fbpx
Ambergris Caye

Belize

Slider

Belize erbjuder fantastiska stränder och några av världens bästa korallrev, prunkande regnskog med ett rikt djurliv samt mayalämningar och kolonial historia.

Trots sin ringa storlek erbjuder Belize mycket för besökaren, och man blir inte besviken. Tyngdpunkten för en resa dit ligger oftast på naturupplevelser men det går också att få intressant historia och kultur med inslag från både Centralamerika, Europa och Afrika.

Belize ligger längst söderut på Yucatanhalvön jämte Mexiko och Guatemala. För inte så länge sedan hette landet Brittiska Honduras. Långt dessförinnan, vid Jesus födelse, fanns det 750 000 mayaindianer här. De hade dock nästan helt försvunnit när spanjorerna anlände på 1500-talet. På 1600-talet var det först en piratkoloni innan det blev en brittisk koloni. De många indianerna och mestiserna i landet härstammar från folk som flytt undan spanjorernas härjningar i Mexiko. Längs kusterna bor ättlingar till afrikanska slavar.

Belize City är bra att ha som utgångspunkt för resor i landet. Staden är landets största stad och var fram till 1970 huvudstad. Då flyttades administrationen till Belmopan. Huvudstaden är dock avsevärt mindre än Belize City.

Vi arrangerar även resor för grupper och temaresor för olika intressen. För dig som är intresserad kan du läsa mer här:

Mer om BELIZE

SNABBFAKTA OM BELIZE

Vi arrangerar skräddarsydda resor, kryssningar, temaresor och gruppresor till Belize

Regntiden (kallas sommar) infaller november - februari. Vinter är från juni till augusti

Formellt är Belmopan med 21 000 invånare huvudstad, men Belize City är största staden med 65 000 invånare

388 000 invånare

Engelska är officiellt språk. Belizisk kreol, spanska, karib (garífuna) samt olika indianspråk talas också

Belize

Skräddarsydda resor till BELIZE

Våra skräddarsydda resor är unika resor som skapats helt efter dina drömmar och önskemål. För att ge dig inspiration har vi satt samman populära reseförslag. Reseförslagen utgår från populära program som vi satt samman för våra kunder genom åren. Kontakta våra reserådgivare för att få ett personligt reseförslag. Det är helt kostnadsfritt!

MER OM BELIZE

Belize city

Belize City

Belize City grundades på 1700-talet av engelsmännen. De kom hit för att avverka regnskog, främst mahogny. Området var också ett populärt tillhåll för pirater. De spanska guldtransporterna gick ofta förbi här och anfölls då av piraterna. Belize City har en hel del gamla kolonialbyggnader kvar och de samsas med mer moderna byggnader. I vattnet utanför staden ligger det största korallrevet i Karibien. Det är för sol, bad, snorkling och dykning som många åker till Belize.

Paradisstrand i Belize

Placencia

Placencia är en 25 km lång sagolikt vacker halvö med landets vackraste strand cirka en timmes resa från Belize City. Där finns tre små byar Maya Beach, Seine Bight och Placencia. Till skillnad från andra platser i Belize så har Placencia två sidor. Inlandet med äventyr och vildmark och kusten med fantastiska stränder, kristallklart vatten och otroliga dykmöjligheter. Varför inte kombinera ett besök i Cockscomb Basin Jaguar Preserve med att dyka eller snorkla med valhajar. Störst chans att simma med valhajar har man i april och maj.

Det går att flyga billigt inrikes till Placencia, men bilfärden dit i det pittoreska landskapet är en mycket vacker upplevelse.

Placencia, Belize

 

Korallrev och dykning

Ett av världens mest imponerande korallrev ligger utanför Belizes kust. Under det turkosa vattnet finns en hel värld att utforska med färgglada tropiska fiskar och vackra koraller. Från Belize City tar det 30-45 minuter med båt att nå barriärrevet med det kristallklara vattnet. Ytterligare 30 minuter med båt ligger Turneffe Islands-atollen och ännu längre ut ligger Lighthouse reef atoll som är möjlig att besöka på en heldagsutflykt.

Nurse shark, Ambergris Caye, Belize

 

Ambergris Caye är den plats som enklast används för dykning. Mer än 30 km lång och 1 km bred ligger denna otroligt vackra sträng av småöar sammanfogade av vit sandstrand. För de som vågar trotsa de i området vänliga hajarna så kan man konstatera att det finns 30 olika arter av hajar samt många olika sorters rockor kring Shark-Ray alley. Vid Lighthouse reef atoll finns det berömda blå hålet som är varje sann dykares dröm. Detta helt runda hål har en diameter på 330 meter och är över 100 meter djupt. Jack Cousteau uppmärksammade hålet och gjorde det känt för allmänheten.

Blue hole, Belize

 

Djur och natur

Belize skyddar sin natur och dess djur på ett bra sätt. Det finns ett flertal nationalparker och de erbjuder främst fågelskådning. Cockscomb Basin Wildlife Sanctuary är en nationalpark som bildades 1984. Dess främsta syfte var då att skydda en population med jaguarer. Det är svårt att få syn på jaguarer och det krävs ofta mycket tid och tålamod samt också en portion tur för att få se en. Nationalparken kan dock stoltsera med mycket annat som till exempel en mängd olika fåglar samt också en mycket vacker natur. Andra nationalparker är:  Crooked Tree Wildlife Sanctuary, Silk Grass Creek Road och Mountain Pine Ridge.

Belize Natur

 

Mayalämningar

Det finns ett tiotal mayaruiner utspridda över Belize. Den mest intressanta är Altun Ha som har 13 tempel och två torg och är beläget nära den norra vägen till Mexiko. Altun Ha var ett större ceremoniskt center under den klassiska perioden 250-900 år efter Kristus och knöt samman inlandets mayacenter med den karibiska kusten. Mäktiga Xunantunichtemplet nära gränsen till Guatemala erbjuder en fantastisk utsikt över Guatemala. I den underbara naturen i området finns bland annat möjlighet till ett härligt dopp i Mopanfloden.

Xunantunich, Belize

Hotell i BELIZE

För många av våra kunder så är boendet en viktig del av resan. Vi kan rekommendera hotell i alla prisklasser, men vi har naturligtvis våra favoriter.

Artiklar om BELIZE

I de fall vi har publicerat aktuella artiklar eller blogginlägg för destinationen så hittar du länkar till dom här nedan.

BOKNINGSFÖRFRÅGAN
Namn*
Mobiltelefon*
Email*
Lead Source
Meddelande

Restips och nyheter!

Prenumera på vårt nyhetsbrev och få spännande resetips, nyheter och annan information om att resa till Sydamerika. Vi skickar normalt 1-2 nyhetsbrev per månad.

Du kan när som helst avsluta din prenumeration via en länk i botten av varje nyhetsbrev. Sydamerikaexperten kommer att behandla de personuppgifter du tillhandahåller när du anmäler dig för vårt nyhetsbrev. För mer information om vår personuppgiftsbehandling, vänligen ta del av vår integritetspolicy.