fbpx

På den här sidan hittar du en kort sammanfattning av Brasiliens historia

Om du vill veta mer om våra resor till Brasilien, klicka på nedan länkar:
Skräddarsydda resor
Rundresor med svensk färdledning
Kryssningar
Temaresor
Gruppresor

Officiellt upptäcktes Brasilien av européer år 1500 av portugisen Pedro Alvares Cabral som steg i land i närheten av Porto Seguro i delstaten Bahia. Forskarna vet inte exakt hur många indianer som då fanns i landet. Siffrorna varierar från mellan fem till tolv miljoner. Cabral trodde han kommit till en obetydlig liten ö.

Brasilien hade inga guldtillgångar liknande det som spanjorerna hittat i Peru och Mexiko, så det var inledningsvis ingen intressant plats. I själva verket det enda värdefulla man hittade var ett träd, Pau Brasil ( bresiljeträdet), som därför fick ge namn åt platsen.

Portugiserna bosatte sig i Salvador som var lätt att försvara och man kunde odla socker och tobak. Salvador blev huvudstad 1549 – 1763. 1763 hade man hittat guld i inlandet och behövde en säker hamn för att skeppa guldet till Portugal. Därför växte Rio de Janeiros betydelse och blev slutligen huvudstad 1763.
1808 flydde hela portugisiska kungahuset undan Napoleons härjnjngar och styrde under mer än tio år Lissabon från Rio de Janeiro. När de flyttade hem så stannade sonen Pedro kvar och han ville inte låta sig styras från Lissabon. Den sjunde september 1822 förklarade Dom Pedro Brasilien självständigt och fortsatte styra landet utan inblanding från Lissabon. 1888 avskaffades slutligen slaveriet.
1889 blev Brasilien republik efter en militärrevolt. Efter åratals av diskussioner, bestämde man sig slutgiltigt för att bygga en ny huvudstad inne i landet. Brasilia invigdes 1960 efter endast fyra års byggande.

För att förstå Brasilien historia så går det inte utelämna Bandeirantes – upptäckare och tämjare av Brasilien inre. De var upptäckare som i små och stora grupper, framförallt på sextonhundratalet, utforskade Brasilien inland där ingen vit tidigare satt sin fot. De utgick ofta från Sao Paulo och leddes alltid av en vit man känd för sin styrka och sitt mod. Det är svårt att säga om de var hjältar eller bödlar men utan dessa pionjärer, guldletare och äventyrare så hade Brasilien inte varit det jätteland det nu är. Namnet Bandeirantes kommer från att de ofta kändes igen för sina flaggor (bandeira betyder flagga).

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.