fbpx

På den här sidan hittar du användbara fakta för dig som planerar att resa till Brasilien.

Om du vill veta mer om våra resor till Brasilien, klicka på nedan länkar:
Skräddarsydda resor
Rundresor med svensk färdledning
Kryssningar
Temaresor
Gruppresor

Tidsskillnad: Tidsskillnaden till södra Brasilien är 3-5 timmar. När Sverige har vintertid och södra Brasilien har sommartid så är tidsskillnaden endast 3 timmar. Fernando de Noronha ligger en timme före och västra Brasilien och Amazonas ligger två timmar efter. Brasilien har sommartid framförallt de södra delstaterna.

El: Varierar i landet: 110, 126 och 220 volt. Adapter behövs.

Mobiltelefon: Fungerar bra.

Valuta: Real

Kreditkort: Accepteras överallt. Uttagsautomater finns i städerna.

Dricks: Dricks i mindre omfattning. 10 % läggs på restaurangnotan som serviceavgift.

Vaccinationer: Vanligt grundskydd (stelkramp, polio och hepatit) rekommenderas. I vissa områden krävs gula febern och Malaria.

Visum: Giltigt pass krävs. Svenska medborgare behöver inte visum.

Utrikespolitiska institutet och landguiden om Brasilien (www.landguiden.se)

Brasilien är en jätte både geografiskt och ekonomiskt. Det omfattar större delen av Amazonas och rymmer hälften av Sydamerikas befolkning. Landet är det enda portugisisktalande på kontinenten. Det har utvecklats till en stabil demokrati efter årtionden av militärdiktatur. Brasilien är ett av de så kallade Brics-länderna, en av världens fem största tillväxtekonomier. På landsbygden och i slumområden lever många ändå i stor fattigdom.

Brasilien sig över tre tidszoner. Det är till ytan nästan lika stort som Europa från Atlanten till Uralbergen och är världens femte största land. Drygt hälften av landytan är skogbevuxen.

Huvudstad: Brasília 2,6 miljoner (uppskattning 2012)

Övriga större städer: São Paulo 11,4 milj, Rio de Janeiro 6,4 milj, Salvador de Bahia 2,7 milj, Fortaleza 2,5 milj, Belo Horizonte 2,4 milj, Manaus 1,9 milj (uppskattning 2012)

Högsta berg: Pico da Neblina (3 014 m ö h)

I Amazonas råder tropiskt klimat med hetta och hög luftfuktighet. Det regnar ofta och året om. På högplatåerna blir det också hett, men klimatet där är torrare och området utsätts ibland för svår torka. Även den långa kustremsan (cirka 750 mil) har till stor del tropiskt klimat, men också där är det torrare än i Amazonas.

Antal invånare: 207 652 865 (2016)

Folkgrupper: vita 48 %, personer av blandat ursprung 43 %, svarta 7,6 %, indianer 0,4 %, övriga 1 % (folkräkning 2010) 1

Språk: portugisiska samt cirka 280 indianspråk och -dialekter

I Brasilien finns fler romerska katoliker än i något annat land i världen. Katolska kyrkan förlorar dock mark till snabbt växande protestantiska samfund, främst pingströrelsen.

Barnen börjar skolan vid sex års ålder. Delstaterna ansvarar för den nioåriga grundskolan, som är obligatorisk och avgiftsfri. Trots att utbildningsbudgeten ökat rejält under senare år är fortfarande många skolor dåligt utrustade och lärarna har ofta otillräcklig utbildning och låga löner. Läget är svårast på landsbygden, i djungelområden och i det fattiga nordöst.

Det dröjde länge innan brasiliansk kultur frigjorde sig från den portugisiska traditionen. Brasiliansk folkmusik vilar på ett portugisiskt arv men rymmer också afrikanska rytmer, som i samban och bossa novan.

