fbpx
Awarradam

Surinam

Slider

I norra delen av Sydamerika ligger Surinam och där pratas det holländska.

Av befolkningen på cirka 558 000 personer bor cirka 95 % i huvudstaden Paramaribo eller i små byar vid kusten och vid floder. Befolkningen säger själva om sitt land att det är orört och vänligt. Och det är faktiskt på grund av detta som man åker hit, den fantastiska naturen och befolkningen.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om SURINAM

SNABBFAKTA OM SURINAM

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, temaresor och gruppresor till Guyana

Regnperioden är mellan mitten av april och mitten av juli. En kortare regnperiod infaller också i december och januari. Torrperioderna är mitten av juli - november samt februari till mitten av april. Medeltemperaturen är 28 grader.

Paramaribo med 243000 invånare

558 000 invånare

Det officiella språket är holländska men många pratar också engelska. Det enda språk som alla talar är Sranan-Tongo, ett språk som grundar sig på holländska, engelska, franska, portugisiska och Västafrikanska språk.

Skräddarsydda resor till SURINAM

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

Rundresor med svensk färdledning till SURINAM

Våra rundresor har alltid en erfaren svensktalande guide. Rundresorna genomförs med fasta datum i små grupper. Resorna genomförs i små grupper på  mellan 6 – 12 deltagare per rundresa. Du kan läsa mer om våra guider genom att klicka på den här länken.

MER OM SURINAM

Paramaribo

Paramaribo är nästan som ett museum över landets historia och de centrala delarna finns med på UNESCOs världsarvslista. Det finns kvar mängder av byggnader som visar på närvaron av många olika folkslag genom århundradena, holländare, engelsmän, fransmän, spanjorer och portugiser har alla varit här. Detta har också gjort att det uppstått en härlig blandning på befolkningen. Förutom de ovan nämnda européerna har också andra folkslag flyttat hit, indonesier, kineser, indier och kreoler för att bara nämna några. Detta märks tydligt i det vardagliga livet då man kan hitta en moské granne med en synagoga, äta nasi goreng och dansa till kreolsk musik eller varför inte kinesisk drakdans.

Ett besök till Central Market rekommenderas. Njut av kommersen på marknaden samt av alla dofter från exotiska frukter och kryddor som fyller luften. Här finns ett stort utbud av batik, guldsmycken, träskulpturer och underbart goda frukter och grönsaker.

Eftersom det finns så många kulturer i staden går det också att få många olika sorters mat. Här finns många restauranger som erbjuder mat från världens alla hörn att njuta av.

I Paramaribo tar man sig runt med taxibilar eller bussar. Taxibilarna är inte märkta och har ingen taxameter. Hotellreceptionen hjälper gärna till med att beställa taxi. Ta dock reda på priset innan du sätter dig i bilen.

 

Kultur

Det finns några befolkningsgrupper som är mer intressanta än andra. Den mest kända är Maroonerna. De är ättlingar i rakt nedstigande led till de slavar som fördes hit från i huvudsak Västafrika och de kom till Surinam i början av 1600-talet. Flera av dem lyckades rymma från slaveriet och bosatte sig vid floderna på gränsen till Amazonas i landets östra del. Där har de levt fram till idag och har lyckats bevara både sina traditioner och sitt språk. De lever i stort sett som deras förfäder gjorde för 400 år sedan. Maroonerna hade en stor del i att slaveriet avskaffades i Surinam.

Det finns också några indianstammar som levt i landet långt innan både västerlänningar och Marooner kom dit. De delas in i två olika kategorier, de som lever vid kusten Caribs och Arowaks och de som lever mer inåt land vid floderna Trios, Akurios och Wajanas. De som lever vid kusten har sedan västerlänningarna först kom haft ständigt kontakt med det västerländska samhället. De som lever inåt landet har dock levt mer isolerat. Det är först de senaste 30 åren som de börjat få kontakt med västerlandet. Detta genom missionärer.

Natur

Landet är känt för att vilja bevara sin natur och över 80 procent av landets yta är täckt av skog. Här finns ett rikt djur- och fågelliv samt en riklig flora. Detta märks inte minst när man ser att minst 700 fågelarter setts här samt cirka 200 olika däggdjur och cirka 130 reptiler. Floder, forsar, slätter, träskmarker och kust förhöjer effekten av detta natursköna land.

