fbpx
Cotopaxivulkanen

Ecuador

Slider

Ecuador ligger förstås på ekvatorn. Bara det värt ett besök, i Quito kan man stå bredbent över ekvatorlinjen. Populär selfie!  Men landet erbjuder så mycket mer: Galapagosöarna utanför kusten. Huvudstaden Quito förstås. Indian- och kolonialstad med mycket att upptäcka i. Vid Stilla havskusten finns den stora hamnstaden Guayaquil, väl värt ett besök med promenader utmed floden Guayas. De ecuadorianska badorterna är Salinas, Manta och Atacames.

Längre ner på sidan finns mer information om de olika resmålen både på fastlandet och på Galapagosöarna. På sidan om Galapagosöarna finns en detaljerad beskrivning av vad en resenär kan förvänta sig att uppleva på dessa öar under olika tider på året.

Ecuador kan delas in i fyra delar: Anderna med indiankultur, Amazonas med regnskog, Stilla havs-kusten och Galapagosöarna. En typisk rundresa inleds med en vecka i Anderna med Quito som utgångspunkt. Där besöker du Otavalo med sina världsberömda marknader, Cotopaxivulkanen och Papallactas varma källor. Fortsätt sedan med en 3-4 dagar i Amazonas och avsluta med Galapagosöarna. Det är den perfekta rundresan.

På Galapagosöarna kan du välja mellan kryssning och ö-hoppning. Det finns oerhört mycket att se på öarna och en trenätters kryssning kan kännas alltför kort, en sjunätters kryssning passar de verkliga naturälskarna. För många är medelvägen, en fyranätters kryssning, precis lagom. Sedan kan man avsluta med några extra nätter på antingen ön Santa Cruz eller ön San Cristobal beroende på vilken ö som kryssningen avslutas på.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om ECUADOR

SNABBFAKTA OM ECUADOR

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Equador

Vid kusten och i Amazonas är det ett tropiskt klimat. Uppe i bergen är det kallare. Ecuador går att besöka året om även om den bästa tiden är från december till februari. På grund av närheten till ekvatorn, så blir det varmt speciellt längs kusterna och solen är stark.

Quito med 1,6 miljoner invånare

16,3 miljoner Invånare

Spanska är huvudspråk. Det talas dock också en del indianspråk, famför allt kichwa och quechua. Ett engelskt kreolspråk talas av den svarta befolkningen.

Skräddarsydda resor till ECUADOR

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

Hotell i ECUADOR

För många av våra kunder så är boendet en viktig del av resan. Vi kan rekommendera hotell i alla prisklasser, men vi har naturligtvis våra favoriter. Med början under 2019 kommer vi på begäran av våra kunder successivt börja presentera några av våra hotellfavoriter på hemsidan.

Artiklar om ECUADOR

I de fall vi har publicerat aktuella artiklar eller blogginlägg för destinationen så hittar du länkar till dom här nedan.

Landsfakta om ECUADOR

El:
220 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Telefon med så kallat trippelband behövs.

Valuta:
US dollar. Ecuador har ingen egen valuta utan använder US Dollar.

Kreditkort:
Accepteras på hotell och i större affärer.

Dricks:
Dricks tillhör vardagen. Räkna med cirka 5% till restaurangpersonal. Guider 3 USD, chaufförer 2 USD per person och dag. På kryssningar i Galapagos förväntas högre dricks.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas. Gula febern vid turer till Amazonas. Hör med vaccinationscentral.

Visum:
Svenska medborgare behöver inget visum. Giltigt pass erfordras och det skall vara giltigt i sex månader.

 

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Ecuador (www.landguiden.se)

Ekvatorn har gett namn åt Ecuador, som sträcker sig från Amazonbäckenet över Anderna och ner mot Stillahavskusten i Sydamerika. Hundra mil ut i havet ligger ögruppen Galápagos som är känd för sitt unika djurliv.

Fastlandet brukar delas in i tre huvudregioner. I öster breder det regnskogsbevuxna låglandet El Oriente ut sig. Vid Stilla havet i väster ligger kustlandet La Costa. Däremellan löper höglandet La Sierra. Ute i Stilla havet ligger Galápagosöarna med sitt unika växt- och djurliv.

Huvudstad med antal invånare: Quito 1 600 000 (folkräkning 2010)

Övriga större städer: Guayaquil 2 300 000, Cuenca 330 000, Santo Domingo 306 000, Machala 242 000 (folkräkning 2010)

Högsta berg: Chimborazo (6267 m ö h)

Klimatet i Ecuador varierar med höjden över havet. I låglandet El Oriente i öster är klimatet tropiskt med hög värme och kraftiga regn. Också i norra delen av kustlandet La Costa kan det regna mycket. Längre söderut är kustlandet torrare, och längst i söder är klimatet ökenartat. I höglandet är nederbörden måttlig.

