fbpx
hermosa

Costa Rica

Slider

Costa Rica är ett litet land i Centralamerika. Men det sträcker sig ändå från kust till kust. Här finns fantastiska stränder, tropiska skogar, berg med aktiva vulkaner och ett rikt exotiskt djurliv. Lägg till att människorna är vänliga och att landet är föredömligt demokratiskt och fredligt (har ingen armé över huvud taget). Costa Rica har blivit ett föregångsland med sin satsning på miljövänlig kvalitetsturism. Det har varit ett lyckokast, och gynnar befolkningen. Många tycker att Costa Rica är en riktig pärla och kommer gärna tillbaka. Genom att landet är relativt litet så hinner man se mycket även vid kortare besök. I princip är allt nåbart med några timmars resa i bil eller minibuss.

Förste europé som satte sin fot här var Columbus, under sin fjärde resa 1502. Skönheten och rikedomen på bra livsvillkor gjorde att han gav landet namnet “den rika kusten”.

Costa Rica har haft en bättre utveckling än många andra latinamerikanska länder. Det är en etablerad demokrati, där man tidigt satsade på utbildning istället för vapen och militär.

Naturen är omväxlande och ofta skyddad som nationalparker. Stränderna lämnar inget övrigt att önska, regnskog och vulkaner lockar besökare från hela världen. Den vänliga befolkningen och den förhållandevis höga levnadsstandarden även för lokalbefolkningen gör vistelsen enkel och behaglig..

Den ekologiska mångfalden som delvis beror på vulkanisk aktivitet attraherar naturvänner från hela världen. Längs Stilla havets kuster i väst finns mangroveträsk, och i öst regnskog. I öst finns också fantastiska stränder vid Karibiska havet. Mellan dessa båda hav ligger höglandet som är en utlöpare från Anderna. Den högsta toppen är ca 3 800 meter över havet. Här är det förstås svalare än vid kusterna.

Mer än en femtedel av ytan är idag skyddad genom Nationalparker. Här kan man som regel få se apor, sengångare, sköldpaddor, krokodiler och med lite tur och skicklighet också den skygga jaguaren. Ornitologer älskar Costa Rica, med sina över 850 observerade fågelarter. Bland dessa kan nämnas tucaner, papegojor, kolibrier och den mycket vackra quetzalen. Här finns också cirka 1 600 fjärilsarter. Costa Rica är ett eldorado för djur- och naturintresserade.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om COSTA RICA

SNABBFAKTA OM COSTA RICA

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Costa Rica

Costa Rica går att besöka året om. Bästa tiden är dock från december till februari. På grund av närheten till ekvatorn så blir det varmt längs kusterna.

San Jose med 340 000 invånare

4,8 miljoner invånare

Spanska. Ett engelskt kreolspråk talas av den svarta befolkningen

Vattenfall i Costa Rica, Foto av Nick Dietrich
El Mangroove, ett av våra top 10 hotell i Costa Rica

COSTA RICAS 10 BÄSTA HOTELL

Läs om våra favorithotell!

Skräddarsydda resor till COSTA RICA

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

Rundresor med svensk färdledning till COSTA RICA

Våra rundresor har alltid en erfaren svensktalande guide. Rundresorna genomförs med fasta datum i små grupper. Resorna genomförs i små grupper på  mellan 6 – 12 deltagare per rundresa. Du kan läsa mer om våra guider genom att klicka på den här länken.

Hotell i COSTA RICA

För många av våra kunder så är boendet en viktig del av resan. Vi kan rekommendera hotell i alla prisklasser, men vi har naturligtvis våra favoriter. Klicka vidare på länkarna nedan och läs om några av Costa Ricas bästa hotell!

Andaz Peninsula Papagayo Resort

Andaz första resort i Latinamerika är en elegant studie i naturmaterial och organiska former, inspirerade av snäckor och fjärilskokonger.

Arenas Del Mar

Detta 5-stjärninga hotell ligger mitt i Manuel Antonios hjärta, direkt vid områdets bästa strand. Varmt, personligt och med ambitiösa hållbarhetsmål.

Hotel Casa Corcovado Jungle Lodge, Costa Rica

Casa Corcovado Jungle Lodge

Denna trevliga lodge ligger mitt i ett vackert regnskogsområde nära Corcovados nationalpark med trevliga bungalows och charmig costaricansk inredning.

El Mangroove

Elegant design, fantastiskt läge vid vykortsvackra Papagayo Gulf och hög servicenivå är några ledord för detta familjevänliga hotell i Costa Rica.

El Silencio Lodge, Costa Rica

El Silencio Lodge & Spa

Om du vill känna att du kommer nära naturen, så är El Silencio hotellet för dig. Här känner du naturens närhet var än du är.

Kasiiya Papagayo

En eko-resort mitt i en orörd djungel på en privat halvö med fem lyxiga sviter, ekologisk mat, tre orörda stränder och lägsta möjliga miljöpåverkan.

