fbpx
Torres del Paine

Chile

Slider

Det extremt långsmala landet Chile, med femhundra mil kust och endast 20 mil brett, erbjuder många fantastiska upplevelser. Det är svårt att hinna med allt på en enda resa. Det är inte konstigt att Chile nyligen utsågs till årets resmål. Mest populärt för närvarande är att resa till Patagonien. Inte många platser på jorden kan mäta sig med Patagoniens mäktiga natur. Kanske allra bäst är att uppleva Patagonien på en kryssning. Vi har flera olika alternativ att erbjuda.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om CHILE

SNABBFAKTA OM CHILE

Vi arrangerar både rundresor med fasta avgångsdatum, skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Chile

Klimatet varierar stort från öken till arktiskt klimat beroende på att Chile är över 500 mil långt.

Santiago de Chile

16,5 miljoner invånare

Spanska. Mapucheindianerna i söder talar mapuche, på Påskön talas Rapa Nui, och i bergen i norr talas Aymara och Quechua.

Skräddarsydda resor till CHILE

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

Rundresor med svensk färdledning till CHILE

Våra rundresor har alltid en erfaren svensktalande guide. Rundresorna genomförs med fasta datum i små grupper. Resorna genomförs i små grupper på  mellan 6 – 12 deltagare per rundresa. Du kan läsa mer om våra guider genom att klicka på den här länken.

Hotell i CHILE

För många av våra kunder så är boendet en viktig del av resan. Vi kan rekommendera hotell i alla prisklasser, men vi har naturligtvis våra favoriter. Med början under 2019 kommer vi på begäran av våra kunder successivt börja presentera några av våra hotellfavoriter på hemsidan.

MER OM CHILE

Santiago-området med vindalar och hamnstaden Valparaiso och är ett måste att besöka på en Chileresa och en naturlig plats antingen att börja eller sluta en Chileresa. Passa på att göra en stadsrundtur i både Santiago och i den vackra hamnstaden Valparaiso samt i nobelpristagaren Pablo Nerudas märkliga hus vid kusten i Isla Negra. Dessutom finns det ett överflöd av vingårdar att besöka.

En kryssning längst i söder med landstigning på Kap Horn, t ex med Australis, är en upplevelse för livet.

Naturen och vyerna i den vackra nationalparken Torres del Paine i södra Patagonien lockar alla, och varför inte passa på att från Punta Arenas korsa Magellans sund och se den enda kolonin av kungspingviner i Sydamerika.

Området nedanför Puerto Montt, Chiloe och sedan hela vägen till Villa O´Higgins där vägen tar slut är också det bedårande vackert. Sedan har man Puerto Varas och sjödistriktet österut mot Argentina. Passa på att åka Cruce-de-los-Lagos med blandat båt och buss till Bariloche i Argentina, eller åk bil dit via San Martin de los Andes.

Påskön bör alla besöka någon gång i livet. Det är en mycket intressant plats att besöka och alla förundras över de märkliga stenstoderna.

Många håller Atacamaöknen på gränsen mot Bolivia i nordöstra Chile som den absolut mest intressanta platsen i Chile. Här finns en uppsjö av intressanta utflykter t ex saltöknen, måndalen, observatorium, gejsrar m m, så här kan man stanna länge.

Tips innan resan till CHILE

Restaurangtips i Chile

Vår populäre guide Folken Bergström har följande restaurangtips i Chile;

Santiago
BOCANARIZ Lastarria 276 (2) 2638 9893 Denna restaurang får man absolut inte missa. God mat, fantastisk vinkällare m.m. vin per glas om man vill – Obs måste reserveras i förväg

BACO Av. Lyon 113 (2) 2231 4444 (ett kvarter från Hotel Torremayor Providencia och nästan lika bra som Bocanariz.)

FUENTE ALEMANA Av. Pedro de Valdivia 210 (ligger på samma gata som Hotel Orly och fyra kvarter från Hotel Torremayor) finfina sándwich, och god öl. (light meal)

OX Nueva Costanera 3960 (2) 2799 0260 bästa biffar i stan. Obs måste ta taxi och reservera bord i förväg.

