fbpx

HUMANtay LAKE

Peru

Det går lätt att tillbringa mycket tid i Peru, eftersom landet erbjuder så oerhört mycket intressant och vackert. Genom hela landet sträcker sig Anderna med höga berg och vackra dalar, här finns också regnskog och en fin kust.

Skall man bara välja ut ett resmål i landet måste det bli Cusco med Machu Picchu. De tillhör förmodligen de mest intressanta platserna på jorden att besöka. Tågresan från Cusco ner genom djungeln längs den vackra inkaleden är en höjdare, om man nu inte väljer att vandra längs själva Inkaleden.

Den största delen av Titicacasjön ligger på peruansk mark och det är en upplevelse att se ut över det härliga blå vattnet. På både riktiga öar och öar byggda av vass bor olika indianfolk. Det är verkligen en annorlunda upplevelse att se hur dessa lever.

Ett annat fenomen är Nazca. Var det rymdmänniskor eller indianer som för 2 500 år sedan skapade de märkliga figurerna som bara kan ses från luften i Nazca? På flygturen över figurerna häpnas man över dem och funderar på deras ursprung.

I södra delen av landet ligger den vackra staden Arequipa och inte långt därifrån Colca Canyon. Här är chansen mycket stor att få se den mytomspunna kondoren glida fram på vindarna.

Den peruanska regnskogen kan besökas bland annat från Puerto Maldonado, Iquitos eller i Manu nationalpark. Amazonas har en del även i Peru och framförallt i Manu är chansen mycket stor att få se de djur och fåglar som har regnskogen som sitt hem.

För de som vill avsluta med strand i Peru så rekommenderas att man flyger till Máncora i nordvästra Peru. Stränderna i Máncora anses vara de bästa i Peru. Alternativt så kopplar man av vid poolen på ett bättre hotell i Paracas 26 mil från Lima. Då kan man också passa på att besöka Ballestasöarna, Ica med Piscoprovning samt göra en överflygning av Nazcalinjerna.

En resa till Peru är ingen dussinresa där man vet vad som väntar. Naturen, landskapen, de fantastiska lämningarna efter framförallt Inka och de indianfolk som lever där erbjuder tillsammans en otrolig upplevelse.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om PERU

SNABBFAKTA OM PERU

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Brasilien.

Vid kusten är det ofta fuktigt men ingen nederbörd. Temperaturen är jämn året om. I högländerna är det svalt. Nederbörden är riklig under vintern (oktober-april). Ju högre upp man kommer desto mer växlar temperaturen mellan dag och natt.

Lima med 8,6 miljoner invånare

31,7 miljoner invånare

Spanska, Quechua och Aymara

Skräddarsydda resor till PERU

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

Rundresor med svensk färdledning till PERU

Våra rundresor har alltid en erfaren svensktalande guide. Rundresorna genomförs med fasta datum i små grupper. Resorna genomförs i små grupper på  mellan 6 – 12 deltagare per rundresa. Du kan läsa mer om våra guider genom att klicka på den här länken.

Hotell i PERU

För många av våra kunder så är boendet en viktig del av resan. Vi kan rekommendera hotell i alla prisklasser, men vi har naturligtvis våra favoriter. Med början under 2019 kommer vi på begäran av våra kunder successivt börja presentera några av våra hotellfavoriter på hemsidan.

Artiklar om PERU

I de fall vi har publicerat aktuella artiklar eller blogginlägg för destinationen så hittar du länkar till dom här nedan.

Landsfakta om PERU

El:
220 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Endast telefon med så kallat trippelband behövs.

Valuta:
Nuevo Sol. Tag med US dollar för växling.

Kreditkort:
Accepteras på hotell och i större affärer. Bankomater finns i städerna.

Dricks:
Dricks är vanligt, speciellt till hotell- och restaurangpersonal samt chaufförer och lokalguider.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. I vissa områden krävs Gula febern och malariaprofylax. Hör med vaccinationscentral.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Peru (www.landguiden.se)

Peru var vid spanjorernas ankomst på 1500-talet centrum för det mäktiga inkariket som omfattade nästan en tredjedel av Sydamerika. Kolonisatörerna blev rika på enorma silverfyndigheter och gruvnäringen har fortsatt att vara central.

Peru är nästan tre gånger så stort som Sverige och den tredje största staten i Sydamerika. Vid gränsen till Bolivia i sydöst ligger Sydamerikas största och högst belägna insjö, Titicacasjön.

