fbpx
El Paz

El Salvador

Slider

El Salvador är ett vackert land med möjlighet att koppla av vid Stilla Havets badorter. Kombinera badorten med en skräddarsydd resa till El Salvadors höjdpunkter, som maya-kulturen, vulkaner och kolonialstäder, kaffeskörd och huvudstaden San Salvador.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om EL SALVADOR

SNABBFAKTA OM EL SALVADOR

Vi arrangerar både skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till El Salvador

El Salvador går att besöka året om. Bästa tiden är från december till februari. Maj till oktober är de månader som det regnar det mest. På grund av närheten till ekvatorn så är det varmt året om. Höjden över havet avgör temperaturen.

San Salvador med 2,4 miljoner invånare

6,3 miljoner invånare

Spanska

Skräddarsydda resor till EL SALVADOR

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

Hotell i EL SALVADOR

För många av våra kunder så är boendet en viktig del av resan. Vi kan rekommendera hotell i alla prisklasser, men vi har naturligtvis våra favoriter. Med början under 2019 kommer vi på begäran av våra kunder successivt börja presentera några av våra hotellfavoriter på hemsidan.

MER OM EL SALVADOR

San Salvador är huvudstad i El Salvador och omgiven av gröna vulkaner och ett fascinerande historiskt centrum. Besök kyrkan med modern design, och det mycket färgstarka Nationalpalatset, Nationalteatern och katedralen samt Antropologiska museet som visar lite av El Salvadors historia. Under en hel dagstur kan du även besöka närliggande vulkaner, som Boqueron. I huvudstaden San Salvador bor ca 2 milj invånare, en tredjedel av landets befolkning.

Norr om San Salvador ligger Suchitoto med vackra spanska koloniala byggnader och kullerstensgator. Suchitoto betyder “plats för fåglar och blommor” och är landets kulturhuvudstad. Många platser i staden har en fantastisk utsikt över landets största sjö Suchitlan, den största sjön i El Salvador. En intressant dagsutflykt är med en f d  gerillasoldat som visar vulkanen Guazapa, vattenfall och den arkeologiska platsen Cihuatan.

30 km söder om huvudstaden ligger La Libertad som är en hot-spot för alla som är på jakt efter surfstränder på Stillahavskusten t ex Punta Roca, med den bästa surfvågen i El Salvador, och den bohemiska staden El Tunco, med sitt nattliv och surfing. Här finns även Deininger National Park och program för sköldpaddsskydd i San Blas, vulkanstränder samt Tamanique vattenfall.

Uppe i bergen ligger byarna Ataco, Nahuizalco och Juayua och det som populärt kallas Ruta de Las Flores, blommornas väg. Här finns ett överflöd av vilda blommor mellan februari och oktober. Regionen har en vacker panorama utsikt översjöar, vulkaner, täta molnskogar och oräkneliga kaffeplantager på bergssidan. Alla städer här har sin egen charm med hantverk, kyrkor och matfestivaler under helgerna. Det är den del av El Salvador som har allra flest kaffeplantager. Här finns varma källor och gejsrar att slappa i. För de som söker upplevelser finns aktiviteter som zipline, vandringsleder och mountainbike.

Santa Ana är landets näst största stad med speciell arkitektur t ex den neo-gotiska katedralen Santa Ana, teatern och kommunalpalatset samt många koloniala hus. Ett besök i staden kan kombineras med ett besök på sjön Coatepeque.

I Zapotitandalen ligger mayastaden Joya de Ceren som förklarades som världsarvslista av UNESCO 1993 för att det är den enda platsen i Maya-kulturen där man kan se hur de levde innan spanjorerna kom. I närheten ligger den ceremoniella platsen för San Andrés som beboddes av Maya mellan 600 och 900 e.k. med pyramider och kvarlevor.

Andra arkeologiska platser är Tazumal, Casa Blanca som ligger i Santa Ana och Cihuatan nära Suchitoto.