MESTIZO Av. Bicenterario 4050 (barrio Vitacura) +56 9 7477 6093 Obs måste ta taxi och reservera bord i förväg. God mat, massor med folk och vacker utsikt till en enorme park.

OCEAN PACIFIC’S Av. Ricardo Cumming 221 +56 9 6831 0750 Ligger downtown. Obs måste ta taxi och reservera bord i förväg. Mycket bra fiskrestaurang.

MIRAOLAS Av. Vitacura 4171 (2) 2206 0202 GALINDO Dardignac 098 (2) 2777 0116 Vill man äta god Chilensk mat, skall man gå dit. Enorma portioner, Ligger vid Patio Bellavista” i stadsdelen Barrio där det fins massor med restauranger och det är nära till bergbanan upp till Cerro San Cristobal och Mariastatyn.

Valparaiso:
MAR ALEGRE Higuera 133 (32) 236 5350 (tillhör Hotel Casa Higuera med vacker utsikt)

ESPIRITU SANTO, Héctor Calvo 392 (32) 327 0443 (nedanför “La Sebastiana” Pablo Neruda’s hus) . Obs måste reservera bord i förväg.

LA CONCEPCION Papudo 541 (32) 249 8192

RESTAURANTE PORTOFINO Bellamar 301 (32) 262 1464 fantastisk utsikt, men man måste ta taxi dit.

BAR RESTAURANTE CINZANO, Plaza Aníbal Pinto 1182 (32) 221 3043 (om man vill smaka på “Valparaiso bohemio” måste man besöka denna restaurang)

Viña del Mar
LA CIBOULETTE, Uno Norte 191-A +56 9 9679 6111

RISTORANTE SAN MARCO, Av. San Martín 597 (32) 297 5304 (ett kvarter från Hotel Atton San Martín)

TIERRA DEL FUEGO, Ocho Norte 65, (32) 299 3976 (snett emot Hotel Atton San Martin vid stranden)

LA FLOR DE CHILE Av. Ocho Norte 601 (32) 268 9554 (om man vill smaka på typisk Chilensk mat, gott öl, vin m m)

Artiklar om CHILE

I de fall vi har publicerat aktuella artiklar eller blogginlägg för destinationen så hittar du länkar till dom här nedan.

Landsfakta om CHILE

El:
220 volt, adapter kan behövas.

Mobiltelefon:
Endast telefon med så kallat trippelband fungerar.

Valuta:
Peso. Tag med US dollar för växling.

Kreditkort:
Accepteras allmänt.

Dricks:
Dricks är vanligt speciellt till hotell- och restaurangpersonal.

Vaccinationer:
Vanligt grundskydd rekommenderas samt hepatit A. Hör med vaccinationscentral.

Visum:
Giltigt pass i 6 månader. Svenska medborgare behöver inte visum.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Chile (www.landguiden.se)

Chile har världens lättast igenkända blindkarta. Över 400 mil långt och i genomsnitt 20 mil brett sträcker sig landet längs den sydamerikanska västkusten, genom en rad klimatzoner. Redan tidigt på 1900-talet lade Chile grunden till ett modernt välfärdssamhälle och i 40 år, fram till 1973, var landet Sydamerikas enda fungerande demokrati. En brutal militärkupp ledd av generalen Augusto Pinochet kom därefter att i flera decennier prägla omvärldens bild av landet. Idag är Chile åter en stabil demokrati, med en välskött ekonomi främst baserad på gruvnäring.

Klimatet växlar mellan extrem torka i norr och regn och fuktig luft i söder. I mellersta Chile råder ett tempererat klimat av sydeuropeisk typ med soliga somrar och riklig nederbörd vintertid.

Chile har 17,9 miljoner invånare varav mer än 6 miljoner bor i Santiago.

