fbpx
kaieteur falls

Guyana

Slider

Guyana i nordöstra Sydamerika är kontinentens enda engelsktalande land.

Naturen i landet är fantastisk och här finns fortfarande ett stort antal utrotningshotade djur att se. Landets främsta sevärdhet är det stora vattenfallet Kaieteur Falls som är ett måste att besöka.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om GUYANA

SNABBFAKTA OM GUYANA

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Guyana.

Tropiskt klimat med en medeltemperatur på 27 grader året om. Regnperiod är från maj-augusti samt november till januari, ofta med översvämningar som följd.

Landets huvudstad är Georgetown med 240000 invånare

Det finns c:a 773000 invånare i landet

Engelska är landets officiella språk, men det talas också olika indiandialekter, kreolska, hindi och urdu.

Skräddarsydda resor till GUYANA

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

Rundresor med svensk färdledning till GUYANA

Våra rundresor har alltid en erfaren svensktalande guide. Rundresorna genomförs med fasta datum i små grupper. Resorna genomförs i små grupper på  mellan 6 – 12 deltagare per rundresa. Du kan läsa mer om våra guider genom att klicka på den här länken.

Hotell i GUYANA

För många av våra kunder så är boendet en viktig del av resan. Vi kan rekommendera hotell i alla prisklasser, men vi har naturligtvis våra favoriter. Med början under 2019 kommer vi på begäran av våra kunder successivt börja presentera några av våra hotellfavoriter på hemsidan.

MER OM GUYANA

Det är utan tvekan den fantastiska naturen som är huvudorsaken till att besöka Guyana. Här finns en av världens urregnskogar och trots problem med avverkning finns här fortfarande enorma ytor orörd skog. 90 % av landets befolkning bor längs kusten vilket gör att större delen av landet är obefolkat. Cirka 80 % av landets yta täcks av regnskog och många av landets floder är källor till Amazonfloden. Genom hela landet från norr till söder rinner Essequibofloden som är Guyanas viktigaste flod. På den kan man göra fantastiska resor in i Amazonas.

Befolkningen i Guyana delas in i sex olika etniska grupper. Den största som utgör nästan halva befolkningen är indier. När slaveriet förbjöds och många av de svarta slavarna flyttade från sockerplantagerna hämtades mycket arbetskraft från Indien. Där finns också en stor svart befolkning. I övrigt är det främst britter, portugiser samt kineser. De ursprungliga indianerna utgör bara 9 % av befolkningen och många av dem bor i inlandet.
Vissa indianbyar lever idag på ekoturism och det går att bo i en by och då kombinera det kulturella med naturen. Samtidigt som man bor och lever med indianerna i byn får man tillgång till fantastiska turer i naturen med till exempel fågelskådning eller chans att se jätteutter, tapir och olika apor.

Artiklar om GUYANA

I de fall vi har publicerat aktuella artiklar eller blogginlägg för destinationen så hittar du länkar till dom här nedan.

Landsfakta om GUYANA

El: 110/220 Volt. Adapter behövs.

Mobiltelefon: Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta: Guyansk dollar

Kreditkort: Många hotell och restauranger accepterar kreditkort.

Dricks: Dricks är vanligt, speciellt till hotell- och restaurangpersonal.

Vaccinationer: Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. Ducoral kan vara bra för den med känslig mage. Malariaskydd samt Gula Febern behövs i vissa områden. Hör med vaccinationscentral.

Visum: Svenska medborgare behöver inte visum.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Guatemala (www.landguiden.se)

Guyana ligger vid Karibiska havet i norra Sydamerika och var fram till 1966 en brittisk koloni. Republiken Guyana motsvarar till ytan knappt halva Sverige. De flesta invånare bor på den bördiga kustslätten närmast Atlanten.
Fyra femtedelar av Guyana täcks av regnskog med ett rikt djurliv.
Antal invånare: 773 303 (2016)
Huvudstad med antal invånare: Georgetown 240 000 (uppskattning 2009) Övriga större städer: Linden 45 000, New Amsterdam 35 000 (uppskattning 2009)
Folkgrupper: indo-guyananer drygt 40 %, afro-guyananer ca 30 %, blandad härkomst ca 16 %, indianer ca 9 % (folkräkning 2002)
Språk: engelska är officiellt språk och talas av de flesta, en sorts hindi och flera indianspråk talas också. Klimatet i Guyana är tropiskt, det vill säga varmt året om med riklig nederbörd. Vid kusten urskiljs två regntider: april-augusti och december-januari, medan det i inlandet regnar mest från maj till september.
Två stora folkgrupper dominerar i Guyana: indier (indo-guyananer) och svarta (afro-guyananer). Landets moderna historia präglas i stor utsträckning av motsättningar dem emellan. Urinvånarna, indianerna, utgör en knapp tiondel av befolkningen. Nio av tio invånare bor på den smala kustslätten, främst i trakterna runt huvudstaden Georgetown. Kristendom och hinduism är de dominerande religionerna. Drygt hälften av guyananerna betecknar sig som kristna.
Alla barn i Guyana har tillgång till förskola från fyra års ålder. Därefter råder tio års skolplikt från sex år.
När det gäller kultur, språk och befolkning har Guyana mer gemensamt med den västindiska övärlden och Indien än med övriga Sydamerika. Både curry och calypso konsumeras, men sällan i blandning – indisk kultur existerar snarare sida vid sida med svart/kreolsk kultur.

Efter att först ha koloniserats av holländare hamnade nuvarande Guyana under brittisk kontroll 1814. Medan holländarna hade importerat slavar från Afrika började britterna ta in arbetskraft från Indien.

Guyana har ett ansträngt förhållande till två av sina grannar: Venezuela och Surinam.

Trots rika naturtillgångar är Guyana ett av västra halvklotets fattigaste och mest skuldsatta länder. BNP per person: 4 529,1 US dollar (2016)
Valuta: guyansk dollar.
Guyana är rikt på bauxit (råvaran till aluminium), guld, diamanter och andra mineraler. I inlandet arbetar tusentals guldletare på egen hand med enkla redskap. 2012 svarade guld för mer än hälften av Guyanas exportinkomster.
Guyana är självförsörjande på livsmedel och jordbruket stod länge för mer än halva exporten. Det förs ingen löpande statistik över arbetslösheten i Guyana, men ungefär hälften av alla invånare i arbetsför ålder beräknas vara undersysselsatta. Turistindustrin är begränsad men på frammarsch. Satsningar görs på främst ekoturism, och här finns stora möjligheter med inlandets rika djurliv och imponerande vattenfall.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Guatemala (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.