Chat with us, powered by LiveChat

Våra guider

Sydamerikaexpertens policy är alltid använda sig av färdledare med stor erfarenhet och mycket kunskap. Sydamerikaexpertens policy är alltid använda sig av färdledare med stor erfarenhet och mycket kunskap.

Sydamerikaexpertens policy är alltid använda sig av färdledare med stor erfarenhet och mycket kunskap. Våra färdledare är alla personligheter, med ett brinnande intresse för resor, som sätter sin egna färg på varje resa. Här kan du läsa mer om deras bakgrund.

Cristian Thorsöe, guide för Sydamerikaexperten
Cristian

En personlig presentation från vår guide Cristian Thorsöe

Hejsan! Jag heter Cristian och mitt efternam är Thorsøe (i Danmark) eller Thorsöe (i Sverige) eller Thorsoe (i Chile)… Hur som helst, kalla mig Cristian.
Jag föddes i Gran Canaria för 45 år sen, från en chilensk mamma och en dansk pappa (båda arbetade på den tiden i lokala turistbyrån).
När jag var 4 år gammal så flyttade vi till Karlskrona innan vi till sist flyttade till Chile när jag var 11.
Jag pluggade och blev gymnastiklärare men har arbetat det sista 15 år som guide i hela Chile. Jag har lett “cut my teeth” vildmarksutflykter för några av de finaste lyxhotell i Chile, har klättrat vulkaner, campat nära glaciärer och korsat Anderna på hästryggen.
Mina kunskaper om detta lands extraordinära topografi kommer från att har guidat längst nästan hela Chile men speciellt från att har levt och guidat i Chilenska Patagonien och Atacama-öknen… Och ja, jag har också en instinkt för vänlig femstjärnig gästfrihet.
Nu bor jag i Valparaíso med min fru, Mylena, som är ”born and raised” i denna hamn och mest intressanta stad i Chile, och vi har 8-åriga Björn. Sydamerikaexpertens resenärer älskar denna labyrintliknande stads förflutna och nutid; en gynnsam förtöjning för europeiska invandrare under sin 19-talets storhetstid. 2000-talets “Valpo” har uppfunnit sig själv som en fristad för universitetsstudenter, festivalgäster och artister. När ni kommer så måste vi åka på de ikoniska kabelbanorna till de svepande utsikterna över kullarna ock kolla på progressiva gatukonst på närmare håll. Poesiälskare kan vandra de idiosynkratiska kustbostäderna av Nobelpristagaren (och samlaren) Pablo Neruda. Naturligtvis kommer oenofiler att smaka på Casablanca-dalens skarpa Sauvignon Blancs och Chardonnays. Se till att bära dina promenadskor; Valparaísos vridande kullerstensgator och dolda gränder är avsedda att utforskas till fots!
Eftersom min svenska inte ofta talas så glädjer det mig väldigt att prata med resenärer från Sydamerikaexperten och är alltid tacksam över att bli korrigerade i min grammatik.
Jag hoppas att träffa er snart, så jag får den fantastiska uppgiften att vara er guide i detta vackra långa och smala land …

Lars Dahl, Sydamerikaexperten
Lars

En personlig presentation från vår guide Lars Dahl

Hej! Jag heter Lars Dahl, är 66 år och kommer från Vallda utanför Kungsbacka. Jag har både genom mitt arbete och privat rest mycket över hela världen.
Under årens lopp har jag fungerat som guide på många destinationer och därmed varit färdledare åt ett stort antal av Sydamerikaexpertens resenärer.
Jag har ett genuint intresse för resor och i kombination med egna erfarenheter skaffar jag mig förkunskaper om resmålen, som jag förmedlar till resenärerna.
Träning i olika former, liksom ridning, segling, vandring och dykning, är några av mina andra intressen.
Tidigare arbetade jag som sjökapten och befälhavare på Stena Line, numera är freelancer inom samma gebit. Jag har även jobbat en del som reseledare och talar förutom svenska även engelska, spanska, portugisiska och tyska.
Det var i egenskap av sjökapten som jag lärde känna och uppskatta de sydamerikanske länderna, som har något för alla i form av kultur, historia, djur och natur. Ofta kan man få alla upplevelserna på en och samma resa.
På bilden står jag framför mäktiga Kaieteur-fallen i Guyana. Mycket sevärt och något som jag verkligen kan rekommendera. Equador och Galapagosöarna tillhör annars mina personliga favoriter.
”Att resa är att leva” heter det i ett ordspråk. Det håller jag med om. Ändå håller jag också, till ett visst mått med om uttrycket ”borta bra men hemma bäst”, där jag har min fru, tre barn, barnbarn, katt och två hästar.
Saludos! /Lars Dahl