Fonsecabukten som delas av El Salvador, Honduras och Nicaragua erbjuder vulkanöar, små fiskebyar och svarta sandstränder. Besök Meanguera öarna, Martin Perez och Zacatillo.

Det är vanligt att se delfiner som simmar bredvid båten eller kajaken. Från november till februari är det goda chanser att se valar.

Landsfakta om EL SALVADOR

El:
220 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Vanlig mobiltelefon fungerar.

Valuta:
Colones. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort.

Kreditkort:
Accepteras allmänt.

Dricks:
Dricks är inräknat på restaurangerna. Är servicen extra bra bör man dock lägga till lite. Hotellpersonal, busschaufförer och lokala guider förväntar sig dricks.

Vaccinationer:
Inga obligatoriska vaccinationer. Vanligt grundskydd rekommenderas samt mot hepatit. Notera att intyg på Gula Febern vaccination krävs vid inresa från vissa länder i Syd och Centralamerika.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.


Utrikespolitiska institutet och landguiden om El Salvador (www.landguiden.se)

Salvador vid Centralamerikas Stillahavskust är det minsta landet i regionen och det mest tätbefolkade. Det är ungefär lika stort som Uppland och Södermanland tillsammans. Namnet El Salvador betyder frälsaren. Landet har i stort sett återhämtat sig ekonomiskt efter ett blodigt inbördeskrig på 1980-talet men utvecklingen bromsas av en rad naturkatastrofer, stora sociala orättvisor och en utbredd brottslighet.

Antal invånare: 6 344 722 (2016)

Huvudstad med antal invånare: San Salvador 2 400 000 (uppskattning 2011)

Övriga större städer: Santa Ana 265 000, San Miguel 247 000 (uppskattning 2013)

Högsta berg: El Pital (2 730 m ö h)

Folkgrupper: stor majoritet av mestiser

Språk: spanska är officiellt språk

Klimatet varierar från tropiskt vid kusten till tempererat i de högre belägna regionerna. Det finns två årstider: torrperioden från november till april och regnperioden från maj till oktober.

Majoriteten av invånarna är mestiser (av blandat spanskt och indianskt ursprung). Urfolken pipil och lenca utgör mindre än en procent av befolkningen och deras språk har i stort sett försvunnit.

Knappt hälften av salvadoranerna betecknar sig som katoliker.

Den nioåriga grundskolan är officiellt obligatorisk för barn mellan 7 och 15 år.

Kulturen består av en mix av ursprungsfolkens kultur och sedvänjor som de europeiska kolonisatörerna fört med sig. Men influenserna från Nordamerika och övriga Latinamerika är också starka.

Innan spanjorerna på 1500-talet kom till det område som idag utgör El Salvador hade det varit befolkat i flera tusen år, bland annat av mayafolket och pipilerna. I nära 300 år ingick området sedan i den spanska kolonin Guatemala. El Salvador blev en självständig republik 1840. Diktatur rådde 1931-1944 och åren fram till 1979 präglades av militärkupper och uppgjorda val. De stora samhällsklyftorna och bristen på demokrati gjorde att gerillagruppen FMLN bildades 1980. Under inbördeskriget som följde dödades över 75 000 människor. 1992 slöts ett fredsavtal.

Statschef: president Salvador Sánchez Cerén (2014-)

El Salvador räknas som ett medelinkomstland, men inkomsterna och tillgångarna är ojämnt fördelade.

BNP per person: 4 223,6 US dollar (2016)

Valuta: US dollar

Förutsättningarna för ett lönsamt jordbruk är goda, med bördiga jordar och ett vanligtvis gynnsamt klimat. Över 70 procent av salvadoranerna arbetar inom den informella, svarta sektorn av ekonomin. Det innebär att de inte betalar skatt och inte omfattas av arbetsrättsliga avtal och sociala trygghetssystem. Omkring hälften av den arbetsföra befolkningen beräknas vara undersysselsatt.

Landet kan främst erbjuda långa breda stränder mot Stilla havet, som lockar surfare från hela världen, och storslagen natur med vulkaner och bergssjöar.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om El Salvador (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.