en otrolig glädje och folkfest i den brasilianska sommarvärmen där alla är lediga och gärna deltar i de gatukarnevalstågen som arrangeras på gatorna. Det är inte ovanligt med mer än 100.000 deltagare på eftermiddagarna på Ipanema. Den största gatukarnevalen heter Bola Preta (svart boll) och är inne i Rios centrum på lördagsförmiddagen och den har närmare två miljoner deltagare.

Under karnevalsveckan så arrangerar vi utflykter till Sockertoppen, Corcovado med Kristusstatyn, fotbollsmatch, favelatur m.m.

Detta ingår
Flyg med Air France eller KLM till Rio de Janeiro t.o.r. Anslutning från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Svensk färdledning i Brasilien. Transfers samt åtta nätter i dubbelrum på Hotel Astoria Palace på Copacabana, Frukostbuffé och välkomstdrink Caipirinha ingår. Hotellet är ett turistklasshotell och ligger mycket bra beläget på Avenida Atlantica på Copacabana. Transport och inträde till Sambodromo en av kvällarna (återresa när man själv vill åka tillbaka som arrangeras av Sydamerikaexperten men ingår ej. Kostnad 225 kr per bil). Följande utflykter ingår: Kristusstatyn och stadsrundtur, Sockertoppen, Hippiemarknaden, Sambodromo, Favelatur samt middag på Köttrestaurang.

Rum med havsutsikt mot extra kostnad:
Tillägg 3200 kr per person i dubbelrum för rum med havsutsikt de åtta nätterna i Rio.

Allt du behöver veta om Karnevalen i Rio de Janeiro
Karneval är traditionellt den stora festen innan fastan som utspelar sig fyra dagar innan askonsdagen. Rika som fattiga lägger allt åt sidan för att ha roligt, festa och dansa på gatorna.
Karnevalen i Rio karakteriseras både av samban på de vackra karnevalsparaderna och med enkla gatukarnevaler med utklädda karnevalsfirare som dansar och har roligt. Men det är så mycket mer – karnevalen är hela Brasiliens själ och dess kultur. Många säger att det nya året inte startar förrän efter karnevalen.

Karnevalen i Rio handlar om dans, harmoni, glädje, samhörighet och gemenskap. Det är folkets fest och alla generationer deltar liksom också alla samhällsklasser. Många klär ut sig och man samlas i kompisgäng eller familjevis. Det är varmt och dricks en hel del men man ser aldrig något bråk – kanske för att ingen vill förstöra festen eller för att alltid är mycket kvinnor, äldre och barn närvarande. Dessutom är det fler poliser närvarande än andra tider på året.

Gatukarnevaler – Blocos de Rua
Det finns flera både stora och små gatukarnevaler på både Copacabana och Ipanema. Det kostar ingenting att vara med utan det är bara att hoppa in om man vill trängas. Gatukarnevaler är inget spontant utan ett omfattande arbete som berör många myndigheter. Det finns en ansvarig som i god tid ansöker om tillstånd. Vägar ska stängas av och trafiken omfördelas, polisbevakning, bajamajor och städning efteråt är också viktigt samt tiderna som gatukarnevalen får hålla på. Ofta leds gatukarnevalen från ett lastbilsflak men det kan också vara en scen.

Gatukarnevalerna har mångårig historia på över femtio år. De vänder sig till åldrar både gammal som ung och rik som fattig. Ibland blir det väldigt trångt och vår rekommendation är att hålla sig i utkanten och se upp för fick och telefontjuvar i trängseln.

Här är några av de mer kända gatukarnevalerna:
Carmelitas
Orquestra Voadora
Cordão do Boi Tolo.
Simpatia é quase amor
Sargento Pimenta.
Banda de Ipanema.
Bangalafumenga.
Cordão da Bola Preta
Bloco da Preta.
Bloco das Poderosas.

Cordão da Bola Preta är den största gatukarnevalen till antalet med mer än en miljon deltagare. Den är inne i centrum och börjar på lördagen kl 09.00. Sargento Pimenta hyllar Beatles och spelar Beatleslåtar på Aterro do Flamengo. På Ipanema är det stora gatukarnevaler i slutet på eftermiddagen under alla karnevalsdagarna. Dessa heter Banda de Ipanema och Simpatia é quase amor.