Marcus, vår guide på Påskön
Marcus

En personlig presentation från vår guide Marcus.

Jag har alltid gått min egen väg – ofta utan att märka det. Inte för att jag har försökt undvika vad andra gör, men bara för att det har känts rätt för mig. Jag föddes ett svart får, och har alltid föredragit att inte passa in i stället för att förändra min natur. Jag har alltid haft ett stort intresse för datorer.
Varje helg i gymnasiet bar jag och 10 eller 15 kompisar våra 25 kg stationära datorer till något av våra hus och spelade fram till nästa dag.
Efter militärtjänst insåg jag att det var mer till den här världen än datorer när jag upptäckte vad att resa kan ge dig. Jag liftade genom Chile i ett halvt år innan jag hamnade på Rapa Nui för första gången 2007. Jag skulle aldrig kunnat gissa att detta skulle bli mitt nya hem några år senare.
Många frågar mig om jag saknar mitt hemland. Jag skulle säga att det är som att sakna din barndom. Vem saknar inte sin barndom? När vi växer upp blir det en naturlig del av livet att sakna saker. Platser vi har varit, människor vi har förlorat, känslor vi har känt. Det är ett bevis på att ha levt ett lyckligt liv. Allt vi kan göra är att ta kontroll över livet och fortsätta skapa minnen som vi kommer att sakna. När det gäller att sakna Sverige är det bara några flygplan borta.
Jag är glad att ha det privilegium att bo på en unik plats som Rapa Nui – nära naturen, full av extraordinär historia och med massor av intressanta människor som kommer förbi, med sina egna fascinerande historier att berätta.

Maud Kennedy, Sydamerikaexperten
Maud

En personlig presentation från vår guide Maude Kennedy

Många anser att Rio de Janeiro är en av världens vackraste städer där höga berg, inlindade i regnskog, kastar sig rakt ned i havet. Här finns Sockertoppen, Kristus-statyn och Copacabana. Här finns också Maud Kennedy som växelvis bor i Rio och Stockholm. Hela sitt yrkesliv har hon ägnat åt flyg och resebranschen. Idag fungerar hon som rutinerad och uppskattad guide och reseledare för Sydamerikaexpertens resenärer till olika platser i Brasilien.
Maud Kennedy är född i Småland och uppvuxen i Skåne. Resvanan kom tidigt, när hon som nioåring flyttade med sin familj till Spanien och bodde där i två år. En viktig grundläggande språkkunskap var därmed ett faktum.
Jag har alltid varit äventyrslysten och tyckt om att resa, säger hon. Jag var bara 23 år när jag flyttade till Rio och har blivit kvar sedan dess medan min före detta man, en brasilianare, numera bor i Sverige. Vi har så att säga, bytt land varandra…
Även om Maud tillbringat mer än 40 år i Rio är det fortfarande Sverige och Stockholm som hon betraktar som ”hemma”. Omväxlingen och kontrasterna mellan städerna är så stimulerande, förklarar hon.
När jag bor i Stockholm ”sommarjobbar” jag som expedit i en butik i Gamla stan där jag säljer norska tröjor. Ibland kommer det in kunder som jag haft som resenärer i Brasilien. Det är trevligt.
När jag är i Rio brukar jag hjälpa skandinaviska gäster till rätta, antingen till olika sevärdheter i Rio eller rundresor runt om i landet. Det är en bra kombination som passar mig och ger mig sysselsättning i två världsdelar.
Eftersom jag bott så många år i Brasilien har jag hunnit skaffa mig många goda vänner på platsen. Varje gång jag återvänder till Rio blir jag lycklig. Även om det är en storstad med många miljoner invånare, finns här en frodig grönska och vacker natur som fyller mitt hjärta av glädje, säger Maud.
2001 lämnade hon sin anställning på flygbolaget Lufthansas kontor i Rio. Innan dess hade hon arbetat på SAS i 18 år och ännu tidigare resebolaget Globetrotter.
Fyra-fem uppdrag per turistsäsong, brukar det bli för Maud åt Sydamerikaexperten.
Den arrangerade rundresan i Brasilien gör ingen besviken. Den innehåller allt man kan begära under en vistelse i landet med besök i Rio de Janeiro, Amazonas djungel, utflykter och boende på Sydamerikaexpertens flytande lodge och besöket i staden Salvador, som några av höjdpunkterna.
Maud, vad tycker du är det bästa med Brasilien? – Naturen och kulturen. Landskapet är fantastiskt liksom alla kulturella inslag där musiken, inte bara samban, har en central roll. Brasilien är toppen, tycker jag.

