fbpx
Granada

Nicaragua

Slider

Nicaragua är ett land som har mycket att erbjuda: Kultur med indianer och det gamla spanska kolonialarvet, natur med djungel och molnregnskogar, äventyr med aktiva vulkaner och forsränning, bad, fiske och surfing på Stilla havs-kusten samt fina stränder på den karibiska sidan och även vackra småöar med befolkningen som talar kreol-engelska. Vi rekommenderar en resa som kombinerar huvudstaden Managua med den koloniala staden Leon. Fortsätt därefter till pärlan Granada vid Nicaraguasjön med utflykt till Masaya vulkanen och marknaden. Avsluta vid en vacker badort utanför San Juan del Sur. Missa heller inte att även besöka ön Ometepe i Nicaraguasjön i närheten för att se den vackra konformade vulkanen.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om NICARAGUA

SNABBFAKTA OM NICARAGUA

Vi arrangerar skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Guyana.

Nicaragua går att besöka året om. Bästa tiden är december - februari. På grund av närheten till ekvatorn så är det varmt året om. Klimatet i Nicaragua är tropiskt, med små temperaturvariationer under året. Det är något varmare i väster än i öster och svalast i höglandet. Det regnar mest i sydöst och minst i nordväst.

Managua med 1 020 000 invånare

6,1 miljoner invånare

Spanska

Skräddarsydda resor till NICARAGUA

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

Hotell i NICARAGUA

För många av våra kunder så är boendet en viktig del av resan. Vi kan rekommendera hotell i alla prisklasser, men vi har naturligtvis våra favoriter. Med början under 2019 kommer vi på begäran av våra kunder successivt börja presentera några av våra hotellfavoriter på hemsidan.

Artiklar om NICARAGUA

I de fall vi har publicerat aktuella artiklar eller blogginlägg för destinationen så hittar du länkar till dom här nedan.

Landsfakta om NICARAGUA

El:
220 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Vanlig mobiltelefon fungerar.

Valuta:
Córdoba. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort.

Kreditkort:
Accepteras allmänt.

Dricks:
Dricks är inräknat på restaurangerna. Är servicen extra bra bör man dock lägga till lite. Hotellpersonal, busschaufförer och lokala guider förväntar sig dricks.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Nicaragua (www.landguiden.se)

Nicaragua är Centralamerikas största land med en yta som motsvarar knappt en tredjedel av Sveriges. Landet har kuster mot Stilla havet i väster och Karibiska havet (Atlanten) i öster.

Nicaragua i Centralamerika är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara. Efter en revolution mot diktatorn Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller. Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.

Antal invånare: 6 149 928 (2016)

Huvudstad med antal invånare: Managua 1 028 000 (uppskattning 2012)

Övriga större städer: León 201 000, Masaya 167 000, Matagalpa 151 000, Chinandega 133 000, (uppskattning 2012)

Högsta berg: Mogotón (2107 m ö h)

Folkgrupperr: mestiser 77 %, vita 10 %, indianer 9 %, övriga 4 %

Språk:spanska är officiellt språk. Eengelska, miskito, sumu och rama är erkända språk på Atlantkusten

Klimatet i Nicaragua är tropiskt, med små temperaturvariationer under året. Det är något varmare i väster än i öster och svalast i höglandet. Det regnar mest i sydöst och minst i nordväst.

Majoriteten av befolkningen lever i den västra delen av Nicaragua. Före kolonialtiden bodde de flesta av urfolken i den delen av landet. Efter spanjorernas kolonisering kom de indianer som överlevde att med tiden förspanskas. Området bebos idag av spansktalande vita och mestiser (av blandat spanskt och indianskt ursprung). Ett par urfolk, bland dem subtiaba, finns kvar i väster men de har förlorat det mesta av sin traditionella livsstil liksom sina egna språk.

De flesta nicaraguaner är katoliker.

Den sexåriga grundskolan är avgiftsfri. Eleverna börjar skolan vid sju års ålder. 2009/2010 började nio av tio barn i grundskolan, men bara knappt hälften fortsatte till det följande femåriga stadiet

Poesin har traditionellt en stark ställning. Poeten Rubén Darío (1867-1916), som givit namn åt nationalteatern i Managua, var den spanskamerikanska modernismens främsta företrädare.

Västra Nicaragua koloniserades på 1500-talet av spanjorerna, medan engelsmän kontrollerade de östra delarna. Nicaragua blev självständigt 1838, men först 1894 blev Atlantkusten en del av landet. Nicaraguas moderna historia kan delas in i tydliga epoker. 1936-1979 rådde diktatur under Anastasio Somoza och hans söner. Somoza besegrades 1979 av sandinistgerillan FSLN, som sedan omvandlades till ett socialistiskt parti och styrde landet i ett decennium. 1980-talet präglades av sociala reformer, men också av inbördeskrig.

Statschef : president Daniel Ortega (2011-)

Efter 17 år i opposition återkom Sandinistiska fronten för nationell befrielse (FSLN) i januari 2007 till makten med den förre revolutionsledaren Daniel Ortega som president. Många fattiga har fått det bättre genom Ortegas satsningar på hälsovård, utbildning och fattigdomsbekämpning. Det har gjort honom populär bland väljarna, men samtidigt har han fått hård kritik för sitt alltmer auktoritära styre. Ortega blev enkelt omvald i november 2016.

Nicaragua är det näst fattigaste landet i Latinamerika efter Haiti. Jordbruket är basen i ekonomin även om industrisektorn har vuxit på senare år, liksom turismen. Resurserna och inkomsterna är ojämnt fördelade och arbetslösheten är hög, men sandinistregeringen har gett småbrukare mikrokrediter för att förbättra deras försörjningsmöjligheter.

BNP per person: 2 151,4 US dollar (2016)

Valuta: córdoba

Jord- och skogsbruk, boskapsskötsel och fiske utgör basen i ekonomin. Ungefär 15 procent

av landytan är uppodlad och drygt 40 procent används som betesmark. I väster odlas socker, majs, ris och bananer på plantager. I de inre delarna av landet dominerar familjejordbruk med grödor som majs och bönor. Här finns även större gårdar för boskapsuppfödning. Kaffe odlas främst i bergstrakterna i norr.

Sedan mitten av 1990-talet har industritillväxten främst skett i de ekonomiska frizoner, dit regeringen lockar företag med löften om skattefrihet och billig arbetskraft. Antalet sammansättningsfabriker, maquilas, har ökat kraftigt sedan dess.

En stor andel av arbetskraften saknar formell anställning och arbetar inom den informella sektorn med gatuhandel, hushållsarbete, jordbruk med mera. En stor andel av den arbetsföra befolkningen är undersysselsatt. Arbetslösheten och fattigdomen gör att många söker sig utomlands, främst till Costa Rica och USA, för att kunna försörja sig.

Nicaragua kallas populärt Nica och dess invånare nicas. Nicaraguanerna är stolta över sitt land och sina traditioner. Nationalsången hyllar freden och självständigheten. Landskapet domineras av vulkaner, sjöar och gröna kullar. Vulkanerna avbildas ofta på landets hantverk och i mitten av flaggan finns en vulkan.

Turismen, som tidigare var outvecklad, har växt snabbt sedan 2007 och utvecklats till landets viktigaste näring efter jordbruket. Det är också en viktig källa till utländsk valuta.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Nicaragua (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.