Många karnevalsfirare börjar i centrum på lördagsmorgonen och fortsätter sedan via Copacabana till eftermiddagens gatukarnevaler på Ipanema. För de som inte vill trängas så mycket så finns mindre gatukarnevaler på nästan varje gata och torg någon gång under karnevalen. Det är bara att gå runt så hittar man dem. Många yngre föredrar gatukarnevalerna i Santa Teresa och Lapa. Cirka 55 gatukarnevaler har tillstånd per karnevalsdag så det är karneval i hela Rio. Många vill ligga på stranden på dagarna och fortsätter sedan till en gatukarneval på eftermiddagen.
Nuförtiden finns det både för och efter gatukarnevaler helgerna före och efter karnevalen.

Citat från Björn Larsson: ”Det är svårt att beskriva karnevalen i ord – den måste se och upplevas på plats.”

Sambaskolorna parad på Sambodromo
Karnevalen i Rio kallas ”The greatest show on earth”. Det är svårt att beskriva karnevalen i ord – den måste se och upplevas på plats. Själva paraden börjar kl.22.00 och beräknas pågå till c:a kl. 06.00. Varje sambaskola har mellan 3500-4500  deltagare och dessa har 60-70 minuter på sig att dansa de 800 metrarna till målet. Reglerna är komplicerade – inte ens domarna kan alla regler. Det finns en 22 sidig regelbok på portugisiska. Det finns flera divisioner. Normalt är det tolv sambaskolor i högsta divisionen. Det händer att sambaskolor känner sig felbedömda och protesterar och att det då beslutats att ingen sambaskola ska flyttas ned Då blir det istället två som flyttas ned året efter.

Clown på Sambadromo under Karnevalen i Rio

Inträdesbiljetterna till sambodromo är svåra att få tag den officiella vägen. De säljs långt i förväg och var och får köpa maximalt 4 inträdesbiljetter. Biljetterna köps upp av lokala researrangörer och säljs sedan vidare till turister via hotell resebyråer. Biljetterna finns alltid att få tag på under karnevalen men frågan är vad det kommer att kosta. Utbud och efterfrågan på dagen bestämmer priset. Om man köper via hotell så är det tryggt men om man köper på gatan så finns det risk för förfalskade biljetter. Biljetterna består av dels en inträdesbiljett till själva området och dels en inträdesbiljett till själva läktaren. Sydamerikaexperten har sedan 15 år tillbaka fastnat för läktare fem. Det är inga numrerade platser så man väljer själv om man vill sitta högt, lågt eller i mitten. Det blir alltid trångt vid gångarna, så man bör inte sätta sig precis vid gången. Det finns alltid plats i mitten.Karnevalståg inne på Sambadromo, Rio

Inne på Sambodromo så är det alltid tryggt och vi har aldrig haft några incidenter under 25 års karnevaler. Om man tar sig dit på egen hand så finns risk för ficktjuvar i köerna utanför samt att man blir avsläppt på fel ställe när taxichauffören kommer till en avstängd gata. Notera att om man tar sig dit på egen hand och hamnar på fel sida så kan det fågelvägen vara 200 meter till ingången men att det kan vara mer än en mils resa med bil att komma till rätt läktare. Sydamerikaexpertens transporter åker direkt till en speciell ingång rätt in på Sambodromo.
Även om biljetterna är dyra så är det ingen vidare komfort. När sambaskolorna dansar förbi så står alla upp och när de passerat så sätter sig folk ned tills nästa sambaskola kommer, så det är bra att ha med sig något mjukt att sitta på. Inne på läktaren finns försäljare av dryck och glass. Blir man hungrig så finns snabbmatskedjor inne på området, men rekommendationen är att äta innan man åker till Sambodromo.
Barn fem år betalar halva priset. Det är inte tillåtet att ta med barn yngre än fem år.
För rullstolsbundna finns bra platser framför läktare 13. Obs dessa biljetter måste bokas i förväg.
Grindarna öppnar kl. 189.00 men många kommer brassar kommer sent eller till sin favorit sambaskola. Första sambaskolan börjar först kl 22.00 numera. Innan dess så spelas brasilianska nationalsången och Cidade Maravilhosa (fantastisk stad) som är staden Rios speciella sång. Varje sambaskola inleder med ett enormt överdrivet fyrverkeri och startar tidtagningen och de längts bak i ledet vet att det snart är dags.
Förutom de 13 läktarna så finns det viploger med påkostade bufféer, små loger med tak, platser längst fram med numrerade sittplatser men utan tak.
Inne på området finns taxi med rekommenderat taxibolag till fast pris tillbaka till hotellet. Kostnaden är cirka 225 kr för en taxiresa till Copacabana. Tänk på att efter sista sambaskolan så blir det alltid lång kö till taxin, men allt är välorganiserat och kön respekteras.