Ola Flykt, Sydamerikaexperten
Ola

En personlig presentation från vår guide Ola Flykt

Dom sista 20 % av besöket i Machu Picchu är att äta middag på ”Den glade Indianen”, restaurangen Indio Feliz i Aguas Calientes, säger Ola Flykt, betongarbetare till vardags, och reseledare 8 – 10 veckor om året.
Ola, som bor i Kungsbacka, njuter av tillvaron där han känner att han med små medel kan ge omtanke, dels till de gäster han tar hand om som reseledare, dels till de lokala folken dit han kommer.
Jag åker till Peru några gånger om året, och många gånger tar jag med mig min fru, som är född och uppvuxen i just detta land. Då stannar vi några veckor. Jag är reseledare för Sydamerikaexpertens höst och vårresor, och även för Inkavandringar.
Jag är också guide åt Sydamerikaexperten på andra gruppresor. Det kan handla om rundresor till Chile, Argentina och Brasilien.
Genom mina många års erfarenhet av Peru, har jag hunnit lära mig en hel del om landet, och inte minst om Machu Picchu, som är ett av världens nya sju underverk. Tolv gånger har jag vandrat med turister längs Inkaleden, första gången var för mer än 20 år sedan. Det är en vandring på fyra dagar, med tre övernattningar i tält, varav en på cirka 3600 meters höjd över havet. Det är en fantastisk upplevelse, men även påfrestande så det gäller att vara uppmärksam och se till att resenärerna tar det lugnt och tar sig tid att njuta av vandringen, vars högsta punkt är på 4200 meters höjd. Vi har alltid med oss lokala guider och bärare, som också har lång erfarenhet från Inkaleden och de förhållanden som råder. Som turist bär du max 4 kilo packning.
Ola gillar livet i Peru och Sydamerika, och att vara reseledare för ”lagom stora” grupper. Han delar frikostigt med sig av sin kunskap.
En rundresa i Peru kan, förutom Machu Picchu bestå bland annat av besök i Lima centrum, Amazonas regnskog, Titicacasjön, Cusco och en båtutflykt till Ballestaöarna utanför Stilla Havskusten. Programmet är väldig varierande, konstaterar Ola, som varit guide och reseledare åt Sydamerikaexperten i sju-åtta år.
Ett av mina goa reseminnen är när jag reste med en kompis i norra Peru för snart tio år sedan. Då upptäckte vi ett väldigt högt vattenfall, som vi av lokalbefolkningen försökte få reda på hur högt det var. Ingen visste, men så småningom fick jag veta att vattenfallet visade sig vara 771 meter – världens fjärde högsta.
Ola har många tips att ge resenärerna. Förutom naturupplevelserna är han väldigt förtjust i den peruanska maten, och då speciellt den Peruanska husmanskosten. Maten i Peru är väldigt smakrik, och rankas som ett av världens bästa kök. Jag brukar ta med mig resenärerna till restauranger som man annars inte hittar till på egen hand.
Det bästa kvittot jag kan få som reseledare är när vi tårögda tar farväl på Lima flygplats och vi alla känner att vi haft en härlig och upplevelserik tid. Kommentarer om Ola:
“Vi har haft lyckan att ha Ola flykt som guide. Han är en otroligt bra guide. Ser varje person i gruppen ( vi är 12 ) Kunnighet varvad med omtänksamhet och en stor människokännedom.” Anna Lena Smith från Södra Sandby.
“Ola tog med oss till bra restauranger som vi inte hade hittat om vi rest på egen hand Hans stora intresse för och kunskap om det peruanska köket kryddade vår resa med många kulinariska upplevelser.” Margot och Göran Wiksten från Forshaga.