Större delen av Chiles befolkning lever i de mellersta delarna av landet och en överväldigande majoritet bor i städerna, främst i huvudstaden Santiago med förstäder. Omkring två tredjedelar av invånarna är mestiser, det vill säga personer av blandad europeisk och indiansk härkomst. Knappt fem procent av invånarna tillhör ursprungsbefolkningen. Dess största enskilda grupp är mapuche (“jordens folk”).

Uppemot två tredjedelar av chilenarna är katoliker.

Barnen börjar den åttaåriga obligatoriska grundskolan vid sex års ålder. Därefter följer ett fyraårigt obligatoriskt gymnasium. men en stor majoritet av eleverna fullföljer alla tolv åren i skolan.

Chile har alltid betraktats som ett av de kulturellt mest avancerade och utvecklade länderna i Latinamerika. Även under militärdiktaturen var det kulturella livet dynamiskt.

Dagens Chile började koloniseras på 1500-talet av spanjorer, som stegvis tog kontroll över större delen av landet trots fortsatt motstånd från det indianska mapuchefolket. Chile blev självständigt från Spanien 1818 och utvecklades efterhand till en av Sydamerikas mest liberala och demokratiska stater, trots perioder av militärdiktatur.

Även om Chile formellt var neutralt i andra världskriget stod landet USA nära, både politiskt och ekonomiskt. Men politisk instabilitet, ineffektiva regeringar och sociala orättvisor gjorde att vänsterpartier och fackföreningar växte sig starkare. En kortlivad socialistregering följdes från 1973 av en hård högerdiktatur under en militärledd regering, innan demokratin kunde återfödas 1989. Politiken domineras av två stora partiallianser, en till höger och en till vänster.

I slutet av 2017 vann Sebastián Piñera presidentvalet och han återkommer i mars 2018 som stats- och regeringschef efter fyra år. Piñera och högerblocket tar därmed för andra gången i rad över efter Michelet Bachelet och vänsterblocket.

Chiles ekonomi har allt sedan kolonialtiden varit starkt beroende av råvaruexport från jordbruket och gruvnäringen. Från 1930-talet byggdes kopparutvinningen ut med hjälp av kapital från USA och då grundlades ett ända till på senare tid ensidigt beroende av inkomster från kopparn, som 2009 stod för en tredjedel av statens inkomster.

BNP per invånare är 13 792,9 US dollar (2016).

Chile är rikt på naturtillgångar. Landet förfogar över omkring en tredjedel av världens kopparförekomster och dessa beräknas räcka i ytterligare ett halvsekel. Här finns även rikliga mängder av molybden, en biprodukt av kopparbrytningen som används i stållegeringar, och dessutom guld, silver, järnmalm, mangan, bly, zink och kol samt nästan all världens kända tillgångar av nitrat. Längst i söder finns mindre olje- och naturgasreserver.

Jordbruket, som var den huvudsakliga stöttepelaren i Chiles koloniala ekonomi, är fortfarande viktigt för sysselsättning och export. Nästan var tionde löneanställd invånare arbetar med jordbruk, fiske, jakt eller skogsbruk.

Snabb ekonomisk tillväxt, i kombination med statliga program för att skapa nya jobb, pressade ned arbetslösheten från en topp nära 10 procent 2009 till runt 6 procent 2013, den lägsta siffran på ett par årtionden. Därefter har den stigit något igen. Ungdomsarbetslösheten är betydligt högre.

Socialförsäkringssystemet omfattar bland annat arbetarskydd, arbetslöshetsunderstöd, moderskapspenning och familjebidrag. Redan 1980 började Pinochetregimen införa ett privat pensionssystem, vilket tjänat som modell för många länder långt senare. Men endast drygt hälften av arbetskraften pensionssparar och många betalar inte in tillräckligt för att de ska få en rimlig framtida pension.

Chiles långa stränder och skidsportorterna i Anderna är populära resmål. I norr har öknen, med idag öde städer som byggdes upp kring nitratindustrin i slutet av 1800-talet, blivit turistattraktioner. Skärgården i söder lämpar sig för jakt och fiske.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Chile (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.