Karta över Sambodromo

Sambaskolornas tävling
Reglerna förändras något varje år. Numera är det fem domare i de nio kriterier som poängbedöms. För att undvika fusk så plockas den lägsta poängen bort i varje kategori. Slutsegraren 2024 Viradouro hade 270,0 d.v.s de fick fullpott. Tvåan Imperatriz hade totalt sju tiondelars poängavdrag. Året innan 2023 var resultater det omvända och Imperatriz vann med en tiondels marginalföre Viradouro. Ofta blir det protester och korrigeringar långt i efterhand.  Fyra sambaskolor har lämnat in en protest mot att Viradouro hade för många deltagare i commisao de frente (förpatrullen).

Kriterierna som poängbedöms är:
Bateria – gruppen med trumslagare
samba-enredo – sambasången och dess text
harmonia – harmoni och rytmen i sambaskolans uppträdande och hur de olika avdelningarna och deltagarna sammankopplas med sången och rytmen samt att alla sjunger tillsammans med sångaren.
evolução – sambaskolans kreativitet, livlighet och inlevelse
enredo – sambaskolans tema ,
alegorias och adereços – de vackra vagnarna
fantasias – dräkterna,
comissão de frente – förpatrullen
mestre-sala/porta-bandeira. – paret som bär sambaskolans flagga
Minuspoäng
Det finns flera saker som gör att en sambaskola får minuspoäng t.ex
För lite kläder eller nakna dansare,
Levande djur är inte tillåtna.
Män som klätt ut sig i kvinnor i avdelningen för baianas.
Reklam är förbjudet
Tar för lång tid – överskrider maxtiden 75 minuter. Sambaskolan har 60-75 minuter på sig framföra sin uppvisning. Tiden räknas fram tills at sista man gått över mållingen.
Deltagara inte håller sin plats och olika avdelningarna flyter saman,
Deltagarna stannar för länge i målområdet.

Apuração
På Askonsdagens eftermiddag redovisar samtliga domare sina resultat i sambaskolornas tävling. Det är tolv sambaskolor som ska bedömas I nio kategporier av fem domare i varje kategori så det är en procedur som tar några timmar. Det är mycket känslor och till slut redovisas segraren. Allt direktsänds i TV och varje tiondel är livsviktig för skolorna. Ofta skiljer endast en tiondel mellan segrare och tvåan.

Sambaskolor
En sambaskola är en inte en skola som lär ut samba utan sambaskola kan mer definieras som en förening eller organisation. Sambaskolan har både presidenter och direktörer och de har en stor festlokal där de viktiga nyckelpersonerna tränar inför karnevalen. De har många underavdelningar från närliggande områden som ansvarar för olika delteman under karnevalen. Ofta omsätter de väldigt mycket pengar, men det är inget som redovisas. Det är en stor organisation där det varje år ska framställas bortåt fyratusen dräkter.

Sambaskolorna kommer från hela storstaden Rio och dess många förorter.
Estação Primeira da Mangueira kommer från favelan Mangueira centralt i Rio, Beija-Flor kommer från Nilopolis och sambaskolan Viradouro kommer från Niteroi samt Portela från Madureira och Oswaldo Cruz. Flera av sambskolorna är närmare hundra år gamla.