Patrick Yotun, Sydamerikaexperten
Patrik

En personlig presentation från vår guide Patrick Yotun

När Patrick var 7 år gjorde han ett specialarbete om Inkariket tillsammans med en kompis. Riket hade två baser, Peru och Ecuador. Patrick valde att jobba med Ecuador delen.
Sedan 2001 bor Patrick numera i Ecuador där han driver ett hotell, arbetar som fotbollstränare, arbetar med andras och sina egna sociala projekt och så arbetar han förstås som reseledare.
Patrick arbetar över hela Sydamerika men med sina 17 år i som reseledare och hotellägare i Ecuador är han naturligtvis mycket kunnig om landet och de tillhörande Galapagosöarna.
Vad är så speciellt med Sydamerika? – Personligen fascineras jag av alla dessa olika indiankulturer som man hittar i alla Sydamerikas länder och deras sätt att leva i samklang med naturen. Trots att vi i Sverige pratar om Sydamerika som en enhet så har alla länder väldigt olik historia. Detta märks inte minst när man reser från Argentina i söder hela vägen upp till Ecuador i norr som jag har gjort så många gånger. Sydamerika har en fantastisk historia, ett fantastiskt djurliv och många vänliga och intressanta invånare.
Vilket är ditt favoritland/favoritresmål? – Om jag ska välja ett land bland alla i Sydamerika får det bli Ecuador. Jag har ju valt att bo här och älskar landet. Med fyra olika klimatzoner på av endast 2/3 av Sveriges yta, betyder det bl a att vi kan odla alla typer av frukter och skörda dessa året runt. Färsk frukt, räkor och choklad är kulinariska höjdpunkter. Ska jag välja ett favoritresmål så blir det svårare, alla platser har ju sin charm. Avlägsna platser som t ex Amazonas är fascinerande. Kulturer helt andra än våran, annat sätt att se på livet och en mycket intressant historia. Favoritresemålet av den anledningen flera, t ex Amazonas, Galapagos, Cusco, Iguazu och Påskön.
Vilket är ditt roligaste/bästa reseminne? Oj, oj, oj… Allt som jag har upplevt under årens lopp. Det som jag direkt kommer att tänka på är tre upplevelser.
1. En gång när jag var på inspektionsresa i Peru satt jag och pratade med min gode vän, guiden Fernando, utanför Machu Picchu. I buskarna bakom ett litet skjul prasslade de till. Där stod en livs levande Quero indian, från “Los Queros” ett av de sista kvarlevande inkafolken som lever isolerat långt ifrån Cusco.
2. På en Annan inspektionsresa på Galapagos åkte jag en sk “speed boat” mellan ön Santa Cruz och ön Isabela. Efter halva resan slogs motorerna av. Kapten ropade något vi inte hörde först. Plötsligt såg jag något i vattnet som hoppade och plötsligt hörde jag vad han sa: “Delfines”. Plötsligt hoppade hela havet kring oss. Kaptenen sa att det var ca 200 – 250 delfiner som hoppandes omringade vår lilla båt.
3. En Annan gång på Galapagos var jag tillsammans med en svensk grupp. Vi skulle snorkla. Just innan vi skulle lämna fartyget sa chefsguiden Ramiro att vi skulle byta snorklingsställe. Hans spanare hade hittat ett bättre ställe. Några blev irriterade, men det släppte snart. När vi hoppade i vattnet såg vi direkt ett par havssköldpaddor, sedan några till och plötsligt fanns de överallt. Guiderna sa att det var unikt att se hela 50-60 st havssköldpaddor samtidigt. Man simmade mitt ibland dem och kände sig som en i flocken. En helt underbar känsla.
Namn: Patrick Brodin Ålder: 50
Bor: I Quito, Ecuador men är född och uppvuxen i Stockholm.
Familj: Gift med Natalia. Tillsammans har de två barn, Mia och Bella.
Yrke/tidigare jobb: I Sverige jobbade Patrick som marknadschef på olika IT bolag. Ecuador upptäckte han när han jobbade som marknadschef på Ericsson i Quito.
Just nu: Hotellägare och reseledare/guide. Arbetar också som fotbollstränare och med flera olika sociala projekt som framför allt riktar sig till unga föräldralösa eller fattiga tjejer.
Språkkunskaper: Flytande svenska, spanska och engelska. Har dessutom studerat tyska och förstår en hel del portugisiska.
Intressen: Familjen, mat och dryck, fotboll, historia, kultur och djur och natur.

