fbpx
Panama City

Panama

Slider

I den sydligaste delen av Centralamerika, mellan Costa Rica och Colombia, ligger det långsmala landet Panama. Med fina kuster och spännande natur och kultur har det mycket att erbjuda.

Vita härliga stränder inbjuder till slöa dagar i solen. Varva det med fantastisk snorkling och dykning. Frodig regnskog med ett rikt djurliv och inte minst ett mycket rikt fågelliv lockar den naturintresserade. Pulserande storstadsliv blandas med gamla indiankulturer. Och så finns ju självklart också kanalen.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om PANAMA

SNABBFAKTA OM PANAMA

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Panama. Kombinationsresor med Costa Rica är särskilt populära.

Panama går att besöka året om. Klimatet i Panama är tropiskt, varmt och fuktigt, med obetydliga temperaturvariationer över året. Det mesta av nederbörden faller under regnperioden från april till december.

Panama City med 1,3 miljoner invånare

4 miljoner invånare

Spanska

Skräddarsydda resor till PANAMA

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

Rundresor med svensk färdledning till PANAMA

Våra rundresor har alltid en erfaren svensktalande guide. Rundresorna genomförs med fasta datum i små grupper. Resorna genomförs i små grupper på  mellan 6 – 12 deltagare per rundresa. Du kan läsa mer om våra guider genom att klicka på den här länken.

Hotell i PANAMA

För många av våra kunder så är boendet en viktig del av resan. Vi kan rekommendera hotell i alla prisklasser, men vi har naturligtvis våra favoriter. Med början under 2019 kommer vi på begäran av våra kunder successivt börja presentera några av våra hotellfavoriter på hemsidan.

MER OM PANAMA

Panama har en fantastisk natur med en mycket stor artrikedom. Mer än en fjärdedel av landets yta är nationalparker eller skyddade områden. Totalt finns här 15 nationalparker och mer än 25 skyddade områden. I landet har nästan 970 olika fågelarter observerats, och här finns mängder av olika djur som till exempel jaguar, puma, ocelot, myrslok, apor, grodor samt över 1 500 olika fjärilar. Det krävs inga större strapatser för att få uppleva naturen. Bara några timmar från Panama City finns tät djungel med fina boendemöjligheter. Men för den som vill längre bort finns fler alternativ med spännande paket i regnskogen.

Panama har lång kust mot både Stilla havet och Karibiska havet. Det finns flera fina stränder med bra boende längs med båda kusterna. De skiljer sig dock en del åt då det är mer karibiskt inflytande på den ena sidan. Detta märks främst på mat, dryck, musik och mentalitet. Eftersom Stilla havet är lite vildare är det lättare att hitta bra stränder för surfing på den sidan. Vattnet på Karibiensidan är varmare och lugnare.

Längs den karibiska sidan finns ett stort antal paradisöar. San Blas och Bocas del Toro är de mest kända.

Huvudstaden Panama City är en modern storstad som tagit mycket inspiration från USA. Där finns mängder av stora hotellkedjor och casinon. Där finns också en gammal del av staden som är mycket mysig och består av gamla koloniala hus.

Ett besök i Panama är inte komplett utan att ha besökt Panamakanalen och det kan lätt göras från Panama City. Det är otroligt fascinerande att stå vid slussen och se de enorma lastfartygen passera med bara centimetrar till godo på var sida. För den som vill går det också att åka båt på kanalen, eller tåg på järnvägen som går precis bredvid.

Embera och Kunaindianer

På grund av kanalen har landet samlat människor från världens alla hörn i landet. Här finns idag en salig blandning av folkslag och kulturer som är spännande att se. Här finns dock också landets ursprungliga indianfolk, Emberaindianerna. Det går att besöka dem i Chagres National Park där de har sitt territorium. Eller varför inte besöka de självstyrande Kunaindianerna på San Blasöarna?

Landsfakta om PANAMA

El:
110 volt. Adapter behövs.

Mobiltelefon:
Vanlig mobiltelefon fungerar.

Valuta:
US Dollar. Panama har ingen egen valuta.

Kreditkort:
Accepteras allmänt.

Dricks:
Dricks är inräknat på restaurangerna. Är servicen extra bra bör man dock lägga till lite. Hotellpersonal, busschaufförer och lokala guider förväntar sig dricks.

Vaccinationer:
Inga obligatoriska vaccinationer. Vanligt grundskydd rekommenderas samt mot hepatit. Notera att intyg på Gula Febern vaccination krävs vid inresa från vissa länder i Syd och Centralamerika.

