fbpx
Tayronas Nationalpark

Colombia

Slider

Colombia är ett stort land med rik kultur. Det är inte ett så stort turistmål som det borde kunna vara. Tidigare politiska problem har gjort en del resenärer tveksamma. Kolla upp dagsläget innan du går vidare i tankarna. Normalt är man trygg i det här landet, och Colombia kan erbjuda fantastiska upplevelser i omväxlande miljöer med allt från Amazonas regnskog, Anderna, den vackra karibiska kusten och den fortfarande ganska orörda Stilla havskusten.

Colombias kultur är intressant, med sitt strategiska läge i hjärtat av den amerikanska kontinenten, från ekvatorn till Karibien, med två världshav som gränser. Colombia är porten till Sydamerika och ett paradis med både biologisk och kulturell mångfald.

Den problematiska historien

Mest känt är landet tyvärr för sina problem med droghandel, problem som man alltmer lämnat bakom sig. Men problemen har en god sida, konstigt nog, på så sätt att Colombia kunnat bevara sin unika karaktär utan att bli så påverkad av de stora turistströmmarna. Drogerna finns men syns sällan till, om man inte letar efter dem, eftersom det mesta exporteras. Våldet kring droghandeln finns fortfarande i landet, men numera i nivå med städer i USA vilket innebär att det är koncentrerat till slumområden som turister aldrig besöker.

Colombias dåliga rykte glömmer man fort när man överväldigas av colombianernas otroliga vänlighet.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om COLOMBIA

SNABBFAKTA OM COLOMBIA

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Brasilien.

I högländerna är det svalare än på låglandet. I höglandet är det regnperiod april-maj och oktober-november. Det regnar mycket vid den norra Stillahavskusten.

Bogotá med 8 miljoner invånare

48,6 miljoner invånare

Spanska. Det finns också ett 70-tal indianspråk

Skräddarsydda resor till COLOMBIA

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

Rundresor med svensk färdledning till COLOMBIA

Våra rundresor har alltid en erfaren svensktalande guide. Rundresorna genomförs med fasta datum i små grupper. Resorna genomförs i små grupper på  mellan 6 – 12 deltagare per rundresa. Du kan läsa mer om våra guider genom att klicka på den här länken.

Hotell i COLOMBIA

För många av våra kunder så är boendet en viktig del av resan. Vi kan rekommendera hotell i alla prisklasser, men vi har naturligtvis våra favoriter. Med början under 2019 kommer vi på begäran av våra kunder successivt börja presentera några av våra hotellfavoriter på hemsidan.

MER OM COLOMBIA

Colombia, kultur och natur.
Här följer några smakprov från smörgåsbordet från vår guide och Colombia-expert Sven Andersson:

Biologisk mångfald
Colombia är ett av de rikaste länderna när det gäller biologisk mångfald med 20% av fågelarterna i världen, 17% av amfibierna, 8% av sötvattenfiskarna, 8% av reptilerna, 16% av blommorna och 10% av däggdjuren bland annat.

Geografisk mångfald
Allt detta hittar man i ett naturlandskap som omfattar 560 000 kvadratkilometer tropisk skog, 220 000 kvadratkilometer savanner, öken, våtmarker, snötoppar, glaciärer och tropiska stränder. I de uppodlade delarna böljar sig landskapet fram över kaffeodlingar, sockerrörsfält och betesmarker för mjölkkor – en skönhet som är svåröverträffad.

Etnisk mångfald
De talas omkring 65 språk, de flesta indianspråk, spanska pratar de flesta och engelska talas på San Andrés och Providencia och inom turistsektorn. Palenquero (ett afrikanskt blandspråk) talas i San Basilio de Palenque, en by som grundades av förrymda slavar.

Gastronomisk mångfald
Colombianska gastronomi är lika varierad som de många regionerna. Det är ett en blandning av indianers, spanjorers, afrikaners och arabers etniska och kulturella bidrag. I princip har varje dalgång sin egen rätt, i ett land som till stor del består av höga berg och djupa dalar.

Stränder
I och utmed kusten vid Cartagena de Indias, San Andres och Santa Marta i Colombias Karibien åker många när de vill njuta av några av världens vackraste stränder.