William Kilander, Sydamerikaexperten
William

En personlig presentation från vår guide William Kilander

William Kilander från Göteborg är en av Sydamerikaexpertens många populära guider, en globetrotter och riktig kosmopolit som trivs överallt och som har besökt mer än 70 länder. Han är särskilt sakkunnig om Kuba har en faiblesse för rom och cigarrer.
William arbetar närvarande som frilansande reseledare och tänker bland annat skriva en bok om Kuba.
Vad kännetecknar en bra guide? – Flexibilitet och självdistans, att man är allmänbildad och kunnig om resmålet. Man bör även vara utrustad med humor och alltid sätta resenärens behov i fokus. Det är dessutom viktigt är även att ha lite livserfarenhet, det vill säga, man bör nog vara minst 30 plus…
Vad har du själv för bakgrund? – Jag bor i Göteborg och har tidigare jobbat som barmästare och tv-producent. Mina föräldrar adopterade mig från Indien och jag är delvis uppvuxen i Brasilien och har även bott i USA, Spanien och kortare perioder i Kuba. Jag talar engelska, spanska, portugisiska, franska och lite mandarin. Fotboll är mitt stora intresse, speciellt brasiliansk sambafotboll. Gillar även FC Barcelona. Karate och cigarrer är andra specialintressen. För närvarande arbetar som frilansande reseledare. Jag har producerat cirka 50 resefilmer varav tre om Kuba har blivit prisbelönade.
Hur väcktes ditt intresse för resor? – Som barn reste jag mycket med familjen. I ungdomsåren såg jag mycket James Bond-filmer med pappa och efter det har jag alltid velat uppleva exotiska miljöer och träffa vackra kvinnor.
Vilket är ditt favoritresmål? – Alla resmål har sin charm. Jag minns vistelsen i Nya Zealand med värme. Gillar även större städer som Beijing, Medellin, Belgrad, Buenos Aires samt givetvis Havanna!
Vad är så speciellt med Sydamerika? Uppdrag åt Sydamerikaexperten? – Latinamerika har en speciell atmosfär som tilltalar mig personligen, kanske eftersom jag bodde i Sao Paolo som liten grabb. Jag har även besökt Colombia, Venezuela, Peru och Argentina. Kuba känns som mitt andra hemland, dit har jag rest ett 40-tal gånger. Resorna med Sydamerikaexperten har ett perfekt upplägg där resenärerna får se nästa allt som Karibiens största ö har att erbjuda. Min uppfattning är att resenärerna är frågvisa och synnerligen pålästa, men framför allt trevliga.

Reseförfrågan

Tack för att ditt intresse! Vi kommer snarast behandla din förfrågan. 
Om du vill att vi skall kontakta dig per telefon, ange gärna en dag och tid som skulle passa dig i meddelandefältet nedan.