fbpx
Mount Roraima

Venezuela

Slider

Just nu rekommenderas inte resor till Venezuela p g a säkerhetsläget.

Venezuela är dubbelt så stort som Sverige. Landet upptäcktes av Christopher Columbus 1498 och han kallade det för paradiset på jorden. Han seglade in i sjön Maracaibo och fick syn på indianbefolkningens hus som var byggda på pålar. Det var då landet fick sitt namn Venezuela. Det kommer av “Lilla Venedig” -Venezia.

Landet erbjuder en komplett och mångfaldig semester för den som önskar med inte bara de vackra stränderna i Karibien och Caracas med omgivning utan också innehållsrika och lärorika resor i Venezuelas inland och djungler.

SNABBFAKTA OM VENEZUELA

Just nu arrangerar vi tyvärr inte resor till Venezuela pga säkerhetsläget

Större delen av året råder ett tropiskt klimat. April-december är det regnperiod. Det är stora höjdskillnader i landet och på höga höjder är det svalare samt skillnad mellan dag och natt. I Amazonasområdet är det varmt och fuktigt.

Caracas med 3,4 miljoner invånare

31,5 miljoner invånare

Spanska. Det finns också ett 20-tal olika indianspråk.

MER OM VENEZUELA

Venezuela har en lång kust med vackra paradisliknande stränder. Kombinera gärna med världens högsta vattenfall Angel Falls beläget i vackra Canaima nationalpark.

I landet finns öar och stränder, berg och vulkaner, slätter och floder samt djungler och vattenfall. I alla dessa olika biotoper sjuder det av liv och för den natur- och djurintresserade är Venezuela ett populärt resmål. Landet har över 40 nationalparker med mycket skiftande natur. Här finns kust, regnskog, bergsområden, våtmarker och vida savanner. Framför allt fågellivet är mycket rikt.

Av alla länder som har kust mot Karibiska Havet är Venezuela det med längst kust. Hela norra delen av landet har kust mot Karibiska Havet eller Atlanten som tar vid i öst. Det finns mängder av badorter längs med kusten. Till Venezuela hör över 300 öar som ligger längs med den norra kusten. De främsta är förstås Isla Margarita och Los Roques. Här finns också flera andra öar som förr var tillhåll för pirater men som idag erbjuder vita stränder, vackra landskap och ett flertal marina djur- och fågelarter.

På fastlandet sträcker sig kusten över 200 mil. I väst vid halvöarna La Guajira och Paraguaná är landskapet mycket torrt. Det upphävs dock av Maracaibosjön och olika mangroveträsk som finns vid kusten. I öst finns många sand- och klippstränder. Vid halvön Paria sträcker sig skogen ända ner till havet och längre österut har Orinoccofloden sitt delta. Detta gör att man kan kombinera en sol och badsemester med naturupplevelser.

Längs med hela kusten finns många lämningar från conquistadorernas och kolonialiseringens tid. Befolkningen består oftast av mestiser och mulatter, en blandning av dessa conquistadorer och svarta slavar.

Djurlivet längs kusten består främst av ett stort antal marina fåglar. Här finns också ett flertal arter av havssköldpadda som lägger sina ägg på stränderna.

Norr om Los Llanos börjar en bergskedja som löper längs med kusten. Den sträcker sig från Morrocoy till halvön Paria.

 

Landsfakta om VENEZUELA

El:
110 volt. Adapter behövs.

Mobiltelefon:
Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta:
Venezuleansk Bolivar. Medtag dollar att växla.

Kreditkort:
Allmänt accepterat. Uttagsautomater finns oftast i städerna..

Dricks:
På restauranger är dricks inräknad på notan. Det är dock vanligt med dricks till guider och chaufförer.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt gula febern. I vissa tropiska områden rekommenderas även malaria. Kontrollera med läkare.

Visum:
Svenska medborgare behöver inget visum. Giltigt pass erfordras.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Venezuela (www.landguiden.se)

Venezuela ligger vid Sydamerikas kust mot Karibiska havet i norr och är ungefär dubbelt så stort som Sverige. Geografiskt brukar landet delas in i fyra regioner: det bördiga låglandet runt sjön Maracaibo i nordväst, bergskedjan Anderna med det andinska höglandet i väst samt en del av nordkusten, grässlätterna i inlandet och Guyanahöglandet i sydöst.

Landets oljereserver hör till de största i världen och oljan dominerar ekonomin. Länge framstod Venezuela som ovanligt stabilt och välmående för regionen. Men den “socialistiska revolution” som lanserades i början av 2000-talet har tillsammans med fallande oljepriser bidragit till en djup ekonomisk kris. Hugo Chávez och hans efterträdare på presidentposten Nicolás Maduro har genom maktfullkomlighet fått en stark opposition mot sig.