Ecuadors befolkning består av många olika folkslag som ofta har blandats med varandra. Den största gruppen är mestiser, det vill säga människor med blandat indianskt och europeiskt ursprung. Indianerna är uppdelade i ett stort antal folkgrupper. I folkräkningen 2010 uppgav 7 procent att de var indianer medan 6 procent sade sig vara vita. Vid kusten bor majoriteten av de drygt 7 procenten svarta som härstammar från afrikanska slavar.

Antal invånare: 16 385 068 (2016)

Folkgrupper: mestiser (blandning av indianer och vita) 71,9 %, montubio (blandad härkomst) 7,4 %, afroecuadorianer 7,2 %, indianer 7 %, vita 6,1%, övriga 0,4% (folkräkning 2010)

Språk: spanska är officiellt språk. Quichua är största indianspråk

I Ecuador följs den sexåriga grundskolan av två högre stadier på vardera tre år. I den nya grundlagen från 2008 har skolplikten utökats så att skolan är obligatorisk för alla barn från fem till 15 års ålder. Det innebär dock inte att alla barn går så länge i skolan. Idag börjar visserligen så gott som alla i grundskolan men i de högre årskurserna är avhoppen fortfarande många, inte minst bland flickor från indianbefolkningen.

Ecuadors geografiska och etniska mångfald har gett upphov till en rikedom av kulturer med vitt skilda traditioner och ursprung. Otavaloindianernas textilhantverk var till exempel känt redan under inkatiden. Spaniens kolonisering av Ecuador, från 1500-talet och framåt, förde med sig barockarkitektur och västerländsk kultur till landet. Den svarta kustbefolkningen har bidragit med afrikanska influenser, främst inom dans och musik.

I slutet av 1400-talet lade Inkariket under sig området; i mitten av 1500-talet lät spanska erövrare införliva det i sitt kolonialvälde. Under 1700-talet uppstod en frihetsrörelse i Latinamerika och 1830 kunde Ecuador utropa sig till en självständig republik. Kampen om makten kom därefter under lång tid att stå mellan konservativa jordägare och liberala handelsmän. Stora delar av 1900-talets första hälft präglades av politisk och social oro.

I krisernas spår har ofta strejker och protester uppstått. Inte minst har indianrörelsen samt invånare och arbetare i de oljerika provinserna demonstrerat för mer att säga till om och större del i de inkomster naturresurserna ger. Med vänsterpolitikern Rafael Correa, som tillträdde som president 2007, inleddes en period av politisk stabilitet.

President Lenín Moreno (2017-)

Vänsterpresidenten Rafael Correa styrde Ecuador i ett årtionde, längre än någon tidigare president. Under hans tid vid makten upplevde landet ett stort ekonomiskt uppsving. Mot slutet hejdades dock tillväxten och regeringens popularitet dalade. I presidentvalet 2017 vann trots det Correas tidigare vicepresident Lenín Moreno, med knapp marginal.

De senaste åren har också präglats av ansträngda relationer till grannlandet Colombia, som bland annat anklagat Ecuador för samröre med den colombianska vänstergerillan Farc. En långvarig gränstvist med grannlandet Peru löstes 1998.

Ecuador är ett av Sydamerikas fattigaste länder. Under långa perioder har stor arbetslöshet, hög inflation och en svag modern sektor bromsat den ekonomiska utvecklingen och skapat politisk oro. Försök har på senare år gjort att bredda ekonomin för att minska det traditionella beroendet av några få råvaror, främst olja och bananer.

BNP per person: 6 018,5 US dollar (2016)

Valuta: US dollar

Ecuador har stora oljetillgångar i El Oriente i öster och vid kusten, och landets ekonomi är starkt beroende av de inkomster oljan ger. Jordbruket är fortfarande den verksamhet i Ecuador som ger flest människor arbete (mer än en tredjedel av arbetskraften), men en stor del av det bedrivs ännu med ålderdomliga metoder. Tre fjärdedelar av jordbrukarna är småbönder. Råolja och oljeprodukter är Ecuadors viktigaste exportvaror.

Turismen har blivit en av landets viktigaste inkomstkällor. Ecuador är ett av de populäraste turistmålen i Sydamerika med berg, stränder, tropisk regnskog och ett rikt växt- och djurliv. Turisterna besöker framför allt Galápagosöarna, bergsregionen och Amazonas. Ekoturismen expanderar mest och många indianfolk bedriver egna turistprojekt.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Ecuador (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.