Kolonialarkitektur
Runt om Colombia finns hundratals små byar och städer med mycket vacker och välbevarad spansk kolonialarkitektur, fast med lokal prägel. En del har blivit turistattraktioner, såsom Villa De Leyva, Salento och Cartagena, medan andra fortsätter sin lugna lunk genom seklerna.

Arkeologi
Är man intresserad av historia och arkeologi finns viktiga lämningar såsom den “förlorade staden” som ligger gömd högt uppe i bergen i Sierra Nevada de Santa Marta på 1300 m.ö.h eller de berömda gravmonumenten i San Augustin och Tierradentro.

Sammanfattningsvis så smakas Colombia av precis som ett smörgårdsbord. Man beställer ju inte smörgårdsbord om man bara vill äta köttbullar, utan för att man vill pröva lite av varje av de många läckerheterna.

Så är mitt Colombia, smaklig måltid!

Landsfakta om COLOMBIA

Colombia i Sydamerikas nordvästra hörn har en omväxlande natur, ett rikt kulturarv och en stark ekonomi huvudsakligen baserad på olja och jordbruk. Men djupa sociala klyftor har bidragit till årtionden av väpnad konflikt mellan vänstergerillor, armén, halvmilitära högergrupper och narkotikaligor. Konflikten har gjort Colombia till ett av världens mest våldshärjade länder. Ett fredsavtal slöts 2016 med den största gerillan, Farc, men läget är fortfarande instabilt.

Geografi och klimat
Colombia är det fjärde största landet i Sydamerika. Det rymmer de flesta av kontinentens naturtyper tack vare sin dramatiska topografi. Landet har långa kuster mot två hav, Stilla havet och Karibiska havet.

Fakta – Geografi och klimat
Yta: 1 141 748 km2 (2018)
Tid: svensk –6 timmar
Angränsande land/länder: Venezuela, Brasilien, Peru, Ecuador, Panama
Huvudstad med antal invånare: Bogotá 7,7 miljoner (uppskattning 2013)
Övriga större städer: Medellín 2,4 miljoner, Cali 2,3 miljoner, Barranquilla 1,3 miljoner, Cartagena 980 000 (uppskattning 2013)
Högsta ber: Pico Cristóbal Colón (5 775 m ö h)
Viktiga floder: Magdalena, Cauca
Medelnederbörd/månad: Bogotá 160 mm(okt), 51 mm (feb)
Medeltemperatur/dygn: Bogotá 12 °C (jan), 13 °C (juni)

Befolkning och språk
Colombia är det tredje folkrikaste landet i Latinamerika. Befolkningen växte länge snabbt och har mer än tiofaldigats sedan början av 1900-talet, men nu är tillväxttakten låg. En majoritet av colombianerna bor i städer, främst på höglandet i väster. De flesta är vita eller av blandad härkomst från främst européer och ursprungsfolk.

Fakta – befolkning och språk
Befolkning: majoritet blandad härkomst vita/ursprungsfolk, vita, ca 10 % svarta, 3,4 % ursprungsfolk
Antal invånare: 45 500 000 (2018)
Antal invånare per kvadratkilometer: 44 (2017)
Andel invånare i städerna: 80,4 procent (2017)
Nativitet/födelsetal: 15,2 per 1000 invånare (2016)
Mortalitet/dödstal: 6,0 per 1000 invånare (2016)
Befolkningstillväxt: 0,8 procent (2017)
Fertilitetsgrad: 1,9 antal födda barn per kvinna (2016)
Andel kvinnor: 50,8 procent (2017)
Förväntad livslängd: 74 år (2016)
Förväntad livslängd för kvinnor: 78 år (2016)
Förväntad livslängd för män: 71 år (2016)
Språk: spanska, ca 65 minoritetsspråk talas också

Religion
Enligt grundlagen råder religionsfrihet och den respekteras även i praktiken. De flesta är katoliker även om den katolska kyrkan formellt skildes från staten i och med den författning som antogs 1991.

Utbildning
Skolplikten omfattar tio år, fördelat på ett förskoleår och nio års grundskola. Därefter följer två års gymnasium eller yrkesskola. Grundskolan är avgiftsfri sedan 2012. Andelen barn och ungdomar som går i skolan har ökat på alla nivåer men kvaliteten på utbildningen är ibland låg.