Antal invånare: 31 773 839 (2016)

Huvudstad med antal invånare: Lima 8 617 000 1

Övriga större städer: Arequipa (861 100 invånare), Trujillo (788 200), Chiclayo (594 750), Piura (413 300), Cuzco (420 100)

Högsta berg: Huascarán (6768 m ö h)

Folkgrupper: före folkräkningen 2007 antogs indianer utgöra omkring hälften av befolkningen och mestiserna en dryg tredjedel, men enligt officiella uppgifter uppgår nu andelen mestiser till 58 procent medan 27 procent räknar sig som indianer. Runt 5 procent är vita och 1,5 procent är svarta eller färgade

Språk: spanska, quechua och aymará är officiella språk

De tre geografiska zonerna i Peru har mycket olika klimat. Kustregionen täcks ofta av fuktiga dimmoln från havet men får normalt ingen nederbörd alls. Temperaturen är jämn dygnet runt och året om. Höglandet har ett svalt klimat med riklig nederbörd under vinterhalvåret (oktober-april). Temperaturen varierar kraftigt med höjden över havet liksom mellan dag och natt. På Andernas östliga sluttningar är klimatet närmast subtropiskt och övergår mot låglandet i nordöst i tropiskt klimat med mer eller mindre kraftig nederbörd mer än 200 dagar om året.

Perus ursprungliga invånare minskade kraftigt i antal under och efter den spanska erövringen på 1500-talet. Samtidigt har folkblandningen mellan spanskättlingar och indianer lett till uppkomsten av en stor grupp med blandad bakgrund, mestiserna. Gränserna är flytande och många indianer räknas sig idag som mestiser trots att de saknar spanskättade förfäder. Enligt officiella uppgifter utgör mestiserna numera närmare 60 procent av befolkningen. Spanska är officiellt språk liksom indianspråken quecha och aymara.

Katolsk kristendom är den förhärskande religionen. En stor del av de kristna utövar emellertid en religion som blandar katolska trosföreställningar med ritualer från traditionella indianska naturreligioner.

Peruanska barn börjar skolan vid sex års ålder, och formellt är skolan obligatorisk i elva år. De avgiftsfria statliga skolornas standard är låg. Särskilt på landsbygden råder det brist på både utbildade lärare, skolor och skolböcker.

Peru har en rik blandning av kulturer, men landet präglas främst av det spanska och indianska inflytandet. Befolkningen i höglandet har starka indianska traditioner, men europeiska inslag märks tydligt i klädedräkt, musik och vid olika högtider. Samtidigt finns en stor klyfta mellan kulturerna. I byar som är organiserade ungefär som under inkakulturen, med gemensamma jordar och kollektivt arbete, lever indianbefolkningen långt från det västerländska samhället. Den indianska världen betraktas som främmande och efterbliven av den välutbildade eliten vid kusten, som istället har starka band till Europa.

Flera högkulturer hade under tusentals år avlöst varandra i det område som idag utgör Peru då inkariket började växa fram under 1100-talet. Det bredde under de följande århundradena ut sig och kom att omfatta en tredjedel av Sydamerika. Spanjorernas erövring av området i början av 1500-talet innebar slutet för inkakulturen. Miljontals indianer dog och byar förstördes. Huvudstaden Lima grundades 1535 av kolonisatörerna och blev ett centrum i det spanska imperiet. Peru utropade sin självständighet 1821.

Militären har spelat en betydande roll i politiken och i långa perioder styrt Peru. Ekonomisk kris och social misär bidrog till att vänstergerilla tog till vapen i början av 1980-talet. Under president Alberto Fujimoris regeringstid 1990-2000 gjordes en militär storsatsning på att krossa gerillan. Fujimori tvingades avgå efter anklagelser om korruption och brott mot mänskliga rättigheter, och flydde landet. Därefter har demokratin återupprättats.

Statschef: president Pedro Pablo Kuczynski (2016-)

Den avgörande omgången av presidentvalet i juni 2016 stod mellan två högerkandidater: bankmannen och den förre finansministern Pedro Pablo Kuczynski och Keiko Fujimori, dotter till den förre presidenten Alberto Fujimori. Resultatet blev oerhört jämnt och först efter fyra dagar, då alla röster räknats, utropade sig Kuczynski som segrare med 50,1 procent av rösterna.

Perus ekonomi har länge varit stark men fattigdomen är utbredd.

BNP per person: 6 049,2 US dollar (2016)

Valuta: Sol

Peru är mycket rikt på mineraler som silver, koppar, zink och guld. Den växande gruvindustrins verksamhet har lett till skador på miljön och till våldsamma konflikter med ursprungsfolk i de områden som exploateras. Den odlingsbara jorden uppgår bara till några procent av landarealen.

Sedan länge är gruvindustrin Perus viktigaste näringsgren och den sektor som vuxit snabbast under senare år.

Av dem som har formell anställning jobbar de flesta inom servicesektorn. Näst största arbetsgivare är industrin där gruvnäringen dominerar. Över hälften av städernas arbetsföra befolkning beräknas syssla med svartjobb av olika slag.

Känslan att tillhöra den peruanska nationen är stark åtminstone hos stadsbefolkningen, och identiteten får sin näring av det spanska språket, den katolska religionen samt av mat- och musiktraditioner. Hos quechua- och aymarafolken är oftast den lokala förankringen i byn viktigast, tillsammans med en medvetenhet om förfädernas mäktiga inkarike.

Peru har många turistattraktioner, främst inkastäderna Cuzco och Machu Picchu. Andra populära mål är huvudstaden Lima, Titicacasjön och Amazonas djungler.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Peru (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.