Antal invånare: 31 568 179 (2016)

Huvudstad med antal invånare: Caracas 3 400 000 (med förstäder, uppskattning 2013)

Övriga större städer: Maracaibo 2 200 000, Maracay 1 700 000, Valencia 1 400 000 (uppskattning 2013)

Högsta berg: Pico Bolívar (5 007 m ö h)

Viktiga floder: Orinocofloden

Större delen av Venezuela ligger i den tropiska zonen men de stora höjdskillnaderna gör att klimatet varierar. Låglandet är varmt, medan bergsområdena är svalare.

De flesta venezuelaner är av blandat europeiskt och indianskt ursprung, men många har också afrikanska rötter. Bland landets lilla minoritet av ursprungsfolk tillhör över hälften folkgruppen wayuu (eller guajiro), men det finns ytterligare ett 30-tal indianska grupper.

Folkgrupper: blandat ursprung (främst europeiskt/indianskt/afrikanskt), vita, svarta, indianer Språk: spanska är officiellt språk. Därutöver talas ett 30-tal indianspråk (varav wayuunaiki är störst)

Enligt officiella uppskattningar är 92 procent av venezuelanerna katoliker, även om inte alla utövar sin religion.

I Venezuela råder formellt skolplikt i tio år, varav ett år i förskola.

Kulturlivet i Venezuela har sina rötter i indiansk, afrikansk och spansk kultur. Influenserna från resten av Sydamerika, Västindien och USA är också betydande. Blandningen av afrikanska och europeiska rytmer har skapat flera inhemska musikstilar. En av de mer kända är joropo.

Indianbefolkningen som bodde i området decimerades efter spanjorernas ankomst 1498, på grund av umbäranden och nya sjukdomar. Venezuela blev en viktig jordbruksexportör i det spanska kolonialväldet. I början av 1800-talet inleddes en kamp för självständighet med frihetskämpen Simón Bolívar som förgrundsgestalt. 1821 utropades republiken Stor-Colombia som snart splittrades; 1830 blev Venezuela en egen stat. Landet styrdes i huvudsak av diktatorer fram till 1945. Militärer styrde i huvudsak Venezuela fram till 1957, då dominerande politiska krafter enades om att dela makten för att skapa stabilitet och demokrati. Oljeintäkterna gjorde att landet var ganska välmående. Hugo Chávez valdes till president 1999 och inledde vad han kallade “den bolivarianska revolutionen”, ett delvis hemsnickrat socialistiskt samhällsexperiment.

Statschef: President Nicolás Maduro (2013-)

Det folkliga stödet för “bolivarianska revolutionen” som inleddes av Hugo Chávez 1999 har avtagit i takt med ett allt uslare ekonomiskt läge. Under Chávez efterträdare Nicolás Maduro har regeringen blivit allt mer impopulär. I parlamentsvalet 2015 förlorade Socialistpartiet ett val för första gången på 17 år. Men regeringen har behållit kontrollen, inte minst sedan en nytillsatt så kallad grundlagsförsamling satt nationalförsamlingen ur spel. Oppositionen är djupt splittrad och väntas få svårt att på allvar utmana Maduro i presidentvalet 2018.

Venezuelas ekonomi domineras av oljan, som svarar för runt 95 procent av exportinkomsterna, närmare hälften av statens intäkter och en fjärdedel av bruttonationalprodukten (BNP).

BNP per person: 15 692,4 US dollar (2014)

Valuta: bolívar fuerte

Venezuela har de största kända oljereserverna i världen. Jordbruket i Venezuela är dåligt utvecklat och mindre viktigt för ekonomin än i de flesta andra länder i Latinamerika. Den ensidiga satsningen på oljeindustrin har länge hämmat jordbruket. Merparten av den mat som äts importeras.

Andelen fattiga invånare i Venezuela minskade under Hugo Chávez regeringstid (1999-2013), från runt hälften av befolkningen 1999 till knappt en fjärdedel 15 år senare. De ekonomiska klyftorna minskade också inte minst genom presidentens sociala satsningar, så kallade misiones. Men den ekonomiska krisen i landet gör nu att alla kurvor pekar att fel håll.

Venezuela har en mängd turistattraktioner. Här ligger världens högsta vattenfall, Angelfallet, som är nästan en kilometer högt. Flera av sandstränderna utmed den karibiska kusten och på öarna är paradisiska. Dessutom finns en rad nationalparker och regnskog. Ändå kommer inte så många turister. Den politiska oron i landet har lett till att antalet turister minskat sedan 1990-talet.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Venezuela (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.