Fakta – utbildning
Andel barn som börjar grundskolan: 91,3 procent (2017)
Antal elever per lärare i grundskolan: 24 (2017)
Läs- och skrivkunnighet: 94,7 procent (2016)
Offentliga utgifter för utbildning i andel av BNP: 15,3 procent (2017)
Offentliga utgifter för utbildning i andel av statsbudgeten: 15,3 procent (2017)

Kultur
Musik och dans har en central roll i det colombianska kulturlivet. Musiken förenar influenser från andinska toner i söder, karibiska rytmerna i norr och arvet från Spanien. Arvet från urfolk, afrocolombianer och européer återspeglas också i andra kulturyttringar.
Arbetsmarknad
Över hälften av colombianerna är sysselsatta utanför den formella ekonomin. Av dem med formell anställning är knappt var tjugonde fackligt ansluten. Colombia är ett av de farligaste länderna i världen för fackligt verksamma.

Fakta – arbetsmarknad
Arbetslöshet: 9,2 procent (2019)
Ungdomsarbetslöshet: 19,2 procent (2019)

Sociala förhållanden
Välfärden är ojämnt fördelad i Colombia. Klyftorna mellan rika och fattiga är bland de största i världen. I städerna på höglandet är det i allmänhet bättre än på landsbygden. Inom storstäderna är också skillnaderna tydliga. Ett stort antal gatubarn överlever genom tiggeri, småbrott och prostitution.

Fakta – sociala förhållanden
Spädbarnsdödlighet: 12 per 1000 födslar (2018)
Andel hiv-smittade: 0,4 procent (2018)
Andel hiv-smittade bland unga kvinnor: 0,1 procent (2018)
Andel hiv-smittade bland unga män: 0,1 procent (2018)
Andel av befolkningen som har tillgång till rent vatten: 96,5 procent (2015)
Andel av befolkningen som har tillgång till toaletter: 89,6 procent (2017)
Offentliga utgifter för hälsovård i andel av BNP: 6,2 procent (2015)
Offentliga utgifter för hälsovård per person: 340 US dollar (2016)
Andel kvinnor i parlamentet: 18 procent (2018)

Seder och bruk
Samhället är i mångt och mycket hierarkiskt. Människor får respekt på grund av ålder, erfarenhet och ställning. Den som visas sådan respekt förväntas också ta ansvar. Därför är den äldste personen i familjen eller på arbetet den som ska ta viktiga beslut.

Äldre historia
Det område som utgör dagens Colombia erövrades av spanjorerna på 1500-talet och blev Amerikas ledande guldproducent med hjälp av slavarbete och förtryck av ursprungsfolken. 1819 förde frihetshjälten Simón Bolívar kolonin till självständighet. En våldsam kamp mellan liberaler och konservativa ledde runt sekelskiftet 1900 till det blodiga ”tusendagarskriget”. Därefter följde en period av fred.

Modern historia
Starka sociala motsättningar efter andra världskriget ledde till urskillningslöst våld 1948–1958. Läget stadgades när de två stora partierna enades om att dela makten. Vänstern utestängdes från politiken, men de sociala problemen bestod, och gerillarörelser som Farc och ELN växte fram på 1960-talet. När så produktionen av narkotika ökade fann sig staten indragen i krig med både vänstergerillor och knarkkarteller. Flera misslyckade fredsförsök gjordes.

Politiskt system
Colombia är en presidentstyrd republik. Författningen bygger på maktfördelningsprincipen där tre institutioner balanserar varandra: den verkställande makten utövas av presidenten, den lagstiftande makten innehas av kongressen och högsta dömande makt är Högsta domstolen.

Demokrati och rättigheter
Colombia har ibland framstått som ett demokratiskt exempel i generalernas Latinamerika. Makten har i allmänhet växlat genom val och inte kupper och författningen garanterar grundläggande fri- och rättigheter. Men landet har en våldsam historia och präglas av omfattande brott mot de mänskliga rättigheterna.

Aktuell politik
Colombia styrs sedan augusti 2018 av Iván Duque som företräder högerpartiet Demokratisk center (CD). Duque gick till val med ett löfte om att riva upp delar av det fredsavtal som företrädaren Juan Manuel Santos slöt fred med vänstergerillan Farc två år tidigare.