Visum:
Svenska medborgare behöver inte visum.

 

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Panama (www.landguiden.se)

Panama präglas av Panamakanalen, den strategiskt viktiga vattenvägen mellan Atlanten och Stilla havet. Panama är något mindre än Svealand, har långa kuster mot Karibiska havet i norr och Stilla havet i söder. Det finns många öar på båda sidor.

Antal invånare: 4 034 119 (2016)

Huvudstad med antal invånare: Panama City ca 1 300 000 (med förstäder, uppskattning 2013)

Övriga större städer: Colón 220 000, David 145 000 (uppskattning 2013)

Högsta berg: Volcán Barú (3 475 m ö h)

Folkgrupper: majoritet med blandat ursprung, större minoriteter av svarta, vita, indianer och asiater

Språk: spanska är officiellt språk, engelska talas allmänt, några indianspråk talas också

Klimatet i Panama är tropiskt, varmt och fuktigt, med obetydliga temperaturvariationer över året. Det mesta av nederbörden faller under regnperioden från april till december.

Panamanäset har länge varit en knutpunkt för transport och handel, vilket har resulterat i en befolkning av blandad härkomst.

Den katolska tron är landets dominerande religion. Läs- och skrivkunnigheten är hög i Panama. Drygt hälften av barnen går i förskola, innan de börjar skolan vid sex års ålder. Skolplikt råder formellt till och med nionde klass.

Kulturlivet speglar befolkningens blandade sammansättning. Indianska traditioner har vävts samman med spanska seder och afro-karibiska influenser. Det indianska inflytandet syns inte minst i hantverk, såsom kuna-indianernas textilkonst i form av molas, utsmyckning på blusar som också säljs som konstverk.

De indianer som bodde i dagens Panama när européerna kom på 1500-talet, decimerades snabbt av förföljelse och sjukdomar. Området blev ett centrum för handel i det nya spanska kolonialväldet. Självständighet från Spanien utropades 1821 då det uppgick i nya statsbildningar. Bygget av Panamakanalen som inleddes i slutet av 1800-talet bidrog till att Panama med stöd av USA utropade sig som egen stat 1903. Landet blev först ett amerikanskt protektorat och från 1939 tvådelat, med en USA-styrd kanalzon vid sidan av övriga landet.

Tjänstesektorn dominerar Panamas ekonomi som under några år var den snabbast växande i Latinamerika. Inkomsterna kommer framför allt från kanalen, frihandelszonen i Colón (den näst största i världen efter Hongkong), fartygsregistret och den internationella bankverksamheten. Turismen blir också allt viktigare.

BNP per person: 13 680,2 US dollar (2016)

Valuta: balboa

Koppar, guld, tropiska träslag samt goda fiskevatten är några av Panamas viktigaste naturtillgångar. Trots goda mineraltillgångar har gruvdriften varit begränsad men mineralutvinning är på väg att bli ett viktigt inslag i ekonomin. Starkt motstånd från miljörörelsen och ursprungsfolk sätter emellertid en del käppar i hjulet.

Runt två tredjedelar av panamanerna arbetar i den omfattande tjänstesektorn. Den officiella öppna arbetslösheten är relativt låg, men det förekommer omfattande dold arbetslöshet och undersysselsättning.

Panama har en ganska hög inkomst per person jämfört med andra länder i regionen, men inkomstfördelningen är en av de mest ojämna i världen.

Panama präglas liksom andra latinamerikanska länder av sitt indianska ursprung, det spanska arvet och influenser från övriga Europa och Afrika. Mer än andra länder i regionen är Panama dessutom starkt påverkat av att USA så länge dominerade landet.

Panama är nära förknippat med kanalen som går rakt igenom landet och är en av världens viktigaste transportleder. Kanalen är cirka åtta mil lång och går över Panamanäset 26 meter över havsytan. En genomfart tar åtta timmar. Ungefär halva sträckan går över den konstgjorda Gatúnsjön som uppstått genom fördämning av floden Chagres.

Panama har många turistattraktioner som fina stränder, runt 800 öar, korallrev, rikt djurliv och Panamakanalen. Längs Stillahavskusten finns utmärkt djuphavsfiske. Tre nationalparker samt Panamas historiska distrikt och fortet Portobelo-San Lorenzo vid den karibiska kusten finns med på FN-organet Unescos världsarvslista.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Panama (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.