La Paloma Lodge, Costa Rica

La Paloma Lodge

Hotellet har ett fantastiskt läge på en kulle med panoramisk utsikt över Stilla havet. Därför är utsikten ständigt närvarande.

Latitude 10 Resort, Costa Rica

Latitude 10 Resort

Latitude 10 är ett litet avslappnat men exklusivt hotell, med bara 6 rum. Vi kan rekommendera hotellet som ett romantiskt getaway.

Nayara Resort, Costa Rica

Nayara Resort, Spa and Gardens

Nayara Resort har en härlig utsikt mot Arenals vulkan. Läget vid nationalpalren för hotellet till den perfekta basen för lätta utfärder i nationalparken.

Pacuare Lodge, Costa Rica

Pacuare Lodge

Pacuare Lodge är ett hotell som står ut från andra hotell. Det är ett överväldigande romantiskt hotell mitt i Costa Ricas regnskog.

MER OM COSTA RICA

10 anledningar till varför du måste resa till Costa Rica!

Folket
Costaricanerna kallas ”ticos” och de är vänliga och hjälpsamma. Enligt Happy Planet Index 2018 så är Costaricanerna de lyckligaste i världen.

Stränder
Costa Rica har flera av de bästa och vackraste stränderna i världen. Här finns vita stränder omgivna av lummig grönska, stränder för surfare, stränder för snorkling, stränder för bad och avkoppling. De allra flesta stränderna ligger på Stilla havs-sidan och där är det mer solsäkert. De karibiska stränderna är inte lika många men erbjuder en typisk karibisk atmosfär. Oftast sol här också.

Säkerheten
Costa Rica är bland de säkraste länderna att resa runt. Brottsligheten är låg.

Tillgängligheten
Allting känns nära i Costa Rica. Avstånden är korta och det är lätt att förflytta sig mellan olika delar av landet och olika typer natur och sevärdheter.

Vädret
Costa Rica ligger strax ovanför ekvatorn på 10:e breddgraden.  Det är alltid varmt och behagligt. December till maj är torrperiod då det inte regnar mycket. Det välbehövliga regnet kommer resten av året.

Nationalparkerna
Hela 25% av Costa Ricas landområden skyddas i nationalparker med zoner fördelat på olika naturområden, som tropisk regnskog, molnregnskog mangrove och vulkaner.

Djurliv
Chansen att få se vilda djur i frihet är större i Costa Rica än i de flesta andra länder. Apor, sengångare, stora ödlor och vackra fåglar i överflöd. Costa Rica är ett Mecka för både fågelskådare och sportfiskare. På både den karibiska sidan och på Stilla havs-sidan finns goda chanser se havssköldpaddor som  kommer upp på land och lägger ägg.

Äventyrsutflykterna
Costa Rica har satsat på ekologiskt hållbar äventyrsturism och har ett enormt utbud av spännande utflykter som t ex hängbroar, ziplines och whitewater rafting.

Vulkaner
Det finns 14 aktiva vulkaner i Costa Rica.  De kan upplevas som risker, men är som regel trevliga att besöka och vackra att fotografera. Dessutom skapar den heta berggrunden varma källor att bada i.
Överallt i Costa Rica hörs uttrycket Pura Vida. Det är dels en hälsningsfras som kan användas i många sammanhang. Framförallt betyder det att man ska njuta av livet, oavsett omständigheterna samt att det finns ingen anledning att bekymra sig när man, som här, är i paradiset.

Artiklar om COSTA RICA

I de fall vi har publicerat aktuella artiklar eller blogginlägg för destinationen så hittar du länkar till dom här nedan.

Landsfakta om COSTA RICA

El:
220 volt, adapter behövs.

Mobiltelefon:
Vanlig mobiltelefon fungerar.

Valuta:
Colones. Medtag dollar att växla med eller gör kontantuttag med Visakort.

Kreditkort:
Accepteras allmänt.

Dricks:
Dricks är inräknat på restaurangerna. Är servicen extra bra bör man dock lägga till lite. Hotellpersonal, busschaufförer och lokala guider förväntar sig dricks.

Vaccinationer:
Inga obligatoriska vaccinationer. Vanligt grundskydd rekommenderas samt mot hepatit. Notera att intyg på Gula Febern vaccination krävs vid inresa från vissa länder i Syd och Centralamerika.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Costa Rica (www.landguiden.se)

Costa Rica utmärker sig som en fredlig och relativt välmående oas i det i övrigt instabila Centralamerika. Landet har långa kuster mot både Karibiska havet och Stilla havet. Avståndet mellan kusterna är bara mellan 12 och 30 mil, men vägen går över höga bergskedjor som löper genom landet från nordväst till sydöst