Fakta – politik
Officiellt namn: República de Colombia/ Republiken Colombia
Statsskick: republik, enhetsstat
Stats- och regeringschef: president Iván Duque (2018–)
Viktigaste partier med mandat i senaste val: Demokratisk center 32/19, Liberala partiet 35/14, Radikal förändring 30/16, U-partiet 25/14, Konservativa par¬tiet 21/14,Gröna alliansen 9/9, Polo 2/5, övriga 12/11 (2018) 1
Viktigaste partier med mandat i näst senaste val: U-partiet 38/21, Liberala partiet 39/17, Konservativa par¬tiet 28/19, Demokratisk center 19/19, Radikal förändring 16/9, Gröna partiet 6/5, Medborgaralternativet 6/5, Polo 3/5, övriga 11/2 (2014) 2
Valdeltagande: 53 % i presidentvalet 2018, 49 % i kongressvalet 2018
Kommande val: president- och kongressval 2022

Utrikespolitik och försvar
Utrikespolitiken i Colombia har i hög grad styrts av det breda samarbetet med USA, som länge gett landet både ekonomiskt och militärt stöd. De nära förbindelserna till Washington har emellanåt lett till konflikter med grannländerna.

Fakta – försvar
Armén: 223 100 man (2017)
Flygvapnet: 13 650 man (2017)
Flottan: 56 400 man (2017)
Militärutgifternas andel av BNP: 3,1 procent (2017)
Militärutgifternas andel av statsbudgeten: 11,0 procent (2017)

Ekonomisk översikt
Colombia har en mångsidig och stark ekonomi. Den har traditionellt baserats på jordbruk, men industrin är väl utvecklad. På senare decennier har också storskalig exploatering av olja och kol skett. Utvecklingen har dock hämmats av inbördeskrig, och narkotikahandel och smuggling pågår parallellt med den lagliga ekonomin.

Fakta – Ekonomi
BNP per person: 6 651 US dollar (2018)
Total BNP: 330 228 miljoner US dollar (2018)
BNP-tillväxt: 2,7 procent (2018)
Jordbrukets andel av BNP: 6,3 procent (2018)
Industrins andel av BNP: 11,3 procent (2018)
Servicesektorns andel av BNP: 57,8 procent (2018)
Inflation: 3,6 procent (2019)
Statsskuldens andel av BNP: 52,2 procent (2018)
Utlandsskuld: 124 364 miljoner US dollar (2017)
Valuta: peso
Varuexport: 44 373 miljoner US dollar (2018)
Varuimport: 49 583 miljoner US dollar (2018)
Bytesbalans: – 12 908 miljoner US dollar (2018)
Varuhandelns andel av BNP: 28 procent (2018)
Viktigaste exportvaror: olja, kolbriketter, kaffe, guld, snittblommor
Största handelspartner: USA, Kina, Mexiko, Brasilien

Naturtillgångar, energi och miljö
Colombia har enorma naturrikedomar, som bara delvis utnyttjas. Av dem som tas tillvara märks olja, naturgas, kol, guld, järn, koppar och smaragder.

Fakta – energi och miljö
Energianvändning per person: 712 kilo oljeekvivalenter (2014)
Elkonsumtion per person: 1290 kilowattimmar, kWh (2014)
Utsläpp av koldioxid totalt: 84 092 tusen ton (2014)
Utsläpp av koldioxid per invånare: 1,8 ton (2014)
Andelen energi från förnyelsebara källor: 23,6 procent (2015)

Jordbruk och fiske
Växlande klimat och en mångfald naturtyper gör Colombia lämpligt för odling av de flesta grödor. Jordbruket har varit basen i ekonomin, men andra näringar har ökat i betydelse. Närmare en femtedel av befolkningen arbetar dock fortfarande inom jordbruket. Kaffe och bananer är dominerande grödor.

Fakta – jordbruk
Jordbrukets andel av BNP: 6,3 procent (2018)
Andel av landytan som används för jordbruk: 40,3 procent (2016)

Industri
Colombia har en mångsidig industri, som är geografiskt spridd över landet, framför allt till de största städerna. Den tunga industrin har vuxit kraftigt på senare decennier. Landets ökande olje- och kolutvinning har följts av växande produktion av järn, stål, cement, läder samt plaster och andra petrokemiska produkter.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden.se

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.