För den som är ute efter en fantastisk natur- och kulturupplevelse är Surinam ett mycket bra resmål. Det finns många turer att göra till Amazonas där man bor med någon av landets indianstammar eller med Maroonerna. Det finns också turer för den som vill ha mer strapatser och leva riktigt djungelliv. Det finns till exempel möjlighet att vandra i djungeln och sova i hängmatta.

Många ställen i Surinam kan man bara ta sig till med hjälp av mindre flygplan. De enda sätten att transportera sig i de inre delarna av landet är med kanoter eller till fots.

Artiklar om SURINAM

I de fall vi har publicerat aktuella artiklar eller blogginlägg för destinationen så hittar du länkar till dom här nedan.

Landsfakta om SURINAM

El:
110 volt, 220 volt på en del hotell, adapter behövs. I de inre delarna av landet finns ingen elektricitet.

Mobiltelefon:
Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta:
Surinamesisk dollar. Några affärer accepterar US dollar eller Euro.

Kreditkort:
Några få hotell och affärer accepterar kort. En kostnad för detta tas dock vanligen ut. Det bästa är att ta med kontanter i US dollar eller Euro och växla på plats.

Dricks:
Dricks är vanligt speciellt till hotell- och restaurangpersonal.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. Ducoral kan vara bra för den med känslig mage. Malariaskydd samt Gula Febern behövs i vissa områden. Hör med vaccinationscentral.

Visum:
Svenska medborgare behöver visum. Visum kan numera köpas vid ankomst till Surinam. Giltigt pass i 6 månader krävs.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Surinam (www.landguiden.se)

Den tidigare kolonin Holländska Guyana vid Sydamerikas nordkust blev det självständiga Surinam 1975. Surinam ligger i norra Sydamerika med kust mot Atlanten i norr. Med en yta motsvarande drygt en tredjedel av Sverige är Surinam Sydamerikas minsta land.

Huvudstad med antal invånare: Paramaribo 243 600 (uppskattning 2004)

Övriga större städer: Lelydorp 18 400, Nieuw Nickerie 13 200 (uppskattning 2005)

Högsta berg: Julianatop (1230 m ö h)

Klimatet är hett och fuktigt med hög nederbörd i stort sett året om, med en topp under maj och juni när det faller över 300 mm och man kan räkna med regn i stort sett varje dag.

Surinams befolkning är nästan helt samlad i kustregionen, där de flesta bor i eller kring huvudstaden Paramaribo. Befolkningen är synnerligen brokig och blandad. De ursprungliga invånarna, indianerna, utgör bara några få procent. De flesta av Surinams invånare är av asiatisk eller övervägande afrikansk härstamning. Nederländska är landets officiella språk.

Antal invånare: 558 368 (2016)

Folkgrupper: indier (“hindustanier” eller “östindier”) 37 %, kreoler 31 %, javaneser 15 %, maruner 10 %, indianer 2 %, kineser 2 %, vita 1 %, övriga 2 %

Språk: nederländska är officiellt språk. Blandspråket sranan tongo (eller taki-taki) är utbrett, 15-22 lokala språk varav arawak och karib är största indianspråk

Närmare halva befolkningen räknas som kristna, med något fler protestanter än katoliker.

Barnen börjar skolan vid sex års ålder och de allra flesta går numera åtminstone de obligatoriska första sex åren. Många av Surinams författare bor idag i Nederländerna, dit en stor del av landets intellektuella flyttade strax före självständigheten 1975. Annars lär det finnas skriven surinamesisk litteratur på 13 av landets språk, framför allt på nederländska och sranan tongo.

Partisplittringen återspeglar landets mångkulturella koloniala förflutna.

Statschef: president Dési Bouterse (2010-)

Nuvarande Surinam kom under nederländskt styre 1667. Där bedrevs under de följande århundradena plantagearbete baserat på import av slavar från Västafrika, därefter kontraktsarbetare från norra Indien och Java. Efter andra världskriget började en frigörelseprocess som ledde fram till självständighet 1975. Surinam blev en självständig stat 1975. Banden är starka till den gamla kolonialmakten Nederländerna. Men förhållandet har ofta varit spänt på grund av bristfällig demokrati i Surinam.

BNP per person: 5 871,4 US dollar (2016)

Valuta: surinamesisk dollar

Möjligheterna för ekoturism är stora med de i stort sett orörda regnskogarna.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Surinam (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.