Armén avskaffades 1949 och demokratin har sedan dess varit ohotad samtidigt som en välfärdsstat vuxit fram. Länge var landet en jordbruksekonomi med kaffe och bananer som viktigaste grödor. Numera dominerar elektronikvaror exporten. Costa Rica har ett väl utbyggt system av nationalparker och lockar många ekoturister

Antal invånare: 4 857 274 (2016)

Huvudstad med antal invånare San José 288 000 (folkräkning 2011)

Övriga större städer: Alajuela 255 000, Cartago 148 000, Heredia 124 000, Puntarenas 115 000, Limón 94 000 (folkräkning 2011) Högsta berg Cerro Chirripó (3 820 m ö h)

Folkgrupper: vita och mestiser 84 %, svart-vita 6,7 %, urfolk 2,4 %, svarta 1 %, övriga 5,9 % (enligt självidentifiering, folkräkning 2011)

Språk spanska är officiellt språk, ett engelskt kreolspråk och ett fåtal indianspråk talas också

Hela Costa Rica ligger i den tropiska zonen men väder och klimat varierar mycket beroende på höjden över havet. Vid kusterna är det hett och fuktigt. På högplatån kan det vara hett dagtid men svalt ibland under regnperioden och på kvällarna. Högt upp i bergen kan det bli ganska kallt.

Costa Rica har den mest enhetliga befolkningen i Centralamerika. Flertalet invånare har i huvudsak spanskt eller annat europeiskt ursprung. Andelen som har blandad härkomst från urfolk och européer är förhållandevis liten och särskiljs inte i statistiken. Den största minoritetsgruppen är svarta och personer med rötter i både Europa och Afrika. Det finns också mindre grupper av indianer.

Katolicismen är statsreligion i Costa Rica.

Läs- och skrivkunnigheten är mycket hög i Costa Rica. Landet införde skolplikt och avgiftsfri skola redan 1869. Formellt är det obligatoriskt att gå ett år i förskola, vilket tre av fyra barn också gör, och därpå nio år i grundskolan.

Kulturlivet är i huvudsak av modernt och övervägande västerländskt snitt. Traditionellt hantverk finns inte i någon större utsträckning, möjligen med undantag för den färggrant målade oxkärran som blivit något av en nationalsymbol.

De indiangrupper som fanns i området före européernas ankomst på 1500-talet dog till största delen ut på grund av sjukdomar som européerna förde med sig och som indianerna saknade motståndskraft mot. Costa Rica kom att domineras av spanskättade småbrukare. Centralamerika och Mexiko utropade självständighet från Spanien 1821 och 1838 blev Costa Rica en självständig stat. Kaffe- och bananodling blev småningom den ekonomiska basen. Republiken Costa Rica brukar kallas Latinamerikas äldsta demokrati.

Statschef: president Luis Guillermo Solís (2014-)

Författningen slår fast att Costa Rica är neutralt och inte får ha någon armé. Det gör landet till ett påtagligt undantag i en region där militären ofta dominerat politiken. Landet är nära allierat med USA men har en något avvaktande hållning till grannländerna i Centralamerika.

Grundpelarna i ekonomin är elektronikexport, turism och jordbruk. Länge var Costa Rica en utpräglad jordbruksekonomi, men med början på 1960-talet satsade staten på industrialisering och ekonomin blev alltmer varierad. Under 1990-talet passerade turismen jordbruket som viktigaste källa för utländsk valuta, och elektroniska komponenter gick om bananer och kaffe som viktigaste exportprodukter.

BNP per person: 11 824,6 US dollar (2016)

Valuta: colón

Bananer och kaffe dominerade länge jordbruket och de är fortfarande stora exportprodukter. Satsningar har gjorts på en rad andra grödor och Costa Rica har bland annat blivit världsledande exportör av ananas. Costa Rica är det mest industrialiserade landet i Centralamerika. Högteknologisk tillverkning av framför allt elektroniska komponenter svarar sedan början av 2000-talet för den största andelen av industriproduktionen.

Nästan två tredjedelar av costaricanerna arbetar inom tjänstesektorn. Välfärden i Costa Rica ligger i många avseenden på samma nivå som i världens rika länder.

Costaricaner identifierar sig gärna som en motsats till övriga Centralamerika: de är inte fattiga, inte analfabeter, och de lever inte i politiskt kaos. Costaricaner framhåller istället sin höga levnadsstandard, sin utbildningsnivå och sina nationalparker – och inte minst det faktum att de har klarat sig bra utan armé i över ett halvsekel.

Turismen har sedan 1990-talet utvecklats till en av de viktigaste näringarna. Särskilt stor är satsningen på ekoturism; här har Costa Rica blivit ett av de främsta resmålen i världen. Besökarna lockas av aktiva vulkaner, regnskogar, otaliga sandstränder och en enorm mångfald av djur- och växtarter. Naturen är lättillgänglig i de många nationalparkerna och naturreservaten

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Costa Rica (www.landguiden.se)

Karta över Costa Rica
BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.