Det går inte att beskriva vad karnevalen betyder för många. Det är glädjetårar när sambaskolan kommer in på Sambodromo. Väldigt många är enormt fanatiska och håller stenhårt på sin sambaskola i vått och torrt. Sambaskolorna har sina egna färger. Mest känt är Mangueira som har färgerna rosa och mintgrönt. När sambaskolan ska uppträda på Sambodromo så distribuerar sambaskolan snabbt ut plastflaggor till alla i publiken, så att det ska se ut som om att hela läktaren är full av dess supportrar.

Karnevalen 2023
I den mycket spännande tävlingen så vann Imperatriz Leopoldinense med en tiondel före Unidos da Viradouro med temat Lampiao.
Lampiao.är en folkkär banditledare en brasiliansk Robin Hood, som härjade i nordöstra Brasilien på 1920 och 1930 talet.

 1. Imperatriz: 269,8
 2. Viradouro: 269,7
 3. Vila Isabel: 269,3
 4. Beija-Flor: 269,2
 5. Mangueira: 269,1
 6. Grande Rio: 268,6
 7. Salgueiro: 268,5
 8. Tuiuti: 268,3
 9. Unidos da Tijuca: 268,2
 10. Portela: 267,7
 11. Mocidade: 266,6
 12. Império Serrano: 265,6

Karnevalsordlista 
Ala – Vinge. Sambaskolan delas in i olika vingar d.v.s mindre grupper med 50-80 deltagare. Varje Ala har ett eget tema.

Apuração – På Askonsdagens eftermiddag på Sambodromo redovisar samtliga domare sina resultat i sambaskolornas tävling. Det är en procedur som tar några timmar och till slut redovisas segraren. Allt direktsänds i TV och varje tiondel är livsviktig för skolorna. Ofta skiljer det endast en tiondel mellan segrare och tvåan.

Blocos de rua – Gatukarnevaler

Cachaça – Sprit tillverkad av färsk sockerrörsjuice.

Caipirinha – Brasiliansk nationaldrink bestående av cachaça, socker och mosad lime.

Carnavalesco – Karnevalschefen som organiserar och är den högst ansvarige för hela sambaskolans uppträdande från det att man väljer tema fram till uppvisningen på Sambodromo. En bra carnevalesco är mycket eftertraktad och värvas ofta från konkurrenterna

Folião – Gatukarnevalsdansare.
Om vi ska vara helt korrekta så dansar en folião även på de fester som ordnas på de olika klubbar.
Alla klubbar i Rio har karnevalsbal, de mest berömda är Baile do Municipal och Baile do Copacabana Palace

Liesa – Liga Independente das Escolas de Samba d.v.s Sambaskolornas förening som organiserar sambaparaden på Sambodromo

Neguinho – Stor personlighet och sambaskolan Beija Flors sångare sedan sjuttiotalet

Rey Momo – tar emot stadens nycklar och karnevalen kan starta

Samba Enredo – Sambalåt eller mer eorrekt texten i sambalåten. En bra sambalåt är en som får hela Samdodromo att ställa sig och sjunga med under sambaskolornas parad på Sambodromo

Sambrodromo – Den 800 meter långa sambastadion med tretton läktare som nästan bara används under karnevalen. Den kände arkitekten Oscar Niemeyer fick i uppdrag att starta ett projekt och bygga en sambastadion 1983 som invigdes 1984.

Sapucai – Sambrodromo ligger på Avenida Marques de Sapucai i centrala Rio

 

Dagsprogram

Nedan berättar Björn Larsson om resans dagsprogram och berättar vad du kan förvänta dig under resan.


Onsdag

Utresa för Karnevalsresan från Sverige är på morgonen onsdagen innan karnevalen. Vi ankommer till Rio på kvällen och transfer till vårt hotell Astoria Palace som ligger på Avenida Atlantica på Copacabana.

Det är en fördel att komma ned några dagar innan karnevalen börjar. Dels för att hinna acklimatisera sig till Rios puls och dels för att hinna göra utflykter innan staden blir full av folk. Det finns också möjlighet att besöka museum och annat som sedan är stängda under karnevalsdagarna.