Genom det så kallade Tordesillasfördraget 1494 delade Spanien och Portugal upp Sydamerika mellan sig; portugiserna fick det som blev dagens Brasilien. Portugisernas ankomst ledde lett till att stora delar av den indianska urbefolkningen dödades eller dog av sjukdomar som de vita förde med sig. Den portugisiska kolonin utropade sig 1822 till ett självständigt kejsardöme under den portugisiske kungens son Pedro II. En militärrevolt 1889 ledde till att Pedro abdikerade och republik upprättades. En revolt 1930 förde Getúlio Vargas till makten. Under årtiondena efter andra världskriget präglades Brasilien av instabilitet. Ekonomiska problem och korruptionsskandaler kom dock att känneteckna de flesta regeringar sedan demokratin återinförts. Under Lula da Silva, den populäre fackföreningsledaren som var president 2003-2011, växte sig Brasilien starkare ekonomiskt och många brasilianare fick det bättre.

President Michel Temer (2016-)

Efter 14 år förlorade Arbetarpartiet makten i Brasilien 2016 sedan oppositionen avsatt president Dilma Rousseff genom ett riksrättsförfarande. Ny president blev Michel Temer vars mittenhögerparti PMDB tidigare stödde Arbetarpartiet. Han tog över rodret i ett land som skakas av en djup ekonomisk kris och en enorm korruptionsskandal som omfattar stora delar av etablissemanget. Landets politiska kris fördjupades när Temer anklagades för direkt inblandning i skandalen, men försöken att åtala honom för mutbrott har misslyckats.

Brasilien med sin stora befolkning, sina rika naturresurser och sin breda industrisektor skulle kunna vara en av världens starkaste ekonomier. Men ekonomisk vanskötsel, utbredd korruption och brist på utbildad arbetskraft har hämmat utvecklingen och skapat djupa klyftor i samhället. Till det har de senaste åren kommit minskad efterfrågan och lägre priser på brasilianska jordbruksprodukter och mineraler – och Brasilien har hamnat i den värsta lågkonjunkturen på ett sekel.

BNP per person: 8 649,9 US dollar (2016)

Valuta: Real

Brasilien har enorma tillgångar av malm och mineraler. Närmare två tredjedelar av jordens järnmalm beräknas ligga i Carajásbergen utanför staden Belém i östra Amazonas. Järnmalmen är av hög kvalitet och bryts i dagbrott vilket gör produktionen billig relativt sett. Olja utvinns i landet, som också är en av världens största producenter av vattenkraft.

Brasilien är en av världens största jordbruksnationer. Där odlas och exporteras mer kaffe och socker än i något annat land. Brasilien är världens näst största producent av sojabönor och över 80 procent av världens apelsinjuicekoncentrat tillverkas där. Landet är också världens största exportör av etanol, från främst sockerrör, och näst största exportör av tobak.

Brasilien är Sydamerikas mest industrialiserade land. De senaste decennierna har industrin breddats med så kallade tillväxt- och framtidsbranscher som bland annat läkemedel och IT.

En majoritet av arbetskraften försörjer sig inom servicesektorn, medan närmare 16 procent arbetar inom jordbruket och knappt 22 procent inom industrin (2011).

Brasilien är ett land med enorma interna skillnader – inte minst socialt och ekonomiskt. Samtidigt har stora framsteg gjorts under 2000-talet för att överbrygga dessa skillnader. Mer än 30 miljoner brasilianare har lyfts ur fattigdom sedan millennieskiftet och mer än hälften av befolkningen kan idag räknas till medelklassen.

Skillnaderna mellan de rika delstaterna i syd och sydöst och de fattiga i de norra och nordöstra delarna av Brasilien är stora även vad gäller traditioner. I de södra delarna stöter man ofta på kläder, arkitektur, mat och musik med tydliga influenser från Tyskland, Italien och Östeuropa, eftersom befolkningen huvudsakligen härstammar därifrån. I de nordligt belägna delarna av landet dominerar däremot traditioner med ursprung i Afrika eller hos indianerna, eller en blandning därav. Kulturen där har också präglats av det koloniala förtrycket; ett exempel är kampsportsdansen capoeira.

Med tanke på att Brasilien är Sydamerikas största ekonomi och utsetts till värd för två stora internationella arrangemang – VM i fotboll sommaren 2014 och sommar-OS 2016 – är landets infrastruktur både eftersatt och underdimensionerad.

Källa: Utrikespolitiska institutet och landguiden om Brasilien (www.landguiden.se)

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.