fbpx
Encarnacion

Paraguay

Slider

Det lilla landet Paraguay är en undangömd diamant – full med charm och vänlighet som många erfarna resenärer fortfarande har kvar att besöka. Det är ett spännande och annorlunda land att besöka med historiska, kulturella och en oförstörd natur. Huvudstaden Asuncion är en upplevelse med sitt koloniala spanska arv och inslag av indiankultur – och ungdomar som går omkring med mate-termosar (te-dryck).

Vi rekommenderar tre nätter i Asuncion. Ankomstdagen för att bekanta sig med staden och landet. En dag med stadsrundtur med Costanera längs floden Paraguay med vackra vyer, Plaza Uruguay i det historiska centret samt den gamla järnvägsstationen i Asuncion. För att se lite mer av landskapet så rekommenderar vi att den tredje dagen åka de fem milen till sjön Lago Ypacarai med sina pittoreska byar i omgivningen. Platsen blev känd för världen när Greta Garbo och Marlene Dietrich besökte San Bernandino och badade i sjön.

Paraguay erbjuder fantastiska naturupplevelser. Området Chaco är utgångspunkt för de flesta naturupplevelserna som våtmarker, saltsjöar och kaktusskogar. Fågelskådare som åker till Campo Maria kommer inte att bli besvikna.

För de historiska och kulturellt intresserade finns mycket att ta in, Paraguay har en intressant historia. Vi rekommenderar besök på Filadelfias mennonit museum och på några av de många jesuitmissionerna.

Ciudad del Este på gränsen till Brasilien lockar många shoppingintresserade, men för skandinaver rekommenderar vi hellre ett besök på Itaipus vattenkraftverk.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om PARAGUAY

SNABBFAKTA OM PARAGUAY

Vi arrangerar både rundresor skräddarsydda resor, temaresor och gruppresor till Guyana.

Östra Paraguay har milt och subtropiskt klimat. Västra har varmt klimat.

Asuncion med 2,1 miljoner invånare

6,7 miljoner invånare

Spanska och Guarani

Skräddarsydda resor till PARAGUAY

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

Artiklar om PARAGUAY

I de fall vi har publicerat aktuella artiklar eller blogginlägg för destinationen så hittar du länkar till dom här nedan.

Landsfakta om PARAGUAY

El:
220 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Vanlig mobiltelefon fungerar.

Valuta:
Guarani

Kreditkort:
Accepteras på hotell och i större affärer. Bankomater finns i städerna.

Dricks:
Dricks är vanligt, speciellt till hotell- och restaurangpersonal samt chaufförer och lokalguider.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. Gula febern vaccinationen krävs om du anländer från vissa länder i Sydamerika. Hör med vaccinationscentral.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Paraguay (www.landguiden.se)

Det glest befolkade Paraguay ligger i Sydamerikas inland. Diktatorn Alfredo Stroessner styrde landet med järnhand i närmare 35 år innan han drevs i landsflykt efter en kupp 1989. Hans parti, Coloradopartiet, behöll makten till valet 2008 och återtog den fem år senare. Trots ökad demokrati präglas Paraguay fortfarande av svårartad korruption och en stor svart sektor med omfattande smuggling av bland annat narkotika. Landet är mycket fattigt, inkomsten per invånare är bland de lägsta i Latinamerika.

Paraguay är till ytan något mindre än Sverige och ligger strax söder om Sydamerikas mitt. Landet gränsar till Brasilien i nordöst och öst, Argentina i sydväst och Bolivia i nordväst. Paraguay saknar kust, men med båt når man Atlanten via floderna Paraguay och Paraná.

Antal invånare: 6 725 308 (2016)

Folkgrupper : mestiser 95 %, indianer 2 %, vita 2 %, asiater 1 %

Språk: spanska och guaraní är officiella språk

Huvudstad med antal invånare: Asunción 2,1 miljon inklusive förstäder

Övriga större städer: Ciudad del Este, Encarnación, Concepción, Pedro Juan Caballero

Högsta berg: Cerro Pero (842 m ö h)

Viktiga floder: Paraná, Paraguay, Pilcomayo

Östra Paraguay har milt, subtropiskt klimat, medan Chaco i väster oftast är varmt och torrt. Där kan temperaturen under sommaren (oktober till mars) överskrida 40 grader, medan det under vintern (juni till augusti) kan vara kyligt i öster med frost vissa nätter.

Befolkningen är koncentrerad till Paraguays östra del. I Chacoområdet väster om Paraguayfloden bor bara några få procent av invånarna. En tredjedel av paraguayanerna lever i eller i utkanterna av huvudstaden Asunción, där stora slumområden har vuxit fram.

Ungefär 90 procent av invånarna är katoliker. Därutöver finns små grupper av protestanter, judar och muslimer. Bland protestanterna finns tyskättade mennoniter, som är starkt pacifistiska

Utbildningsnivån är låg. Enligt FNs barnfond Unicef är den paraguayanska skolan den sämsta i Latinamerika. Det finns alltför få skolor, särskilt på landsbygden, och undervisningen är ofta undermålig. Formellt råder skolplikt i nio år, men trots detta är det många barn som inte får någon undervisning alls.

Förödande krig, liksom perioder av diktatur och isolering från omvärlden, har satt sin prägel på Paraguays kultur. Flera författare som skildrat landets plågsamma historia har orsakat kontroverser och många har drivits i landsflykt. Sökandet efter en nationell identitet har också sysselsatt flera författare och poeter.

Efter 300 år av spanskt styre blev Paraguay självständigt 1811. Men det lilla landet, instängt mellan stora och hotfulla grannländer, styrdes diktatoriskt och halkade efter i utvecklingen.

Mellan 1954 och 1989 styrdes Paraguay av Latinamerikas mest seglivade diktator, Alfredo Stroessner. Landet fick rykte om sig som ett säkert gömställe för gamla nazister.

Paraguay är en republik med en modern, demokratisk författning. Men landet har inte lyckats frigöra sig från många decenniers diktatur och såväl politiken som rättsväsendet präglas av djup korruption. De ekonomiska klyftorna är bland de största i världen.

President Horacio Cartes (2013-)

Det fattiga Paraguay ligger inträngt mellan sina rikare grannar Brasilien och Argentina. Den inofficiella, “svarta” ekonomin tros vara större än den officiella, lagliga. Korruption och dålig gränskontroll har gjort Paraguay till ett smugglarparadis. Den officiella ekonomin baseras på jordbruk, främst produktion av soja, kött och bomull.

BNP per person: 4 077,7 US dollar (2016)

Valuta: Guaraní

Vid gränsfloden Paraná finns flera vattenkraftverk som är av avgörande betydelse för Paraguays ekonomi. Paraguay är ett utpräglat jordbruksland. Jordbruk, fiske och skogsbruk står tillsammans för upp emot en femtedel av bruttonationalprodukten (BNP), drygt en fjärdedel av arbetstillfällena och nästan alla officiella exportintäkter. Jordfördelningen hör till den mest ojämlika i Latinamerika.

Över hälften av befolkningen lever enligt FN i fattigdom och en knapp tredjedel uthärdar i extrem fattigdom. Värst är situationen på landsbygden och i städernas slumområden. Bland de fattigaste är indianerna klart överrepresenterade.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Paraguay (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.