Torsdagen
På torsdagen gör vi en stadsrundtur som inleds med ett besök på Kristusstatyn. Sydamerikaexperten föredrar att alltid ge rikligt med tid uppe vid statyn så att alla hinner njuta av utsikten och titta färdigt. Det är en innehållsrik utflykt där vi gör ett kort stopp vid favelan Prazeres (njutningar) i Santa Teresa och tittar på utsikten mot centrum, vi går nedför Selarons trappa, ser Arcos de Lapa samt Rios katedral Catedral Metropolitana.

Kristusstatyn ligger på berget Corcovado som är en del av en regnskog och ibland ändras vädret snabbt. På resan 2020 gå gjorde halva gänget utflykten på förmiddagen i fantastiskt väder. Helt blå himmel och så bra utsikt det kan bli. När eftermiddagsgänget gjorde utflykten så blev det snabbt molnigt och sikten var obefintlig. Även om vi genomförde utflykten så gjorde vi ändå om utflykten på måndag morgon till allas belåtenhet – nu fick alla se varför Rio anses vara världens vackraste stad.

De flesta väljer att antingen gå ned och bada på eftermiddagen eller att gå en promenad på Copacabana.

På kvällen samlas vi i receptionen och färdledaren Björn berättar om Rio och beskriver vad en Caipirinha är. Sedan går vi tillsammans ned till Avenida Atlantica och fem kvarter åt höger. Det är pedagogiskt att promenera för många har hört att Rio ska vara farligt och märker nu att det inte alls är farligt. På restaurangen får de som vill, prova den brasilianska nationaldrycken Caipirinha. För de som inte vill ha den med alkohol i så finns det även som drink utan alkohol. Sydamerikaexperten bjuder på tilltugg och många väljer även att äta sin första brasilianska middag. Det är en trevlig kväll och nya vänskapsband knyts.

Fredag
På förmiddagen gör vi en utflykt till Sockertoppen. Desto mer folk desto oftare går linbanorna. Det är två linbanefärder upp till toppen som är på 396 meter. På båda topparna så är det fantastisk fin utsikt. Väl uppe på högsta toppen finns en mysig liten bar med utsikt mot Copacabana. Även på Sockertoppen så tar vi god tid på oss. De som vill kan åka helikopter över Rio.
Det finns en stig upp till första toppen som är 225 meter men det är inte många som provar på den vägen.

På fredagskvällen är det ett mindre men trevligt karnevalståg vi Praca Lido i närheten och det märks att det är långhelg på gång.

Lördag
Inne centrum så är det Bola Preta som är den gatukarnevalen som drar mest folk. Men det är väldigt trångt så vi rekommenderar alla istället att besöka Ipanema sent på eftermiddagen. En dag som denna när det är varmt i Rio, så är stränderna fulla av folk och här och där är det mindre gatukarnevaler.

Söndag
Vi besöker hippiemarknaden på Ipanema. Det är en marknad med mycket hantverk, kultur och konst och inte alls den vanliga typen av krimskrams. En del tycker man kan gå där hur länge som helst medan andra hellre går och badar. Det är en trevlig söndagspromenad från torget Praca General Osorio på Ipanema tillbaka till hotellet på Copacabana. Om man går raskt längs strandpromenaden så tar det 45 minuter, men det finns mycket att titta och även gatukarnevaler så det tar ofta flera timmar.

Fotboll på Maracana
Både på resan 2020 och 2023 så hade vi tur. På söndagen 2020 var det final i Taca Guanabara mellan topplaget Flamengo och Boavista.
Taca Guanabara är första omgången i Rio mästerskapen. Lagen är indelade i två grupper och man möter lagen i gruppen en gång. Därefter är det semifinal mot andra gruppens lag och på söndagen är det final. Flamengo är både regerande brasilianska och sydamerikanska mästare. De vann Copa Libertadores mot River Plate från Buenos Aires i november. Det är mer än 58000 på läktarna och alla utom några 100 håller på Flamengo. Boavista är en liten förening från Saquarema som ligger halvvägs till Buzios. Flamengo är säkra på att vinna och har ställt över flera spelare, men största stjärnan Gabigol är åtminstone med. Mer än halva karnevalsgänget är med på matchen. Det är varmt, men de får en fotbollsupplevelse som de aldrig kommer att glömma. Fullsatt Maracana, glädje och inlevelse och hemmalaget vinner – det kan inte bli bättre.

På resan 2023 så var halva gänget och tittade på ett äkta Rio derby mellan Vasco da Gama och Botafogo. Under karnevalsresan 2024 spelades två intressanta matcher på Maracana,

Måndag
På kvällen är det dags för resans höjdpunkt Sambodromo – the greatest show on earth. Vi samlas vid halv åttatiden och åker till Sambodromo. Det är alltid lite trafikstockning för alla ska till Sambodromo mer eller mindre samtidigt. När vi kommer ut från den långa tunneln Santa Barbara och för första gången ser Sambodromo i strålkastarljuset och den stora folksamlingen utanför grindarna, så börjar folk verkligen att inse karnevalens storhet – det är början på en fantastisk kväll.
Bussen vi färdas i har specialtillstånd så vi kommer in på spärrat område ända fram till en speciell vip entré. Var och en väljer plats. En del föredrar högt upp medan andra vill vara långt fram. Alla ser bra, men det är inte speciellt bekvämt. Kvällen inleds med fyrverkeri och Brasiliens nationalsång Hino Nacional Brasileiro och alla brassar ställer sig upp och sjunger med. Därefter spelas Cidade Maravilhosa som är Rios egen sång – den fantastiska staden. Därefter kommer ett överdrivet högljutt och långvarigt karnevalsfyrverkeri innan första sambaskolan São Clemente kommer in på Sambodromo.

Det är svårt att beskriva den färgkavalkad och glädje som utspelar sig framför oss. Till slut blir det ett 800 meter långt karnevalståg i alla dess färger med både dansare och vackert smyckade vagnar. Det går inte att låta bli att tycka att detta är otroligt vackert och alla häpnas över dess skönhet. Över oss smattrar emellanåt helikoptrar som filmar för tv och på kullarna ser vi ljusen från favelorna. Långt bort kan vi också se Kristusstatyn på toppen av Corcovado.

São Clementes tema kan vid en första anblick låta lite tråkigt: Kyrkoherdens berättelse, men det är i själva verket en komisk berättelse över korruption och det brasilianska sättet att utnyttja andras godhet där ett blir till tre eller köp av mark billigt på månen.

När São Clementes sista vinge passerat så sätter sig alla ned. Under tiden städas Sambodromo inför nästa sambaskola. Trots att det är trångt så lyckas försäljare komma förbi. De säljer vatten och öl och glass och det behövs för det är varmt. Därefter kommer nästa sambaskola och i tur och ordning Vila Isabel, Salgueiro, Unidos da Tujuca, Mocidade och Beija-Flor.
Det är lätt att ta en organiserad taxi hem för de som åka hem tidigt och de flesta åker hem efter fjärde sambaskolan.

Tisdag
Frukost serveras fram till elva på morgonen så många tar det lugnt efter den sena natten igår.
På eftermiddagen gör vi favelatur. Vi delas in i grupper och besöker två stycken favelor: Rocinha och Vila Canoas. Utflykten är med engelsktalande lokalguide. Vi gör tre stopp i den stora favelan Rocinha – två med otroligt vacker utsikt och sedan en rundvandring. I Vila Canoas som är en liten favela med endast 2000 invånare gör vi en rundvandring i de mycket trånga gångarna. Man ska absolut inte besöka en favela på egen hand. Vår guidade rundtur ger en intressant inblick i hur det är att bo i en favela. 99% av de som bor i en favela är hederliga hårt arbetande människor.
Tisdagskvällen är sista karnevalskvällen så många passar på att se en sista gatukarneval.

Onsdag
Dagen på egen hand.
På kvällen samlas vi och går till en Churrascaria d.v.s en köttrestaurang. Brasilien är ett verkligt köttland, men här finns även mat som passar vegetarianer. Flera resenärer har vid det här laget redan prövat flera av de bättre churrascariona i Rio som Marius och Churrascaria Palace.
Vi äter en Rodizo, vilket innebär att det är ett fast pris och att man kan äta hur mycket man vill. Det inleds med ett buffetbord med många godsaker som sushi, casquinha da siri (krabba) och vaktelägg. Därefter kommer kyparna springande till bordet med mestadels köttspett i många variationer. Även kyckling, kycklinghjärta, vitlöksbröd, grönsaker, lamm m.m serveras så alla äter för mycket. Det finaste köttet är picanha och innan måltiden avslutas så passar de flesta på att ta några bitar extra av den goda picanhan.
Kaffe, drinkar och dessert ingår inte, men många passar ändå på att smaka god årgångs cachaça, så det brukar bli en sen kväll!

Torsdag
Efter en fantastisk vecka så är det dags att resa hem eller att resa vidare, vilket många av våra kunder väljer att göra. De vanligaste tilläggsarrangemangen är Amazonas, Iguassufallen, Buenos Aires och Buzios. De som ska åka hem kan ta det lite lugnt på Copacabana stranden och sedan äta en sista god lunch innan transfern ut till flygplatsen. Det har varit mycket intryck under veckan och det fina vädret gör att det är skönt att koppla av på stranden.

Flyget hem är med KLM via Amsterdam och sedan hemkomst på fredag eftermiddag till Sverige.

Alternativ

Kombinationsmöjligheter
Det finns många möjligheter att kombinera eller förlänga Karnevalsresan. Av de trettiotvå personer som var med på karnevalsresan 2020 så bokade 28 stycken någon form av tilläggsarrangemang.
Några extranätter på Ilha Grande eller i Buzios kostar heller inte så mycket när man väl är på plats.
Flera par hade bokat avancerade rundresor i Sydamerika på 3-4 veckor och tre par valde att var för sig kombinera karnevalen med Machu Picchu i Peru.

Dansa med en sambaskola på Sambodromo inför 80000 åskådare
Önskar någon själv deltaga i karnevalståget med någon känd sambaskola, så går det att ordna. Vi har mycket bra kontakter med speciellt sambaskolan Mocidade Independente. Själva deltagandet kostar inget men man måste ha den speciell karnevalsdräkten i Mocidades tema. Karnevalsdräkten kostar c:a 3000 kr och den måste måttbeställas i förväg. Speciellt skostorleken är viktig. Dräkten är din så du får behålla den, men den är väldigt stor och otymplig så det är svårt att ta med den hem.

Det krävs inga speciella danskunskaper för att uppträda på Sambrodromo. Det som är viktigt är att man respekterar reglerna, håller sin plats i ledigt och inte kommer för långt fram eller för långt bak. Det är mycket viktigt att man ser glad ut och låtsas sjunga när man passerar platserna där domarna sitter. Den som inte följer reglerna (tar av sig en del av dräkten eller inte håller sin plats) plockas snabbt bort av sambaskolans vakter så att inte sambaskolan får minuspoäng.
Dräkterna levereras till hotellet dagen innan uppträdandet och det är viktigt att kontrollera att dels man fått alla delar och att allt passar. Skulle man tappa en del och dräkten inte är komplett så får man inte dansa med.
Sambaskolorna köas in till Sambodromo. Varannan från höger och varannan från vänster. Det är viktigt att vara på plats i god tid. Tunnelbana dit är enklast och ta inte med något förutom lite pengar och kanske telefonen för bilder. Går man fel så kan det vara svårt att hitta rätt. Alla är mycket hjälpsamma, men det är inte så många som kan engelska. Dräkten är inträdesbiljetten till samlingsplatsen och inga obehöriga kommer in på området. Väl där leta först rätt på din sambaskola och sedan på din vinge d.v.s de som har samma dräkter som du har.
Alla vill dansa så länge som möjligt på Sambodromo. Normalt är man inne på Sambodromo mellan 25 till 45 minuter beroende på hur sambaskolans rytm flyter på. Ofta går det för sakta i början så de på slutet får mindre tid.
Sambaskolans vakter ser till att alla snabbt kommer ut från målområdet och där utanför så står det taxibilar som kör till hotellet.
OBS Släng inte dräkten efter målgång – Om Sambaskolan placerar sig bland de sex första i tävlingen så är det segerparad på lördag. Resultatet kommer på onsdag eftermiddag.

Kontakta våra reserådgivare så hjälper dom dig gärna!